na o aš vis tik linkęs prie matematinio aiškinimo. ir durnaropių-berželių pvz jį patvirtina. o dėl diapazono jei jei jau kalbėti apie skalę nuo 0 iki 255, tai manau, kad bendra prasme galutiniame vaizde galima gauti ir visiškai baltą, ir visiškai juodą (jau nekalbant apie monitoriuje matomą skaitmeninį vaizdą, kurį mes dabar matome ir aptariame), nors tai ir būtų sunku. vienok teoriškai manau, kad juostoje galima būtų gauti reikšmę 230,5 t.y. manau, kad juosta turi mažesnį žingsnį nuo vieno atspalvio prie kito... na čia tokie niuansai, į kuriuos aš nedrįstu lįsti, nes nepasikaustęs šiuo klausimu tiek gerai, kad kitiems aiškinčiau.
bet esmė, kad norint multiekspozicinėje nuotraukoje matyti kažkokį objektą reikia stengtis, kad jo "degtinės" t.y. tamsumos rezervo, "neišgertų" kitos notraukos šviesus objektas. tad šviesus objektas turi gultis ant tamsaus, arba du pilki objekta gali gultis viens ant kito ir tada matysis vienodai neryškai, bet matysis.
QUOTE(andriuska @ 2009 01 13, 14:27)
na gal reiks pabanyti. iš turimų aparatų berods tik bronica leidžia tai, nes kituose kaip tik yra apsauga nuo dvigubo eksponavimo. neneigiu tokiu nuotraukų, kurios turi teisę būti, bet man tuomet jose turi būti kažkas įdomaus: faktūrų. linijų žaismas, siužetas....o vet tiesiog viena ant kitos man ne-a. ir man patinka, kai nereikia spręsti galvosūkio žiūrint į nuotrauką. gal dėl to man labiau patinka nuotraukos, turinčios...kaipčia iširieškus turinčios emocinį krūvį, o ne intelektinį. vat pažiūri 3 sekundes ir tada arba žiūri į kitą arba grožiesi šita. 3 sek. užtenka pagauti emocija, o šaradas spręsti - ne.
andriuska, nepaskaiciau sios temos ir beveik ta pati, tik kitais zodziais anoje pasakiau ateinu, o cia tu pasisakes panasiai
_ms_, nesupyk, bet man vis kliuna tavo nuotrauku "siukslinumas" "mianu" to nelaikau, laikau netvarkingumu. aisku, andriuskos islaizytos foto mane trikdo, nes ten tiesiog stulbinamai ir nejaukiai svaru (matem kaip dirba, as taip negaleciau pedantiskai) bet tavosios vis kliuna tais simtais subraizymu ir dulkiu... jei specialiai tai darai, tai as to tiesiog nesuprantu bet tikrai netikiu, kad to neimanoma isvengti (na ir bjauri as siandien )
skanuose - taip, tingiu lišną kartą pavalyti stiklą preciziškai, tai jei fone dulkė yra - užšopinu. jei ant veido ar detalės ir neina gražiai - man greičiau yra pavalyti, nupūsti kriauše negatyvą ir perskanuoti.
o vat dėl nuotraukų Sansara teisi. menkiausia dulkė mane žudo. galutiniame atspaude lieka tik tokios, kurių nesugebėjau išžiūrėti šviesoje drėgname atspaude 13x18. prieųš dėdamas didelį lapą visuomet darau 13x18, nesvarbu, ar jau buvau daręs tą kadrą ir puikiai žinau, kaip jis atrodo ir kokį filtrą reikia dėti (rašausi nuotraukos nugarėlėje diafragmą ir filtro nr). darau tai tam, kad pamatyčiau dulkes. išsiėmiau stiklus iš rėmelio. dabar eksperimentuosiu vietoj stiklų įstatęs skaidrės 6x7 rėmelį ir bandysiu skoču ant jo įtempti negatyvą. kadangi pas mane kondensorinis didintuvas, tai dulkės baisios tik ties fokusavimosi tašku - t.y. ant negatyvo. o dėl švaros - tai aš prieš džiaudamas negatyvą drėgu šepečiu grindis prabraukiu ir stengiuosi padžiauti juos vakare prieš eidamas miegoti (paskutinis iš šeimos), kad nieks vaikščiodamas dulkių neužneštų ant drėgnos emulsijos. atsisakiau politeleninių sliverių, kad neelektrintų negatyvų. ir t.t. ir pan. taip aš nemėgstu dulkiu. kaip Švonderis kačių .
