Mes grybus džiovinam ir marinuojam. Anksčiau dar šaldydavom, bet nepasiteisino - neskanūs man jie, guminiai, jokio skonio ir kvapo. Taigi dabar didžiąją dalį sudžiovinam (o išdžiūvus ta didžioji dalis tampa mažąja
), bet džiovinimui niekad jų neplaunam - tik švariai nuvalom, supjaustom gabalais ir ant grotelių į orkaitę. Orkaitėj įjungiam ventiliatorių ir temp. 80 C. Išdžiūsta maždaug per parą, aišku, reikia prižiūrėti, pavartyti, net naktį dėl to kėliausi
Labai gražiai išdžiūsta, kvepia visi namai. Paskui dar palaikau savaitę kitą medvilniniam maišely arba popierinėj dėžutėj kambary, kad kvėpuotų ir galutinai išdžiūtų, o tada supilu į stiklainius ir sandariai uždarau. Popieriniuose maišeliuose ar dėžutėse palikti ilgam negalima, nes nugaruoja visas aromatas. Prieš naudojant sumalu kavalame į miltelius ir turbūt nėra geresnio prieskonio pagardinti padažus, sriubas, mėsą - na beveik visur tinka.
O grybų sūdymas, tai išvis - grybų gadinimas. Kas iš to grybo belieka, numirkius jį paskui kelis kartus vandeny?? Tuščias balastas, absoliučiai jokios naudingos medžiagos, nelieka jokių mineralinių medžiagų, n i č n i e k o. Pagal savo mitybinę vertę - juose esančius baltymus ir mineralines medžiagas - grybai lenkia daržoves, o sūdant visas tas gėris išpilamas lauk.