RiMami
"самовосходящей муки " - žinau, kad patys savaime iškylantys miltai, tai taip ir rašyt . Manau, kad taip ir rasyk. Ten, kur originalus Miseles receptai skaiciau, kad tai miltai su kepimo miltelemis.
"пралин" O cia galima ir taip palikti, arba parasyti karamelinis pagrindas su riesutais. Kaz kas tokio
QUOTE(Guminuke @ 2008 11 12, 01:49)
цельнозерновой муки - tai tokia miltu rusis
pilno grudo, lietuvoj nemaciau tokiu pirkti, nors labai atidziai ir nesu ieskojus, tik tikrai zinau,kad tokie yra, nes siaip iprastiniams miltams panaudoja ne visa gruda.
pilno grudo, lietuvoj nemaciau tokiu pirkti, nors labai atidziai ir nesu ieskojus, tik tikrai zinau,kad tokie yra, nes siaip iprastiniams miltams panaudoja ne visa gruda.
Mano nuomone, tai rupūs (rupaus malimo) miltai, yra jų ir Lietuvoje. Bent aš, kur į receptūras įeina WholeWheat Flour, visada dedu rupius miltus.
QUOTE(RiMami @ 2008 11 12, 01:33)
Nu jau tik nereikia man jokių apdovanojimų tikrai ne dėl jų čia "aukojuos"
Prie to pačio norėčiau paklausti kaip tiksliau išversti:
" сока маракуйи " - ar čia persimonai ar kažkas kitkas
"цельнозерновой муки" ?
"самовосходящей муки " - žinau, kad patys savaime iškylantys miltai, tai taip ir rašyt
"пралин"?
Prie to pačio norėčiau paklausti kaip tiksliau išversti:
" сока маракуйи " - ar čia persimonai ar kažkas kitkas
"цельнозерновой муки" ?
"самовосходящей муки " - žinau, kad patys savaime iškylantys miltai, tai taip ir rašyt
"пралин"?
O aš prisidedu prie padėkų - AČIŪ
"цельнозерновой муки" - "pilno grudo", dar vadina "nevalytais" miltais. "rupaus malimo". Pas mus jie būna prie ekologiškų produktų dažniausiai, "Ustukių malūno " produkcija. IKI visad būna, MAXIMA mažose ne visad, o RIMI retai kada užmatau.
Šiandieninio torto receptas ne naujas, o greičiau sudėtinis. Aš nusprendžiau jį šiandien parodyti ne vien tik dėl recepto, o daugiau dėl idėjos, todėl kad tokį komponentą kaip marakujos sultis kurdui visada galima pakeisti šviežiai išspaustomis citrinų arba apelsinų sultimis - bus nemažiau skanu. O štai biskvitą geriausia kepti būtent pagal šį receptą, todėl kad jį lengva susukti į vyniotinį, kaip šiltą taip ir ataušusį. Pagal skonį šis tortas labai purus, drėgnas ir gaivus, su lengva rūgštele, kuri gerai subalansuoja plaktos grietinėlės saldumą
BISKVITINIS TORTAS SU KURDU (Sponge Cake with Passion Fruit Curd)
Originalus receptas
Biskvitas:
1/4 st. pieno
3 v. š. sviesto
1 st. miltų tortams
1 a. š. kepimo miltelių
3/4 st. cukraus
1/4 a. š. druskos
4 kiaušiniai
4 tryniai.
Kurdas:
1 st. marakujos sulčių (arba citrinos),
1,5 st. cukraus
6 kiaušiniai
60 g sviesto.
Grietinėlės kremas:
1 st. grietinėlės
1 v. š. cukraus
1 a. š. vanilės esencijos
1 lapelis želatinos.
Biskvitas.
Įkaitinti orkaitę iki 190° C.
Iškloti pergamentiniu popieriumi 50×35 cm dydžio skardą (kas neturi tokio dydžio skardos arba orkaitė per maža, geriau padalinti receptą per pusę ir iškepti dviem atskirais lakštais).
Nedideliame puode kaitinti pieną su sviestu beveik iki virimo.
Išplakti mikseriu kiaušinius, trynius ir cukrų, kol masė padidės tris kartus (ji turi būti tiršto kremo konsistencijos). Tai užtruks maždaug 10 min.