o vat dėl nuotraukų Sansara teisi. menkiausia dulkė mane žudo. galutiniame atspaude lieka tik tokios, kurių nesugebėjau išžiūrėti šviesoje drėgname atspaude 13x18. prieųš dėdamas didelį lapą visuomet darau 13x18, nesvarbu, ar jau buvau daręs tą kadrą ir puikiai žinau, kaip jis atrodo ir kokį filtrą reikia dėti (rašausi nuotraukos nugarėlėje diafragmą ir filtro nr). darau tai tam, kad pamatyčiau dulkes. išsiėmiau stiklus iš rėmelio. dabar eksperimentuosiu vietoj stiklų įstatęs skaidrės 6x7 rėmelį ir bandysiu skoču ant jo įtempti negatyvą. kadangi pas mane kondensorinis didintuvas, tai dulkės baisios tik ties fokusavimosi tašku - t.y. ant negatyvo. o dėl švaros - tai aš prieš džiaudamas negatyvą drėgu šepečiu grindis prabraukiu ir stengiuosi padžiauti juos vakare prieš eidamas miegoti (paskutinis iš šeimos), kad nieks vaikščiodamas dulkių neužneštų ant drėgnos emulsijos. atsisakiau politeleninių sliverių, kad neelektrintų negatyvų. ir t.t. ir pan. taip aš nemėgstu dulkiu. kaip Švonderis kačių .
vakar dariau nuotraukas. išbandžiau bestiklį rėmelį, padaryta iš skaidrės 6x7 rėmelio - super. dulkes kriauše nuputei - ir yra laimė. nei vienos net mažiausios šiuklelės nuotraukoje, kurioje dominuoja juoda spalva 30x40 cm formate
dar karta įsitikinau, kad taip darant nuotraukas labai skaudžia kerta Bugailiškio-Prūdo aksioma.... bet užtat jei jau turi gera negatyva - tai ir gauni gerą nuotrauką. Pamenat kai darėm buvo Sayonaros kadras, merginos portretas, tai kol vonioj ant sienos džiuvo buvo nejauku užeiti pagal tiesioginę paskirtį.... tai vat vakar buvo dešimteriopai nejaukiau padariau turbūt gražiausią nuotrauką iš iki šiol darytų b/w. net gražesnė už mano auto
gal sakau pagalvokime apie kokį susibėgimą neutralioje teritorijoje, paplepėti, pasirodyti pasiekimus, pageneruoti galimybę organizuoti II-ąjį nuotraukų darymo susitikimą, gal dar atsiras ryškinančių, o gal ir darančių savarankiškai?
dar karta įsitikinau, kad taip darant nuotraukas labai skaudžia kerta Bugailiškio-Prūdo aksioma.... bet užtat jei jau turi gera negatyva - tai ir gauni gerą nuotrauką. Pamenat kai darėm buvo Sayonaros kadras, merginos portretas, tai kol vonioj ant sienos džiuvo buvo nejauku užeiti pagal tiesioginę paskirtį.... tai vat vakar buvo dešimteriopai nejaukiau padariau turbūt gražiausią nuotrauką iš iki šiol darytų b/w. net gražesnė už mano auto
gal sakau pagalvokime apie kokį susibėgimą neutralioje teritorijoje, paplepėti, pasirodyti pasiekimus, pageneruoti galimybę organizuoti II-ąjį nuotraukų darymo susitikimą, gal dar atsiras ryškinančių, o gal ir darančių savarankiškai?
QUOTE(andriuska @ 2009 01 15, 14:45)
padariau turbūt gražiausią nuotrauką iš iki šiol darytų b/w. net gražesnė už mano auto
tai parodyk
O darykit kitoj savaitėj antroj pusėj, aš ir prisijungčiau , norėčiau pasikonsultuoti dėl savo "senukų "
ne. taip nerodysiu. neskanu. bus susitikimas, galėsiu dalyvauti - atnešiu. ir gulbes liucernoje atspausdinau, kas paršė - Puriena? nereiks ir Kalėdų laukti bus kvazimainai.
Sveiki visi
Parsibeldziau is trumpos keliones, o cia va kiek prirasyta Idomios nuotraukos, andriuska. Puikus dvigubos ekspozicijos pavyzdziai, sayonara ir _ms_.
