Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji fotografija

QUOTE(sillwio @ 2009 02 10, 18:02)
lotuliukas.gif na man asmeniskai nesmirda, o kvepia vaikyste, kai rankas i ryskalus ir fiksaza iki alkuniu sumerkdavom biggrin.gif
Oho. Puse valandos? As praplaunu pora kartu tekanciu vandeniu ir pilu fiksaza. Tamsoj nereikia nieko daryt (isskyrus idet juosta) bakeliai juk hermetiski sviesai.

nu jo, andriuskos pamokyta, keiciu vandeni tol, kol issiplauna tas nepageidaujamas atspalvis unsure.gif

nori pasakyti, idedi juosta ir ijungi sviesa? su andriuska vis tiek tamsoj ryskinom - kzk nelabai patikimas man tas hermetiskumas g.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaziulka @ 2009 02 10, 18:09)
nu jo, andriuskos pamokyta, keiciu vandeni tol, kol issiplauna tas nepageidaujamas atspalvis unsure.gif

nori pasakyti, idedi juosta ir ijungi sviesa? su andriuska vis tiek tamsoj ryskinom - kzk nelabai patikimas man tas hermetiskumas g.gif

As nepageidaujama atspalvi plaunu po fiksavimo. Ramiai juosta gali sau gulet. Prieini, pasuki. Karts nuo karto pakeiti vandeni. Issiplauna per laika.

Taip. Anksciau idejes juosta uzdegdavau sviesa ir tik tada pildavau ryskalus, bet veliau kazkur perskaiciau, kad be skyscio bakelis lyg ir gali praleist sviesa (nors man atrodo mazai tiketina, juk skystis skaidrus), todel ryskalus i bakeli supilu dar sviesoje ir tamsoje suvyniota juosta dedu jau i pilna bakeli.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 10 vasario 2009 - 18:17
QUOTE(sillwio @ 2009 02 10, 18:16)
As nepageidaujama atspalvi plaunu po fiksavimo. Ramiai juosta gali sau gulet. Prieini, pasuki. Karts nuo karto pakeiti vandeni. Issiplauna per laika.

Taip. Anksciau idejes juosta uzdegdavau sviesa ir tik tada pildavau ryskalus, bet veliau kazkur perskaiciau, kad be skyscio bakelis lyg ir gali praleist sviesa (nors man atrodo mazai tiketina, juk skystis skaidrus), todel ryskalus i bakeli supilu dar sviesoje ir tamsoje suvyniota juosta dedu jau i pilna bakeli.

o tu maisant ryskala (nebent tu visai nesuki) nei kiek nepakeli dangcio - nes as kai suku ir pastuksenu i virsu/zemyn (kad burbuliuku nebutu), ir kartasi net visa bakeli (tiksliau, jo vidu) su juosta istraukiu ir vel panardinu (su prielaida, kad taip ryskalas geriau susimaiso).

zdz, darai zmogus ir nematai problemu, bet kai pradedi aiskintis kaip kiti daro doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 10 vasario 2009 - 18:36
QUOTE(Gaziulka @ 2009 02 10, 18:35)
o tu maisant ryskala (nebent tu visai nesuki) nei kiek nepakeli dangcio - nes as kai suku ir pastuksenu i virsu/zemyn (kad burbuliuku nebutu), ir kartasi net visa bakeli (tiksliau, jo vidu) su juosta istraukiu ir vel panardinu (su prielaida, kad taip ryskalas geriau susimaiso).

zdz, darai zmogus ir nematai problemu, bet kai pradedi aiskintis kaip kiti daro doh.gif

Suku, zinoma, bet dangcio nepakeliu. Stukteliu viena karta - idedant juosta i bakeli. Man rodos isimant ir vel idedant burbulu tikimybe didesne, nei tiesiog sukant. Paskutiniu metu sukti nustojau, o pradejau vartyti (bakelis tai leidzia), taigi burbulai kaip ir neaktualus jau (visvien ju atsiranda apvetus bakeli). Privaluma matau toki, kad jei ir buvo kazkur burbulas, tai po 30 sekundziu jo toj vietoj jau nebebus, o teorinis nedaryskinimas burbulo vietoj dar tures daug grazaus laiko issiryskint.
Atsakyti
QUOTE(_ms_ @ 2009 02 10, 15:04)
Siaip praktikoje popieriu uzbaigdineja fiksuoti naturalioje sviesoje, kad isgaut norimus tonus smile.gif

kaip fiksuojant popierių galima išgauti norimus tonus? iki šiol maniau, kad norimi tonai gaunami naudojant tonuotą popierių, ryškalus ir vėliau tonerius, o fiksažas jokios įtakos neturi. ar čia kalbi apie dalinio apšvietimo būdą? tai lyg apšviečiama tarp ryškinimo ir fiksavimo? jok fiksažas normaliai popierių paveikia per kokias 20 sek. aš kontrolkę tik trumpam ikišu fiksažan, įdedu į mažą vonelę ir išnešu švieson. tiek laiko pakanka, kad net dienos šviesa pro langą jau nekeistų jokio atspalvio. o vat tie gabalėliai, kurie vandenyje po ryškinimo guli, tie taip, paraustą.

