ai, kaip gaila dingusio teksto...o.k. paskaitysiu tas nuorodas.
per pietus sugalvojau ką fotografuosiu eksperimentui, kad padaryti jį dar daugiaplaniškesniu
jamsiu laikrodį (šviesiai juodo ciferblato su baltais užrašais ir elementai, su chromuotomis rodyklėmis ir juodos odos apyranke) ir padėsiu jį arba ant pilos pagalvėlės arba į dėžutę. taip gausiu plačią atspalvių paletę - nuo šviesiausios (chromo ir blikų ant jo) iki visiškos juodumos (juodas neapšviestas fonas). be pagrindinio tikslo yra iškeliami fakultatyviniai tikslai: pramanštinti kievą, išbandyti makrožiedus, pasismaginti įsivaizduojant save reklaminiu fotografu, pasitobulinti daiktų fotografijoje, išbandyti štatyvą (bo kievo objektyvas kaleinar yra labai sunkus daiktas, o dar ant makrožiedo - tai iš is geras patys gaunasi), pasipraktikuoti perskaičiuojant ekspozicijos nustatymus.... oi, jau laukiu vakaro
na vat. pradėsiu nuo nesekmių: pasirodo kievo srėgis štatyvui yra didesnis, nei mano štatyvo plokštelių... teko fotografuoti iš rankų. be to paskubėjau ištraukti juostą iš ryškalo ir sumažinau ryškinima visais 20 procentų. galiausiai nesugalvojau, kaip gi parodyti skanuojant besikeičiantį rezultatą? todėl skanuodamas histogramą nustačiau nuo 0 iki 255 ir per centrą. išėjo viskas labai pilka.
taigi sąlygos. juosta t-max 400. eksponuota kaip 800. šviesa pagal krentančia su išlaikymu 1/60 f5,6. pagal baltą f11,6 pagal juodą f2,8 ir 4 dešimtosios.
rezultatai:
1/60 f2,8 objektyvas vega
1/60 f4 vega
1/60 f2,8 vega + žiedas
įvertinimas: nevaizduosiu ir neišvedžiosiu. nesupratau didelio privalumo. aišku ir brokas ryškinant davė savo. aišku, matosi, kad tarp atspalvių skirtumo nedaug, chromas neišdegė. bet ir balta išėjo pilkoka. ir tamsiai pilka nuo juodos nesiskiria... žodžiu reikia peizažo, kad būtų dangus, žemė, medžiai ir šešėliai po jais.....
džiugu tik kad kievas veikia ir kandžiai jo nesukapojo.
taigi sąlygos. juosta t-max 400. eksponuota kaip 800. šviesa pagal krentančia su išlaikymu 1/60 f5,6. pagal baltą f11,6 pagal juodą f2,8 ir 4 dešimtosios.
rezultatai:
1/60 f2,8 objektyvas vega
1/60 f4 vega
1/60 f2,8 vega + žiedas
įvertinimas: nevaizduosiu ir neišvedžiosiu. nesupratau didelio privalumo. aišku ir brokas ryškinant davė savo. aišku, matosi, kad tarp atspalvių skirtumo nedaug, chromas neišdegė. bet ir balta išėjo pilkoka. ir tamsiai pilka nuo juodos nesiskiria... žodžiu reikia peizažo, kad būtų dangus, žemė, medžiai ir šešėliai po jais.....
džiugu tik kad kievas veikia ir kandžiai jo nesukapojo.
na o čia rezultatai, kuriais tikrai patenkintas. adox juosta pagl nominalą ryškinta xtole 1+6. balta siena, baltos odos sofa, baltos pėdkelnės, balta palaidinė, balti tapkyčių padai. o negaytve super. internetui kiek pakontrastinau.
vat man klausimas (greičiausiai sau pačiam ), kam vargti su zonine teorija, jei pagal krentančią pamatuoji, alkanu būdu išryškini ir viskas gaunasi?
vat man klausimas (greičiausiai sau pačiam ), kam vargti su zonine teorija, jei pagal krentančią pamatuoji, alkanu būdu išryškini ir viskas gaunasi?
