Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji fotografija

QUOTE(sillwio @ 2009 02 11, 09:54)
_ms_, sayonara - огласите весь список smile.gif Bais idomu patapo, apie kokias kontreciai kombinacijas kalbat (juosta, ryskalai, fiksazas). Man melynumas lenda Kodak T-Max'e, ryskinant D-76 (ir stock, ir skiestu) bei fiksuojant Ilford Fix Hypam (tas pats s... buvo ir su kodak fiksazu).

iki šiol naudojau tik ilford ryškalus (andriuška žino, kokius, aš neprisimenu tų skaičiukų) ir ilford rapid fixer. ryškinau: kodak tmax400, ilford hp5, adox 400 ir kodak 3200. va pagalvojau, kad šimtinių dar niekada neryškinau.

paskutinį kartą sekmadienį tai eksperimentą dariau - viename bakelyje ryškinau 400 ir 3200 juosteles. 400-inę išėmiau jos laikui atėjus, 3200 liko, kol atbuvo savo laiką, aš tuo tarpu 400-inę tamsoje užfiksavau kitame inde, primenančiame litrinį majonezo indelį biggrin.gif tada ryškalus supyliau į bakelį, pridėjau praplautą 3200-inę, tą užfiksavau ir abi kartu ploviau. abi puikiai išėjo. beje, pastarąjį kartą labai mažai dulkių prisigaudžiau, jokių įbrėžimų, jokių kraštuose nesąmonių, skaitau, kad labai neblogai padirbėjau bigsmile.gif naudojau ryškalus bei fiksažą du kartus. fiksažą prieš antrąjį fiksavimą vos vos pastiprinau keliais lašiukais. iš akies. vanduo visad būna 20 laipsnių. kadangi sukant man nekas gavosi pirmais kartais (skundžiausi tarsi išdegintais kraštais), tai dabar vartau bakelį judindama riešą 10 kartų per minutę. gaunasi kontrastingi, kaip aš ir mėgstu, negatyvai.

ms, lotuliukas ant Tavo lotuliuko biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(_ms_ @ 2009 02 11, 09:20)
Dziovinu su dviem mediniais segtukais ant "liustro". Visokiu dulkiu nuo niekur nevalau, kambariu nesiurbiu, grindu neplaunu, drasiai kvepuoju per burna ir apskritai nesuku del nieko galvos. Viso proceso metu geriu alu ir vargi nematau. Ir jokios juosteles man nesiraito, nesidulkina, nesipurvina ir t.t. Kartais pries skenavima juostele pavalkioju per sintetini kilima, kad dulkem apliptu - nes tipo man taip kartais graziau smile.gif

hihihi.gif
Atsakyti
mieli mano adoxistai. jau galvojau, kad taip ir nesulauksiu, kad parašysit juostų pavadinimus. o.k. sulaukiau. bet prie jų pridėjot ir ilfordą su t-maxu. bet nepasakėte, kokiu santykiu ryškinate (t.y. kiek adoxų vienam t-maxui mirksiukas.gif ) pasakysiu taip: su adox filičitavumo problemos neturėjau, bo ji iš principo negali būti - ten antiaureolinio sluoksnio beveik ir nėr (jei iš viso yr...kažkokį ružavumą pirmą kartą nupilant lyg ir pastebėdavau g.gif ).

su ms fiksavimu viskas aišku. 1+4 yra jėga. irgi norėčiau. biški gaila fiksažą tokiais kiekiais naudoti. bo taip man išeitų buteliukas 5 kartam. o kartas man dabar - 1 juosta. nedaug fotografuoju. todėl ir laikyti atskiestą ir padirbtą neapsimoka.

jei brangiausias kodako ir 1+4 tai t-max ryškalas. jis ir atitinkamas fiksažas sukuti tai juostai (tmaxinei) ir tame tarpe išplauna antiaureolą. čia irgi viskas aišku.

dėl juostų dulkinimo - kiekvienas savaip pasitenkinimą gaudo mirksiukas.gif

neaišku, kodėl pas Sayonarą neružavuoja tmaxai... kokiu santykiu fiksažą skiedžiam?

