AISINGAS (Cipciukas)
Tai glazūra, tortų papuošimui, ornamentams daryti, smulkesnėms detalėms (jos išdžiovinamos), juo klijuojamos detales, puošiami meduoliukai, keksiukai .
Šitas receptas iš kito forumo, jį davė profesonali konditerė,jis labai tikslus.
1 baltymas,
2,5 - 3 didesni šaukštai vandens ( pagal kiaušinio dydį ) ,
225 g. cukraus pudros, jis turi būti nei per tirštas, nei per skystas, reikalui esant dadėkite šaukštą pudros, arba įpilkite vandens.
Viskas sumaišoma ir sukama mediniu šaukštu, kuo ilgiau. Perspėjo, nuo to jis būna tvirtesnis, baltesnis.
Galima ta daryti ir mikseriu, aišku trumpiau, bet kokybė bus prastesnė.
Nuotraukos Asseni

AISINGAS (Meian)
Kiaušinio baltymas
citrinos rugštelė arba šaukštas sulčių (naudojama tam, kad stabilizuotų baltymą, be to, jei nebus dažoma - rugštis suteikia "ryškesnio" baltumo).
ir cukraus pudra.
Cukraus pudros dedama pagal poreikį, atsižvelgiant i tai, kokios norite konsistencijos. Įdėsit mažiau - bus tekantis glajus, įdėsit daugiau - laikantis formą, galima privaryt netgi tiek, kad bus taip tiršta, jog nepajėgsit per antgalį išspaust.
Dedat cukraus pudrą ir žiūrit, kokia konsistencija - čia jokių proporcijų iš recepto nereikia tikėtis, nes tik jūsų pačios akis matys, kiek konkrečiai pudros reikia būtent tokio dydžio baltymui, norint išgaut norimą tirštumą. Todėl šitoj vietoj geriau visada maišyti rankomis, kad tiksliai jaustumėt progresą, bei naudoti išsijotą cukraus pudrą, kad nepaliktumėt gumulų.
Pats tirščiausias aisingas naudojamas "stovintiems" papuošimams naudoti, tirštu glajumi piešiami ir tokie elementai, kurie turi griežtai išlaikyti formą. Skystesnis ("tekantis") naudojamas ertmėms užpildyti (pvz., nusipaišėt ant kepimo popieriaus tinklelį, ir užpildot skylutes skystesniu aisingu). Visi variantai pilnai išdžiūna, iki tvirto sukietėjimo.
Baltymą aisingui galima plakt iki putų, galima ir neplakt (neplakant paprasčiau ir greičiau, be to, įprastus papuošimus formuojant, plakimas iki putų nėra būtinas). Tik jei neplaksit iki putų, reikia atsimint vieną keistą dalyką: išgraibyt iš baltymo visus "siūlelius", nes jei juos paliksit, gali trukdyt dirbt paruošus kremą - gali kimštis maži antgaliukai. (Čia ko gero vienintelė man žinoma vieta, kur iš tiesų vertėtų knibinėtis po baltymo sudėtį).
Geriausia, beje, jį naudoti pastovėjus parą laiko šaldytuve (prieš tai būtina stropiai apdengt maistine plėvele - negali būt jokio kontakto su oru). Kita gudrybė (kaip ir su sviestiniais kremais) - jei reikia geresnio elastingumo, švelnesnio kremo, į aisingą įmaišykit dekorgelio (1 a.š. gelio vienai stiklinei aisingo). Pamatysit iškart skirtumą ir pagalvosit "brač, kodėl anksčiau to nedariau".


Kas juose bendra, tai faktas, kad abiejuose papuošimai formuoti iš aisingo, "palengvinto" dekorgeliu. Noriu parodyt vieną detalesnę nuotrauką:

Jei pats aisingas (ar bet koks kitas kremas, tbh) yra tinkamos konsistencijos papuošimams, jis neturi trūkinėti, o turi turėti šiek tiek tąsumo. Praskiedus dekorgeliu, jis jau turi labai normaliai tąsumo - tiesiog ideali konsistencija. Tada galima lapelius formuoti kaip ir priklauso: nupiešus lapelį, sustabdai spaudimą maišelyje, ir atsargiai atitrauki antgalį. Lapelio galas savaime tampa smailas. Nieko kraipyti nereikia.
Kartu, kaip jau rašiau anksčiau, dekorgeliu praskiedus tiek aisingą, tiek ir sviestinį kremą suformuoti smaili galai idealiai laikosi bei puikiai stovi net ir išdžiūvę (į savo šilkinį morenginį - sviestinį dekorgelio nededu, jis ir taip puikiai stovi)
Beje, nežinau, ar minėjau kada, ar ne, bet geriausias būdas patikrinti kremo konsistencija (YPAČ tai aktualu aisingui) yra iššvirkšti "virvutę" ant kitos rankos dviejų praskėstų pirštų. Kremas turi laikytis, kaip virvutė, o ne nutrūkti. Jei nutrūko - per "trapus" (per daug cukraus pudros, reikia praskiesti - visada geriausia ta daryti ne vandeniu, o citrinos sultimis, o dar geriau - papildomai įdėti šiek tiek dekorgelio). Jei aisingas teka, slysta nuo pirštų skysdamas ar nelaiko formos, vadinas, per skysta - reikia įdėti daugiau cukraus pudros (tai negalioja sviestiniam kremui: pastarajį reikia tiesiog palaikyt šaldytuve, jei per skystas - o jei tikrai netinkama konsistencija, didinamas sviesto, ne cukraus, kiekis).
Mielieji forumo dalyviai, prašau šitoje temoje NERAŠYTI komentarų, klausimų bei padėkų