KRUASONAI (Croissants)
Originalus receptas
350 g miltų duonai (bread flour)
1/2 a. š. citrinos sulčių
280 g šalto sviesto
30 g šviežių mielių
250 ml pieno
4 a. š. cukraus
1 v. š. medaus
2 a. š. druskos.
Įmaišyti 2 v. š. miltų ir citrinos sultis į sviestą ir minkyti rankomis, kol sviestas taps minkštas, kaip plastilinas, bet dar laikys formą. Suformuoti ant pergamentinio popieriaus iš sviesto kvadratą su 12 cm kraštine ir atidėti jį į šalį.
Mieles ištirpinti šiltame piene, sudėti cukrų ir medų. Išmaišyti ir, palaipsniui beriant persijotus su druska miltus, užminkyti tešlą. Minkyti, kol tešla gausis vientisa ir lygi, bet neminkyti ilgai.
Tešlą iškočioti į kvadratą su 17 cm kraštine ir uždėti ant jos kvadratą iš sviesto, dedant jį įstrižai. Uždengti su tešla sviestą (kaip voką) ir užspausti kraštus, nes kitaip sviestas gali išlysti į išorę kočiojant. Svarbiausia taisyklė gaminant kruasonams tešlą ir norint gauti pageidaujamą gatavų kepinių sluoksniuotumą sviestas ir tešla turi būti vienodos konsistencijos.
Gautą tešlą iškočioti į 1 cm storio stačiakampį. Iš akies padalinti jį į 3 dalis ir sulankstyti sekančiai: 1/3 suvynioti į centrą, uždengiant vidurį (dar 1/3) ir pabaigoje uždengti likusiu trečdaliu visą tešlą. (Mergaitės, ištiesų, aš nežinau, kaip paaiškinti sulankstymą, kad būtų suprantama, aš stengiuosi iš visų jėgų, o fotografuoti pažingsniui, aš tokios galimybės, deja, neturiu). Uždengti tešlą plėvele ir dėti į šaldytuvą 30-čiai minučių.
Praėjus reikiamam laikui, iškočioti tešlą dar kartą į stačiakampį, sulankstyti jį trilinkai, kaip ir pirmą kartą, uždengti plėvele ir dėti į šaldytuvą dar 30-iai minučių. Pakartoti dar kartą. Po paskutinio karto atšaldyti 2 val.
Po 2 val., iškočioti tešlą į 5 mm storio stačiakampį ir supjaustyti trikampiais. Trikampių viduryje padaryti nedideles įpjovas (toje pusėje, nuo kurios prasidės kruasonų vyniojimas), kad vyniojant galima būtų tą pusę lengvai patempti. Tradiciškai kruasonai yra kepami be įdaro, jie patys savaime dieviškai skanūs. Aš bandžiau daryti ir tuščius, ir su šokoladu, ir su citrininiu kurdu. Išvada viena iš gera gero neieškoma skaniausi buvo be nieko (plain).
Suformuoti kruasonus, leisti jiems išsistovėti apie 20 min. šiltoje vietoje, aptepti tryniu, sumaišytu su vandeniu (arba tiesiog pienu) ir kepti įkaitintoje iki 180° C orkaitėje 2030 min., arba kol atsiras rusva plutelė.
Patiekti karštus, šiltus, šaltus bet kokius, nesuklysite.
Šaltinis: kuking.net
Šie citrininiai pyragėliai skiriami švelniai rūgščių kepinių mėgėjams
CITRININIAI KVADRATĖLIAI (Lemon Squares)
Originalus receptas
Pagrindui:
1 st. miltų
1/2 st. (113 g) šalto sviesto
1/4 st. cukraus pudros.
Įdarui:
1 1/2 st. cukraus
5 kiaušiniai
2 v. š. citrinos žievelių
3/4 st. šviežių citrinų sulčių
1/2 st. miltų
3/4 a. š. kepimo miltelių.
Pagrindas.
Įkaitinti orkaitę iki 170° C.