Persijoti miltus su kepimo milteliais ir druska.
Suberti miltus į išplaktus kiaušinius, atsargiai išmaišant lopetėle iš apačios į viršų.
Įdėti keletą šaukštų tešlos į šiltą pieną ir išmaišyti. Supilti masę į pagrindinę tešlą, išmaišyti.
Supilti tešlą į skardą, išlyginti ir kepti ~1015 min. Iškepusio biskvito bus auksinis paviršius. Kaip aš jau rašiau, jį galima suvynioti į vyniotinį iškarto arba kai atauš.
Kurdas.
Sumaišyti kiaušinius su cukrumi. Sultis kaitinti beveik iki virimo ir, pamaišant, palaipsniui supilti jas į kiaušinių masę. Supilti viską į puodą ir ant silpnos ugnies (labai svarbu virti būtent ant silpnos ugnies, kad kiaušiniai nepradėtų suvirti dar iki tol, kol kurdas pradės tirštėti), nuolat maišant pavirti 1215 min., kol masė pradės tirštėti (neužvirti). Sudėti sviestą ir išmaišyti. Gatavą kurdą perkošti, perdėti į švarų indą, uždengti plėvele (liečiant paviršių, kad nesusidarytų plutelė), ir visiškai ataušinti.
Grietinėlės kremas.
Išplakti 3/4 st. grietinėlės su cukrumi ir vanilės esencija iki minkštų putų. Šaltame vandenyje pamerkti želatinos lapelį 3-ims minutėms. Pašildyti 1/4 st. grietinėlės iki karštos būklės (ne iki virimo), nuspausti išbrinkusią želatiną ir išmaišyti ją karštoje grietinėlėje, kol visiškai ištirps. Ataušinti iki kambario temperatūros ir, plakant mažu greičiu (galima netgi šluotele), supilti į pagrindinę grietinėlės masę. Padidinti mikserio greitį ir išplakti iki standžių putų (tai užtruks keletą sekundžių, priklausomai nuo mikserio galingumo).
Surinkimas.
Ataušusį biskvitą supjaustyti 6 cm storio juostelėmis. Aptepti pirmąją juostelę atšaldytu kurdu ir suvynioti į standų vyniotinį. Aptepti sekančią juostelę kurdu ir apvynioti aplink pirmąjį vyniotinuką. Pastatyti vyniotinį vertikaliai, ir aptepant visas likusias juosteles apvynioti jas aplink pirmesnįjį vyniotinį, kol susinaudos visas biskvitas. Padėti į šaldytuvą keletui valandų, kol sustings (arba 1-ai val. į šaldiklį).
Atšaldytą tortą padengti grietinėlės kremu ir likusiu kurdu (jei norite). Šonus apibarstyti sutrupintomis biskvito atraižomis arba susmulkintais sausainiais.
Tortą laikyti galima 35 dienas šaldytuve. Jis taip pat gerai užsišaldo.
Šaltinis: kuking.net
BISKVITINIS TORTAS SU KURDU (Sponge Cake with Passion Fruit Curd)
Originalus receptas
Biskvitas:
1/4 st. pieno
3 v. š. sviesto
1 st. miltų tortams
1 a. š. kepimo miltelių
3/4 st. cukraus
1/4 a. š. druskos
4 kiaušiniai
4 tryniai.
Kurdas:
1 st. marakujos sulčių (arba citrinos),
1,5 st. cukraus
6 kiaušiniai
60 g sviesto.
Grietinėlės kremas:
1 st. grietinėlės
1 v. š. cukraus
1 a. š. vanilės esencijos
1 lapelis želatinos.
Biskvitas.
Įkaitinti orkaitę iki 190° C.
Iškloti pergamentiniu popieriumi 50×35 cm dydžio skardą (kas neturi tokio dydžio skardos arba orkaitė per maža, geriau padalinti receptą per pusę ir iškepti dviem atskirais lakštais).
Nedideliame puode kaitinti pieną su sviestu beveik iki virimo.
Išplakti mikseriu kiaušinius, trynius ir cukrų, kol masė padidės tris kartus (ji turi būti tiršto kremo konsistencijos). Tai užtruks maždaug 10 min.