dėl sukimo prieš rodyklę - man plati juosta išsineria. bakelis rusiškas. todėl aš sukima kaitalioju su spiralės kilnojimu aukštyn-žemyn. pilu daugiau ryškalo ir turiu virš juostos rezervo per kokius 2 cm. tai sąlyčio su oru nėr.

ir pasakysiu paprastai: jei tik skanuojat - dėkit skersą ant atspalvio. vis vien greiskale skanuojate ir kreives stumdote. o kas šlapiai daro - nu pakelia kiek kontrastą. man, kaip ryškinančiam nekontrastingai - tai nieko baisaus. kas mėgsta kontrastą - tai net papildomas pliusas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 11 vasario 2009 - 15:49
QUOTE(andriuska @ 2009 02 11, 15:48)
mieli mano adoxistai. jau galvojau, kad taip ir nesulauksiu, kad parašysit juostų pavadinimus. o.k. sulaukiau. bet prie jų pridėjot ir ilfordą su t-maxu. bet nepasakėte, kokiu santykiu ryškinate (t.y. kiek adoxų vienam t-maxui mirksiukas.gif ) pasakysiu taip: su adox filičitavumo problemos neturėjau, bo ji iš principo negali būti - ten antiaureolinio sluoksnio beveik ir nėr (jei iš viso yr...kažkokį ružavumą pirmą kartą nupilant lyg ir pastebėdavau g.gif ).

su ms fiksavimu viskas aišku. 1+4 yra jėga. irgi norėčiau. biški gaila fiksažą tokiais kiekiais naudoti. bo taip man išeitų buteliukas 5 kartam. o kartas man dabar - 1 juosta. nedaug fotografuoju. todėl ir laikyti atskiestą ir padirbtą neapsimoka.

jei brangiausias kodako ir 1+4 tai t-max ryškalas. jis ir atitinkamas fiksažas sukuti tai juostai (tmaxinei) ir tame tarpe išplauna antiaureolą. čia irgi viskas aišku.

dėl juostų dulkinimo - kiekvienas savaip pasitenkinimą gaudo mirksiukas.gif

neaišku, kodėl pas Sayonarą neružavuoja tmaxai... kokiu santykiu fiksažą skiedžiam?

dėl sukimo prieš rodyklę - man plati juosta išsineria. bakelis rusiškas. todėl aš sukima kaitalioju su spiralės kilnojimu aukštyn-žemyn. pilu daugiau ryškalo ir turiu virš juostos rezervo per kokius 2 cm. tai sąlyčio su oru nėr.

ir pasakysiu paprastai: jei tik skanuojat - dėkit skersą ant atspalvio. vis vien greiskale skanuojate ir kreives stumdote. o kas šlapiai daro - nu pakelia kiek kontrastą. man, kaip ryškinančiam nekontrastingai - tai nieko baisaus. kas mėgsta kontrastą - tai net papildomas pliusas.

1 prie 9 berods. kaip ant butelio parašyta, taip skiedžiam smile.gif
tmaxų jau ne vieną ir ne du išryškinus esu, nu nesivioletina man jie, gal ką ne taip darau? lotuliukas.gif bigsmile.gif
Atsakyti
taigi ir man ne kas kartą gaunasi ružavumas. tai labiau išimtis (išryškinau jau gal kokių 30). vieną priežastį nustačiau - per šiltas vanduo naudojamas praplovimui. netyčia, tamsoje sklendė pasisuko, kai supratau, jau buvo pribėgęs pilnas bakelis ir ružavumas "užsifiksavo". kita priežastis - per silpnas fiksažas.