Išplakti mikseriu mažu greičiu miltus, sviestą ir cukraus pudrą. Plakti apie 5 min., lopetėle nugramdant nuo indo sienelių, kol gausis vientisi, riebūs trupiniai. Juos suberti į 20 cm (8") kvadratinę formą ir supresuoti prie dugno, nepaliekant bortelių. Kepti 15 min., arba tol, kol tešla atrodys sausa, bet dar nepradės rusti. Lengvai ataušinti.
Įdaras.
Visas įdaro sudedamąsias dalis išplakti, kol jos pilnai susimaišys ir supilti ant ataušusio pagrindo viršaus. Kepti 2025 min., patikrinant ar iškepė kaip ir sūrio tortus (cheesecakeus) lengvai krestelėjus, vidurys turi lengvai linguoti. Visiškai atšaldyti šaldytuve, supjaustyti kvadratais (arba juostelėmis), apibarstyti cukraus pudra ir patiekti.
Šaltinis: kuking.net
CITRININIAI KVADRATĖLIAI (Lemon Squares)
Originalus receptas
Pagrindui:
1 st. miltų
1/2 st. (113 g) šalto sviesto
1/4 st. cukraus pudros.
Įdarui:
1 1/2 st. cukraus
5 kiaušiniai
2 v. š. citrinos žievelių
3/4 st. šviežių citrinų sulčių
1/2 st. miltų
3/4 a. š. kepimo miltelių.
Pagrindas.
Įkaitinti orkaitę iki 170° C.
Išplakti mikseriu mažu greičiu miltus, sviestą ir cukraus pudrą. Plakti apie 5 min., lopetėle nugramdant nuo indo sienelių, kol gausis vientisi, riebūs trupiniai. Juos suberti į 20 cm (8") kvadratinę formą ir supresuoti prie dugno, nepaliekant bortelių. Kepti 15 min., arba tol, kol tešla atrodys sausa, bet dar nepradės rusti. Lengvai ataušinti.
Įdaras.
Visas įdaro sudedamąsias dalis išplakti, kol jos pilnai susimaišys ir supilti ant ataušusio pagrindo viršaus. Kepti 2025 min., patikrinant ar iškepė kaip ir sūrio tortus (cheesecakeus) lengvai krestelėjus, vidurys turi lengvai linguoti. Visiškai atšaldyti šaldytuve, supjaustyti kvadratais (arba juostelėmis), apibarstyti cukraus pudra ir patiekti.
Šaltinis: kuking.net
QUOTE(Inočka @ 2008 11 13, 09:36)
OBUOLIŲ PYRAGAS SU KARAMELINIU PADAŽU (Deep Dish Apple Pie with Caramel Sauce)
Kepiau vakar. Labai gardus. O jau karamelinis padažas.. Vieną šaukštais kabinu - kažkas tarp Werther's Original ir "Karvutės".
Mano pakeitimai: vietoje pieno vartojau grietinėlę (pieno neturėjau); pirmiausia atskirai apkepiau tik pyrago padą (gal 10 minučių - kol kraščiukai švelniai švelniai parudavo), nes obuoliai sultingi, tai man yra pasitaikę, kad net ploniausias tešlos sluoksnelis dugne lieka neiškepęs..
Ką dar daryčiau kitaip: tešla skani, tačiau ne Pati Pačiausia, kokią (trapią) esu gaminusi. Tai gal jos vietoj kokią kitą naudočiau..
Puikus pyragas, kai prisikaupia obuolių ir jie jau grasina pradėti gesti - sunaudojau 11 didokų obuolių!
Pyragas visai nesunkus, mat tešlos mažai.. Niam niam
QUOTE(pragiedruliai @ 2008 11 17, 18:27)
Kepiau vakar. Labai gardus. O jau karamelinis padažas.. Vieną šaukštais kabinu - kažkas tarp Werther's Original ir "Karvutės".
