kai patasiau kartu kiev'a ir skaitmena, supratau to kvailuma ir problematiskuma jau geriau tada ekspozicija bandyt speti is akies (nes tame irgi azartas ir malonumas, kai kadras gaunasi puikiai viska parinkus is akies), nei tempti kartu toki svori ir kvailai atrodyt ir nelabai matyti prasme pakelus viena, po to kita fotika, o jei saule pasislepia, vel kartoti viska.
bet pamacius kaip veikia andriuskos eksponometras, net minciu neber, kad tai nereikalingas daiktas. manau jis bus irasytas i viena eilute salia juostinio fotiko, nes tai neatsiejami dalykai.
isverciau visa soda ieskodama tevo senu eksponometru (turbut su selenu), ale neradus nusiraminau, kad vis tiek grybautu urbut, todel palauksiu geresniu laiku ir isigysiu kazka ale andriuskos seconik'as.
sillwio nuosirdziai pavydziu tau tavo naujo fotiko su andriuskos yashika buvo smagu fotografuot, todel isivaizduoju koks jausmas... itariu nesusilaikysiu irgi kazka pigesnio, nei mano svajone, pradziai nusipirksiu, o veliau esant geresniems laikams....
beje del kadravimo kvadratu, visai ne problema, kadangi per sachta matai jau kvadrata, tai kompozicija pati susidelioja i ji ir atrodo kitaip net but negali...
QUOTE(andriuska @ 2008 12 08, 19:35)
pameni snenoj iš viso buvo, pasirenki gostą ir pagal piktogramą (saulė, debesuota su pragidruliais, debesys ) išlaikymą. ir gaudavosi juk. tai kad jei kiek tas eksponometras ir grybaus, tai jei paklaida us pakenčiama - nelabai ir pastebėsi, nes prisitaikysi ryškindamas. svarbu, kad visą laiką tą patį paklaidos dydį išlaikytų.
o dar ne kartą skaičiau senų juostininkų pasisakymus, kad po kelių dešimtmečių mokį ekspoporą nustatyti be jokio eksponometro. tik reikia pabrėžti, kad taip rašė B/W fotografuojantys.
o dar ne kartą skaičiau senų juostininkų pasisakymus, kad po kelių dešimtmečių mokį ekspoporą nustatyti be jokio eksponometro. tik reikia pabrėžti, kad taip rašė B/W fotografuojantys.
Buvo laikai. Stovėdavau, pamenu, ir galvodavau, kažin čia šiandien saulėta ar debesuota Kad yra tokie dalykai, kaip eksponometrai, žinojom tik iš pasakų. Ryškindavom bile kaip ir bile kur. Taip pat ir nuotraukas spausdavom. Dabar suprantu, kad juosta atleisdavo labai daug klaidų.
Pilnai tikėtina. Ypač, jei kišenėj nešiotis pasidarius kažka panašaus į smenos debesėlius
QUOTE(Sansara @ 2008 12 08, 20:35)
sillwio nuosirdziai pavydziu tau tavo naujo fotiko su andriuskos yashika buvo smagu fotografuot, todel isivaizduoju koks jausmas... itariu nesusilaikysiu irgi kazka pigesnio, nei mano svajone, pradziai nusipirksiu, o veliau esant geresniems laikams....
O kokia tavo svajonė?
Pigesnių paieškojus galima rast. Ne Lietuvoj, tai čia. Reikės, padėsiu.
QUOTE(sillwio @ 2008 12 08, 23:43)
O kokia tavo svajonė?
hasselis arba mamiya. hasselis labiau bet likau prie suskilusios geldos po tokių didelių norų ir jau realių planų ieškotis. ir be skaitmenos, ir be juostos...
kol kas neturiu laiko kažkam be darbo, bet po kelių mėnesių turėtų viskas pasikeisti, tada manau vėl grįžinėsiu prie aktyvaus fotografavimo po truputį. skaitmena D90 atsurasti turėtų apie sausį.
už pasiūlytą pagalbą ačiū, andriuška ir Lietuvoje padėtų, jei ką, susiorganizuoti iš e-bayjaus kažką. bet neskubu, nes vis tiek ryškinimai ir gaminimai problematiški šiuo metu. tai tereik biškio kantrybės ir laiko. laiko turiu, o kantrybės nelabai
Sveiki,
Zhiu visi cia matyti, bet vis tiek kreipiuos cia, nes kitoj temoj nemanau, kad verta Zodz, turiu as sita agregata:
http://www.fotokolek.../lt/lubitel.htm
tik tokia problema, kad buvo atsisukes kzkurio objektyvo varztas (pazymejau raudonais ratais apie ka as, tik nezinau kurio tiksliai)
ir iskrito tas objektyvas.
buvo nunestas taisyti, atseit i state i ta pacia vieta, bet po vienos juostos isaiskejo, kad ryskumo nuotraukose nebera.. gal kas zinote kur galima kreiptis kad sutaisytu? ar is vis imanoma sutaisyti?
