SVETA K.,2008 12 07, 14:09
Man dar kazkokia baime,ar taip turi buti,ar cia man kazkas negerai
Nes dar del to kraujo pas mane labai nukrito kresejimas,bet kita kart priduoti lepe antradieni,bet manau jie zino ir jeigu butu koks pavojus,neisleistu mane namo
Labas, matosi SVETA K. jog neskaitei ankstesnių forumų, arba daug dalykų neužkliuvo.
1) visus klausimus, kuriuos keli mums, užsirašyk ant lapelio. Kai susitiksi su gydančiu onkologu, paklausk. Viena, kai atsakysim mes kita, kai atsakys daktaras. Greičiausia atsakymai bus panašūs, bet jis GYDYTOJAS. vien todėl geriau jausies ir neliks vietos baimei ir PANIKAI.
2) paprašyk el. pašto arba telefono, gal duos, tam, jog galėtum kritinėje situacijoje pasiskambti ir paklausti. Pasiteirauk iki kurios valandos galėtum trukdyti. Jie taip pat turi savo asmeninį laiką. Gali būti, jog neduos, nieko tokio, tada žinosi, jog saugo savo asmeninį laiką, savo asmeninį gyvenimą. Tik tiek, tam daktaras pilnai turi teisę. Dauguma duoda. Gerbk gydytojus, brangink jų laiką visus nusiskundimus ir klausimus rašyk raštu ir glaustai, jie turi tokių ligonių ne vieną ir visi vienodai svarbūs, visus gydo ir nori visiems padėti. Jokių asmeniškumų ir nukrypimų į šoną jokių tuščių šnekų apie vaikus, senelius ir kitas nesąmones. Jiems tai nelabai ir įdomu. Jie ne nuodėmklausiai ar žmogaus gyvenimo tyrinėtojai.
3) Susirašyk tai, kaip jautiesi, ką skauda. Tada perskaityk vaistų anotacijas, palygink, internete www. vaistai.lt yra. Ne atvirkščiai, o būtent taip kaip siūlau aš, Priešingu atveju būdama labai jautri-kūrybinga, prisipaišysi sau nebūtų dalykų.), pasižymėk kalendoriuje (tuo tikslu tokį įsigyk), kaip jautiesi, ką skauda. Kai bus kita chemija palyginsi ir pamatysi tam tikrus dėsningumus, kurie vėliau nekels baimės, nes gali pamiršti, ką skaudėjo, kada kaip ir vėl susidūrusi su tuo pačiu iš naujo bijosi.
4)Susirašiusi matysi, kaip elgiasi kūnas, kas naujo atsiranda, tada galėsi apie tai pasakyti daktarui. DAKTARAS turi žinoti viską apie tavo fizinę savijautą, jis atsirinks, kur rimtos problemos, o kur normalu. Žinodama, kad taip būna, tiesiog priimsi tai ir pakentėsi. Aptark kaip galima sumažinti skausmą, savo blogą savijautą.
5) Būtinai paklausk, kada reikia sunerimti. Kada nedelsiant vykti į ligoninę. Paprastai tai būna temperatūra daugiau nei 38 laipsniai, kuri laikosi iš eilės nemažiau 8 valandų, nekrisdama. Ant kūno atsirandančios be priežasties ir ilgai nenykstančios mėlynės, kraujavimas tuštinimosi metu, kraujavimas, nepraeinantis iš nosies, užsitęsęs viduriavimas ir t. t.
6) pasikaitinėk www. kraujas.lt. Kokios problemos buvo, ne paskutinius puslapius, o nuo pirmųjų.
7) iš vis ar žinai, jog esant neutropenijai galima tik valgyti termiškai apdorotą maistą. Ten pat www.kraujas.lt nurodyti pagrindiniai chem. terap. sukeliami šalutiniai reiškiniai ir kaip su jais tvarkytis.
