gera tema prisiminiau vieną atsitikimą iš savo vieno ginimaičio kūdikystės dienų. Kažkas išmokė eilėraštuką, tai būdavo kai su mama autobusiuku važiuoja jis vis taikosi padeklamuoti (gal kokie 3-4m. buvo). Tai va tas eilėraštukas:
"Ir atskrido juodas varnas - eik anas bi*in,
Atsitūpęs ant lieptelio š*ko vandenin"
Įsivaizduokit autobuso keleivių reakciją
Kiek teko pastebet, tai svarbu per daug nesureiksmint, kad musu tokiu kalbos perliuku pazarsto.Cia is patirties
Parvaziuojam mes karta is darzelio, lipam is masinos, o dukra ir sako, zinai mano drauge toki zodi moka-pi.da! O as, kad sureagavau-ojojoi,ajajai, vaikuti, kaip negrazu, nesakyk daugiau taip . Tai ji man ir nesake .Tik kai nuvaziavom pas senelius, viena mociute nusitempe uz skverno i kita kambari ir tyliai snibzda ausin-pi.da...Mociute is pradziu nesuprato, sako ka ka vaikeli? Tai mazoji jau garsiai ir piktai p...!!! Tik mamai nesakyk, nes bars. Ta pati istorija ir su kita mociute...
Dabar jau pamirso tikiuosi
Parvaziuojam mes karta is darzelio, lipam is masinos, o dukra ir sako, zinai mano drauge toki zodi moka-pi.da! O as, kad sureagavau-ojojoi,ajajai, vaikuti, kaip negrazu, nesakyk daugiau taip . Tai ji man ir nesake .Tik kai nuvaziavom pas senelius, viena mociute nusitempe uz skverno i kita kambari ir tyliai snibzda ausin-pi.da...Mociute is pradziu nesuprato, sako ka ka vaikeli? Tai mazoji jau garsiai ir piktai p...!!! Tik mamai nesakyk, nes bars. Ta pati istorija ir su kita mociute...
Dabar jau pamirso tikiuosi
Na, maniske dar maza palyginus, tai ir zodeliai pas ja tokie "nekalti"- sh...as, durnius ir pan. Na, bet vistiek sugeba "laiku" juos panaudoti. Pvz., parduotuvej stoviu as prie lentynos, o ji uz manes grudasi ir netelpa, sako: "Patrauk savo su...ine, as netelpu...". O salia tokia bobute stovejo, tai vos nenualpo... Na, ta zodi girdejau pirma ir paskutini (kol kas) karta, bet labai laiku jis buvo prisimintas Tiesa, dar buvo kiek vyresni vaikai ismoke sakyt "shikaliukas", bet taip pasnibzdom, tai luzom su vyru Ateina pyple pas mus ir tipo bajeris toks. Arba istorija kokia pasakoja, pvz. "mano katinas padare shikaliuka", o tai visa sakini taip garsiai, o jau ta zodi tyliai, tyliai. Ai, dar vienu metu buvo isikalus: "eik tu sh...", tai irgi sugebedavo laiku panaudot, pasiust ka nors O jei kas nors supykdo, visuomet gali i akis pasakyt: "tu durnius". Taiva, o darzelio nelanko, na aisku, kieme pakankamai prisiklauso... Bet kas bus kai i darza eis, bijau pagalvot... Jau dabar baisu, kai kokia kaimyne uzkalbina, nes maniske tokia megstanti bendraut, bet jau kai pasakys
maniškis sugalvojo tokį žodį
šiknabaka
šiknabaka
Mano mazoji,kai supyksta ant seses,drebia:"Tu sudas" arba"tu p...palas"...Darzelio mokykla
Jooo, mano trimetinukas šiaip tik neseniai pradėjo daugmaž kalbėti, tai daba taip turim kontroliuoti ką sakome patys
Taigi rytais vietoj LABAS RYTAS girdime "ŠŪDALAS" Šįkart iš darželio parsineštas žodelis
Taigi rytais vietoj LABAS RYTAS girdime "ŠŪDALAS" Šįkart iš darželio parsineštas žodelis
Maniskis i darzeli isejo 2.5 m. Buvau prisiklausius kalbu "nu dabar kaip prades keiktis". Laukiau laukiau, ir................. ka jus manote, per metus vaikas is darzelio neparsinese nei vieno keiksmazodzio
dabar einam i kita darzeli, cia situacija kiek kitokia, i namus kol kas neatejo keiksmu, turbut per mazai dar laiko (tik savaite lankom ta nauja darza), bet kaimyne pasakojo, kad jos vaikis jau kalba "pilnu darzelio leksikonu".
dabar einam i kita darzeli, cia situacija kiek kitokia, i namus kol kas neatejo keiksmu, turbut per mazai dar laiko (tik savaite lankom ta nauja darza), bet kaimyne pasakojo, kad jos vaikis jau kalba "pilnu darzelio leksikonu".
