Įkraunama...
Įkraunama...

Mokomės fotografuoti

QUOTE(westa @ 2008 11 20, 13:29)
kudie tik du?  esi šaunuolė.. aš turbūt net neišdrįsčiau nėštukės fotografuot  bijočiau rezultatų. gal kada, kai išties aplinkoj atsiras nėštukė, kuri padėtų man persilaušt

lotuliukas.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif

nu žinok labai baisu fotkinti nėštukę. nors man ši jau antra, bet labai baisu buvo, o ir rezultatas manęs netenkina. inc tai pažinojau, abi laisvai jautėmės, o ši mergina mažai pažįstama buvo. pabandžiau, gaila, akd lūkesčiai nepateisinti, bet bent jau pabandžiau. noriu dar. neišgąsdino mirtinai biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(wyshnia @ 2008 11 20, 12:06)
kokiu principu diena fotografuoti su blykste. Nu nesuprantu niekaip, kaip gauti blico sviesa tik kaip uzpildancia, o ne pagrindine unsure.gif
:

jo....rai, tiek prirašiau, pradėjau nuorodods ieškoti ir permetė į kitą tinklapį....
sutrumpintas variantas. nepretenduodamas į absoliučią tiesą manau, kad dieną užpildančios šviesos nelabai ir reikia, jei šviesu aplinkui. reikia arba ištraukiančios iš šešėlio šviesos (na kai prieš langą ar dangaus fone fotografuojama), arba piešiančios, modeliuojančios (kai šiek tiek matosi reljefo šešėliai, faktųra paryškinama). tai vat, kai reikia šešėlius tik pašviesti dieną, tai galima ir tiesiai į kaktą, jei reikia - galingumą sumažinti. čia jau į viršų su kortele nelabai padės, nes nuo dangaus neatsispindi. o vat modeliuojančios šviesos atveju tai reikia pagalvoti nuo ko šviesą atspindėti ir kokiu kampu ji kris ant objekto ir galvojant nepamiršti, kad atspindinčio paviršiaus spalva "nudažo" fotografuojamą objektą. o jei nėr nuo ko atspindėti - labai padeda laidas, kuio pagalbą blykstę galima perkelti kur tik nori (priklauso nuo laido ir rankų ilgio mirksiukas.gif ). vat kažkiek mano senos rašliavos šia tema, kai eksperimentavau (net nostalgija apėmė, dabar tik alchemija galvoje...):
http://www.biteplius...14-=(1288512695
http://www.biteplius...44-=(1793156873

na ir kiti "eksperimentai", kurie kažkaip savaime pasibaigė dėl laiko stokos ir gal net labiau dėl suvokimo, kad ne taip viskas paprasta....

QUOTE(sillwio @ 2008 11 20, 12:13)
Prie mano blykstes buvo bouncer'is, tipo omnibounce. Labai padeda fotografuojant lauke, tai aplinkos sviesa reikia subalansuoti su blykstes. Patalpose patogiau i blykste imontuota balta arba skaidri korteles (Andriuskos patarimas), leidziancios didziaja dali sviesos nukreipti i lubas ar siena, o dali atspindeti tiesiai i objekta. Bet labiausiai man patinka fotografuoti per sketi, pastacius kaip galima arciau objekto.

tai per skėtį mes jau kalbame apie šviesos sklaidymą, aišku kad didelio ploto šviesos šaltinis bus geriau už taškinį (kokis yra blykstė). tada jau geriau softboxas, bo nuo skėčio parazitinė šviesa irgi visur eina ir gadina spalvą bei šešėlius.

Papildyta:
o, dar ką atkapsčiau archyve:
user posted image
Shot at 2006-10-30
kaisakant geriau kartą pamatyti, nei ....

P.S. kad nežaisti rask 10 skirtumų patarsiu: reik žiūrėti į bezdžionės ausų šešėlį ir pagurklį.

o kad jau pradėjau rausti archyvus, tai gal kam bus įdomu skirtumas tarp taškinio šaltinio ir didesnio ploto šviesos šaltinio. reik žiūrėti į šešėlį.
user posted image
Shot at 2006-11-14
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 20 lapkričio 2008 - 14:19
QUOTE(andriuska @ 2008 11 20, 14:09)
1. o jei nėr nuo ko atspindėti - labai padeda laidas, kuio pagalbą blykstę galima perkelti kur tik nori (priklauso nuo laido ir rankų ilgio mirksiukas.gif ).

