Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji fotografija

QUOTE(sayonara @ 2009 02 24, 07:48)
andriuska, o ne Tu sakei man, kad fiksuoti per šiltame tirpale nereikėtų? ir kad geriausia yra fiksuoti gana vėsiame tirpale? :

kad lyg ir neturėčiau taip sakyti g.gif juk sidabro halogenidą sidabru verčia ryškalas (o kartu ir formuoja grūdelius). o fiksažas tik išplauna nereikalingą šlaką (trumpai ir aiškiai http://lt.wikipedia.org/wiki/Sidabras ). netgi elementariai logiškai mąstant juk ryškalas skirtomas į kontrastingą, smulkiagrūdį, išlyginantį ir t.t., o fiksažas tik į rūgštų ir neutralų. bandrai skysčių temperatūra turi būti apie 20 C dar todėl, kad vualis nepradėtų lįsti. ryškalo aukšta temperatūra greičiau veikia cheminius procesus (katalizė tipo) ir sidabro kristalai formuojasi greitai bei didesni.
tai kad manau, kad čia ne fiksažo problema.
tai koks gi ryškalas buvo?

vakar eksperimentavau su c-41 proceso juostos ryškinimu paprastuoju būdu. paėmiau portra 160 (tik nereikia baimintis, 8 metai kaip A.A. blink.gif ) išfotografavau ir išryškinau. vieną pusę pabandžiau ryškinti beveik standartinį laiką. išėjo vos matomas vaizdas. antrą - dvigubai daugiau, nei tokio nominalo BW (xtol 1+3 20 min.) tai vaizdelis išėjo sakyčiau geras. jei pagrindas būtų skaidrus - butų pats tas. vakare mėginsiu skanuoti. Kam dariau? bendram suvokimui (kad ir c-41 yra sidabro....skaičiau, mačiau skanus, bet pats pabandžiau) ir praktinei naudai. dar turiu gal 8 tokias juostas. galvoju pasikonstruoti vieną daiktą (kamerą tam tikrą). eksperimentams ir konstravimo klaidų nustatymui bus pats tas.
Atsakyti
ar verta juosteles ryškinti namie? Turiu dar nuo seno bakelius tuos visokius, bet neapsisprendžiu dėl kokybės. Ar jums nesubraižo juostelių tose fotolabėse?
Atsakyti
QUOTE(Enija @ 2009 02 24, 09:31)
ar verta juosteles ryškinti namie?  Turiu dar nuo seno bakelius tuos visokius, bet neapsisprendžiu dėl kokybės. Ar jums nesubraižo juostelių tose fotolabėse?

subraižyt nesubraižo, jei procentre ryškinsi - kai kas net piktinasi tuo, kad nesubraižo biggrin.gif bet pvz fototechnikoje neberyškinsiu niekada - prigamina ššššš..smile.gif
mano galva, kai pats ryškini labai ribotą kiekį juostelių, saugai jas kaip savo akį, o fotolabe tos meilės savo kūriniams tikrai negausi wink.gif taip kad gali visko būti..smile.gif
Atsakyti
QUOTE(_ms_ @ 2009 02 23, 21:23)
"Trumpai manau taip: zmogus vertina viena ar kita darba (fotografija) taip: sukelia jis jam emocijas ar jausma, ar nesukelia (kartais samoningai, kartais nesamoningai). Zmogaus (pa)samones kalba yra vaizdu kalba (kitus jutimo pojuciu keliamas emocijas suprantame vistiek per vaizda). Sakai, kad tau idomu, kaip suzaisti logiskai apmastant kiekviena smulkmena? Receptas (velgi mano nuomone ir patirtimi paremtas): neisradineti dviracio, o pasikliauti ta pacia (pa)samone, t.y. nusikopijuoti jos sukurta atitinkama vaizda ir perkelti ji ant popieriaus, ant juosteles ir t.t. Pvz., tau reikia nufotografuoti nuotrauka, is kurios matytusi liudnas, ilgesingas ruduo ir bla bla. Reikia nepulti fotografuoti bet ko rudenisko, o paklausti savo vaizudotes, ka ji siulo siuo atveju. Ir pabandyk isivaizduoti toki vaizda, kuris tau sukeltu ta liudesi, ilgesi ar kitokia fignia...Siuo atveju savo (pa)samones neapgausi.. Na stai ... turi savo galvoje ta vaizda... o va dabar telieka ji TECHNISKAI materializuoti. Zinoma, dar turi reiksme tokie dalykai, kaip asmeninis skonis, estetika ir t.t." biggrin.gif

