Atnešiau, kaip priklauso, Užgavėnėms blynų. Šį kartą ne paprastų blynų, o blynų pyragą. Gaminti jį galima, tiek pagal mano receptą, tiek ir pagal savo mėgstamą-patikrintą. Blyneliai, įdėjus citrinos žievelių skanūs ir vieni patys, bet citrininio kurdo kompanijoje tiesiog įspūdingi.BLYNŲ PYRAGAS SU CITRININIU KURDU (Crepe Cake with Lemon Curd)Originalus receptasBlynams:3 st. šilto pieno
3 kiaušiniai, kambario temperatūros
2 a. š. vanilės esencijos
1/4 st. cukraus
1/4 st. ištirpinto sviesto
žievelės 1 citrinos
2 1/3 st. miltų
1/2 a. š. druskos
1/2 st. karšto vandens.
Kurdui:1 st. šviežių citrinų sulčių
1,5 st. cukraus
1 v. š. citrinos žievelių
6 kiaušiniai
60 g sviesto.
Blynai.Sumaišyti pieną su lengvai išplaktais kiaušiniais. Sudėti vanilės esenciją, citrinos žieveles, cukrų ir ištirpintą sviestą.
Atskirai persijoti miltus su druska ir suberti į pieną. Gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų.
Uždengti rankšluosčiu ir palikti kambario temperatūroje 2030 min.
Supilti karštą vandenį (jo kiekis gali truputį svyruoti, žiūrint ant kiek plonyčiai bus jūsų blynai), išmaišyti ir paruošti keptuvę blynams.
Blynų dydis, o reiškia ir pyrago, priklausys nuo keptuvės dydžio, kurioje kepami blynai. Mano buvo 24 cm ir jų gavosi lygiai 20 vnt. Iškepti plonus blynelius, sudedant juos į krūvą ir uždengiant rankšluosčiu.
Citrininis kurdas.Šluotele lengvai išplakti kiaušinius su cukrumi. Citrinų sultis su žievelėmis kaitinti beveik iki virimo ir, pamaišant, palaipsniui supilti jas į kiaušinių masę. Supilti viską į puodą ir ant silpnos ugnies, pamaišant, pavirti 1012 min., kol masė pradės tirštėti (neužvirti). Pasistenkti būti kantrioms, niekur neatsitraukti ir visą laiką maišyti, o taip pat nepasiduoti pagundai padidinti ugnį.
Sutirštėjusį kurdą perkošti per sietą, įdėti į jį sviesto ir išmaišyti. Perdėti į švarų indą, uždengti plėvele, liečiant paviršių (kad nesusidarytų plutelė) ir visiškai atšaldyti šaldytuve.
Surinkimas.Įkaitinti orkaitę iki 170º C (350 F).
Paruošti apvalią kepimo formą (nebūtinai išardomą), tokio dydžio, kaip patys blynai. Patepti dugną sviestu ir įdėti pirmąjį blyną. Aptepti visą plonu kurdo sluoksniu (maždaug 1,52 v. š.), uždengti sekančiu blyneliu ir vėl kurdu. Taip kaitalioti blynus su įdaru, kol baigsis (viršutinio blynelio kurdu nepadengti). Dėti kepti 20 min.
Gatavą pyragą truputį ataušinti formoje ir apversti ant serviravimo lėkštės. Atšaldyti šaldytuve, apibarstyti cukraus pudra ir patiekti su plakta grietinėle.
Šaltinis: kuking.net