2. ...tada jau geriau softboxas, bo nuo skėčio parazitinė šviesa irgi visur eina ir gadina spalvą bei šešėlius...

1. Papildysiu - ne viskas taip blogai. Jeigu blykste turi "aki" ir gali atsiliepti i isorini impulsa (imontuotos blykstes impulsa), tai laido nereikia. Nepatogumas toks, kad isorines blykstes impulso intensyvuma teks pareguliuot rankytemis. Jeigu tai Nikon blykste ir Nikon fotoaparatas, palaikantis belaidi blykstes valdyma (D70/D80/D90 ir auksciau), nereikia is vis nieko, tik paskaityt instrukcija.

2. Butu smagu, jei butu taip paprasta smile.gif Sketis kainuoja kokius 3$ e-bay, o soft-box'as isorinei fotiko blykstei parduotuvej apie 100 EURU. e-bay tokiu nemaciau. Galima imt paprasta soft-box'a, zieda-adapteri ir bandyti primontuot, bet pigu nebus sad.gif
Atsakyti
O as dabar, kaip ir sayonara, dziaugiuosi, kad mano klausimas neliko nepastebetas. Aciu 4u.gif

QUOTE(sillwio @ 2008 11 20, 10:13)
Prie mano blykstes buvo bouncer'is, tipo omnibounce. Labai padeda fotografuojant lauke, tai aplinkos sviesa reikia subalansuoti su blykstes. Patalpose patogiau i blykste imontuota balta arba skaidri korteles (Andriuskos patarimas), leidziancios didziaja dali sviesos nukreipti i lubas ar siena, o dali atspindeti tiesiai i objekta. Bet labiausiai man patinka fotografuoti per sketi, pastacius kaip galima arciau objekto.

Prie mano blykstes tik difuzeris buvo.

QUOTE(evitafoto @ 2008 11 20, 11:20)
wyshnia, nuotraukos techniškos, aštrios, tvarkingos. Albumui - taip. Bet nepažįstamiem manau tokios nuotraukos nebus įdomios - nes čia tiesiog gražus vaikas, bet nėra šviesos žaismo.

Visiskai su tavim sutinku drinks_cheers.gif Mokausi mokausi perprasti blykste, na tikiuosi, kad su laiku ir modeliuoti ismoksiu. Labai lauksiu ir tavo patarimu 4u.gif

QUOTE(andriuska @ 2008 11 20, 13:15)
reikia arba ištraukiančios iš šešėlio šviesos (na kai prieš langą ar dangaus fone fotografuojama), arba piešiančios, modeliuojančios (kai šiek tiek matosi reljefo šešėliai, faktųra paryškinama).

Na manau neteisingai isverciau termina is anglu kalbos. Turejau galvoje ta pries langa fotografavima sakykim. Vasara, kai namie pakankamai sviesu, islikymo uztenka, bet dabar noriu blykstes, bet nenoriu, kad ji matytusi, kaip pagrindinis sviesos saltinis. Ar ne per daug noriu? g.gif biggrin.gif Sakykim paprastas pvz.: fotografuoju su 50mm, vaikas pakankamai arti, nusistatau fotoaparata ant Av (kalbam apie canona), pasirenku diafragma sakykim 2 ir fotoaparatas skaiciuoja, kad mano islaikymas bus 1/8s , kas manes netenkina, o jei ir tenkina, tai blykste viska apsviecia taip, kad dauguma nuotraukos persviesta. Skaiciau instrukcija ir ne karta, bet matyt kazkur kazko nesuprantu. Ar man is akies reguliuotis nusistatymus ir bandyt bandyt bandyt, ar yar kazkoks stebuklingas budas, kad fotoaparatas paskaiciuotu toki islaikyma, kad su blykste nebutu per sviesu ir ji nebutu pagrindinis sviesos saltinis? Galit juoktis, jei klausimas labai durnas, bet man neiseina nors tu ka biggrin.gif

QUOTE(sillwio @ 2008 11 20, 13:25)
Papildysiu - ne viskas taip blogai. Jeigu blykste turi "aki" ir gali atsiliepti i isorini impulsa (imontuotos blykstes impulsa), tai laido nereikia. Nepatogumas toks, kad isorines blykstes impulso intensyvuma teks pareguliuot rankytemis. Jeigu tai Nikon blykste ir Nikon fotoaparatas, palaikantis belaidi blykstes valdyma (D70/D80/D90 ir auksciau), nereikia is vis nieko, tik paskaityt instrukcija.

canonas tokio gerio neturi schmoll.gif Bet mes turim ta paleideja, tai laido irgi nereikia.