Gaziulka, tu kiek neteisingai mane supratai. ilgai plauti reikia po fiksavimo. jei po tekančiu vandeniu - tai kokias 10-15 min, jei "stovinčiam" - tai keisti 8-12 kartų kas 3-4 min. tarp ryškinimo ir fiksavimo reikia kokius 2-3 kartus greitai vandenį pakeisti ir į fiksažą. jei nestabdai.
jei paprastai apie procesus: ryškalas yra šarmas. ji neutralizuoja rūgtštis. dažniausiai spec. stabdymo skystis yra elementarus citrinos rūgšties (ne sulčių smile.gif ) tirpalas. galima naudoti 2 proc acto tirpalą (kuom aš ir stabdau). dabar kam? o gi tam, kad (pamenat mano įdėtą skaną iš knygos?) emulsija juk ne visiškai plokščia. ji turi tam tikrą storį. būdama ryškale emulsija jo prisisotina. todėl jei iš karto kelti į fiksažą be to, kad ryškalo bus ant spiralės, tai jo bus ir emulsijoje. fiksažas "užsiterš" t..y. šarmas susimaišęs su rūgštim ją kiek susilpnins. jei naudojate vienkartinį mišinį, tai dar puse bėdos. bet jei tam pačiam fiksaže fiksuojat kelias juostas, tai jis pastebimai silpnės ir nedarys gerai savo darbo. todėl ryškalą būtina nuplauti. bet tas, kuris yra emulsijoje ir toliau daro savo darbą. ir jei ryškinate neskiestais ryškalais ir ryškinimo laikas trumpas, pvz. 6 min. žiūrėkit, kas vyksta: tarkim ryškalą nupilėte lygiai po 6 min nuo ryškinimo užpylimo. nupilėte juk irgi ne per akimirką? po to pilate vandenį, nupilat, pilat-nupilat. ir tada fiksažas, kuris irgi skverbiasi į emulsiją palaipsniui išstumdamas iš jos vandenį. ir jei fiksažas rūgštus, tai vyksta greitai. o jei neutralus? gaunasi, kad ryškinimas sustojo po 6 min. 30 sek. o tai 1/6 laiko, arba 15 pros. akurat pulas per 1 stopą. negatyvas bus tamsus, pozityvas - per šviesus. todėl patartina stabdyti. t.y. po ryškinimo iš karto užpilti rūgštelės. ir viskas moment sustoja.

o vat šviesos jungti nepatartina. po fiksavimo pradžios esu jungęs šviesą ir po 30 sek. ir žiūrėjau, kas gaunasi. ryškėja vaizdelis, tarpkadriniai, tokia balsgana emulsija virsta skaidre, ištirpsta fiksaže. bent keliose šaltiniuose skaičiau, kad fiksavimo laikas lygus dvigubam praskaidrėjimo laikui. t.y. jei emulsija pasidarė skaidri po 1 min. fiksuojam dar 2 min. be proto laikyti fiksaže nėra gerai. rūgštus fiksažas paėda vaizdą. neutralų sunkiau išplauti + sieros kažkokios druskos kaupiasi. taip pat skaičiau tokį patarimą, kad fiksuoti reikia dvejuose fiksažuose: kiek panaudotam ir šviežiam. su juostom sunkiau, bet nutraukas fiksuoti elementaru. pradėjai dirbti, padarei pusę foto, atskiedei naują fiksaža atskiroje vonelėje. tada išryškintą foto pemerkei į seną ir po kiek laiko perkėliai į naują. po kiek laiko seną iš vis išpylei, buvusį naują padarei senu ir atskiedei šviežio. bet čia kai labai jau daug darai (arba didelio formato, juk pagal plotą popieriaus tirpalų išeiga skaičiuojama).

o po to plaunu. ir tikrai pastebėjau, kad fiksažą reikia naudoti šviežią ir net kiek stipresnį, nei 1+9. tada garantuotai raudonis nusiplaus (kalbu apie ilfordo rapidfixerį). nustačiau žiūrėdamas į fiksavimo procesą šviesoje. atskiedžiau 1+9 ir per 30 sek nenuplovė nei pusės emulsijos. tada įpyliau šlakelį koncentrato ir momentam išskaidrėjo. ir raudonumas nusiplovė. plauti reikia sąžiningai. sugadintų juostų dar neturiu (laikas per trumpas) o nuotraukų jau esu matęs. jei patingi plauti, tai jau sekančią dieną geltonumas lenda (sieros dariniai). juostoje juk beveik tas pats.
Atsakyti
andriuzka, as ir turejau galvoj kontrolini procesa smile.gif