Aš nežinau, kas man sukelia liūdesį, aš nežinau, kas man sukelia ilgesį... Tai yra taip nepastovu.. Aš matau, kad kiekvieną dieną, po daugelį kartų prabėga tokie momentai, mirksniai tiesiog, kuriuos būtina stabdyti, užfiksuoti nuotraukoje. Tik dažniausiai tai padaryti yra nerealu smile.gif Pasamonėje jie gal ir užsibūna, bet techniškai materializuoti jų neįmanoma. Kartais juos pavyksta atrasti pas kitus kūrėjus. Tai yra jėga, kai kažkieno nuotraukoje matai SAVO sustabdytą emociją, nuotaiką, būseną wub.gif

Andriuska, ryškalas buvo Tetenal Ultrafin.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Puriena6: 24 vasario 2009 - 10:29
kad atmestum abejones skaneris/neskaneris, pažiūrėk negatyvą su geru padidinimo stiklu. toks grūdas jau plika akim turi matytis aiškiai.

o dabar iš eilės. kokiu santykiu skiesta, kiek tirpalo/vandens paimta/ bakelio talpa, ryškinimo laikas. kda atkimštas ryškalo buteliukas (spalva nepakito, nepasidarė rudesnis?). ir kokia juosta/koks iso? jei tai iso 400 tai lyg ir norma siaurai (man net visai smagiai žiūrisi). nu dar kartą pažiūrėjau. kiek pamenu savo siaurus juostinius, tai čia ne pats baisiausias grūdas. nelygink su mano kadrais iš plačios juostos. ten juk fizinis negatyvo dydis pagal plotą ženkliai didesnis.
Atsakyti
Ryškalas : 1+10 455ml vandens 45ml ryškalo
fiksažas :1+3 375ml vandens 125ml fiksažo

Ryškinau 6.5 min, kas pusę minutės sukdama po 5 kartus ( anotacijoje rekomenduojama sukti kas minutę po 10 kartų). Butelis tik pirktas ir atkimštas pirmą kartą. Juosta Adox 400. Na aš su plačiom juostom nelyginu, bet lyginu su paskutiniąja kur ryškinome pas tave. Toji buvo Tmax 400. Labai gražiai išsiryškino, beje. Skanavo tai ten pat , kur ir pastarąją.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Puriena6: 24 vasario 2009 - 12:21
QUOTE(Puriena6 @ 2009 02 24, 12:20)
Ryškalas : 1+10  455ml vandens  45ml ryškalo
fiksažas  :1+3    375ml vandens  125ml fiksažo

Ryškinau 6.5 min, kas pusę minutės sukdama po 5 kartus ( anotacijoje rekomenduojama sukti kas minutę po 10 kartų). Butelis tik pirktas ir atkimštas pirmą kartą. Juosta Adox 400. Na aš su plačiom juostom nelyginu, bet lyginu su paskutiniąja kur ryškinome pas tave. Toji buvo Tmax 400. Labai gražiai išsiryškino, beje. Skanavo tai ten pat , kur ir pastarąją.

o tokie keisti santykiai ant butelio nurodyti? paprastai juk buna 1 + 9 ir 1+4 g.gif
o kodel nusprendei dazniau sukti? as kzk susidariau ispudi, kad kuo dazniau suki, tuo labiau ryskalas vis susimaiso ir agresyviau dirba (didesnis kontrastas?). tik nesu tikra, ar tas su grudu susije.

kaip ner nuotaikos, Domas per mano fotografavima kaip dejo ant zemes doh.gif oj negalima vaiku prasyt pozuot fotografuojant.
Atsakyti
na man kaip ir aišku. T-max yra "naujos kartos grūdai" - plokšti. kad būtų kuo mažiau pastebimi ir garantuotų "sharp" vaizdą. už tai kai kurie oldskūliniai fotografai nemėgsta t-grain'ų. adoxas sena tehnologija, kur grūdas erdvinis, apvalainas. skanuojant gal ir bado akis, bet vat darant šlapiu būdu viskas turi būti normaliai.

leisiu sau pareikšti pastabą dėl neekonomiško reaktyvų naudojimo. tuos ryškalus net galima skiesti iki 1+30. tai ne tik ekonomiškiau, bet ir mažina ryškinimo laiko paklaidos įtaką. o jei fiksažas ilford rapid fixer, tai net pats gamintojas rekomendavo 1+4. aš ir 1+9 naudoju.

vat čia viena "baisiausių" juostų - ilford pan (be F), kuri 10 lt kainuoja. dar kompe kaip kompe, bet kai pabandžiau spausti - tai košmaras. 13x18 be ašarų žiūrėti neįmanoma. grūdas kaip gelinio tušinuko taškas. čia iso 100

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 24 vasario 2009 - 13:15
QUOTE(Gaziulka @ 2009 02 24, 13:08)
o tokie keisti santykiai ant butelio nurodyti? paprastai juk buna 1 + 9 ir 1+4 g.gif
o kodel nusprendei dazniau sukti? as kzk susidariau ispudi, kad kuo dazniau suki, tuo labiau ryskalas vis susimaiso ir agresyviau dirba (didesnis kontrastas?). tik nesu tikra, ar tas su grudu susije.

kaip ner nuotaikos, Domas per mano fotografavima kaip dejo ant zemes doh.gif oj negalima vaiku prasyt pozuot fotografuojant.

