Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis-III

QUOTE(bonda @ 2008 12 17, 13:09)
aha mirksiukas.gif bet jauciu be zaislo butu is vis geriau biggrin.gif

Reiks siandien ir be zaislo pabandyti smile.gif
Atsakyti
O man be žaislo turbūt kažko trūktų...gal g.gif o žaislo kitokio norėtųsi, nes tas tikrai visai nesižiūri.
Atsakyti
Ryškumo zona ir ją įtakojantys faktoriai

Ryškumo zona arba gylis (angl. DOF -Depth Of Field) - atstumų zona, kurioje fotografuojamas objektas yra ryškus. Atstumų zona, kaip ir bet koks atstumas, matuojamas ilgio vienetais. Todėl ir sakom - ryškumo zona labai maža, vos keli mm, arba atvirkščiai - didelė, siekianti kelis metrus.

Yra trys pagrindiniai faktoriai įtakojantys ryškumo gylį:

1) Diafragmos reišmė

Kuo plačiau atverta diafragma, t.y. kuo f reikšmė mažesnė, tuo ryškumo zona mažesnė. Čia buvo pirmoji mūsų ekperimento dalis.

f/8.0 user posted image

f/5.6 user posted image

f/2,8 user posted image

2) Objektyvo židinio nuotolis.
Kuo didesnis objektyvo židinio nuotolis, tuo ryškumo zona mažesnė.

Židinio nuotolis matuojamas milimetrais, o objektyvai skirstomi į fiksuoto židinio nuotolio ir kintamo židinio nuotolio objektyvus. Pastarieji žargonu dar vadinami zoomais. Ir ko gero dauguma jūsų tokius ir turit išskyrus keletą mergaičių, kurios fotografuoja su 50 mm objektyvais. Konkretaus objektyvo židinio nuotolis ar jo galimos kitimo ribos nurodytos ant paties objektyvo.

Taigi labai paprastai kalbant, norint kuo mažesnės ryškumo zonos reikia didinti mm skaičių, t.y. zoominti.

Aiškumo dėlei dar šis tas. Objektyvai pagal tai kokiame mm diapazone dirba, skirstomi į plataus kampo objektyvus, tele objektyvus ir standartinius objektyvus.

Čia jums šiokia tokia lentelė, skirstymas tas toks gana sąlyginis, bet maždaug:

user posted image

Ir vat čia yra atsakymas į tą dažnai skyrelyje girdėtą klausimą: kodėl su paprasta muilinuke sunku ar net neįmanoma gauti gražiai sulieto fono. Paprastai tokių aparatų objektyvai plačiakampiai, t.y. su mažai mm (pasiimkit, pažiūrėkit). Taigi šitas faktorius ir nulemia didelę ryškumo zoną. Ir kartais kiti du faktoriai jau nebegelbėja.

Tiesa, yra dar vienas aspektas - matricos dydis. Kompaktinių aparatų matricos mažesnės lyginant su veidrodinių aparatų matricomis. Taigi: kuo aparato matrica didesnė, tuo prie tų pačių likusių parametrų (diafragmos, židinio nuotolio, atstumo iki objekto) ryškumo zona bus mažesnė.
3) Atstumas iki objekto.

Kuo mažesnis atstumas iki objekto, tuo ryškumo zona mažesnė.

Čia buvo mūsų trečioji ekperimento dalis.

Taigi: kuo plačiau atverta diafragma, kuo didesnis objektyvo židinio nuotolis ir kuo fotografuojamas objektas arčiau objektyvo – tuo ryškumo gylis bus mažesnis.

Jei dar kas neaišku - laukiu klausimų. Yra visokių DOF skaičiuoklių, pažaidimui galit pabandyt: pakaitaliokit diafragmą, židinio nuotolį, atstumą iki objekto ir įvertinkit gautą rezultatą:

http://www.cambridge...th-of-field.htm
http://www_dofmaster_com/dofjs.html
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo raige: 17 gruodžio 2008 - 14:37
ufff... nu Raige , net nzn kaip cia graziau padekot ... ax.gif blush2.gif

Nu labai labai labai labai aciu 4u.gif 4u.gif 4u.gif taip aiskiai ir nuosekliai viskas... atrodo zinomi dalykai - bet... ax.gif einu susiseivint ... ax.gif bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Peperoni @ 2008 12 17, 14:38)
ufff... nu Raige , net nzn kaip cia graziau padekot ...  ax.gif  blush2.gif 

Nu labai labai labai labai aciu  4u.gif  4u.gif  4u.gif  taip aiskiai ir nuosekliai viskas... atrodo zinomi dalykai - bet...  ax.gif  einu susiseivint ...  ax.gif  bigsmile.gif

Jau išsisaugojau thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif ale kaip faina kai pati viską pabandai ir savo akim įsitikini. Va ka reiškia kai užduotis protingai suformuluota thumbup.gif

Raige - lenku galvą notworthy.gif
Atsakyti
As padirbejau biski su mazyte Kuuzios gelyciu foto... blush2.gif

nzn ar cia kas gavos, bet siaip idomu buvo blush2.gif

originalas

user posted image

patiesinta, pakoreguotos spalvos:
user posted image

patiesinta, pakoreguotos spalvos ir pakarpyta...
user posted image

Kuuzia - jei ka sakyk - isimsiu wink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Peperoni: 17 gruodžio 2008 - 14:55
raige, tu auksas wub.gif thumbup.gif

tik as ant savo fotiko nerandu jokiu mm blush2.gif blush2.gif doh.gif tik aprasyme radau zidinio nuotolis - 31-465mm g.gif g.gif
Atsakyti
Sveikutes 4u.gif Kelias dienas tik skaitau jusu pasisakymus ir apziuriu nuotraukytes.Pas mane namie dar ne Kaledos,o iseiti i miesta vakare neturiu laiko. doh.gif Nu saunuoles jus thumbup.gif
Raige,aciu tau dideliausias 4u.gif
Atsakyti
Bonda, žinok aš nelabai galiu ką pasakyt apie neveidrodinius aparatus, kur ten pas juos kas parašyta. Bet vat vis tiek sužinojai biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(raige @ 2008 12 17, 16:10)
Bonda, žinok aš nelabai galiu ką pasakyt apie neveidrodinius aparatus, kur ten pas juos kas parašyta. Bet vat vis tiek sužinojai  biggrin.gif

tai galiu varyt ir paparacint tongue.gif lotuliukas.gif siaip jo utrazoominis gi pas mane -tokio ir norejau tongue.gif
kai nori -gi randi tongue.gif
Atsakyti
Peperoni, nu kaip fainai aptvarkei, apkarpei foto, man tavo pirmas variantas patiko. gal galetumei papasakot,kaip photo shope reiktu apkirpti, fona padaryt, krastus? doh.gif g.gif
Atsakyti
Mergaites,uzmaciau,kad jau pasirode Scott Kelby Skaitmenine fotografija-2dalis ,gal jau kuri turi? wub.gif jetau kaip man jos reikia doh.gif
Atsakyti