QUOTE(Daiva @ 2005 08 18, 09:00)
Gerbiamas daktare,
Dar noriu šiek tiek paklausti dėl to antifisfolipidinio sindromo. Man jis kaip ir tinka pagal pirmąjį požymį (nors puikiai žinau, kad persileidimai įvyksta dėl daugybės priežasčių), tačiau tirta niekada nebuvo.
Kaip jūs manote, kiek reiškingas šis sindromas persileidimui? (man teko girdėti, kai kai kurie gydytojai iš viso neprįpažįsta jo reikšmingumo, t.y. skaito kad tai negali būti lemiama persileidimo priežastimi).
Ar gali tas sindromas "padaryti savo juodą darbą" labai anksti, t.y. dar nė nespėjus diagnozuoti nėštumo - vos užtrukus menstruacijoms arba dar iki jų (kai praktiškai nėra net galimybės įtarti nėštumo). Ar gali sindromas "suveikti" per IVF dar iki testo dienos?
P.S. Šiek tiek nejauku Jus apkrauti mūsų klausimais (turint omeny, kad bent jau man žinomos dar dvi svetainės, kur atsakinėjate į pacientų klausimus) - žinau, kad esate labai užimtas ir niekada niekam negalite atsakyti, jei į Jus kreipiasi

Todėl labai labai didelis ačiū, kad skiriate mums laiko. Mums tai be galo svarbu, galbūt tiesiog Jūs pats pasiūlytumėte klausimus pateikti kitoje svetainėje (Eugenijos klinikos arba ŠP Asociacijos) arba galime sukurti čia atskirą temą Klausimams Jums.
Reikėtų skirti du dalykus:
1) antifosfolipidinių antikūnių (=AFA) įtaką persileidimams, kai jau yra diagnozuotas ir ultragarsu matomas nėštumas
bei
2) antifosfolipidinių antikūnių įtaką pastojimui ir IVF rezultatams.
Dėl pirmojo punkto nuomonės daugumoje vienareikšmės: vidutiniškai bei smarkiai padidėjusios AFA koncentracijos gali sukelti persileidimus, be to atitinkamas gydymas, nukreiptas prieš AFA, padeda sumažinti šių persileidimų riziką.
Antruoju atveju situacija sudėtingesnė. Nors teoriškai AFA taip pat galėtų pakenkti embriono įsitvirtinimui, tačiau klinikiniai tyrimai to nepatvirtina, t.y. nėra ryšio tarp ryškiai padidėjusių AFA koncentracijų ir blogų IVF rezultatų, be to specifinis prieš AFA nukreiptas gydymas nepadidina pastojimo po IVF šansų toms moterims, kurioms jau keletą kartų IVF nepastojo ir turi ryškiai padidėjusias AFA koncentracijas. (Literatūros šaltiniai: 1997-2002 m. moksliniame žurnale Fertility and Sterility paskelti 3 straipsniai apie tokius tyrimus daugiausia JAV, naujesni straipsniai šia tema išsako tą pat nuomonę).
Med.dr.V.Klimas