Įkraunama...
Įkraunama...

Katės nagučiai

Nuo vaikystės "pažinojau" nemažai kačių. Vienos, pradedant nuo mažo kačiuko, žaisdamos neišleidžia nagų, o kitos "įsijautę" kerta iš visos sveikatos. Kuo didesnis katinas, tuo didesnis poveikis. Mano katinas itin grubus, ir šiaip su charakteriu tongue.gif Galima būtų atleisti už sudraskytą sofą, kainavusią brangiau už jį patį - kai tuo tarpu jam specialiai nupirktas katažole apvyniotas stovas taip ir stovi nedraskomas (visgi gyvas padaras vertingesnis už bet kokias negyvas vertybes). Bet nagai naudojami ne vien instinktyviam "pašymui" - jie paleidžiami tokiems pasilinksminimams, kaip kibimui vaikams (mano ir ne tik mano) į kojas, užpuldinėjimui (nors po spontaniško užpuolimo seka "atsiprašymas"). Žaisti neįmanoma, būtina būti apdairiu ir sumaniu, kaip tikrame kare. Mano dukra sapnuoja košmarus, kuriuose figūruoja katinas, nupirktas jai kaip dovana... Bet ar katinas kaltas? Jis juk neturi moralės, gėrio ir blogio sąvokų. Jis veikia kaip instinktyvi mašina. Ar galima atimti katinui nagus? Savo laiku, netgi po to, kai mano mamai buvo perplėšta (ne perdrėksta, o perplėšta) ranka, mes visgi apsisprendėme katino nenunaginti. Tai būtų tolygu nukirsti vaikui pirštus už tai, kad jis kiša juos, kur nereikia. Skausmingai, tačiau išgyvenome. Mūsų augintiniui jau daugiau nei dveji metai, jis nebesiautėja taip, kaip siautėdavo būdamas vienerių. Matyt, ir toliau apsiribosime tik nagų karpymu - tiek to ta sofa, svarbu, kad žmonių taip nepuldinėtų (o čia jau reikalingas sumanumas, savo augintinio charakterio pažinimas). Tačiau ką manote jūs? Ar ryžtumėtės nunaginti savo katę? Kokio bjaurumo katė turi būti, kad tai padarytumėte? Ar galbūt tai laikote kosmetine operacija? Labai įdomi visų nuomonė, nes sutikau forume ne vieną požiūrį, kad nunaginti katę yra visai gerai ir netgi sveikintina... Įdomu, ar tai buvo atlikta švelnesniam, ar grubesniam katinui, nei mūsiškis? Mes, matyt, pasiliksim su nagais - jau nebe tokie judrūs, kaip buvom, ir proto įgavom visi (tiek katinas, tiek šeimininkai). O gal be reikalo? Išpjauti nagus, išlupti dantis, palikti tik pūkuotą kailį ir laikyti kaip dekoraciją - tai būtų normalus žmogiškas sprendimas? Ką manot?
Atsakyti
Uzmirsai paminet, kad ta kaili dar iskastruot reikia... biggrin.gif Va ir svarstau.. O kodel zmones aplamai is savo augintiniu iskamsu nepadaro? Kaip ramu ir gera butu! Nei draskosi, nei kandziojasi, nei morciuoja, nei kakoja.. thumbup.gif laugh.gif Ir dar pinigus taupo! Juk nei sert nebereiketu, nei smeliuko pirkt thumbup.gif Nors gal ateis ir iskamsos i mada.. Juk jau pobiski link to einama, dabar is gyvuno zaislas, veliau jau bus ir iskamsa...
O maniske va priverte mane antra kart sita posta rasyt, nes sumaste ant klavos pasivaiksciot ir kazkaip viska vienu sykiu istrint.. biggrin.gif O va butu iskamsiukas, sedetu kur ant spinteles ir ziuretu nemirksinciom akikem tongue.gif O dabar va isdykauja - demesio reikalaujasi grazuole mat.. Islupineciau nagus, tai zinotu cia man ant klavos laipiot!!! umn.gif
biggrin.gif
Atsakyti
Šiaip tai gruodžio mėnesį įsigaliojo draudimas tokiems veikmams g.gif Visos kosmetinės operacijos, jei tai neliečia gyvūno sveikatos, yra draudžiamos. Uodegų, ausų karpyti negalima. Taip pat ir su nunaginimu.
