tu viską gerai supranti, tik kažkodėl nepagalvojai, jei viskas gali pasislinkti ling mažesnės juostos atžvilgiu matricos, kodėl viskas negali pasislinkti ir į kitą pusę didesnio kadro atžvilgiu
35 mm juosta (135 formato kitaip dar vadinama) dėl populiarumo, tapo tam tiru standartu ir apibendrinančiu mato vienetu. visi žino, kad 50 mm židinio nuotolio objektyvas projektuoja į 35 mm juostą tokį vaizdą, kokį mato žmogaus akis. tiksliau tokio pat matymo kampo. dauguma orientuojasi, kad <35 mm židinio nuotolis bus platus kampas, t.y. į kadrą tilps daugiau, nei mes galim pamatyti nepasukioję akių, atitinkamai jei girdim kalbant apie >300 mm jau suprantam, kad kalba eina apie fotomedžioklę ar paparacus. bet tai su sąlyga, jei žinome, kad kalbama apie 35 mm fototechniką. bet jei kalbėsime apie vidutinį formatą, kur juostelės plotis yra 60 mm (120 ar 220 formato juostas), milimetrai reikš visai ką kitą. čia žmogaus matymo kampą atitiks 75-80 mm židinio nuotolis. 50 mm atitiks 28 mm. o 150mm bus kažkas panašaus į 70 mm mums įprasto formato. o jei kalbėsim apie kadrą 6x9 cm, tai standartinis objektyvas ten bus 105 mm. o formatinėse kamerose (t.y. tos, kurios naudoja jau ne juostą, o lakštinius negatyvus) tai formatas 4x5 colių standartinis (50-uko ekvivalentas) bus berods 150 mm.
čia gal lengviau paišyti, bet įsivaizduokite trikampį, kurio apatinė kraštinė lygegreti popieriaus lapo apatiniam kraštui. tai vat, tai ir bus juosta. jei kaštinę daryti 9 cm o viršūnę atitolinti nuo jos 10,5 cm tai 6 cm pagrindas-juosta bus maždaug ties 7 cm nuo viršūnės, atitinkamai 3,5 cm pagrindas - 4,5 cm nuo viršūnės, kuri šiuo atveju yra simbolinis židinio nuotolis. schema turi gautis panaši į mitybos piramidę
taigi aš sakiau savo bronicos objektyvų ekvivalentą 35 mm tam, kad būtų lengviau suprasti. jei pasakyčiau, kad portretas darytas 50 mm tai galima būtų suprasti, jog su standartiniu ir gal kas ir pagalvotų, o kodėl taip plačiai apimta? bet kai šalia pasakau ekvivalentą 35 mm juostai - jog išvertus tai yra 28 mm viskas tampa aišku.čia tas pats, kaip renkantis man dabar muilinę. kokie ten skaičiai parašyti prie židinio nuotolio ir kokia yra mistinė matricos dydžio išraiška aš nesuprantu. bet kai normalus pardavėjas parašo, kad tai yra 28-105 mm ekvivalentas, man viskas aišku. ir kad tai man labiau patinka, nei 35-140, nors zumas pas abu 4x
tikiuosi atsakiau.