Na maniskis nelabai atsinesa is darzelio tu zodeliu..kazkaip jau praejo..tik supykes kazkokias nesamones barbalioja, na vienas keiksmazodis "pistalas"..seip jei negraziai kalba pora sykiu varem burnyte prauti, nes sakom, kad blogas kvapas, kai vaikai blogai sneka...Mes su vyru is vis nesikeikiam, nes nuolat esam vaiku akivaizdoje... nezinau kaip butu be ju, gal ir koki karta nusikeitciau nezinau.....
O dabar atejo laikas, kai uzeina kad barbaliuoja, kaip mazasis brolis..bijau, kad nesustotu jo kalbos vystimasis, nors ir taip kalba, jiokiu logopedziu nereikia.....bet va draudziu jam barbaliuot, saku, kad dideli aiskiai ir graziai sneka..
bet ji turbut nori pasijusti toks mazas kaip jo brolis
tai sakau jam, kad tu ir taip mazas, bet ne toks..tu jau sneki labai sauniai, tu saunuolis ir pats pats
O dabar atejo laikas, kai uzeina kad barbaliuoja, kaip mazasis brolis..bijau, kad nesustotu jo kalbos vystimasis, nors ir taip kalba, jiokiu logopedziu nereikia.....bet va draudziu jam barbaliuot, saku, kad dideli aiskiai ir graziai sneka..
bet ji turbut nori pasijusti toks mazas kaip jo brolis
tai sakau jam, kad tu ir taip mazas, bet ne toks..tu jau sneki labai sauniai, tu saunuolis ir pats pats
QUOTE (lysa @ 2004 10 28, 09:27) |
Maniskis i darzeli isejo 2.5 m. Buvau prisiklausius kalbu "nu dabar kaip prades keiktis". Laukiau laukiau, ir................. ka jus manote, per metus vaikas is darzelio neparsinese nei vieno keiksmazodzio dabar einam i kita darzeli, cia situacija kiek kitokia, i namus kol kas neatejo keiksmu, turbut per mazai dar laiko (tik savaite lankom ta nauja darza), bet kaimyne pasakojo, kad jos vaikis jau kalba "pilnu darzelio leksikonu". |
Tikriausiai gerą darželi pasirinkote, kad vaikas nesikeikia . Mano nuomone, jei vaikas ne iš darželio, tai iš kiemo, o kartais ir iš pačių tėvelių gražių žodžių išmoksta. Svarbiausia reikia stengtis nekreipti dėmesio (iki tam tikros ribos) ir vaikelis pamirš
Maniskis sedi namie ir visko prisiklauso ,is pat pradziu labai viska kartojo,bandziau nekreipt demesio,bet ziuriu kad jis daugyn tada keitis pradejo,bet pas mus keiksmazodziai buvo tik du pagrindinei :pize, ir eik tu sikt ,ka jam tik pasakai,jis man iskart eik ru sikt ,ir juokas ima bet ir pikta,tuo labiau kad ir kitiems sako...Tai pradejau grieztai sakyti kad cia negalima vaikams taip kalbeti,nu ir kazkaip aprimo,bet ne duokdie isgirs is manes ta zodeli,is kart atbega ir rekia:mamyte taip kalbeti negalima ,tai as jo atsiprasau ir toliau kalbu..
vaikai greitai uzauga, jau keiktis ismoka apie 8 metu... O kaip Jus jauciates kai suzinote is kitu tevu, mokytoju kads jusu vaikai labai negraziai keikiasi ? Ar juos barate? s:
Vaikai greitai auga tas tiesa. Is kitu negirdejau del sunaus keiksmazodziu, bet paciai isgirdus nelabai budavo malonu. Barti niekada nereikia vaiku, reikia su jais pasikalbeti ir aisku patiems nesikeikt:)