Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji fotografija

QUOTE(andriuska @ 2008 12 17, 12:28)
burbuliukų buvimą lengva pastebėti ir paprastai tai būna maži taisyklingos apvalios formos taškeliai. o negatyve tiesiog nėra emulsijos toj vietoj, tik pagrindas juostos. procesas vyksta taip: dėl burbulo ryškalas nepatenka ant emulsijos ir niekaip jos neveikia. užpylus fiksažo jei burmulas dingsta (o jis dažniausiai dingsta) fiksažas nuėda emulsija iki švaraus pagrindo. burbulai taip pat pavojingi ir fiksaže, nes toje vietoje nesifiksuoja ir ryškinimo procesas vyksta iki galo (suirimo). kad nebūtų burbuliukų, patartina juostelę įdėjus į skystį bakelį lengvai patrankyti dugnu į paviršių, ant kurio jis stovi. eksperimentuoti galima plaunant. vat iš krano dažnai vanduo bėga prizotintas oro ir ant spiralės ir juostos dažnai lieka burbulai. pabandykite pasukioti spiralę ir pažiūrėti, ar burbulai nusiima. o po to patrankykite bakelį. rezultatus palyginkite (prisiminiau vadovėlis biggrin.gif ).
manau, kad 150 lt, su rankena - 200 lt. aišku, jei yra pirkėjas, kuris supranta, ką perka, galima prašyti kiek daugiau. o šiaip pardavinėjant tai reali kaina už tvarkingą aparatą. reik įvertinti, kad nors jis ir buvo savo laikais geras aparatas, vis tik 1997 ar kada jis pradėtas gaminti, buvo seniai. jei nėra rankenos, batareikų komplektas kainuos 24 lt. aš vat esu kelis canonus pardavęs. paskutinį pardavinėjau gal pusmetį ir pardaviau už 125 lt. modelis buvo eos 300. aišku, klasė kiek kita, bet ir aparatas 7 metais jaunesnis, funkcijos beveik tos pačios. paklausa juostiniams kritusi ir jei kas dar žiūri (studentai, kurie mokosi pvz.), tai ieško raritetų mechaninių.

Dekui!

Atsakyti
QUOTE(Victor*photo* @ 2008 12 17, 10:55)
4u.gif Sveiki, fotografuojantys juostomis. Gal galit suorientuoti kainose- atsirado norinciu pirkti is manes canon eos 50e, klausia kainos, o as isvis nesiorientuoju kiek tai galetu kainuot- gal patarsit nors mazdaug kokios eiles kainos dabar tokiu aparatu? nesinori atiduoti dykai, bet suprantu, kad ju kainos dabar nera dideles..

Mano manymu kainos dabar tokios juokingos, kad is to uzdirbt neiseina. Jei norisi juo aparatu atsikratyt, tai galima atiduot pigiau. Jei atsikratyt nesinori, geriau padet i tolima lentyna. Gal paciam kada pravers, ar vaikai fotografija susidomes. IMHO 4u.gif

QUOTE(andriuska @ 2008 12 17, 11:28)
burbuliukų buvimą lengva pastebėti ...

Del burbuliuku tu teisus. Ismokau ju isvengti (arba beveik isvengti). Bet mano bedos nepanasios i burbulus. Kiek skaiciau, tai susije su ryskalo nupylimu ir fiksazo uzpylimu. Per tas keliolika sekundziu dalis juostos vis dar ryskinasi. Einu mokytis chemijos ir ranku tiesint doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 17 gruodžio 2008 - 12:05
dabar supratau smile.gif . naudok skiestus ryškalus. 10 sek ryškalų nupylimui ir 10 fiksažo ar stopo užpylimui yra niekas, kai ryškini 20 min ir tampa pražūtingomis, kai ryškini tik 6 minutes. ilgas ir vangus ryškinimo procesas ištaiso ir kitas klaidas, kurios atsiranda ryškinant greituose ir aktyviuose ryškaluose.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2008 12 17, 12:23)
dabar supratau smile.gif . naudok skiestus ryškalus. 10 sek ryškalų nupylimui ir 10 fiksažo ar stopo užpylimui yra niekas, kai ryškini 20 min ir tampa pražūtingomis, kai ryškini tik 6 minutes. ilgas ir vangus ryškinimo procesas ištaiso ir kitas klaidas, kurios atsiranda ryškinant greituose ir aktyviuose ryškaluose.