Atsakyti
QUOTE(Dianela @ 2005 07 08, 07:28)
Šiaip tai gruodžio mėnesį įsigaliojo draudimas tokiems veikmams  g.gif Visos kosmetinės operacijos, jei tai neliečia gyvūno sveikatos, yra draudžiamos. Uodegų, ausų karpyti negalima. Taip pat ir su nunaginimu.

thumbup.gif thumbup.gif Senai taip reikejo! thumbup.gif
Atsakyti
Mano katė "nunaginta" mano pačios rankomis. Nebuvo bjauraus charakterio (o dabar išvis "minkomas" augintinis) buvo paaugusi ir spėjusi "tik" sugadinti visus baldus. Nagų karpymas man asmeniškai asocijavosi tik su nuolatiniu rūpesčiu, kad tai būtų atlikta laiku (antraip lėks skudurais vėl visi baldai), su kas porą savaičių išvagotomis rankomis, nes nagų karpymas katei itin smagus užsiėmimas ax.gif Mano katė persų veislės, tai man dar prisideda ir kasdienis šukavimas siekiant išvengti tų pačių nagų.
Operacija kaip operacija. Daug lengvesnė nei katės sterilizacija. Pavojus galimas vienas - senatvėje šios katės gali patirti bėdų su sąnariais dėl netaisyklingo pėdos statymo ant žemės. Katė į žemę stodama remia nagais, kai jų nėra, tai visiškai kitaip įtempiami raiščiai ir "dyla" sąnariai. Šitą žinau, aišku gyvūno gaila, bet katę jau turėjau, kažką daryti reikėjo. Dabar tiesiog nebelaikyčiau katės ax.gif Suvokiau, kad šis gyvūnas išvis netinka mano temperamentui, mano charakteriui.
Dabar katės "nunaginimas" yra draustinas, tačiau kiek aš sulaukiu skambučių ir žmonių klausimų, o gal visgi kaip nors galėčiau padėti, pasakyti, gal koks pažįstamas "kaip savam" žmogui atliktų katei šią operaciją.
Dėl dantų išlupimo ir iškamšos, tai labai sutirštintos spalvos, nėr net ko diskutuot, kaip ir palyginimas su vaiko pirštukų nukapojimu. Absurdas. Pirmiausia tada siūlyčiau nebepirkt kiaušinių (nes nematėt kas daroma paukštyne su viščiukų snapais, ar kiaulidėje su kiaulių uodegom ir visa tai be nuskausminimo..) ir nepirkt skerdenos. Aišku sakysit čia poreikis misti, o ten tik poreikis patenkinti savo estetinius poreikius. Taip, tiesa. Taigi dabar aš sakau, operacijos nebedaryčiau, tieisog atsisakyčiau sumanymo laikyt katę, bet ir nevargčiau karpydama nagus, sukeldama grėsmę, kad katė ką padarys vaikui ar tiesiog sudarkys butą schmoll.gif
Atsakyti
Su katėmis draugauju jau 20 metų, tai mano svajonė, tikriausiai, nuo kūdikystės. Senoji katė buvo ypač aršaus charakterio, todėl mano rankos nuolat švietė senais ir naujais randais, bet kažkaip ant katės dėl to nepykau, nes pati lįsdavau su ja žaist. Užaugo, paseno ir numiro nenunaginta ir nesterilizuota.
Naujoji - dabar jau penkerių persė, tęsia senosios pradėtą sofos naikinimą, rankos ir kojos kenčia daug mažiau, bet svetimiems, o ypač kai kuriems, pas mus geriau neužeiti - tada katė sušunėja ir visus puola nagais ir ragais. Tačiau apie nunaginimą pas mus net nediskutuojama: tiek aš, tiek vyras galvojame, kad tai nežmoniška, todėl esu tikra, kad ir ši, ir visos likusios katės, kurios gyvens pas mane, bus su nagais ir visu kitu, ką gamta joms duoda.
