QUOTE(andriuska @ 2009 01 27, 22:52)
na vat. pradėsiu nuo nesekmių: pasirodo kievo srėgis štatyvui yra didesnis, nei mano štatyvo plokštelių... teko fotografuoti iš rankų. be to paskubėjau ištraukti juostą iš ryškalo ir sumažinau ryškinima visais 20 procentų. galiausiai nesugalvojau, kaip gi parodyti skanuojant besikeičiantį rezultatą? todėl skanuodamas histogramą nustačiau nuo 0 iki 255 ir per centrą. išėjo viskas labai pilka.
įvertinimas: nevaizduosiu ir neišvedžiosiu. nesupratau didelio privalumo. aišku ir brokas ryškinant davė savo. aišku, matosi, kad tarp atspalvių skirtumo nedaug, chromas neišdegė. bet ir balta išėjo pilkoka. ir tamsiai pilka nuo juodos nesiskiria... žodžiu reikia peizažo, kad būtų dangus, žemė, medžiai ir šešėliai po jais.....
Dėl sriegio - ebay būna pirkti specialių įvorių, kurias galima įsukti į seno standarto štatyvo sriegį, o į įvorę jau galima sukti naujo standarto štatyvo plokštelę. Va pvz (ne ebay, bet supratimui, apie ką kalbu)
http://www.fedka.com...products_id=410
Ar nemanai, kad vertinti per anksti? Lygiai tokius kadrus gavau pirmą kartą naudodamas zonų sistemą. Diena buvo apsiniaukus, o aš šešėlius nukišau į III zoną. Šviesiausi tonai gavosi kokioj V zonoj. Visi kadrai, kuriuose koregavau eksoziciją, per mažai eksponuoti. Tuo tarpu keletas kadrų, eksponuotų pagal eksponometro pasiūlymą, gavosi puikiai. Klaidą supratau ir daugiau nebekartoju.
Papildyta:
QUOTE(andriuska @ 2009 01 27, 23:17)
na o čia rezultatai, kuriais tikrai patenkintas. adox juosta pagl nominalą ryškinta xtole 1+6. balta siena, baltos odos sofa, baltos pėdkelnės, balta palaidinė, balti tapkyčių padai. o negaytve super. internetui kiek pakontrastinau.
vat man klausimas (greičiausiai sau pačiam

), kam vargti su zonine teorija, jei pagal krentančią pamatuoji, alkanu būdu išryškini ir viskas gaunasi?
O čia viskas tvarkingai. Gal kiek pilkoka, bet visi pustoniai negatyve yra, taigi klausimas tik filtro parinkime.
Tokį pat klausimą aš užduodu ir sau. Gaunasi, tai gaunasi. Bet ką daryt fotografuojant vasarą, kai saulė beveik zenite, į bet kurį kadrą vidudienį reikia sukišti 8 zonas, o juosta aprėpia tik 4-5? Zonų sistema nėra panacėja. Tai, matyt, tik pirmas žingsnis link sau patogios sistemos ieškojimo.
"Forcing yourself to use restricted means is the sort of restraint that liberates invention. It obliges you to make a kind of progress that you can't even imagine in advance." - Picasso