QUOTE(RiMami @ 2008 11 26, 10:58)
KEKSAS SU KOKOSINIU MORENGU (Coconut Macaroon Ring)
Originalus receptas
Keksas:
175 g sviesto (arba margarino), kambario temperatūros
1/2 st. cukraus
4 tryniai
1 a. š. vanilės
1 3/4 st. miltų
2,5 a. š. kepimo miltelių
1/4 a. š. druskos
2/3 st. pieno.
Spanguolių, aviečių (arba bet kokio kito) džemo.
Kokosinis morengas:
4 baltymai
1/2 st. cukraus
1/4 a. š. migdolų esencijos
3/4 st. kokoso drožlių.
Keksas.
Išplakti mikseriu sviestą su cukrumi. Įmušti po vieną trynius ir sudėti vanilę. Persijoti miltus su kepimo milteliais ir druska. Toliau plakant mažu greičiu, įmaišyti miltus pakaitomis su pienu per 3 kartus.
Morengas.
Išplakti baltymus iki putų. Įberiant po 1 v. š. cukraus, plakti iki blizgančių standžių putų. Atsargiai lopetėle, maišant ratais, išmaišyti plaktus baltymus su migdolų esencija ir kokoso drožlėmis.
Kepimas.
Įkaitinti orkaitę iki 170º C.
Patepti sviestu ir išbarstyti miltais 25 cm (10") kekso formą (žiedą).
Sudėti tešlą ant formos dugno, aptepti džemu. Paskirstyti morengą ant džemo viršaus ir išlyginti.
Kepti 4550 min., patikrinant mediniu pagaliuku.
Iškeptam keksui leisti lengvai ataušti ir perdėti į serviravimo lėkštę.
*Ataušęs morengas (ir ką tik iškepęs) gaunasi minkštas-kokosinis su traškia plutele.
*Tiks bet kokia uogienė, bet pageidautina, kad nebūtų labai saldi, kadangi pats keksas ir morengas pakankamai saldūs.
*Kokosus, aišku, geriau imti nesaldžius, kadangi morenge jau yra cukraus. Bet kartą pagaminusi ir su saldžiais, ypatingo skirtumo nepajutau, t. y. smarkiai per saldu nebuvo.
*Iš formos išimiau labai lengvai apverčiau, uždengus viena lėkšte ir iškarto atverčiau ant serviravimo padėklo niekas nesusimaigė.
*Silikoninė forma, manau, labai čia bus tinkama mažiau šansų, kad prikibs prie sienelių (nors aš kepiau ir be jos). O štai žiedo forma būtina. Dažniausiai tokios formos rekomenduojamos dideliems keksams, kad jie tolygiai perkeptų iš išorės ir viduje, o kadangi šiame recepte keletas sluoksnių (keksas, džemas, morengas), tai tolygus perkepimas labai svarbus.
*Jeigu morengas išskyrė skystį, reiškia baltymai buvo blogai išplakti ir cukrus juose nevisiškai ištirpo štai jis ir duoda skystį.
Šaltinis: kuking.net
Originalus receptas
Keksas:
175 g sviesto (arba margarino), kambario temperatūros
1/2 st. cukraus
4 tryniai
1 a. š. vanilės
1 3/4 st. miltų
2,5 a. š. kepimo miltelių
1/4 a. š. druskos
2/3 st. pieno.
Spanguolių, aviečių (arba bet kokio kito) džemo.
Kokosinis morengas:
4 baltymai
1/2 st. cukraus
1/4 a. š. migdolų esencijos
3/4 st. kokoso drožlių.
Keksas.
Išplakti mikseriu sviestą su cukrumi. Įmušti po vieną trynius ir sudėti vanilę. Persijoti miltus su kepimo milteliais ir druska. Toliau plakant mažu greičiu, įmaišyti miltus pakaitomis su pienu per 3 kartus.
Morengas.
Išplakti baltymus iki putų. Įberiant po 1 v. š. cukraus, plakti iki blizgančių standžių putų. Atsargiai lopetėle, maišant ratais, išmaišyti plaktus baltymus su migdolų esencija ir kokoso drožlėmis.
Kepimas.
Įkaitinti orkaitę iki 170º C.
Patepti sviestu ir išbarstyti miltais 25 cm (10") kekso formą (žiedą).
Sudėti tešlą ant formos dugno, aptepti džemu. Paskirstyti morengą ant džemo viršaus ir išlyginti.
Kepti 4550 min., patikrinant mediniu pagaliuku.
Iškeptam keksui leisti lengvai ataušti ir perdėti į serviravimo lėkštę.
*Ataušęs morengas (ir ką tik iškepęs) gaunasi minkštas-kokosinis su traškia plutele.
*Tiks bet kokia uogienė, bet pageidautina, kad nebūtų labai saldi, kadangi pats keksas ir morengas pakankamai saldūs.
*Kokosus, aišku, geriau imti nesaldžius, kadangi morenge jau yra cukraus. Bet kartą pagaminusi ir su saldžiais, ypatingo skirtumo nepajutau, t. y. smarkiai per saldu nebuvo.
*Iš formos išimiau labai lengvai apverčiau, uždengus viena lėkšte ir iškarto atverčiau ant serviravimo padėklo niekas nesusimaigė.
*Silikoninė forma, manau, labai čia bus tinkama mažiau šansų, kad prikibs prie sienelių (nors aš kepiau ir be jos). O štai žiedo forma būtina. Dažniausiai tokios formos rekomenduojamos dideliems keksams, kad jie tolygiai perkeptų iš išorės ir viduje, o kadangi šiame recepte keletas sluoksnių (keksas, džemas, morengas), tai tolygus perkepimas labai svarbus.
*Jeigu morengas išskyrė skystį, reiškia baltymai buvo blogai išplakti ir cukrus juose nevisiškai ištirpo štai jis ir duoda skystį.
Šaltinis: kuking.net
va sitas. tikrai labai skanus isejo, tik kita karta, kai darysiu, visas proporcijas dvigubinsiu, nes isejo mazas ir labai greitai dingo