Kad su skeciu gerai, tai patinka ir man, bet va ne visada jis po ranka yra unsure.gif

Ikelsiu viena nuotrauka, po to isimsiu ( ax.gif ), sakykim cia apsvietimas pakankamai naturalus - vienoje puseje langas bet dar plius ir sketis, kad susvelnetu seseliai. Dar vienas gal ir durnas klausimas - o ar iseitu panasiai nufotografuoti kambary, jei blykste ant fotiko, nukreipta kazkur ir su difuzeriu sakykim g.gif
user posted image
Atsakyti
smile.gif o kur buvo gvildenama blykstės tema, kad su ja reikia ant M fotografuoti? ar ne čia? aišku, kad jei pas tave stovi diafragmos prioritetas ir išlaikymą tokį ilgą paskaičiuoja, tai nuotraukos bus perkaltos. su Av galima fotografuoti saulėtą dieną, kai vos pašviesti reikia ir kad blikai akyse būtų. o tokioje situacijoje kaip tavo - tik ant M. nustatai diafragmą norimą, išlaikymą (tik žiūrėk kad jei virš sinchronizavimo galimybių bus - tai reikia blykstės nustatymą pakeisti) ir fotografuoji. žiūri histogramą, koreaguoji priimtiną parametrą (diafragmą ar išlaikymą, žiūrint ką gali toj situacijoje, o gal iš viso iso keiti) ir dar kartą. tik taip. arba perki eksponometrą ir su juo. dar gali reguliuoti blykstės galingumą (canone iš aparato daroma su 420, o su naujasniom 430 nežinau, bet gal ir ant jų galima).

apie apšvietimo naturalumą: spėju, kad turi galvoje būtent tai, kad jis išsklaidytas, o ne jo spalvinę temperatūrą. taigi tame visa ir esmė, kad tokio apšvietimo šaltinio paviršius būtų kaip įmanoma didesnis (tai ir daro skėčiai, šviesdėžės, lightdisckai, langai). taip kaip toj nuotraukoj kažin ar išeitų padaryti su viena blykste ant aparato, nebent kambario sienos būtų baltos, ne tik fonas ir lubos. nereikia pamiršti tokio fizikos dėsnio, kad šviesos galia mažėja nproporcingai atstumo iki objekto padidėjimui, ir berods dvigubia (na ir didėja priartėjus šviesos šaltiniui). su blykste tarkim tu nukreipsi šviesą į dešinę nuo savęs sieną kiek virš savo galvos. ji kris modeliui iš kairės ir paišys šešėlį už jo iš dešinės. na ir dešinė pusė bus tamsesnė. ją pašviesti galima būtų su baunčeriu (dabar pasitikslinkime sąvokas : difuzorius tai mano supratimu toks "prezervatyvas" baltas, kuris maunasi ant blykstės galo ir kiek silpnina jos šviesą ir daro išsklaidytą, baunčeris, tai tokia kortelė, plokštuma, nuo kurios šviesos dalis atsispindi norima kryptimi). difuzorius čia netiks, nes nuo jo šviesa vis vien eina tiesiai nuo aparato į objektą. o čia akivaizdu, kad šviesa iš šono. jei uždėsi difuzoriu ir pasuksi blykstę į šoną nebeužteks jos galios kad apšviestų modelį.

žinai, kad geriau suprastum, paimk balto pieriaus lapą didesnį, padaryk iš jo tipo foną (padėk, kad apačioj nebūtų susikirtimo brūkšnio), ant jo padėk kokį aptakų daiktą su ryškia faktūrą (pvz. lauko teniso kamuolį, tinklinio kamuolį) ir fotografuok: į katą, su difuzorium į kaktą, į šoną pasuk blykstės galvą, difuzorių nuimk, tada fotografuok, po to viską dar su kortele pakartok. fotografuok taip, kad nesikeistų kamuolio ir aparato padėtis (nuo štativo). daryk užrašus (kadro Nr. - blykstės padėtis ir kas ant jos užmauta). tada ilgai žiūrėk ir analizuok kas gavosi: kaip šešėliai, kaip kamuolio paviršius atrodo, kaip šešėliai už kamuolio, kaip atrodo kamuolio forma - plokščia ar jaučiasi tūris. ir ateis su[pratimas. tam eksperimentui reikia visai nedaug laiko. o suvokimo duos.