Zhiu visi cia matyti, bet vis tiek kreipiuos cia, nes kitoj temoj nemanau, kad verta Zodz, turiu as sita agregata:
http://www.fotokolek.../lt/lubitel.htm
tik tokia problema, kad buvo atsisukes kzkurio objektyvo varztas (pazymejau raudonais ratais apie ka as, tik nezinau kurio tiksliai)
ir iskrito tas objektyvas.
buvo nunestas taisyti, atseit i state i ta pacia vieta, bet po vienos juostos isaiskejo, kad ryskumo nuotraukose nebera.. gal kas zinote kur galima kreiptis kad sutaisytu? ar is vis imanoma sutaisyti?
reikia justiruoti. vilniuje matyt be mečkausko nelabai kas padės. jei tai viršutinis (vizirinis) objektyvas, per kuri matai vaizdą, tai paprasčiau būtų. jei tai apatinis, kuris fotografuoja - sudėtingiau. reiktų ieškoti matinį stiklą, dėti jį taip, lyg tai būtų juostos plokštuma, tada žiūrint į šachtą sufokusuoti vaizdą, o tada jau bandyti reguliuoti apatinį objektyvą taip, kad ant matinio stiklo būtų projektuojamas ršškiausias vaizdas. tam tinka kokia nelabai galinga kaitinimo lemputė, nes jos siūlelis labai gerai matosi ir fokusą geriau pagauti.
remonte tas reikalas kainuoti gali brangiau, nei pati kamera... ir bendrai, jei yra noras tokiam formate fotografuoti, tai bent jau kokį kievą reikia paimti. o lomografijai atsisiųsti holgą jei vis vien noras yra bet remonte bus brangu - gali parodyti man. pasikrapštyti bus įdomu. nemokamai, bet be garantijos, kad pagerės
jei ką, tai šitą dviakį galėsi laikyti kolekcijai.
remonte tas reikalas kainuoti gali brangiau, nei pati kamera... ir bendrai, jei yra noras tokiam formate fotografuoti, tai bent jau kokį kievą reikia paimti. o lomografijai atsisiųsti holgą jei vis vien noras yra bet remonte bus brangu - gali parodyti man. pasikrapštyti bus įdomu. nemokamai, bet be garantijos, kad pagerės
QUOTE(andriuska @ 2008 12 09, 16:22)
reikia justiruoti. vilniuje matyt be mečkausko nelabai kas padės. jei tai viršutinis (vizirinis) objektyvas, per kuri matai vaizdą, tai paprasčiau būtų. jei tai apatinis, kuris fotografuoja - sudėtingiau. reiktų ieškoti matinį stiklą, dėti jį taip, lyg tai būtų juostos plokštuma, tada žiūrint į šachtą sufokusuoti vaizdą, o tada jau bandyti reguliuoti apatinį objektyvą taip, kad ant matinio stiklo būtų projektuojamas ršškiausias vaizdas. tam tinka kokia nelabai galinga kaitinimo lemputė, nes jos siūlelis labai gerai matosi ir fokusą geriau pagauti.
