QUOTE(Busta @ 2005 08 23, 07:21)
mano recepteliu kolekcijoje yra ir keli obuoliu surio receptai
siuskit e-mailus
Tiek to, paieskojau ir sukeliu cia obuoliu surio receptus
AGUONŲ SŪRIS SU RIEŠUTAIS
3 stiklinės aguonų
2 l obuolių košės
stiklinė riešutų
pakelis vanilinio cukraus
Į obuolių košę suberiamos sausos aguonos ir verdamos ant silpnos ugnies, kol obuolių košė sukietės. Baigiant virti, suberiamas vanilinis cukrus, riešutai. Masė sukrečiama į drėgną sūrmaišį, užrišama ir parai paslegiama. Paskui gerai apdžiovinama ir padedama vėsioje vietoje.
Obuolių sūris
Sudėtis:
1 kg obuolių
1 kg cukraus
apelsinų žievelių
Paruošimas:
Obuolius supjaustyti skiltelėmis, išimti sėklalizdžius, įpilti truputį vandens ir šutinti, kol suminkštės. Tuomet pertrinti pro tinklelį. Obuolių tyrę sumaišyti santykiu 1:1 su cukrumi ir virti nuolat maišant, kol masė tiek sutirštės, kad atšoks nuo šaukšto.
Obuolių masę sumaišyti su maltomis apelsinų žievelėmis, sukrėsti į šlapią retesnį audeklą ir paslėgti. Po 2-3 dienų nuimti audeklą, iš abiejų pusių apdžiovinti ir laikyti sausoje vietoje.
Obuolių sūris (2)
Sudėtis:
1 kg obuolių
200 g cukraus
0,5 šaukštelio malto cinamono
Paruošimas:
Nuplautus obuolius supjaustyti skiltelėmis, išimti sėklalizdžius, sudėti į emaliuotą indą, užberti cukrumi, sukrėsti ir palikti kambario temperatūroje 10-12 vai. Kitą dieną sultis nupilti ir 15 - 20 min. kaitinti, kad išgaruotų dalis vandens. Tuomet į verdantį skystį suberti obuolius ir virti ant silpnos ugnies maišant, kol masė sutirštės. Sūris būna išviręs, kai perbraukus mentele per verdamą masę ji iškart nesusilieja.
Karštą masę sukrėsti į celofanu išklotus sūrmaišius, gerai juos suslėgti, užrišti ir 5-6 dienas laikyti sausoje patalpoje pakabinus ar sudėjus ant grotelių. Laikyti sausoje (su sūrmaišiais ar išėmus) šaltoje vietoje, sudėjus taip, kad nesiglaustų vienas prie kito. Kai sūris laikomas be sūrmaišio, prie jo turi likti glaudžiai prigludusi maistinė plėvelė.
Obuolių sūris (3)
Sudėtis:
1 kg obuolių
200 - 250 g cukraus
Paruošimas:
Obuolius su kieta žievele nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti skiltelėmis, užberti cukrumi ir palikti kambario temperatūroje 12-24 vai. Kitą dieną sultis nupilti ir virti, kol liks pusė jų kiekio. Penktadalį obuolių palikti, likusius sudėti į verdančias sultis ir virti ant silpnos ugnies kartkartėmis pamaišant, o suminkštėjusius - virti nuolat maišant. Kai mentele perbraukus per masę ji greitai nesusilieja, tuomet suberti likusius obuolius ir dar pavirti 2-3 min.
Karštą masę sukrėsti į sūrmaišius. Toliau daryti, kaip aprašyta (1) arba (2) recepte.