Noriu pasidalinti smėlinės tešlos kepimo idėja. Būdas, aišku, reikalaujantis darbo, bet užtai šie sausainiai labai efektingai atrodo patiekti ant stalo. Jie priskiriami skyriui "icebox cookies" tai sausainiai, kuriems po tešlos užmaišymo suteikiama reikiama forma, užšaldomi ir kepami kai prireikia, pjaustant plonomis plokštelėmis.ŠACHMATINIAI SAUSAINIAI (Checkerboard Cookies)Originalus receptas225 g sviesto (arba margarino)
1 1/4 st. cukraus pudros
1 a. š. vanilės
1 kiaušinis
3 st. miltų
3 v. š. kakavos miltelių
1 trynys + 1 v. š. pieno.
Tešla.Išplakti sviestą su cukraus pudra. Sudėti kiaušinį ir vanilę. Įmaišyti 2 st. miltų ir padalinti tešlą į 2 dalis. Į vieną jų įdėti kakavos miltelius. Po to į kiekvieną dalį damaišyti miltų, kol gausis nelimpanti prie rankų tešla. Šiai tešlai nereikalinga nei soda, nei kepimo milteliai, kadangi mūsų užduotis gauti plokščius sausainius su tiksliu piešiniu.
Atšaldyti abi dalis 1 val. šaldytuve, įvyniojus į maistinę plėvelę (kad sviestas truputį sustingtų ir būtų lengviau kočioti).
Prieš kočiojant padalinti dar kartą kiekvieną dalį pusiau. Vieną jų palikti ant stalo, o antrą padėti į šaldytuvą.
Kočiojimas.Iškočioti baltą tešlą į 1 cm storio stačiakampį ir supjaustyti tokio pat pločio brūseliais 1 cm. Tą patį padaryti ir su šokoladine tešla. Po to, patepant šonus išplaktu ir sumaišytu su pienu tryniu, sudedame brūselius šachmatine tvarka ( į 3 eiles ir 3 aukštus).
Ištraukti iš šaldytuvo atidėtas tešlos dalis ir iškočioti jas į 0,5 cm storio ir 12 cm (3+3+3+3) pločio stačiakampius, kad būtų galima apvynioti mūsų brūselius. Aptepti iškočiotą tešlą tryniu ir įvynioti į ją paruoštus šachmatinius brūselius.
Vėl padėti į pusvalandžiui į šaldytuvą, kad atšaltų.
Kepimas.Įkaitinti orkaitę iki 160° C.
Iškloti pergamentiniu popieriumi skardą, supjaustyti sausainius 7 mm storio plokštelėmis ir kepti 15 min., kol iškeps, bet neleidžiant parusti, nes kitaip pradings šachmatinis efektas.
Aš dažniausiai darau dvigubą porciją tešlos ir užšaldau likusius brūsus.
*Užšaldyti reikia šaldiklyje jie taps kieti, bet pagulėję 1520 min. ant stalo, jie gerai ir lygiai pjaustysis aštriu karštu peiliu.
Šaltinis: kuking.net