QUOTE(andriuska @ 2009 01 27, 22:52)
na vat. pradėsiu nuo nesekmių: pasirodo kievo srėgis štatyvui yra didesnis, nei mano štatyvo plokštelių... teko fotografuoti iš rankų. be to paskubėjau ištraukti juostą iš ryškalo ir sumažinau ryškinima visais 20 procentų. galiausiai nesugalvojau, kaip gi parodyti skanuojant besikeičiantį rezultatą? todėl skanuodamas histogramą nustačiau nuo 0 iki 255 ir per centrą. išėjo viskas labai pilka.
Dėl sriegio - ebay būna pirkti specialių įvorių, kurias galima įsukti į seno standarto štatyvo sriegį, o į įvorę jau galima sukti naujo standarto štatyvo plokštelę. Va pvz (ne ebay, bet supratimui, apie ką kalbu) http://www.fedka.com...products_id=410
Ar nemanai, kad vertinti per anksti? Lygiai tokius kadrus gavau pirmą kartą naudodamas zonų sistemą. Diena buvo apsiniaukus, o aš šešėlius nukišau į III zoną. Šviesiausi tonai gavosi kokioj V zonoj. Visi kadrai, kuriuose koregavau eksoziciją, per mažai eksponuoti. Tuo tarpu keletas kadrų, eksponuotų pagal eksponometro pasiūlymą, gavosi puikiai. Klaidą supratau ir daugiau nebekartoju.
Papildyta:
QUOTE(andriuska @ 2009 01 27, 23:17)
na o čia rezultatai, kuriais tikrai patenkintas. adox juosta pagl nominalą ryškinta xtole 1+6. balta siena, baltos odos sofa, baltos pėdkelnės, balta palaidinė, balti tapkyčių padai. o negaytve super. internetui kiek pakontrastinau.
O čia viskas tvarkingai. Gal kiek pilkoka, bet visi pustoniai negatyve yra, taigi klausimas tik filtro parinkime.
Tokį pat klausimą aš užduodu ir sau. Gaunasi, tai gaunasi. Bet ką daryt fotografuojant vasarą, kai saulė beveik zenite, į bet kurį kadrą vidudienį reikia sukišti 8 zonas, o juosta aprėpia tik 4-5? Zonų sistema nėra panacėja. Tai, matyt, tik pirmas žingsnis link sau patogios sistemos ieškojimo.
QUOTE(sillwio @ 2009 01 27, 23:08)
Tokį pat klausimą aš užduodu ir sau. Gaunasi, tai gaunasi. Bet ką daryt fotografuojant vasarą, kai saulė beveik zenite, į bet kurį kadrą vidudienį reikia sukišti 8 zonas, o juosta aprėpia tik 4-5? Zonų sistema nėra panacėja. Tai, matyt, tik pirmas žingsnis link sau patogios sistemos ieškojimo.
Kaip kad raso visur - vidurdieni nefotografuoti
Aciu vyrai uz idomia diskusija, nuorodas, pastebejimus - sedziu skaitau, tik nesikisu, nes kol kas tik ''teoriskai'' juostas ryskinu
prie visų padarytų klaidų šyrit besiprausdamas dar vieną supratau: aš juk užkryžminau pushą su pulų eksponavau 400 juostą kaip 800, t.y.+1 stopas, o ryškindamas daviau laiko mažiau, nei reikėtų 400 nominalui (reikia 15:30 min, o aš ryškinau 14:00 min). akurat -1 stopas. suma sumarum nedaliotas per cielus 2 stopus, kas beveik sąžiningai ir matosi ekrane. reiks įdomumo dėlei pabandyti ant popieriaus atspausdint, bet įtariu, jog iš š vaškas prastas gaunasi. tik pastebėjau, kad matuojant ekspoziciją akurat gavosi ta 5 pirštų kombinacija: krentanti 5,6, juoda atspindėta 2,8, baltas lapas atspindėtas 11. dabar žiūrim stopus: 2,8 - 4 - 5,6 - 8 - 11 gaunam 8 pirštus, kurių (jei žiūrėti dešinę ranką) nykštys - diafragma šešėliams, mažylis - diafragma šviesoms, o pirštas f..k - krentanti/18proc. pilkos. lauksim saulėtos dienos, škias. įdomu, snieguotam peizažui kurį pirštą pasirinkti?