tiesa, pas tavi stebūklai gaunasi. šiaip, jei ryškini dvi juosteles, kartu, tai mano galva laike korekcija tam tikra turi būti. nbent gelbsti toks intensyvus maišymas ir jis kompensuoja g.gif nors kitą vertus ryškalo kiekis irgi didesnis dvigubai... nebandžiau, nors bandžiau vieną kartą siauras juostas taip ryškinti. patogu. tik žinoma, vieno nominalo. fiksuoti majonezo stiklainyje - kreatyvu. respect.
Atsakyti
mano juostos

kodak TriX 400
ilford 400

atspalvi turiu beveik visada doh.gif kuris mane nervuoja tik del to, kad prisimenu, kad taip lyg trumpiau juosta archyvuot galima. gal rimtai kzk ne taip darau. ryskalai ir fiksas Ilfordo, paskutinis fiksas - Kodak. Viska skiedziu nurodytu santykiu. kambary kvepuoju cool.gif

Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 02 11, 16:11)
taigi ir man ne kas kartą gaunasi ružavumas. tai labiau išimtis (išryškinau jau gal kokių 30). vieną priežastį nustačiau - per šiltas vanduo naudojamas praplovimui. netyčia, tamsoje sklendė pasisuko, kai supratau, jau buvo pribėgęs pilnas bakelis ir ružavumas "užsifiksavo". kita priežastis - per silpnas fiksažas.

tiesa, pas tavi stebūklai gaunasi. šiaip, jei ryškini dvi juosteles, kartu, tai mano galva laike korekcija tam tikra turi būti. nbent gelbsti toks intensyvus maišymas ir jis kompensuoja g.gif nors kitą vertus ryškalo kiekis irgi didesnis dvigubai... nebandžiau, nors bandžiau vieną kartą siauras juostas taip ryškinti. patogu. tik žinoma, vieno nominalo. fiksuoti majonezo stiklainyje - kreatyvu. respect.

nu o ką man reikėjo daryt, jei aš tik vieną bakelį turiu, o skirtingos juostelės pasitaikė? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif tamsoj sėdėjau ir duris laikiau, kad katinas ant rankenos neužšoktų, nes neužsirakina tulikas biggrin.gif
Atsakyti
paskaiciau viska, isvados:
intuicija ir programa "dejau skersa ant tikslumo" pasiteisina
kvepuoti geriau nei nekvepuoti
alus padeda
sintetinis kilimas butinas fotojuostelininko atributas
lotuliukas labai naudingas ir pravartus zodis, tinkantis bet kokiu atveju

o siaip, jei rimtai, manau visgi fiksazo koncentracija esminis reikalas. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Sansara @ 2009 02 11, 17:13)
alus padeda

o siaip, jei rimtai, manau visgi fiksazo koncentracija esminis reikalas.  g.gif

o aš tai pdariau išvadą, kad labai džiaugiuosi, kad eksperimentai, intuicija ir dėjau skersą ant.. gaunasi net ir tokiems, kaip aš, kurie, o viešpatėliau švenčiausias, drįsta būti netikslūs, nes antraip teisingųjų ir tiksliųjų diktatūra priverstų mane mesti šį užsiėmimą bigsmile.gif
Atsakyti
buvau parases tau, bet kadangi tu nestuke.gif tai istryniau biggrin.gif

QUOTE(Sansara @ 2009 02 11, 19:13)
alus padeda

o siaip, jei rimtai, manau visgi fiksazo koncentracija esminis reikalas.  g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _ms_: 11 vasario 2009 - 19:47
rytoj gal kelis kadrus įdėsiu iš šviežiausių juostų. visos gana kontrastingos, kadangi gerai purtau ryškinama, o ir šiaip mėgstu kontrastą, ale sakiau ateityje pabandysiu mažiau kontrastingai paryškint. vėlgi vardan eksperimento wink.gif
turiu porą agfa apx 100 juostelių, bet lauksiu daugiau šviesos. esat kas nors bandęs jas?
Atsakyti
QUOTE(_ms_ @ 2009 02 11, 20:39)
buvau parases tau, bet kadangi tu  nestuke.gif  tai istryniau biggrin.gif

lotuliukas.gif ar peliu issigandai, ar alaus kviesti norejai wink.gif cia retorinis klausimas. lotuliukas wink.gif
Atsakyti