Tokie nurodyti g.gif
Dažniau sukau šiaip - šovė į galvą biggrin.gif Bet kontrastas tai tikrai akių nebado. Sukom pas andriuską dar dažniau.

Tai kaip tu ten prašei pozuoti? Aukštai užlipti?
Papildyta:
Žinau, kad neekonomiškai naudoju ryškalus, bet gi norisi greičiau apsisukt. O fiksažas tai tas pats - rapid fixer.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Puriena6: 24 vasario 2009 - 13:22
QUOTE(Puriena6 @ 2009 02 24, 13:14)
Tokie nurodyti g.gif 
Dažniau sukau šiaip - šovė į galvą  biggrin.gif Bet kontrastas tai tikrai akių nebado. Sukom pas andriuską dar dažniau.

Kaip suprasti - nukrito Domas? Susimušė stipriai?

ne, nieko baisaus, nuo tokio siauro paaukstinimo lauke - cia gal labiau mane sazine grauzia del jo isnaudojimo fotografiniams tikslams.

man kuo toliau, tuo labiau ispudis susidaro, kad nera ten esminio skirtumo, kaip ka daryt - nu mazdaug aisku, svarbu santyki ta pasidaryt ir laika daugmaz, bet sukimai i viena ar kt puse, kokia minutele i sona, ir siaip kokie nukrypimai jokiu drastisku rezultatu neduoda.

andriuska, visai grazi man tavo ideta juostele, ir grudas ne toks jau didelis. nors gal, atsizvelgiant i tai, kad tai 100... bet tikrai nedeciau jos kaip superdidelio grudo pvz
Atsakyti
QUOTE(Gaziulka @ 2009 02 24, 14:08)

santykiai būna ir 1+9, 1+19, 1+29 - ilfordo lc29 ir 1+100-400 - seleninis toneris. čia taisyklės nėra.

agitacija dalykas individualus. jei ryškinimo laikas trumpas - sukti reikia dažniau, kitaip bus visokios aureolės šviesos/tamsos susikirtime. aš jei ryškinu 25-27 min tai taip darau: 2-3 min pastoviai, 2 min kas 10 sek, 2 min kas 30 sek. 3 kartus kas minutę, po to 2-3 kartus kas 1,5, po to kas 2 ir paskutinį kartą darau pauzę iki 3 min.. sukimą kaitalioju su spiralės kilnojimu. čia reikia suvokti procesą, kad tik panardinus ryškalas pradeda dirbti ir silpnėti (kadangi ryškinu labai silpnam ryškale). tai pagrindinį darbą jis nuveikia per pirmas 10 min. po to jis tik traukia detales. o jei ryškinti didelės koncentracijos ryškale, tai jis nepavargsta ir dirba vienodai visą ryškinimo laiką. todėl ir intervalai tarp agitacijos turi būti vienodi ir neperilgos pauzės, kadangi susidaręs laminarinis sluoksnis (jei pamenate tuos skanus iš knygos... žodžiu plonas sluoksnis pire pat emulsijos susidarantis dėl to, kad iš emulsijos traukiasi atidirbęs ryškalas, kurio tankis ir svoris kitoks ir jis neleidžia patekti šviežiam ryškalui...dėl to būna tos aureolės, padtiokai, per perforaciją padtiokai ir pan.) turi būti ardomas nuolat. jei jis bus ardomas per dažnai, bus didesnis kontrastas. jei per lėtai - sumažės ryškinimo efektyvumas ir bus visi jau išvardinti neigiami reiškiniai. labai liuks filmukas apie skysčių judėjimą yra čia: http://www.siaip.lt/?p=127

aišku, bakelyje yra ne visai tas pats, kadangi klampumas yra kitos. bet principas panašus. skysčiai juda tais pačiais dėsniais. todėl jei bakelį sukti patį (ne spiralę jame) susidarys irgi tam tikras sūkurys, kuris netolygiai paskirstys ryškalą ir ardys laminarinį sluoksnį. todėl centre ir kraštuose bus skirtingo tamsumo negatyvas. todėl aš kaitalioju agitacijos pobūdį: suku spiralę, kilnoju ją aukštyn-žemyn, pateliuškuoju bakelį.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 02 24, 13:40)
santykiai būna ir 1+9, 1+19, 1+29 - ilfordo lc29 ir 1+100-400 - seleninis toneris. čia taisyklės nėra.

tai zinau, kad 1 + 9 arba labiau praskiesti (1+19..), keista buvo, kad purienos 1+10.

Blavasciunas kudroj nebloga nuoroda idejo, gal kam pravers:
http://photography-now.net/index.php
Atsakyti