Labai logiska. Nedasuto anksciau paciam. Bandysiu skiest. Pasiruosiau naujo stock'o ir naudosiu ji skiesta, o po ryskinimo i kanalizacija. Dekui.
Atsakyti
QUOTE(Victor*photo* @ 2008 12 17, 10:55)
4u.gif Sveiki, fotografuojantys juostomis. Gal galit suorientuoti kainose- atsirado norinciu pirkti is manes canon eos 50e, klausia kainos, o as isvis nesiorientuoju kiek tai galetu kainuot- gal patarsit nors mazdaug kokios eiles kainos dabar tokiu aparatu? nesinori atiduoti dykai, bet suprantu, kad ju kainos dabar nera dideles..

Kai pirkau saviski, buvau susitarus su destytoju, kad jis atnes parodyt islaikytus ir tvarkingus fotoparatus. Kainos svyravo 200-500lt priklausomai nuo fotoparato nusidevejimo, islaikymo ir galimybiu. Kokie konkreciai modeliai buvo negaliu dabar pasakyt, nes nebeatsimenu.
Dabar gali but, kad kainos dar mazesnes.
Atsakyti
QUOTE(Labradoriukė @ 2008 12 17, 13:50)
Dabar gali but, kad kainos dar mazesnes.

net neabejoju. mikroskopinė paklausa, krizė, sėdėjimas įgaubus išgaubtą vietą - pagrindiniai kainą minusuojantys veiksniai.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2008 12 17, 14:13)
net neabejoju. mikroskopinė paklausa, krizė, sėdėjimas įgaubus išgaubtą vietą - pagrindiniai kainą minusuojantys veiksniai.

Superinis juokelis lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif Prajuokinai Andriuska drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2008 12 17, 09:24)
man nerodo nuotraukų.
Papildyta:
kažin ar vualis atsiranda dėl to, kad pro durų plyšį skverbiasi šiek tiek šviesos, nebent ryškinot lakštus kiuvetėse.

Tie kurie juostas vyniojo tame kambaryje - buvo toks vualis, kurie viniojo kituose - pas juos gavosi gerai. Visas juostas ryskinome prie vienodu salygu. Neskaitant to, kad su tais paciais ryskalais ir fiksazu buvo isryskintos 3 juostos.

Man del to krastelio is tiesu nebuvo taip nutike, buvo kitiem grupiokam nutike. Ten aiskiai negatyve matesi toks krastas. Bet tikriausiai salygu gali but ivairiausiu ir ryskalu taip pat.

Greiti ryskalai turi maza indukcini perioda. Pats ryskinimas trunka iki 1 min (40-50 sek) Jei gerai tada, kai yra skubotas procesas, nes juose ir koncentracija didesne ryskinincios medziagos.

Geriau ir tolygiau juosta ryskinasi, kai bakelyje yra nuolat sukama.
Kiek laiko tu (po ryskinomo) tu praplauni juosta? Nes tuo metu kai plauni - juosta vis dar ryskinasi. Jei ryskalai patenka i fiksaza - jie silpnina fiksazo darba ir greiciau reikia ispilti. Tam tikros vietos gali ilgiau ryskintis, o fiksazas neeksponuotu kristalu negali tinkamai paversti druskomis, nes vis dar kaikur vyksta ryskinimas eksponuotu vietu, kai veliau gali pereiti ir i neeksponuotas.

Popieriu ryskinimo metu visda siek tiek pajudiname, bet tarkim tai neturi itakos atsiradimui ivairiu tokiu patamsejimu, tiesiog ryskalas greiciau prasiskverbia i emulsija ir greiciau ryskina. Gali but, kad notolygiai idedamas i ryskala ir gali matytis ruozeliai, bet ten jau ne tokie ruozai buna.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Labradoriukė: 17 gruodžio 2008 - 13:58
QUOTE(Labradoriukė @ 2008 12 17, 13:56)
1. Greiti ryskalai turi maza indukcini perioda....