Persijoti miltus su kepimo milteliais ir druska.
Suberti miltus į išplaktus kiaušinius, atsargiai išmaišant lopetėle iš apačios į viršų.
Įdėti keletą šaukštų tešlos į šiltą pieną ir išmaišyti. Supilti masę į pagrindinę tešlą, išmaišyti.
Supilti tešlą į skardą, išlyginti ir kepti ~1015 min. Iškepusio biskvito bus auksinis paviršius. Kaip aš jau rašiau, jį galima suvynioti į vyniotinį iškarto arba kai atauš.
Kurdas.
Sumaišyti kiaušinius su cukrumi. Sultis kaitinti beveik iki virimo ir, pamaišant, palaipsniui supilti jas į kiaušinių masę. Supilti viską į puodą ir ant silpnos ugnies (labai svarbu virti būtent ant silpnos ugnies, kad kiaušiniai nepradėtų suvirti dar iki tol, kol kurdas pradės tirštėti), nuolat maišant pavirti 1215 min., kol masė pradės tirštėti (neužvirti). Sudėti sviestą ir išmaišyti. Gatavą kurdą perkošti, perdėti į švarų indą, uždengti plėvele (liečiant paviršių, kad nesusidarytų plutelė), ir visiškai ataušinti.
Grietinėlės kremas.
Išplakti 3/4 st. grietinėlės su cukrumi ir vanilės esencija iki minkštų putų. Šaltame vandenyje pamerkti želatinos lapelį 3-ims minutėms. Pašildyti 1/4 st. grietinėlės iki karštos būklės (ne iki virimo), nuspausti išbrinkusią želatiną ir išmaišyti ją karštoje grietinėlėje, kol visiškai ištirps. Ataušinti iki kambario temperatūros ir, plakant mažu greičiu (galima netgi šluotele), supilti į pagrindinę grietinėlės masę. Padidinti mikserio greitį ir išplakti iki standžių putų (tai užtruks keletą sekundžių, priklausomai nuo mikserio galingumo).
Surinkimas.
Ataušusį biskvitą supjaustyti 6 cm storio juostelėmis. Aptepti pirmąją juostelę atšaldytu kurdu ir suvynioti į standų vyniotinį. Aptepti sekančią juostelę kurdu ir apvynioti aplink pirmąjį vyniotinuką. Pastatyti vyniotinį vertikaliai, ir aptepant visas likusias juosteles apvynioti jas aplink pirmesnįjį vyniotinį, kol susinaudos visas biskvitas. Padėti į šaldytuvą keletui valandų, kol sustings (arba 1-ai val. į šaldiklį).
Atšaldytą tortą padengti grietinėlės kremu ir likusiu kurdu (jei norite). Šonus apibarstyti sutrupintomis biskvito atraižomis arba susmulkintais sausainiais.
Tortą laikyti galima 35 dienas šaldytuve. Jis taip pat gerai užsišaldo.