Vaistai tik kraštutiniais atvejais. Man labai nepatiko, jog užkietėjus pilvelui iškart medikamentai. Kam papildomas krūvis inkstams, kepenims skrandžiui? Kodėl, ne burokėliai (salotos, virti burokėliai sutarkuojami smulkia (bulvine) tarka + alyvuogių aliejus, kelios išmirkytos, susmulkintos džiovintos slyvos). Avižų košė su lydytu sviestu ar aliejumi, vadinamoji oвсянка, kepri orkaitėje obuoliai, ir t. t. Pagaliau, kol nenukritęs kraujas rūgpienis, kefyras, su sėlenomis (linų sėlenas gerai pakaitinti keptuvėje, taip pašalinsi ten esančias visokias bakterijas ir grybų sporas, dėl šito būtų gerai dar perklausti dar daktaro), jogurtas. Linų sėmenų kisielius. Kelis šaukštus linų sėklų užvirinti su vandeniu, trumpai pavirti ir po kiek laiko prieš valgį gerti (laikyti šaldytuve). Šitas kisielius gerai dengia, kaip ir bet koks kitas (pvz., spanguolių ar braškių) skrandį, žarnyno sieneles, saugo gleivines. Virto vandens stiklinė ryte, neatsikėlus iš lovos.
Pagaliau:
100 g džiovintų slyvų
100 g džiovintų abrikosų
100 g džiovintų figų
Vaisius gerai išplauti, perlieti verdančiu H2O, nuplikyti, sumalti mėsmale +100 g medaus. Viską gerai sumaišyti, laikyti šaldytuve. Galima po šaukštelį kelis kart per dieną arba valgomąjį šaukštą praskiesti ½ H2O ir gerti prieš miegą.
Visi šie dalykai n-kartų aptarti ir apkalbėti ankstesniuose forumuose. Pati kiek kartų rašiau. Kiekvieną kartą atėjus naujokui vėl sukama tie patys klausimai ir viskas ratu, vėl ratu. To išvengti ir siūlom pasiskaitinėti. Matau jog vardas yra rusiškas, turėtum puikiai mokėti rusų kalbą, todėl pasiskaitinėk ir tokį forumą www.oncoforum.ru. Ten daug besigydančių, gal rasi su savo ligos diagnoze, galėsi palyginti savo savijautą ir kitų.
(PABAMBĖJIMAS. (Tikrai nepiktas
. Sakot neturit laiko, visi neturim, tai jau ne mano problema. Ant padėkliuko galim atnešti laikas nuo laiko, bet įdėkit ir jūs pastangų, bent minimalių).
Savijauta sergant būna įvairi, vieniems lengvesnė, kitiems sunkesnė. Dabar skaitau www.kraujas.lt, aptarinėjama skausmai nuo neupogen arba filgrastimo. Naudoja vaistukus nuo skausmo. Na buvo man, buvo: gydytoja išrašė ketanovo, nė karto nereikėjo, pakentėjau. Tik nežinau ar aš tokia geležinė ir kantri, ar tiesiog man taip duota, mažesnis skausmas. Nors buvo labai stiprus, ypač naktimis, nemiegodavau, miegodavai, kai ne taip skaudėdavo dieną. Leisdavausi po 7 ampules grasalvos. Kai kraujai būdavo beveik nuliai, tūnai kaip gemalas, pritraukęs kelius prie kaktos, praeina kelios dienos paprastai 34, kraujai pradeda kilti, gerėji. Tada šliauži iš lovos, sėdi ant kilimo, vėl į lovą, pradedi vaikščioti ir greitai, greitai stiprėji. Dešimtą dieną po gydymo kaip niekur nieko. Turi 11 gerų dienų, iki kito karto (rašau apie save, apie savo ch. Kursą, kitam kitaip kitoks gerųjų dienų skaičius, kitokie gerumo laikai, gali išvis jų nebūti) Atsiimi per jas dvigubai, atsidžiaugi. Praeini tuos gydymo nenoriu rašyti (pragaro, nes niekad taip negalvojau) ratus ir rezultatas: gydymas baigtas. Tada ateina kitos baimės, kiti nerimai. Tvarkaisi su jais, nes niekas to nepadarys už tave, nei vyras, nei tėvas, nei mama, nei draugai ar juo labiau vaikai. Viskas tavo rankose, tavo požiūryje, ieškai sau būdų padėti keiti mintis, užsiimi tuo, kas kelia džiaugsmą ar tai būtų namų ūkis, maisto gaminimas, buvimas vienatvėje, ar su draugais, kam ko reikia. Kas kitas geriau žino nei tu pati, kas kelia džiaugsmą, kas yra tau smagu ir malonu. Kitas nori gailesčio, tada jo visi gaili, pradedant pačiu savim savigaila ir savigrauža baigiant visais kitais. Bet jei to reikia, negi uždrausi. Toks noras ir poreikis. Visi mes renkamės, renkamės tai ko patys norime.