2. Geriau ir tolygiau juosta ryskinasi, kai bakelyje yra nuolat sukama.
Kiek laiko tu (po ryskinomo) tu praplauni juosta? Nes tuo metu kai plauni - juosta vis dar ryskinasi. Jei ryskalai patenka i fiksaza - jie silpnina fiksazo darba ir greiciau reikia ispilti. Tam tikros vietos gali ilgiau ryskintis, o fiksazas neeksponuotu kristalu negali tinkamai paversti druskomis, nes vis dar kaikur vyksta ryskinimas eksponuotu vietu, kai veliau gali pereiti ir i neeksponuotas.

3. Popieriu ryskinimo metu visda siek tiek pajudiname, bet tarkim tai neturi itakos atsiradimui ivairiu tokiu patamsejimu, tiesiog ryskalas greiciau prasiskverbia i emulsija ir greiciau ryskina. Gali but, kad notolygiai idedamas i ryskala ir gali matytis ruozeliai, bet ten jau ne tokie ruozai buna.

1. Gal gali paaiskint placiau. Nesupratau.

2. Agituoju pagal gamintojo instrukcijas, taigi cia neturetu buti problemu. Anksciau visai neplaudavau, dabar du kartus pripilu bakeli vandens. Gal stabdyt ryskinima ne vandeniu?

3. Patamsejes krastas matosi negatyve. Efektai, kuriuos pastebejo Gaziulka, tik popieriuje. Taigi, cia 2 bedos. Popierius ryskaluose gulejo nejudinamas, o jis skystyje siek tiek islinksta. Kazkada andriuska rode pavyzdzius, kaip ryskalai "tekedami" zemyn palieka "patiokus" negatyve, labai panasius i tuos, kurie matosi mano popieriniuose atspauduose. As manau, kad cia tas pats, kadangi ryskalai "tekejo" islenktu popieriaus pavirsiumi zemyn.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 17 gruodžio 2008 - 14:22
QUOTE(sillwio @ 2008 12 17, 14:18)
1. Gal gali paaiskint placiau. Nesupratau.

2. Agituoju pagal gamintojo instrukcijas, taigi cia neturetu buti problemu. Anksciau visai neplaudavau, dabar du kartus pripilu bakeli vandens. Gal stabdyt ryskinima ne vandeniu?

3. Patamsejes krastas matosi negatyve. Efektai, kuriuos pastebejo Gaziulka, tik popieriuje. Taigi, cia 2 bedos. Popierius ryskaluose gulejo nejudinamas, o jis skystyje siek tiek islinksta. Kazkada andriuska rode pavyzdzius, kaip ryskalai "tekedami" zemyn palieka "patiokus" negatyve, labai panasius i tuos, kurie matosi mano popieriniuose atspauduose. As manau, kad cia tas pats, kadangi ryskalai "tekejo" islenktu popieriaus pavirsiumi zemyn.

1. Tai momentas kai imerkiama fotomedziaga i ryskala iki pirmu vaizdo pedsaku pasirodymo. Po indukcinio periodo sumazeja ryskinimo greitis ir ryskinasi leciau, nes turi pasiekti gilesnius eksp. minkr. taskus. Galima manyt, kad jei ilgas indukcinis periodas - tai ryskininti medziaga yra neaktyvi ir atvirksciai.

Pamastymui: galimas toks variantas, kad is pradziu ryskinama aktyviam ryskale, veliau pernesama i maziau aktyvu (issieikvojusi) ir ten ryskinimas trunka ilgiau, bet duoda gerus svelnius tonus (tiktu kontrastingui negatyvui). Bet vel gi cia viskas paremta individualiais bandymais ir koks turetu but galutinis rezultatas.

O koks yra buferingumas taviskiu ryskalu? Nes gal del to, kad ryskalai yra aktyvus, jie greiciau issieikvoja ir nebelieka pastovaus pH, prie kurio jie galetu efektiviau dirbti?

2. Daznai plovimas priklauso nuo vandens savybiu. Jei vanduo kietas - issiplauna prasciau, minkstas - geriau. Todel daznai rekomenduojama naudot net gi distiliuota vandeni. Mes prileidiziame is krano vandens (1k) pilna bakeli ir ispilame - tai darome kiek imanoma greiciau. Po to idedame i fiksaza (istrauke is bakelio kasete).