bet skaitau as jusu visu rasinelius ir niekaip nesuprantu: ryskinu kelias minutes, plaunu du/tris kartus po ryskinimo, po fiksazo - tris kartus... apie kelias minutes.. ir ne karto dar nebuvo violetines, nesvarios, neiaiskios ir dar tai nekazkokios juostos smile.gif Tai ir galvoju, ar cia man taip sekasi, ar cia jums taip nesiseka... ar su tom instrukcijom kazka primaisot? biggrin.gif
tiesa.. as ryskalus ir fiksaza naudoju pgl formule 1+4 smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _ms_: 11 vasario 2009 - 07:50
QUOTE(_ms_ @ 2009 02 11, 07:48)
bet skaitau as jusu visu rasinelius ir niekaip nesuprantu: ryskinu kelias minutes, plaunu du/tris kartus po ryskinimo, po fiksazo - tris kartus... apie kelias minutes.. ir ne karto dar nebuvo violetines, nesvarios, neiaiskios ir dar tai nekazkokios juostos smile.gif Tai ir galvoju, ar cia man taip sekasi, ar cia jums taip nesiseka... ar su tom instrukcijom kazka primaisot? biggrin.gif

Manau tau sekasi smile.gif Radai kazkokį juostos, ryškalų ir fiksažo derinį smile.gif
Atsakyti
QUOTE(_ms_ @ 2009 02 11, 07:48)
andriuzka, as ir turejau galvoj kontrolini procesa smile.gif

aš lygiai tą patį ketinau parašyti. na dar nesu šimtų juostų išryškinus, bet vienas dalykas, kurio nebuvo nė vienoje mano juostoje - kokios nors spalvos .. blink.gif aš net pasijuokiu plaudama - nu tai kur ta violetinė? nu NĖRA jos.

kaip rašiau, ryškinu, po to be stop vonios 3 kartus praplaunu vandeniu ir kišu fiksažan. visa tai vyksta tamsoje. tada fiksaže pabūna dvi minutes tamsoje, tada jau atidarau bakelį ir pasukinėju kotletus bekepdama smile.gif po kokių 10 fiksavimo min. (kartais ir greičiau) nešu plauti, prapilu kelis kartus ir palieku 10 - 15 min. po tekančiu. paskutines juostas pabaigoje praploviau su distiliuotu - pasiteisino.
Atsakyti
_ms_, sayonara - огласите весь список smile.gif Bais idomu patapo, apie kokias kontreciai kombinacijas kalbat (juosta, ryskalai, fiksazas). Man melynumas lenda Kodak T-Max'e, ryskinant D-76 (ir stock, ir skiestu) bei fiksuojant Ilford Fix Hypam (tas pats s... buvo ir su kodak fiksazu).
Atsakyti
man viskas buvo gerai kai naudojau ilfordo ryskala ir fixa. O daba naudoju kodako (arba X-tol arba t-max.. tiksliai nezinau, kuris, bet zinau, kad brangiausias kodako produktas). Ant visu buvo parasytas santykis 1+4. Tai as tik toki ir tenaudoju. Vandens temp - 20 C. Ryskinu - kiek priklauso, o fiksuoju 4-5 min. Apie praplovimus jau rasiau...Paskutinis plovimas po fixo - distiliovkej (i 0,5 ltr buteliuka ilasinu viena maza laseli skysto muilo. Ryskinant kas minute po minute suku pgl rodykle ir kas trecia karta "pries eisma" smile.gif
Dziovinu su dviem mediniais segtukais ant "liustro". Visokiu dulkiu nuo niekur nevalau, kambariu nesiurbiu, grindu neplaunu, drasiai kvepuoju per burna ir apskritai nesuku del nieko galvos. Viso proceso metu geriu alu ir vargi nematau. Ir jokios juosteles man nesiraito, nesidulkina, nesipurvina ir t.t. Kartais pries skenavima juostele pavalkioju per sintetini kilima, kad dulkem apliptu - nes tipo man taip kartais graziau smile.gif
Atsakyti
_ms_, o juosta kokia?

QUOTE(_ms_ @ 2009 02 11, 10:20)
Dziovinu su dviem mediniais segtukais ant "liustro". Visokiu dulkiu nuo niekur nevalau, kambariu nesiurbiu, grindu neplaunu, drasiai kvepuoju per burna ir apskritai nesuku del nieko galvos. Viso proceso metu geriu alu ir vargi nematau. Ir jokios juosteles man nesiraito, nesidulkina, nesipurvina ir t.t. Kartais pries skenavima juostele pavalkioju per sintetini kilima, kad dulkem apliptu - nes tipo man taip kartais graziau smile.gif

lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 11 vasario 2009 - 10:29
adoxai
kodak tmax (visi isskyrus 100ine)
Ilfordo hp5

p.s. lotuliukas lotuliukas (kazkaip sitas zodis pradejo patikt biggrin.gif) todel ji kartoju nuolat..pvz., siandien grazus oras lotuliukas.. arba siandien kotletas tai lotuliukas smile.gif

QUOTE(sillwio @ 2009 02 11, 12:28)
_ms_, o juosta kokia?

Atsakyti