Ohoho, skamba sudetingai. Siaip man atrodo kad mazasis objektyvas nukrites buvo, reikes paziureti kaip ten kas. remonte tas reikalas kainuoti gali brangiau, nei pati kamera... ir bendrai, jei yra noras tokiam formate fotografuoti, tai bent jau kokį kievą reikia paimti. o lomografijai atsisiųsti holgą jei vis vien noras yra bet remonte bus brangu - gali parodyti man. pasikrapštyti bus įdomu. nemokamai, bet be garantijos, kad pagerės
O i rankas noriu imti tai, ka turiu stovi namuose nenaudojamas, faina butu kada paeksperimentuoti maciau rezultata - patiko
Siaip noreciau, kad pasikrapstytumete, jei tikrai idomu ir nebus vargo Ir siaip jau ziuriu kelinta karta daromos ryskinimo pamokeles Gal dar kada ateity organizuosit? tuomet ir as labai labai noreciau prisijungti ir atnesciau savo "liubovnika"
QUOTE(Sansara @ 2008 12 09, 12:28)
hasselis arba mamiya. hasselis labiau
Jo. Ir vienas ir kitas yra geris. Deja as kol kas nugrudau svajones toli, toli kada nors, o gal ir niekada, kai paskaiciavau, kiek tas malonumas kainuotu (fotikas, antras "uzpakalis", bent pora objektyvu pradziai). Be viso to, kadangi i spalvota skaidre fotografuoti neplanuoju, o tik j/b, tai prasmes pirkti dar maziau. Zodziu lieka svajonese Beja, d90 manau nenusivilsi
Prisiduodu del eksponometro (siandien gavau ir per pietus pratestavau). Rodo senukas kaip abu mano nikonai. Tiksliau turbut neimanoma. Truputi pradzioj grybavo (vietoj pvz 1/15 rode 1/25), bet instrukcijoj parasyta, kaip ji sureguliuot. Pasukau varzteli ir viskas stojo i vietas. Belieka isbandyti "musio lauke"
QUOTE(Grethenn @ 2008 12 09, 15:41)
Ohoho, skamba sudetingai.
siaip jau ziuriu kelinta karta daromos ryskinimo pamokeles Gal dar kada ateity organizuosit?
siaip jau ziuriu kelinta karta daromos ryskinimo pamokeles Gal dar kada ateity organizuosit?
jei viršutinis, ta ne taip ir sudėtinga. kokios atžymos yra ant fokusavimo rankenos? jei yra 1 m 2 m ir begalybė - tai jau gerai. atmatuoji kuom nors tiksliai metra nuo aparato, pastatai ten žvakę, fokusavimo rankenoje nustati metrą ir žiūri, ar fokuse. jei ne - bandyk pasukioti objektyvą (tam reikia pažiūrėti, kaip jis tvirtinasi, greičiausiai kokiu nors varžteliu jis fiksuojasi, o šais turi būti ant sėgio). tada žiūri ar gerai 2 (3) metrai ir begalybėje ar ryšku. bet kokiu atveju atvira diafragma nefotografuok. gali ir nesukioti nieko, tik pasižiūrėk, pas aparatą backfokusas ar front ir maždaug kiek. tada galėsi pabandyti paklaidą įvedinėti arba naudti kaip tolimatį su priverta diafragma.
o susitikimas artimiausias net nežinau kada bus. gal šiaip neproginis, o ryškinimo ir nuotraukų darymo matyt po visų švenčių ir gal net pavasariop. arba jei kas pasiūlys vietą. tokios geros sąlygos, kaip buvo, artimiausiu metu pas mane nenusimato
QUOTE(sillwio @ 2008 12 09, 15:44)
Prisiduodu del eksponometro (siandien gavau ir per pietus pratestavau). Rodo senukas kaip abu mano nikonai.
smagu girdėti. reiktų dar pabandyti ryškesnėje šviesoje, t.y. ar ta paklaida, kuri buvo, ji vienoda visom apšvietimo sąlygom. nes gali būti taip, kad sureguliavai 1/15, o jei reikės 1/200 jau ir nebegerai rodys.
p.s. sillwio, jei kartais mano atsakymai pasirodo per platūs ar elemetrarūs, tai žinok ne dėl to, kad nuvertinu Tave. šį forumą tyliai paskaito ne vienas žmogus, ieškantis atsakymų ar bandantis suprasti, kiek iš tiesų yra baisus tas procesas. tai nemaža dalimi mano atsakymai skirti tokiems atvejams. kai anksčiau rašydavau tik tiems, kas pasistūmėjęs gerokai, kitiems atrodydavo paukščių kalba...
QUOTE(andriuska @ 2008 12 09, 15:18)
smagu girdėti. reiktų dar pabandyti ryškesnėje šviesoje, t.y. ar ta paklaida, kuri buvo, ji vienoda visom apšvietimo sąlygom. nes gali būti taip, kad sureguliavai 1/15, o jei reikės 1/200 jau ir nebegerai rodys.
p.s. sillwio, jei kartais mano atsakymai pasirodo per platūs ar elemetrarūs, tai žinok ne dėl to, kad nuvertinu Tave. šį forumą tyliai paskaito ne vienas žmogus, ieškantis atsakymų ar bandantis suprasti, kiek iš tiesų yra baisus tas procesas. tai nemaža dalimi mano atsakymai skirti tokiems atvejams. kai anksčiau rašydavau tik tiems, kas pasistūmėjęs gerokai, kitiems atrodydavo paukščių kalba...