As kol kas neturiu ka rodyti. Ispyskinau viena juosta zorki'ui isbandyti. Panasu, kad islaikymus atidirbineja puikiai, tolimatis neissikalibraves, objektyvas veikia, kaip turi veikt. Nepatinka, kad diafragmos ziedas sukasi kiek per lengvai ir truputi kliuna tarp 2.8-2 (nors pasukinejus prasidirbo). Kazkur skaiciau, kad gydoma tiesiog sutepant. Beda viena, tokio tepalo, apie kuri kalbama, gauti niekaip nepavyks, o bet kokio naudoti nesinori, kad nenubegtu gilyn i objektyva. Gal kas nors ka nors rekomenduoti galit. Sintetini koki? Juk neturi buti labai takus, nekeisti charakteristiku kintant temperaturai, nepraleisti vandens ir t.t.
Del diskusijos apie siuksles/nesiuksles ir t.t. - ar nemanot, kad kategoriski pareiskimai skamba kaip nenorejimas tobuleti? Mano nuomone negali patikti visi "siukslini" darbai arba visi nepatikti, kaip ir negali patikti vien tik juostiniai kadrai, vien tik dviguba ekspozicija ar vien tik portretai. Gali patikti/nepatikti kazkoks konkretus darbas, o ne viskas, kas susije su tam tikru zanru ar atlikimo technika.
Parsibeldziau is trumpos keliones, o cia va kiek prirasyta Idomios nuotraukos, andriuska. Puikus dvigubos ekspozicijos pavyzdziai, sayonara ir _ms_.
As kol kas neturiu ka rodyti. Ispyskinau viena juosta zorki'ui isbandyti. Panasu, kad islaikymus atidirbineja puikiai, tolimatis neissikalibraves, objektyvas veikia, kaip turi veikt. Nepatinka, kad diafragmos ziedas sukasi kiek per lengvai ir truputi kliuna tarp 2.8-2 (nors pasukinejus prasidirbo). Kazkur skaiciau, kad gydoma tiesiog sutepant. Beda viena, tokio tepalo, apie kuri kalbama, gauti niekaip nepavyks, o bet kokio naudoti nesinori, kad nenubegtu gilyn i objektyva. Gal kas nors ka nors rekomenduoti galit. Sintetini koki? Juk neturi buti labai takus, nekeisti charakteristiku kintant temperaturai, nepraleisti vandens ir t.t.
Del diskusijos apie siuksles/nesiuksles ir t.t. - ar nemanot, kad kategoriski pareiskimai skamba kaip nenorejimas tobuleti? Mano nuomone negali patikti visi "siukslini" darbai arba visi nepatikti, kaip ir negali patikti vien tik juostiniai kadrai, vien tik dviguba ekspozicija ar vien tik portretai. Gali patikti/nepatikti kazkoks konkretus darbas, o ne viskas, kas susije su tam tikru zanru ar atlikimo technika.
na dėl tepalo nieko nepatarsiu, bet jei užvarvės ant stiklo iš vidaus - gausi ardyti per naują. o to objektyvai nelabai mėgsta (nors yra tokių, ku nesudėtinga...aš vat pamenu saliuto 150 mm kaleinarą išardžiau, sutepiau ir sudėjau, bet buvau kiek po tai rankos nedrebėjo ir baimės nebuvo. ir nieko. veikė. tiesa po kiek laiko pardaviau visą sistemą, nes nepatiko ji man. o tepiau dažasvydžio markeriui naudojamu tepalu. tiesa jis atrodo ir kitur naudojamas DOW33 lygtais jo markiruotė. man atrodo, kad jis turi tikti, tik atsargiai ir nepersistengti reikia.
o dėl dulkių, na man jos dažniausiai būna ne vietoj, blaško dėmesį. čia net ne tai gražu/negražu. tiesiog žinodamas, kad galima be dulkių nuotrauką gauti, kai joje būna dulkės man - brokas. čia kaip su fokusu...
o dėl dulkių, na man jos dažniausiai būna ne vietoj, blaško dėmesį. čia net ne tai gražu/negražu. tiesiog žinodamas, kad galima be dulkių nuotrauką gauti, kai joje būna dulkės man - brokas. čia kaip su fokusu...
Aciu del tepalo. Radau toki nete. Pabandysiu ir parasysiu kaip sekesi. Reikia dar paieskot info. Vieni rekomenduoja konsistensinius tepalus, kiti skystus sintetinius, treti laikrodininku
Papildyta:
Radau naudinga patarima, kaip tolimati padaryti efektyvesniu. Gal kam pravers
http://rick_oleson.t.../index-165.html
Papildyta:
Radau naudinga patarima, kaip tolimati padaryti efektyvesniu. Gal kam pravers
http://rick_oleson.t.../index-165.html