3. Istikruju sunku pasakyt, daznai geriau jaucia fotografo akis wink.gif

Gali pabandyti fotpopieriu (o negatyvas turi but kontrastingas smile.gif ) imerkti i ryskala ir tada det po fotodidintuvu ir apsviest ir laukt rezultatu wink.gif Jei isryskeja permazai, galima apsvietima pakrtot. (aisku turi but jau paruostas fotodidntuvas darbui su negatyvu) Gausi neiprasta vaizda wink.gif Cia jau tik visokie bandymai smile.gif

Nelabai turejau laiko, bet vis tiek nuskanavau, viena is netaip jau senai savo kadriuku darytu. Jusotele Ilford 100, rankinio ryskinimo. Ryskinau fotolaboratorijoj, ne pati, aisku rankiniu ryskinimu. Ten pat ir daryta nuotrauka:
user posted image
Sakyciau, kad cia gavosi panasus variantas. As pastebejus ir gi svarsciau kodel taip. Ir tyliai nusprendziau, kad tikriausiai del sviesos skilidimo. Nes islaikymas buvo 30sek. Sviesa sklinda netolygiai, o kai tamsoje tas ypac isryskejo. As nesakau, kad tai yra cia buten tai ar kad pas tave tas patas (juk tikrai nebuvo 30 sek smile.gif ) Tiesiog mano buvo tokie pamastymai ir va toks variantas wink.gif
Nes vis gi juostele siek tiek kitaip fiksuoja vaizda nei matrica.
(pas mane skaneris ne superinis, todel kas cia matosi - tragiska, nepalyginsi kas popieriuje)
Pas mane ir juosteleje tas matosi. O pas tave?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Labradoriukė: 17 gruodžio 2008 - 16:21
QUOTE(Labradoriukė @ 2008 12 17, 15:43)
1. Tai momentas kai imerkiama fotomedziaga i ryskala ...

Pamastymui: galimas toks variantas, kad is pradziu ryskinama aktyviam ryskale, veliau pernesama i maziau aktyvu (issieikvojusi) ir ten ryskinimas trunka ilgiau, bet duoda gerus svelnius tonus (tiktu kontrastingui negatyvui). Bet vel gi cia viskas paremta individualiais bandymais ir koks turetu but galutinis rezultatas.

O koks yra buferingumas taviskiu ryskalu? Nes gal del to, kad ryskalai yra aktyvus, jie greiciau issieikvoja ir nebelieka pastovaus pH, prie kurio jie galetu efektiviau dirbti?

2. Daznai plovimas priklauso nuo vandens savybiu. Mes prileidiziame is krano vandens (1k) pilna bakeli ir ispilame - tai darome kiek imanoma greiciau. Po to idedame i fiksaza (istrauke is bakelio kasete).

3. Istikruju sunku pasakyt, daznai geriau jaucia fotografo akis wink.gif

Gali pabandyti kontrastinga negatyva imerkti i ryskala ir tada det po fotodidintuvu ir apsviest ir laukt rezultatu wink.gif Jei isryskeja permazai, galima apsvietima pakrtot. (aisku turi but jau paruostas fotodidntuvas darbui su negatyvu) Gausi neiprasta vaizda wink.gif Cia jau tik visokie bandymai smile.gif

Kuo toliau i miska, tuo daugiau partizanu biggrin.gif

1. Kur tokia informacija trauki? Is konspektu? Butu idomu paskaitinet placiau.

Skaiciau apie toki metoda, tik ne su nusedusiais ryskalais (nes neaisku kiek jie nusede), o skiestais. Prieisim ir iki to kada nors. Dabar tai butu tas pats, kaip fotografuojanciam muiline bandyti fotografuoti kokiu nors Mark'u. Bandyti galima, bet rezultatai butu nekontroliuojami, nes nezinomuju lygtyje daugoka smile.gif Vienok aciu uz info. Galvon deduosi.