Atsakyti
Man irgi gaila būtų katytę nunaginti blink.gif Nukarpau aš tuos nagus ir nieko baisaus ji nepadaro. Žinoma, kai buvo jaunutė, tai mėgdavo pažaisti ir kartais labai neatsargiai. Baldai pas mus labai seni, bute jų nežadam keisti, kai kraustysimės į namą, ji turės daug daugiau sau vietos, o ir galės į lauką keliauti, todėl manau, kad tada nauji baldai nekentės. Ir iš vis, dabarsunku prisiminti ką ji blogo pridarius, nes vis dar eurorijoj esu: naktį mano katukė susilaukė 4 palikuonių wub.gif wub.gif wub.gif wub.gif
Atsakyti
Laikau pirmą katiną, seniau tų gyvūnų net prisibijodavau, kažkokie paslaptingi ir pikti atrodydavo. O dabar laikom kačiuką jau beveik 2 metus. Jį iškastravom ne vien dėl savo patogumo ( kad nemyžtų ant sienų), bet ir dėl katino - kad galėtų ramiai sau be stresų gyventi, nes gyvenam bute ir į lauką paleidinėti negalim. Tad kastracija bent mano akimis nėra kažkoks nežmoniškumas, išsityčiojimas iš gyvūno ir pan. O vat nunaginimui nesiryžčiau schmoll.gif Net nedvejojau dėl šio dalyko. Nors mūsiškis ir šiaip labai geras, klauso ir kaip Erszebeth katinas nesielgia. Negadina jis baldų ( net ir mažas kai buvo, nieko nepridirbo), galandasi į savo stovą ir viskas. tik kai žaidžiam kartais skaudžiai įdrėskia, bet ir tai tik kai nenukarpyti nagai ir patys jį įaudrinam. Finansinių nuostolių pridaręs yra nemažai, bet kalti ne nagai. Mažas būdamas nugraužė kompo laidus ir užtrumpino kažką, teko keisti motininę plokštę doh.gif va čia brangiausias nuostolis.
Atsakyti
Aš jau dvejose temose rašiau, kad nunaginau savo 3 katinus, labai tuo patenkinta, kodėl naginau, irgi nenoriu kartotis, bet per kvailiausią atsitiktinumą-pirmokė duktė gulėjo ant sofos ir katinai žaidė-vaikė vienas kitą, o taip jie žaidžia 12 h per parą, ir būtent tarp žmonių, taigi jie žaidė šoko ant lovos ir vienas nepataikė-7 kg katinas pakibo nagais dukrai ant veido-mergaitė liko randuotu veidu, akis per stebuklą akis liko vietoje, buvo atidarytas visas paakys. Tarp kitko, rodė laidą-kažkur nekaltos naminės katės suryja pusę paukščiukų populiacijos-šeimininkai išleidžia jas su skambaliukais, kad paukščiai girdėtų, na bet lizduose tupintiems tai nepadeda-viena iš priemonių yra nunaginimas, nes tada jos neįlipa į medį. Savo laiku buvau super didelė nunaginimo priešininkė, labai griežtai ir visaip net negražiai apie tai pasisakydavau, bet matot koks gyvenimas, taigi neskubėkit smerkti, nes po kelių metų ir jūsų namuose gali atsirasti nunagintas katinas. Dėl ausų karpuymo šunims, teko diskutuoti su kinologais, daugumai tas draudimas nepatinka, jie tai vis vien daro, nes kaip gi atrodo dobermanas nulėpausis, kiek grakštumo prarandama, ypač kai veislė ir buvo išveista tai ji buvo nuo senovės karpomom ausim. Na čia biškį ne į temą buvo.