Šaltinis: kuking.net
O tikrai Passion Fruit yra marakuja? As sakyciau, kad pasiflora, nebent tai vienas ir tas pats, nes isvaizda panasi
Ir jei kuri rasit tos pasifloros sulciu, duokti zinia, nes vasarom alpstu del Pizzos Jazz PassionMe kavutes
Ir jei kuri rasit tos pasifloros sulciu, duokti zinia, nes vasarom alpstu del Pizzos Jazz PassionMe kavutes
Ačiū mergaitės visoms už pagalbą
Dėl tos marakujos - tai aš tikrai nė nenutuokiu kas ten toks yra. Diskutuokit, gal išsiaiškinsit koks ten vaisius
Dėl savaime iškylančių miltų (self-rising), radau parašyta, kad tai tiesiog miltai blynams. Bet reikėtų kažkaip įsitikinti ar taip yra ištikrųjų
O "Medaus keksiukų" recepte Mišelė vietoj savaime iškylančių miltų ėmė miltus tortams ir ant 175 g tokių miltų (1 ¼ st.) įbėrė 1/2 a. š. sodos, o 1 a. š. kepimo miltelių buvo nurodyta pagal receptą, tai taip ir paliko. Iš bėdos galima pabandyti taip pakeisti. Laimei, mažai tokių receptų su tokiais savaime iškylančiais miltais
Dėl tos marakujos - tai aš tikrai nė nenutuokiu kas ten toks yra. Diskutuokit, gal išsiaiškinsit koks ten vaisius
Dėl savaime iškylančių miltų (self-rising), radau parašyta, kad tai tiesiog miltai blynams. Bet reikėtų kažkaip įsitikinti ar taip yra ištikrųjų
O "Medaus keksiukų" recepte Mišelė vietoj savaime iškylančių miltų ėmė miltus tortams ir ant 175 g tokių miltų (1 ¼ st.) įbėrė 1/2 a. š. sodos, o 1 a. š. kepimo miltelių buvo nurodyta pagal receptą, tai taip ir paliko. Iš bėdos galima pabandyti taip pakeisti. Laimei, mažai tokių receptų su tokiais savaime iškylančiais miltais
Obuoliai, cinamonas ir karamelė negaliu atsispirti šiam deriniui. Štai tokiu nesudėtingu keksu galima palepinti save ir savo artimuosius
KEKSAS SU OBUOLIAIS IR KARAMELINIU PADAŽU (Apple Cake with Caramel Drizzle)
Originalus receptas
Keksas:
150 g sviesto (arba margarino), kambario temperatūros
3/4 st. cukraus
1 kiaušinis
vienos citrinos žievelės
1 a. š. vanilės
1 st. pieno
1 1/2 st. miltų
1 v. š. kepimo miltelių
1 a. š. cinamono
1/2 a. š. druskos
1 didelis obuolys.
Apibarstymas:
3 v. š. miltų
3 v. š. cukraus
1/2 a. š. cinamono
1/4 a. š. muskato riešuto
2 v. š. sviesto, kambario temperatūros
1 v. š. migdolų plokštelių.
Karamelinis padažas:
1 st. cukraus
1/4 st. vandens
2/3 st. grietinėlės
1 v. š. sviesto.
Keksas.
Išplakti mikseriu sviestą su cukrumi iki baltumo. Įmušti kiaušinį, sudėti vanilę ir citrinos žieveles.
Miltus persijoti su kepimo milteliais, cinamonu ir druska. Įmaišyti į sviesto-kiaušinio masę per 3 kartus, pakaitomis su pienu. Pabaigoje sudėti kubeliais supjaustytus obuolius.
Apibarstymas.
Miltus sumaišyti su cukrumi, cinamonu ir muskato riešutu. Ištrinti su sviestu, kol susidarys smulkūs riebūs trupiniai.
Kepimas
Įkaitinti orkaitę iki 170° C.
Patepti sviestu ir išbarstyti miltais stačiakampę kekso formą. Sudėti tešlą, apibarstyti trupiniais ir migdolais, ir kepti 4050 min., patikrinant mediniu pagaliuku.
Karamelinis padažas.
Nerūdijančiame inde su storu dugnu (ši sąlyga pageidautina dėl tolygaus paviršiaus kaitimo su cukrumi) ant vidutinės ugnies kaitinti iki virimo cukrų su vandeniu. Kol sirupas neužvirė, jį galima pamaišyti, kol cukrus visiškai ištirps. Po to, kai jis užvirs, maišyti negalima, reikia tik šepetėlio pagalba drėkinti šaltu vandeniu indo sieneles, kad verdant sirupui ant sienelių nesusidarytų cukraus kristalai. Leisti sirupui virti apie 710 min., kol taps sodrios karamelinės spalvos. Po to puodą nukelti nuo ugnies ir lėtai, pamaišant šluotele, supilti grietinėlę (ji turi būti kambario temperatūros) ir sviestą. Išmaišyti, ataušinti iki kambario temperatūros ir apšlakstyti iškeptą pyragą.
Šį padažą šaldytuve galima laikyti iki 2-jų savaičių ir naudoti su ledais, blynais, blyneliais ir kitais desertais.