2. Vanduo pas mane minkstas. Ka duoda spirales isemimas is bakelio pries merkiant i fiksaza?

3. Taigi va, kad akis i bakeli netelpa biggrin.gif joke
Bandau uzciuopt, ka gauti rezultatai man turetu sakyt, bet nepagaunu. Paaiskink 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(Labradoriukė @ 2008 12 17, 15:43)
Nelabai turejau laiko, bet vis tiek nuskanavau, viena is netaip jau senai savo kadriuku darytu. Jusotele Ilford 100, rankinio ryskinimo. Ryskinau fotolaboratorijoj, ne pati, aisku rankiniu ryskinimu. Ten pat ir daryta nuotrauka:

Sakyciau, kad cia gavosi panasus variantas. As pastebejus ir gi svarsciau kodel taip. Ir tyliai nusprendziau, kad tikriausiai del sviesos skilidimo. Nes islaikymas buvo 30sek. Sviesa sklinda netolygiai, o kai tamsoje tas ypac isryskejo. As nesakau, kad tai yra cia buten tai ar kad pas tave tas patas (juk tikrai nebuvo 30 sek smile.gif ) Tiesiog mano buvo tokie pamastymai ir va toks variantas wink.gif
Nes vis gi juostele siek tiek kitaip fiksuoja vaizda nei matrica.
(pas mane skaneris ne superinis, todel kas cia matosi - tragiska, nepalyginsi kas popieriuje)
Pas mane ir juosteleje tas matosi. O pas tave?

Tavo nuotraukoje matau sviestuva, kuris pateko i kadra. Kodel sviesa nuo jo sklinda ne grieztai tiesiomis linijomis, man paslaptis. Gal kaltas rukas ar lietus?
Kaip minejau, mano negatyvuose to nesimato.
Atsakyti
QUOTE(sillwio @ 2008 12 17, 16:20)
Kuo toliau i miska, tuo daugiau partizanu biggrin.gif

1. Kur tokia informacija trauki? Is konspektu? Butu idomu paskaitinet placiau.

Skaiciau apie toki metoda, tik ne su nusedusiais ryskalais (nes neaisku kiek jie nusede), o skiestais. Prieisim ir iki to kada nors. Dabar tai butu tas pats, kaip fotografuojanciam muiline bandyti fotografuoti kokiu nors Mark'u. Bandyti galima, bet rezultatai butu nekontroliuojami, nes nezinomuju lygtyje daugoka smile.gif Vienok aciu uz info. Galvon deduosi.

2. Vanduo pas mane minkstas. Ka duoda spirales isemimas is bakelio pries merkiant i fiksaza?

3. Taigi va, kad akis i bakeli netelpa biggrin.gif joke
Bandau uzciuopt, ka gauti rezultatai man turetu sakyt, bet nepagaunu. Paaiskink  4u.gif

Aga, kiek pamenu is konpektu kai rasemes, bet galiu jei reikia kazka tiksliau paziuret. Nes ne viska atsimenu tiksliai. Keik pamenu tiek parasiau wink.gif Konspektai ranka rasyti, net jei ir nuskanuociau, kazin ar perskaitytum, nes viskas po puse zodzio smile.gif Labai greit diktuoja. Galiu susirast konspektus ir parasyt kazkuriuos aktualius dalykelius, nes informacijos tikrai daud ir as visko neatsimenu, ypac jau tokiu smulkmenu.

Isemimas duoda tai, kad bakelyje buna uzsilikusio vandens, kuris labiau atskiedzia fiksaza. Kaip ir prie bakelio krastu ryskalo gali but likuciu. Todel mum visa laika aiskina, kad nepilstitumem fiksazo, nes taip ilgiau jis islaiko geras savybes. Bet pas mus tai praeina ve po viena studenta, o tikriausiai simtais smile.gif

O ant pakuotes nera nurodyto buferingumo? Tai kazkas panasaus turetu buti i tai kiek galima isryskint juosteliu ar fotopopieriu, kai jis dirba maksmaliu galingumu.

O vaizadas gaunamas toks panasiai kaip atvirksciai negatyvui su tokiais tonais - na sunku paaiskint - su kompu greiciau galima padaryt biggrin.gif Jei parink gera negatyva ir islaikyma tinkama - gaunasi tikrai idomus vaizdai, svarbiausia, kad nezinai kas tau gausis. Nepavyks gauti neikada 2 vienodu vaizdu. Kaip galetum padaryt su paprastu nuotr. darymu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Labradoriukė: 17 gruodžio 2008 - 16:32