Atsakyti
Manau Rasma teisi, sakydama kad geriau neaugintu kates. Kam imt gyvuna, jei paskui jo, kaip gyvuno nesinori, o siekiama padaryt pliusini zaisla. Man tas "nunaginimas" tai kaip pasityciojimas is gyvuno. As pati nuo kudikystes gyvenu su katem. Visokiu teko turet. Dvi teko atiduot i kaima (viena todel, kad susipyko su vaiku akle ir kersydama jai pradejo sisiot bei kakot kur papuole- dazniausiai man i lova (nes aukle megdavo joje pagulinet), ir net kai akles nebeliko, ji vistiek nebeatsisake sio iprocio; o antra vyras atidave kazkokiems draugams kai as patapau nescia ir atguliau in ligonine (ne del katino) atidave, ir niekaip is jo neispesiau kam atidave - buciau parsivezusi atgal... blush2.gif ) Esu turejusi persiska kate, kurios Rasma turbut neatsisakytu biggrin.gif , nes ji niekur nedraske baldu (tik savo viena sena pufikiuka, kuris buvo jos lova), nesikandziojo, nesibraize, buvo nuolanki ir leisdavo daryt su ja ko bepanoretum. Dazniausiai snausdavo kur nors (arba kur ja paguldydavai).. As, ipratusi prie pasiutusiu katinu, net galvojau kad ji kokia serganti ar psichiskai atsilikusi.. blink.gif g.gif Ale ne, veterinorius pasake kad visai sveika, tik charakteris toks. Va sita vienintele man nelabai patiko is visu mano turetu kaciu schmoll.gif Man reikia jausti, kad yra kate namuose: mes pasipykstam box.gif , pasitaikom drinks_cheers.gif , pasiglostinejam console.gif , pamurkiam ... wub.gif O ana.. nors ir su nagais, bet nesijaute kad kate butu namuose.. kaip koks pliusinis zaislas..tik kad eda ir kakoja.. cool.gif
Na jei butu galima israst tokia veisle (o gal yra? g.gif ) su tokiu charakteriu, tai tiems, kurie nunagina kates, reiketu tik tokias parduot (gal tada nebekankintu gyvunelio? g.gif ) biggrin.gif o tiems, kas tikrai kates myli - visos likusios mirksiukas.gif
Atsakyti
Na taip, visa tai tiesa. Geriau nenunagint ir t.t., ir pan., teisingai padarė, uždraudė smile.gif
Bet kai žmonės vien "užsiciklina" ant kokio vieno "nežmoniškumo" man norisi priminti kiek jų realiai egzistuoja..Taigi vėl aš prabilsiu apie tai kas daroma su ūkio gyvuliais g.gif Pvz. paukštyne nukapojami viščiukų snapeliai, absoliučiai ir net iki kraujo. Jokios paguodos jiems, jokio nuskausminimo, tik birbianti rotacinio principo snapų kapoklė..sėdi bobelė sukaišo vištukus už kaklų į aparatą ir tas kapoja sau ramiai..ir prie viso to dar kartu ir suvakcinuoja ax.gif Gražus paukštukas, mažuliukas, pūkuotas cypsintis viščiukas..Kančia? Manau taip. Daug verkiančių prie lėkštės? Įtariu - ne.Pamačius tą vaizdą, pamiršt sunku, išbandyta mirksiukas.gif
Lygiai taip pat, kad kai pareini iš ūkio po kuiliukų kastracijos su nuvargintom žvygsmo ausim, bet ar apie kančią susimąstoma per šeštadienio iškylą vartant šašlyką?? Įtariu - ne. Taigi tiesiog ne itin sąžininga iškelt problemą, kuri labai naudinga vartymui "moraliniu aspektu". Kažkaip visa moralė baigiasi, kai kalbama apie tai, kas skirta mitybai doh.gif
Atsakyti
Aš tai visada sakau, kad gyvūnas turi tarnauti žmogui, o ne atvirkščiai ax.gif ir man rodos kastracija net didesnė blogybė, o jos kažkodėl nedraudžia, nes vėlgi tas pats žmogus paaiškino, kad taip mažinama rizika beglobių gyvūnų dauginimuisi g.gif nesamonė. Nesmerk ir nebūsi smerkiamas 4u.gif teisė rinktis visgi geras dalykas biggrin.gif
Atsakyti