p.s. o foto techniškai nepriekaištinga. baltos kelnės baltam fone ir taip atskirtos gerai, ir pilvai niekur neišdegęs. respekčiuks fotografui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 20 lapkričio 2008 - 16:15
QUOTE(sillwio @ 2008 11 20, 15:25)
1. Papildysiu - ne viskas taip blogai. J Jeigu tai Nikon blykste ir Nikon fotoaparatas, palaikantis belaidi blykstes valdyma (D70/D80/D90 ir auksciau), nereikia is vis nieko, tik paskaityt instrukcija.

gerai jums, nikonistams...kai aš rinkausi "religiją", o tiksliau pasakyti, kai priėmiau tikėjimą, nes rinktis nebuvo iš ko - nikonas nedarė megėjiškų DSLR - paėmiau canon 300d nuo to viskas ir prasidėjo. bet čia dar klausimas, ar gerai: visi tie blyksčių valdymai, gps-ai ir pan. pabrangina aparato kainą, o gal tau tu funkcijų ir nereikės gyvenime? o jei reikės, tai galima paimti laidą arba transmiterį IR ar radiobangų.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2008 11 20, 16:30)
gerai jums, nikonistams...kai aš rinkausi "religiją", o tiksliau pasakyti, kai priėmiau tikėjimą, nes rinktis nebuvo iš ko - nikonas nedarė megėjiškų DSLR - paėmiau canon 300d nuo to viskas ir prasidėjo. bet čia dar klausimas, ar gerai: visi tie blyksčių valdymai, gps-ai ir pan. pabrangina aparato kainą, o gal tau tu funkcijų ir nereikės gyvenime? o jei reikės, tai galima paimti laidą arba transmiterį IR ar radiobangų.

Neagituoju pirkti Nikon del wireless blyksciu, gps ar video. Tiesiog tie, kas jau turi nikon, gali lengvai isnaudoti jame imontuotas galimybes. Viena is tokiu ir bene svarbiausia, tai butent blykstes valdymas.

Va, radau gana aisku isdestyma, ka galima padaryti su viena ar keliomis blykstemis. Ir nebutinai Nikon. Paspragsekit kaireje
http://imaging.nikon...ence/shadow.htm
Atsakyti
Sayoanara, man patiko tavo nėštukės netradicinė foto

Ir labai įdomios diskusijos apie blykstę... ne viską supratau blush2.gif , bet viską užsisavinau , gal kada nors bus aiškiau biggrin.gif
Atsakyti
apie blykstę aš ir išsisaugojau. maža kas g.gif aš kaip ir sansara geriu iš prisjaudyto šulinio nuolatos lotuliukas.gif

ateinu pranešt, kad laiko turit iki sekmadienio, t.y. 2008-11-23 (imtinai), apsispręst dėl dalyvavimo kalėdiniuose mainuose ax.gif junkitės visi, kas dar abejojat, o tai po to nagus graušit iš pavydo, kai pradės visi girtis kas ką ir nuo ko gavo tongue.gif čia tokia pernykštė patirtis smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bite maja: 20 lapkričio 2008 - 20:55
Sveikos, neseniai teko laimė pafotografuot draugės vaiką- pirma vaiko fotografavimo patirtis ir taip dar pradinėj besimokymo stadijoj, tad visa įmanoma ir kuo išsamesnė kritika laukiama..

user posted image

user posted image

Atsakyti
QUOTE(sincera_trahatur @ 2008 11 20, 21:10)
Sveikos, neseniai teko laimė pafotografuot draugės vaiką- pirma vaiko fotografavimo patirtis ir taip dar pradinėj besimokymo stadijoj, tad visa įmanoma ir kuo išsamesnė kritika laukiama..

tu pradinėj stadijoj? blink.gif tai, kad su kokybe susitvarkai, tik kompozicijos reiktų pasimokyt.
šiaip tai šiek tiek per tamsios nuotraukos man.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bite maja: 20 lapkričio 2008 - 21:29
o man visgi trūksta ryškumo.. fokusas pirmoj nuotraukoj ryškiai į kepurę pabėgęs.. antroj irgi ryškumo trūksta.. tamsokos.. spalvos ne itin, pirma bent jau man žaliuoja.. jb pilkas. bet potencijos yra mirksiukas.gif pirmyn mokytis smile.gif
Atsakyti