Šaltinis: kuking.net
KEKSAS SU OBUOLIAIS IR KARAMELINIU PADAŽU (Apple Cake with Caramel Drizzle)
Originalus receptas
Keksas:
150 g sviesto (arba margarino), kambario temperatūros
3/4 st. cukraus
1 kiaušinis
vienos citrinos žievelės
1 a. š. vanilės
1 st. pieno
1 1/2 st. miltų
1 v. š. kepimo miltelių
1 a. š. cinamono
1/2 a. š. druskos
1 didelis obuolys.
Apibarstymas:
3 v. š. miltų
3 v. š. cukraus
1/2 a. š. cinamono
1/4 a. š. muskato riešuto
2 v. š. sviesto, kambario temperatūros
1 v. š. migdolų plokštelių.
Karamelinis padažas:
1 st. cukraus
1/4 st. vandens
2/3 st. grietinėlės
1 v. š. sviesto.
Keksas.
Išplakti mikseriu sviestą su cukrumi iki baltumo. Įmušti kiaušinį, sudėti vanilę ir citrinos žieveles.
Miltus persijoti su kepimo milteliais, cinamonu ir druska. Įmaišyti į sviesto-kiaušinio masę per 3 kartus, pakaitomis su pienu. Pabaigoje sudėti kubeliais supjaustytus obuolius.
Apibarstymas.
Miltus sumaišyti su cukrumi, cinamonu ir muskato riešutu. Ištrinti su sviestu, kol susidarys smulkūs riebūs trupiniai.
Kepimas
Įkaitinti orkaitę iki 170° C.
Patepti sviestu ir išbarstyti miltais stačiakampę kekso formą. Sudėti tešlą, apibarstyti trupiniais ir migdolais, ir kepti 4050 min., patikrinant mediniu pagaliuku.
Karamelinis padažas.
Nerūdijančiame inde su storu dugnu (ši sąlyga pageidautina dėl tolygaus paviršiaus kaitimo su cukrumi) ant vidutinės ugnies kaitinti iki virimo cukrų su vandeniu. Kol sirupas neužvirė, jį galima pamaišyti, kol cukrus visiškai ištirps. Po to, kai jis užvirs, maišyti negalima, reikia tik šepetėlio pagalba drėkinti šaltu vandeniu indo sieneles, kad verdant sirupui ant sienelių nesusidarytų cukraus kristalai. Leisti sirupui virti apie 710 min., kol taps sodrios karamelinės spalvos. Po to puodą nukelti nuo ugnies ir lėtai, pamaišant šluotele, supilti grietinėlę (ji turi būti kambario temperatūros) ir sviestą. Išmaišyti, ataušinti iki kambario temperatūros ir apšlakstyti iškeptą pyragą.
Šį padažą šaldytuve galima laikyti iki 2-jų savaičių ir naudoti su ledais, blynais, blyneliais ir kitais desertais.
Šaltinis: kuking.net
QUOTE(RiMami @ 2008 11 12, 15:12)
Ačiū mergaitės visoms už pagalbą
Dėl tos marakujos - tai aš tikrai nė nenutuokiu kas ten toks yra. Diskutuokit, gal išsiaiškinsit koks ten vaisius
Dėl savaime iškylančių miltų (self-rising), radau parašyta, kad tai tiesiog miltai blynams. Bet reikėtų kažkaip įsitikinti ar taip yra ištikrųjų
O "Medaus keksiukų" recepte Mišelė vietoj savaime iškylančių miltų ėmė miltus tortams ir ant 175 g tokių miltų (1 ¼ st.) įbėrė 1/2 a. š. sodos, o 1 a. š. kepimo miltelių buvo nurodyta pagal receptą, tai taip ir paliko. Iš bėdos galima pabandyti taip pakeisti. Laimei, mažai tokių receptų su tokiais savaime iškylančiais miltais
Dėl tos marakujos - tai aš tikrai nė nenutuokiu kas ten toks yra. Diskutuokit, gal išsiaiškinsit koks ten vaisius
Dėl savaime iškylančių miltų (self-rising), radau parašyta, kad tai tiesiog miltai blynams. Bet reikėtų kažkaip įsitikinti ar taip yra ištikrųjų
O "Medaus keksiukų" recepte Mišelė vietoj savaime iškylančių miltų ėmė miltus tortams ir ant 175 g tokių miltų (1 ¼ st.) įbėrė 1/2 a. š. sodos, o 1 a. š. kepimo miltelių buvo nurodyta pagal receptą, tai taip ir paliko. Iš bėdos galima pabandyti taip pakeisti. Laimei, mažai tokių receptų su tokiais savaime iškylančiais miltais
Self-rising flour yra savaime iškylantys miltai, taip, tokių mačiau Vilniuj Basanavičiaus g. parduotuvėje pirkti. Radau tokią informaciją: If you want to make your own add 1 ½ teaspoons (7.5 grams) baking powder and ½ teaspoon (3.5 grams) salt per cup (140 grams) of all-purpose flour. Na, druskos aš nededu, bet į stiklinę miltų įdedu puantro a.š. kepimo miltelių.
