Įkelsiu Nepaleonų receptųNapoleoną" galiu pateikti tik iš turimos 1963 m. knygos. Galgi vis arčiau smetoniškų laikų
700 g miltų, 5 šaukštai grietinės, 500 g sviesto, 7 g druskos.
_Virtam vaniliniam kremui:_ 500 g sviesto, 120 g miltų, 350 g cukraus, 1 stiklinė pieno, 2 tryniai, 1 pakelis vanilinio cukraus.
Miltus su su visais ingredientais sukapoji šaltai, kol nebeliks sausų miltų. Tešlą suspaudi, pridengi drobule (šis žodis, atrodo, reiškia recepto atėjimą iš senesnių laikų
, atšaldai ją, padalini į tris dalis ir iškočioji kiekvieną dalį į 7-8 mm storio apskritus lakštus, subadai šakute ir kepi karštai, kol pagelsta. Išimi iš skardos juos tik ataušusius.
Kremui sviestą užvirini, suberi miltus ir pakepini, kad pagelstų. Atskirai užvirini pieną su cukrumi ir supili į sviestą (smarkiai maišydama). Kiek pakaitini, nukeli nuo ugnies ir mediniu šaukštu maišai, kol atvėsta. Paskui įmuši trynius ir suki, kol masė pasidaro puri. Baigdama sukti, įdedi vanilinį cukrų.
Atšaldytus papločius, paviršių ir šonus aptepi kremu ir apklijuoji džiūvėsėliais.
2 variantasTortas "Napoleonas"
400 gr. margarino;
500 gr. grietinės;
5 stiklinių miltų.
Kremui:
0,5 litro pieno;
300 gr. cukraus;
3 šaukstelių bulvių krakmolo;
kvapų (pvz. romo).
Supilti miltus, sutarkuoti per burokelių tarką margariną ir kapoti tešlą, tol kol beveik neliks palaidų miltų.
Po to supilti grietinę (kapojant).
Visą masę suspausti (bet nesuminkyti!) ir 0.5 val. palaikyti šaldytuve.
Atšaldytą tešlą padalinti į 5 ar 6 lygias dalis, iškočioti ant pergamentinio popieriaus, subadyti šakute ir kepti.
Į 0.1 litro šaltą pieną supilti bulvių krakmolą ir jį ištirpinti.
Likusį 0.4 litro pieną užvirti, sudėti cukrų ir intensyviai maišant pamažu supilti ištirpintą bulvių krakmolą.
Gautas kisielius turi būti be jokių gumuliukų, kaip tiršta grietinė.
Kisielių atšaldyti iki +39?C (truputį šiltas).
Pastaba: Labai svarbu, kad nebūtų per šaltas, nes kitaip kremas nesigaus. Taip pat svarbu, kad nebūtų per karštas, nes tada išsilydys sviestas.
Su mikseriu išsukti sviestą ir toliau sukant, po truputį supilti atšaldytą
kisielių.
Vieną iškeptą blyną sutrupinti, likusius pertepti kremu. Vieną sluoksnį galima pertepti rūgščia uogiene. Torto viršų aptepti kremu ir užberti trupiniais. Jokiu būdu neslėgti. Tortą, prieš valgant, būtina bent 4-6 val. palaikyti šaldytuve.
Čia paimta iš Delfio arhyvų.