aš šiandien, irgi gelbėdama obuolius, iškepiau pyragą pagal šitą receptą (neatsimenu, kur jį radau ir kam turėčiau padėkoti
):
Trapus obuoliu pyragas:
apie 3 stiklines miltu (gali buti siek tiek daugiau ar maziau - kad tesla butu labai minksta)
1 pakelis sviesto (250gr)
3-4 saukstai cukraus (cia kaip kam patinka)
2 kiausiniu tryniai
1 saukstas konjako (labai tinka Metaxa)
1 saukstas kepimo milteliu
Sviesta ant labai mazos ugnies sildant islydyti, siek tiek pravesinus i ji sudeti cukru, isplaktus kiausiniu trynius, konjaka, kepimo miltelius i miltus. Tesla turi buti labai minksta. Tesla padalinti i dvi dalis. Kad butu lengviau su ja susitvarkyti, galima 15 minuciu palaikyti saldytuve (tik ne ilgiau, nes paskui labai trupes). Rankomis, o tiksliau delnais ismaigyti du "blynus" , vienas bus apaciai, ant kurio sudesite obuolius, o kitu uzklosite pyraga
Pirmuoju "blynu" iskloje kepimo forma ir ji subade sakute siek tiek apkepat.
Tuo tarpu paruosiate obuolius:
apie 1kg obuoliu
0.5-1 puodelis cukraus (pagal skoni)
1 saukstas cinamono
2 kiausiniu baltymai (tryniai nukeliavo i pyraga!)
Nulupti obuolius ir supjaustyti stambiom skiltim (kiekviena obuoli daugmaz i 5 dalis). Sudeti i puoda ir uzpilus siek tiek, labai nedaug (!) vandens (tik ant dugno kad butu) obuolius pavirti kol siek tiek suminkstes. Tuo tarpu isplakti iki purumo baltymus. Apvirtus obuolius sudeti i atskira dubeni, ideti i juos cukru, cinamona, ir ,siek tiek atvesus, isplaktus iki purumo baltymus.
Obuoliu mase sudeti ant apkepto pirmojo teslos sluoksnio ir juos graziai uzkloti bei "apkamsyti" antruoju teslos sluoksniu. Kepti 160-180 laispniu karstumo orkaiteje apie 30-40 minuciu, kol virsus siek tiek parusvuos. Istraukus is orakites, pabarstyti pyraga cukraus pudra ir leisti jam atvesti., Nors...jis skanus ir siltas, jeigu kam patinka su grietinele ar ledais. Tesla skilineja ir trupa, todel patogumo deliai ja kociokite (ismaigykite delnais) ant sviestinio (kepimo) popieriaus. Netgi ir apkepant pirmaji sluoksni, i skarda ji dekite su tuo paciu kepimo popieriumi - bus lengviau paskui supjaustyta pyraga nesutrupejusi isimti.
Mano pačios pastebėjimai: tešla, supylus 2,5 st. miltų, man išėjo kietoka, tai aš dar šiek tiek sviesto pridėjau, kad taip netrupėtų ir būtų minkštesnė. Mano formai tešlos buvo mažokai, su apatiniu sluoksniu buvo viskas gerai, nesunkiai ant sviestinio popieriaus išklojau visą formos dugną, bet viršutiniam sluoksniui ir tešlos mažokai pasirodė (buvau padalinusi ją į lygias dalis) ir neįsivaizdavau, kaip tokio trapumo tešlą ant tų obuolių masės paklot gražiai. Tai mano išeitis - tešlą tiesiog nestambiai sutrupinau pirštais, gražiai padengdama tais trupiniais visą paviršių. Net šonų "neužkamšiau" ir viskas pavyko
Šeimyna kirto pirštelius aplaižydami
Tiesa, obuolių ėmiau iš akies, nes neturiu virtuvinių svarstyklių, tai liko šiek tiek masės (jau su visais cinamonais ir baltymais), iš jos iškepiau blynų - į masę įpyliau pieno, vandens, dar 1 kiaušinį ir miltų, suplakiau mikseriu ir iškepiau. Tai ir blynai suėjo už gerą (nors šiaip mano šeimyna nelabai jų mėgėja)
The one who follows the crowd will usually get no further than the crowd. The one who walks alone, is likely to find himself in places no one has ever been. Albert Einstein