o tą įvorę turėjau. fototechnikoje parduoda. bet matyt pardaviau kartu su saliutų. nieko, ne karvę kainuoja.
kažkaip man patiko vegos ir žiedo kombinacija. reiks kada normaliai pabandyti kokį makro.
kažkaip prigeso užsakymo formavimas
ms - geras budilnikas, chronografų senelis
o tą įvorę turėjau. fototechnikoje parduoda. bet matyt pardaviau kartu su saliutų. nieko, ne karvę kainuoja.
kažkaip man patiko vegos ir žiedo kombinacija. reiks kada normaliai pabandyti kokį makro.
ms - geras budilnikas, chronografų senelis
QUOTE(andriuska @ 2009 01 28, 08:56)
neprigeso. pasakyk, iki kada reik paduoti informaciją ir įsivažiuos viskas.
aš tai gerai žinau, ko noriu:
popierinių sliverių ir tradicinių adoksiukų savo galiojančių dar..
rimtai, duok terminą, pvz., savaitę, ir formuojam.
matai, jei duosiu kažkoki dedlainą, tai būsiu įsipareigojęs tada ir daryti užsakymą. o jei nėra daug užsakančiųjų, tai kai atsiuntimo kaina pasidalins ant prekių, tai nenorėsit imti adoxą už tarkim 11 lt. nors yra norinčių užsisakyti bakelį tai liūto dalį siuntimo mokesčio jis suės. aš irgi šiokių tokių smolkmenų ir chemijos noriu... tarkim terminas iki vasario 14. graži tokia termino pabaigtuvių data....
dar pagalvojau apie tą ketinimą pirkti holgą. o skanerio keitimas irgi apsvarstytas ?
dar pagalvojau apie tą ketinimą pirkti holgą. o skanerio keitimas irgi apsvarstytas ?
QUOTE(wyshnia @ 2009 01 28, 03:39)
Kaip kad raso visur - vidurdieni nefotografuoti
O jeigu labai norisi?
QUOTE(andriuska @ 2009 01 28, 08:56)
įdomu, snieguotam peizažui kurį pirštą pasirinkti?
Pasiskolinti 1 kojos pirsta
Zodziu, priejom isvados, kad zonu sistema galima naudoti, kai tai imanoma, t.y. eksponometras po ranka, yra laiko pasimatuoti ir t.t. Ka daryti, kai laiko nera, eksponometro nera, patirties nera, o fotografuoti norisi? Yra stebuklingas sprendimas, taip vadinama "sunny 16" taisykle. Viena juosta reikes isfotografuot skirtingo apsvietimo salygomis pagal sunny 16. Reporazams, street photo ir panasiems reikalams to, manau, turetu uztekt.
Papildyta:
QUOTE(_ms_ @ 2009 01 28, 07:51)
Labas, _ms_
tai jau tada geriau kokią smena 8 m nešiotis: ten nustatysi debesėlį bei iso ir parodys tau diafragmą su išlaikymu aš kažkaip prie eksponometro pripratau ir jei šitam kas atsitiktų, tai nedelsčiau su naujo pirkimu. net vat pastarąjį kartą fotografavau, pamatavau blyksčių šviesą, nustačiau skaitmenoje, nufotografavau, ekrane pasirodė per šviesu, histogramą pažiūrėjau, kažkaip pamasčiau, kad šviesos galima pamažinti....po to rawe kiek pamažinau - tiek ir atstačiau. o su juosta viskas čiki.
QUOTE(andriuska @ 2009 01 28, 11:38)
matai, jei duosiu kažkoki dedlainą, tai būsiu įsipareigojęs tada ir daryti užsakymą. o jei nėra daug užsakančiųjų, tai kai atsiuntimo kaina pasidalins ant prekių, tai nenorėsit imti adoxą už tarkim 11 lt. nors yra norinčių užsisakyti bakelį tai liūto dalį siuntimo mokesčio jis suės. aš irgi šiokių tokių smolkmenų ir chemijos noriu... tarkim terminas iki vasario 14. graži tokia termino pabaigtuvių data....
ok, deadline užfiksuotas
nea, skanerio keitimas neapgavotas bet holgos vis tiek noriu. vis tiek mane laiko akcentuota .... (nesakysiu kuo), tai kodėl gi nepateisinti epitetų?