Funkcijos
Folio rūgštis svarbi baltymų apykaitai, nukleino rūgščių sintezei, augimo ir vystymosi procesams, taip pat dalyvauja ląstelių dalijimose ir atsinaujinimo procesuose. Kartu su vitaminu B12 folio rūgštis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių brendimui kaulų čiulpuose.
Šaltiniai
Folio rūgšties daugiaisiai visose žalialapėse daržovėse (petražolės, špinatai, salotų lapai ir kt.). Taip pat jos yra kepenyse, inkstuose, kiaušiniuose, motinos ir karvės piene, alaus mielėse.
Poreikis
Suagusiems rekomenduojama folio rūgšties paros norma yra 240 µg. Nėščioms, žindančioms bei kontraceptinius preparatus vartojančioms moterims šios rūgšties reikia daugiau: nėščioms - 400 µg per dieną, žindyvėms - 480 µg.
Folio rūgšties daugiau reikia sergant žarnyno ligomis ar epilepsija, vartojant kontraceptinius preparatus, sergant alkoholizmu ir narkomanija, kepenų ligomis, mažakraujyste, nėštumo ir maitinimo krūties pienu laikotarpiu, sutrikus virškinimo trakto veiklai.
Folino normos skiriasi, nes 1 µg maistinio folino atitinka 0,6 µg folio rūgšties.
Trūkumas
Dažniausiai trūkumas pasireiškia nėščioms moterims, nes pirmiausiai folio rūgštis paskirstoma augančiam kūdikiui, dėl to motinai vitamino trūksta.
Perteklius
Pastoviai viršijant rekomenduojamą paros normą gali kamuoti nemiga, pablogėti savijauta. Labai didelė folio rūgšties dozė gali maskuoti vitamino B12 trūkumą. Nėštumo metu naudojant per daug folio rūgšties gali gimti neišnešiotas arba negyvas kūdikis.
Labas rytelis
Vakar sužinojau, kad Tuoj nuskubėjau į vaistinę nusipirkti folio rūgšties. Tai vaistininkė pasiūlė Folio rūgštis 0,8 mg ir Askorbo rūgštis 100 mg. Betgi dabar problema ta, nepaklausiau apie vartojimą ir net suabejojau ar vitaminas C nepakenks Gal kuri žinote ar esate su tuo susidūrsios? Kaip vartoti šį papildą?
Vakar sužinojau, kad Tuoj nuskubėjau į vaistinę nusipirkti folio rūgšties. Tai vaistininkė pasiūlė Folio rūgštis 0,8 mg ir Askorbo rūgštis 100 mg. Betgi dabar problema ta, nepaklausiau apie vartojimą ir net suabejojau ar vitaminas C nepakenks Gal kuri žinote ar esate su tuo susidūrsios? Kaip vartoti šį papildą?
O aš iš viso jokios folio rūgšties negėriau, ir nereikėjo Pakako ir vitaminų
Ievužėle,
aš irgi gėriu tą pačią folinę rūgštį su vitaminu C. Merginos čia rašė, kad dienos norma 800 mg, bet reikėtų rašyti 800 mcg (ne miligramai, o microgramai) . Askorbo rūgštis nepakenks, aš klausiau savo gydytojos
beje, sveikinu, sužinojus tokią gerą naujieną
aš irgi gėriu tą pačią folinę rūgštį su vitaminu C. Merginos čia rašė, kad dienos norma 800 mg, bet reikėtų rašyti 800 mcg (ne miligramai, o microgramai) . Askorbo rūgštis nepakenks, aš klausiau savo gydytojos
QUOTE(žibutė @ 2006 03 15, 10:49)
Ievužėle,
ačiukas
o tu geri po visą tabletę, ar po pusę? Aš dag kur skaičiau, kad folio rūgšties paros norma ne 800 mcg, o 400 mcg. O šiose tabletėse parašyta, kad yra 800 mcg.Tai aš sakau, gal po pusę tabletės gerti... ? Nesinori ir per daug suvartoti. O pas daktarę tik po savaitėlės, tai ir ieškau patyrusių šiuo klausimų SM
QUOTE(Ievuzele @ 2006 03 15, 20:11)
ačiukas
o tu geri po visą tabletę, ar po pusę? Aš dag kur skaičiau, kad folio rūgšties paros norma ne 800 mcg, o 400 mcg. O šiose tabletėse parašyta, kad yra 800 mcg.Tai aš sakau, gal po pusę tabletės gerti... ? Nesinori ir per daug suvartoti. O pas daktarę tik po savaitėlės, tai ir ieškau patyrusių šiuo klausimų SM
Aš geriu po visą, bent jau gydytoja nieko neperspėjo, kad reiktų po mažiau vartoti. Be to, skaičiau kad perteklius iš organizmo pasišalina pats, taip kad neverta nerimauti. jei tu sužinosi ką nors naujo - parašyk
QUOTE(žibutė @ 2006 03 15, 23:30)
Aš geriu po visą, bent jau gydytoja nieko neperspėjo, kad reiktų po mažiau vartoti. Be to, skaičiau kad perteklius iš organizmo pasišalina pats, taip kad neverta nerimauti. jei tu sužinosi ką nors naujo - parašyk
Taip, tu visiskai teisi - perteklius pasisalina, t.y., organizmas pasisavina tiek, kiek jam reikia (vienam daugiau kitam maziau) Todel folio rugsties nebus daug jei vartosite 800 per diena, o vat kai buna mazai, tai kartais nukencia ir vaisius.
O paros norma ir yra 800, t.y., jei ne daugiau, tai gerai.
o sakykite prašau - FOlio rūgštis ir vitaminas B9 yra tas pats?
QUOTE(ChinChin @ 2006 03 22, 09:32)
o sakykite prašau - FOlio rūgštis ir vitaminas B9 yra tas pats?
Taip, tas pats.
Folio rugsties paros norma yra 400 mcg., taciau moters organizmas sugeba pasisavinti tik puse, o kartais tik trecdali to isgerto kiekio, todel rekomenduojama gerti didesne doze
o as geriau 1mg i diena