Isbandziau diapazonuose, kiek leido siandienine sviesa, t.y. nuo mazdaug 2'' iki mazdaug 1/250'', prie iso 100 ir 200 (tai kol kas aktualiausia, nes didesnio jautrumo 120 formato juostu pas mus nera laisvai nusipirkt, reikia uzsakinet). Viskas veikia. Planuoju savaitgali isbandyti ji su skaitmena, kad negadint juostos. T.y. senuciu eksponometru nustatytas ekspoporas uzdavineti M rezime skaitmeniniui ir ziureti i histograma.
p.s. puikiai tai suprantu. Platus atsakymai yra labai gerai. Del tos pacios priezasties kartais mano klausimai, istraukiami i dienos sviesa, gali pasirodyti elementarus, nes atsakymus lengvai galima rasti internete. Uzduodu as juos ne vien tam , kad gauti atsakymus (nors uz tai tau atskiras aciu), bet kad liktu ir skaitantiems.
QUOTE(andriuska @ 2008 12 09, 17:18)
jei viršutinis, ta ne taip ir sudėtinga. kokios atžymos yra ant fokusavimo rankenos? jei yra 1 m 2 m ir begalybė - tai jau gerai. atmatuoji kuom nors tiksliai metra nuo aparato, pastatai ten žvakę, fokusavimo rankenoje nustati metrą ir žiūri, ar fokuse. jei ne - bandyk pasukioti objektyvą (tam reikia pažiūrėti, kaip jis tvirtinasi, greičiausiai kokiu nors varžteliu jis fiksuojasi, o šais turi būti ant sėgio). tada žiūri ar gerai 2 (3) metrai ir begalybėje ar ryšku. bet kokiu atveju atvira diafragma nefotografuok. gali ir nesukioti nieko, tik pasižiūrėk, pas aparatą backfokusas ar front ir maždaug kiek. tada galėsi pabandyti paklaidą įvedinėti arba naudti kaip tolimatį su priverta diafragma.
o susitikimas artimiausias net nežinau kada bus. gal šiaip neproginis, o ryškinimo ir nuotraukų darymo matyt po visų švenčių ir gal net pavasariop. arba jei kas pasiūlys vietą. tokios geros sąlygos, kaip buvo, artimiausiu metu pas mane nenusimato
Na as kai ta liubyteli i rankas paimsiu tai ir suziuresiu kaip ten kas, nes dabar jis kituose namuose ir as labai mazai supantu ka man aiskinat o susitikimas artimiausias net nežinau kada bus. gal šiaip neproginis, o ryškinimo ir nuotraukų darymo matyt po visų švenčių ir gal net pavasariop. arba jei kas pasiūlys vietą. tokios geros sąlygos, kaip buvo, artimiausiu metu pas mane nenusimato
Kaip suprantu atzymu nelabai yra, nes neiseina sureguliuot.
Tik va zinau, kad tame ir beda, tas sriegis blogai uzdetas, ir kai ziuri per lindze (vaizdo ieskikli), tai atrodo rysku, o fotkes gaunasi neryskios.
Zodziu pasimeginsiu pati, su teciu aciu uz pagalba
Sveiki! Gal kas zinot, kur internete galima pasiskaityti apie skirtingus didintuvus? Vis ieskau didintuvo vidutiniam formatui, bet pardavejai retai nurodo, kokiam formatui skirtas ju didintuvas. Matyt pardavejui atrodo, kad jei kazkas susigundys pirkt, tai pats ir zinos, ka jis perka. Deja as nezinau
nelabai ką galiu patrati šiuo klausimu (išskyrus pasiūymą guglint, žinoma). pas mus pasirinkimo nebuvo jokio, o apie krokusą viską žinojau iš kitų forumų, tai pirkau ne katę maiše.
šiandien ir aš apsipirkau - paėmiau porą skaidrinių rėmelių 6x7 (po 18 ct ). bandysiu konstruoti bestiklį rėmelį.
šiandien ir aš apsipirkau - paėmiau porą skaidrinių rėmelių 6x7 (po 18 ct ). bandysiu konstruoti bestiklį rėmelį.