QUOTE(cashmira @ 2011 06 08, 07:02)
Taure! O i ka reiketu atkreipti demesi perkant wok keptuve?
Yra 2 tipų wok. Tai metalinė, būtent Carbon Steal (nežinau kaip išversti, bet rūdyjantis metalas), kitokio metalo nebus tikra. Arba špižinė ( cas iron), bet turi būti labai plona, nesunki kaip pvz paprasta špižinė keptuvė. Mano būtent plona, špižinė, autentiška kinietiška keptuvė.
http://www.amazon.co...n...7202&sr=8-4
šita rūšis greitai kaista ir greitai atvėsta, lengviau kontroliuoti temperatūrą.
Mano tokia:
http://www.amazon.co...s...353&sr=8-39
ilgiau kaista, lėčiau atvėsta. Bet aš iš esmės labiau mėgstu naudoti cast iron, o ši priedo dar labai lengva.
Abi rūšis reikia prisotinti tam tikrais būdais ir naudoti bei rūpintis kaip špišine keptuve. Jei kam reikės, papasakosiu kaip padariau tai labai lengvai ir efektingai. Arba youtube yra filmukų įrašius how I season my wok ar kažką panašaus.
Dar jos skiriasi dugno tipu. Apvalus arba plokščias. Apvalus netinka elektrinėms viryklėms.
Papildyta:
QUOTE(Julija_ @ 2011 06 08, 07:54)
man irgi butu idomu suzinot, ir kuom ji tokia ypatinga nuo pvz paprastos keptuves
Ypatinga tuo, kad visų pirma reikia mažiau aliejaus kepant. Kepama ant aukščiausios temperatūros kiek viryklė išneša, bet reikia labai greit ir nesustojant vartyti. Tokiu būdu maistas iškepa greičiau ir kitaip. Net nežinau kaip papasakoti, reikia pamatyti.
Pvz visos mėgstam kugelį. Skanesnio padažo neiškepsi. Ta šoninė su svogūnais taip gražiai pakepa, ir skonis kitoks, nei šutinant paprastoje keptuvėje. Parasta, o ypač tefloninė keptuvė negali būti stipriai kaitinama, ant visos ugnies, nes nusilups, pradės degti, rūkti ir tt. Esmė labai aukšta temperatūra ir greitas iškepimas.
Nerūdijančio plieno keptuvė stipriai užkaitinus labai svyla, todėl irgi netinka tokio tipo kepimui kaip kepama woke.
Kiaušinienes irgi tik woke kepu.
Turint keptuvę apvaliu dugnu, daug mažiau naudojama aliejaus jei norimą kažką jame virti.
Jei bandysite kepti, tai svarbiausias dalykas: visi produktai turi būti sausi, supjaustyti ir padėti po ranka prieš įjungiant ugnį. Kitaip jei kažką darysite jau pradėjus kepti, o ne susikoncentruosite vien ties maišymu, sudeginsite maistą.
Aliejus tokiam kepimui turi būti naudojamas, geriausia žemės riešutų. Jis atlaiko aukščiausią temperatūre nepradėjes degti. Aš pvz daug metų naudojau tik alyvų aliejų kepimui. Patį skaidriausią ir tt. Bet aukštos temp. kepimui alyvų aliejus pats netinkamiausias. Jis užsidega prie žymiai žemesnės temperatūros nei žemės riešutų.
Man labai prigijo wokas. Aišku kotletų ir karbonadų neiškepsi, jei dugnas apvalus, bet visa kita drąsiai