Pagaliau prisiruošiau padaryti seniai nusižiūrėtą ir patikusį desertą tortą Opera. Tik aš padariau jį kaip pyragėlius ir leidau sau nukrypti nuo klasikinio recepto, pakeitusi sunkų (rich) sviestinį kremą į švelnų musą. Bet skoninė gama liko ta pati riešutiniai lakštai ir kavos-šokoladinis kremas.PYRAGĖLIAI OPERA (Opera Slices)Originalus receptas
Biskvitas:5 kiaušiniai
2/3 st. cukraus
1/3 st. miltų
1/2 st. paskrudintų ir sumaltų lazdyno riešutų
Frangelico (lazdyno riešutų likeris sudrėkinimui)
50 g šokolado.
Kremas:2 kiaušiniai
350 ml pieno
5 v. š. cukraus
4 v. š. krakmolo
1/4 st. stiprios kavos
75 g šokolado
1/4 st. pieno
1 pak. (15 g) želatinos
2 st. grietinėlės.
Ganašas:75 g šokolado
1/4 st. grietinėlės.
Glazūra:200 g šokolado
1/3 st. grietinėlės
1/4 st. vandens
2 v. š. gliukozės.
Biskvitas.Įkaitinti orkaitę iki 170° C. Pergamentiniu popieriumi iškloti 35×50 cm dydžio formą. Pagaminti
biskvitą be pašildymo, pakeičiant dalį miltų maltais lazdyno riešutais.
Sudėti tešlą į skardą, išlyginti ir kepti 1520 min., patikrinti mediniu pagaliuku. Iškepusį biskvitą ataušinti ir supjaustyti į 4 stačiakampius.
Kremas.Pagaminti plikytą kremą. Tam sumaišyti krakmolą su cukrumi ir įmušti ten kiaušinius, trinti tol, kol neliks gumuliukų. Pieną kaitiname iki virimo. Plona srovele, nuolat maišant kiaušinių-krakmolo masę, supilti į ją karštą pieną, po to viską supilti atgal į puodą ir pavirti ant silpnos ugnies (nuolat maišant) kelias minutes kol sutirštės (neužvirti). Nukelti kremą nuo ugnies, perdėti į dubenį, uždengti plėvele (taip, kad plėvelė liestų kremo paviršių, kad nesusidarytų plutelė) ir visiškai ataušinti.
Plikytą kremą padalinti į 2 dalis.
Iš pirmosios dalies gaminamas kavos musas. Tam šaltoje stiprioje kavoje išmaišyti 2 a. š. želatinos ir palikti 1-ai minutei, kad išbrinktų. Po to truputį kavą pašildyti, kol želatina visiškai ištirps. Plakant mikseriu mažu greičiu plikytą kremą, supilti į jį kavą.
Atskirai išplakti 2 st. grietinėlės iki minkštų putų. Sudėti pusę grietinėlės į kavos kremą ir atsargiai išmaišyti.
Šokoladiniam kremui reikia ištirpinti šokoladą. Likusią želatiną išmaišyti šaltame piene, leisti išbrinkti ir pašildyti, kol visiškai ištirps. Plakant antrąją plikyto kremo dalį, supilti į jį šokoladą ir pieną su želatina. Įmaišyti likusią grietinėlę.
Ganašas.Grietinėlę pakaitinti beveik iki virimo ir supilti ant susmulkinto šokolado. Išmaišyti ir ataušinti iki kambario temperatūros.
Glazūra.Nedideliame puode sumaišyti grietinėlę, vandenį ir gliukozę. Kaitinti iki virimo ir supilti ant susmulkinto šokolado. Maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps ir lengvai išplakti mikseriu, kol glazūra taps glotni/lygi. Ataušinti. Glazūros gaunasi daugiau negu reikia, bet ji gerai laikosi šaldytuve sandariai uždarytame inde iki 1 mėn.
Surinkimas.Lakštus sudrėkinti likeriu (galima paprastu sirupu). Ištirpinti šokoladą ir aptepti juo apatinę pirmojo lakšto pusę. Leisti šokoladui sustingti ir apversti šokoladine puse į apačią. Užtepti pusę kavos kremo, išlyginti. Uždengti sekančiu lakštu. Aptepti jį atšalusiu ganašu ir puse šokoladinio kremo. Uždengti sekančiu lakštu. Užtepti antrą dalį kavos kremo. Po to paskutinis lakštas su šokoladiniu kremu. Išlyginti ir dėti į šaldiklį, kad sustingtų, mažiausiai 2-iems valandoms. Praėjus tam laikui, lengvai pašildyti glazūrą (jeigu sustingo) ir aplieti ja tortą. Peilį pamirkyti karštame vandenyje, nusausinti rankšluosčiu ir supjaustyti pyragėliais. Man gavosi 10 pyragėlių.
Gero apetito!
Šaltinis: kuking.net