Labai skanus gabaliukas . Aš seniai nusižiūrėjusi tą pyragą, tik man karamelė neišeina. Papasakok, kaip darei ją smulkiau
QUOTE(Ugnužė @ 2008 11 17, 20:20)
Labai skanus gabaliukas . Aš seniai nusižiūrėjusi tą pyragą, tik man karamelė neišeina. Papasakok, kaip darei ją smulkiau
Na, viską dariau taip, kaip recepte nurodyta (tiesa, tik iš pusės normos) : supyliau cukrų su vandeniu, užviriau, viriau [b]nemaišydama[b], prikaistuvio šonus dažnai tepadama šalu vandeniu, kad nesusidarytų kristalai. Viriau ant vidutinės ugnies, po kokių dešimties minučių padidinau iki aukščiausios, mat labai nekantri buvau Kai parudavo cukrus tiek, kiek man norėjos (gilios gintaro spalvos. Arba tamsaus grikių medaus.. Na priklauso nuo noro. tiesa, turbūt kiek per daug paviriau, mat greit tirštėja padažas), išmaišiau šluotele ir supyliau grietinėlę (atsargiai - taškosi, putoja). Dar išmaišiau, įdėjau sviesto (kitąsyk turbūt nedėčiau, mat jau grietinėlė pakankamai riebi - 35 proc.) ir palikau.. Keletui minučių. Tada puoliau ragauti
O kas būtent tau neišeina?
QUOTE(RiMami @ 2008 11 16, 17:04)
Truputį paredaguotas pyragėlių receptas iš praėjusių temų.
[color=red][b]ŠOKOLADINIAI VYNIOTINUKAI (Chocolate Cream Cheese Rolls)
[color=red][b]ŠOKOLADINIAI VYNIOTINUKAI (Chocolate Cream Cheese Rolls)
Kepiau,labai patiko,tiesa ne tokie grazuciai gavosi kaip autores,bet skonis tai pasakiskas,ypac patiko ju kremas.jau galvoju baliams atsisakyt tortu o prikept visokiu mazu pyragiuku
QUOTE(daividija @ 2008 11 17, 20:09)
Kepiau,labai patiko,tiesa ne tokie grazuciai gavosi kaip autores,bet skonis tai pasakiskas,ypac patiko ju kremas.jau galvoju baliams atsisakyt tortu o prikept visokiu mazu pyragiuku
jau kaip skaniai atrodo
QUOTE(pragiedruliai @ 2008 11 17, 20:31)
Na, viską dariau taip, kaip recepte nurodyta (tiesa, tik iš pusės normos) ..
nu susigundziau as obuoliu keksu,ko gero kepsiu treciadieni bet siandien jau maisiau karamele . Zodziu tepiau sonus saltu vandeniu,ant galo jau drekinau ranksluosti ir juo vyniodavau puoda bet kristalai dejos nors tu ka..gavos skanus,bet sakyciau su degesio skoniu pastebejau jog kai pradeda rudeti tai spek nuo ugnies traukti,nes labai greitai jau spalva igauna. Darysiu dar karta ir kai tik prades rudeti kelsiu nuo ugnies..
Bet noriu dar is vis padekoti uz saunia tema ir sugaistama laika beverciant receptus
QUOTE(pragiedruliai @ 2008 11 17, 20:31)
Man cukrus ir vanduo verda, bet tik kristalizuojasi, o spalva nesikeičia beveik. Tuo ir baigiasi mano karamelės gamyba.
QUOTE(Ugnužė @ 2008 11 17, 22:52)
Man cukrus ir vanduo verda, bet tik kristalizuojasi, o spalva nesikeičia beveik. Tuo ir baigiasi mano karamelės gamyba.
tai tu ilgiau pakaitink, nes uztrunka kol pradeda spalva igauti
Išbandžiau Mišelės medaus tortą. Gavosi apie dvylika puikių plonų sluoksnelių. Tortas nesaldus. Man pusė grietinėlės papuošimui buvo daugoka, o vidui šiek tiek trūko kremo.
O šiaip receptas puikus. Tikrai kartosiu.
O šiaip receptas puikus. Tikrai kartosiu.
Oi dievuleliau, kiek cia grozybiu, skanybiu prirodyta
Na, reiks ir man kazka pagaminti, viskas tikrai puikiai atrodo
Na, reiks ir man kazka pagaminti, viskas tikrai puikiai atrodo