Beje, gal galima būtų tokią vertingą temą į viršų, prie "Svarbu" iškelti? Visada po ranka būtų. Nors ir šiaip neabejoju, kad ji toliau nei į antrą puslapy nenuklys
QUOTE(Katu @ 2008 11 12, 14:04)
O tikrai Passion Fruit yra marakuja? As sakyciau, kad pasiflora, nebent tai vienas ir tas pats, nes isvaizda panasi
Ir jei kuri rasit tos pasifloros sulciu, duokti zinia, nes vasarom alpstu del Pizzos Jazz PassionMe kavutes
Ir jei kuri rasit tos pasifloros sulciu, duokti zinia, nes vasarom alpstu del Pizzos Jazz PassionMe kavutes
vienas ir tas pat marakuja ir pasifloros sultys, labai skanu
Siūlau jūsų dėmesiui citrininius pyragėlius. Jie labai gerai tinka kokteilių vakarėliams, kai patiekiami tik užkandžiai
CITRININIAI PYRAGĖLIAI (Lemon Pastries)
Originalus receptas
Biskvitas:
6 kiaušiniai
2/3 st. cukraus
1 a. š. vanilės
2/3 st. miltų
1/4 st. krakmolo
100 g šokolado.
Citrininis musas:
2 kiaušiniai
4 v. š. cukraus
4 v. š. krakmolo
350 ml pieno
1 v. š. citrinos žievelių
1/4 st. citrinos sulčių
2,5 a. š. želatinos
500 ml grietinėlės.
Citrininis kurdas:
1/2 st. citrinų sulčių
1 v. š. citrinos žievelių
2/3 st. cukraus
3 kiaušiniai.
Biskvitas.
Įkaitinti orkaitę iki 170º C. Iškloti skardą pergamentiniu popieriumi (mano skarda 51×35 cm).
Baltymus nedideliu greičiu išplakti su vyno akmeniu, kol susidarys putos, palaipsniui subertiant pusę cukraus normos. Padidinti greitį ir išplakti iki standžių putų. Trynius išplakti su likusiu cukrumi, kol masė taps šviesiai geltona, beveik balta, sudėti vanilę. Miltus ir krakmolą persijoti į trynius, sudėti 1/3 plaktų baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus, taip pat išmaišant sukamaisiais judesiais. Sudedame tešlą į paruoštą skardą, stengiantis suteikti kaip galima lygesnį paviršių. Kepti 1015 min., patikrinti mediniu pagaliuku.
Citrininis musas.
Sumaišyti krakmolą su cukrumi ir įmušti ten kiaušinius, trinti tol, kol neliks gumuliukų. Pieną kaitinti iki virimo. Plona srovele, maišant kiaušinių-krakmolo masę, supilti į ją karštą pieną, po to viską supilti atgal į puodą ir pavirti ant silpnos ugnies kelias minutes, kol sutirštės (neužvirti). Nukelti kremą nuo ugnies, perdėti į dubenį, uždengti plėvele (taip, kad plėvelė liestų kremo paviršių, kad nesusidarytų plutelė) ir visiškai ataušinti. Želatiną išmaišyti šaltose citrinų sultyse ir palikti 1-ai minutei, kad išbrinktų. Po to truputį pašildyti, tik tiek, kol želatina pilnai ištirps. Ataušusį plikytą kremą išplakti mikseriu ir, toliau plakant, supilti sultis su želatina. Atskirai išplakti grietinėlę ir per 3 kartus sumaišyti su visa mase.
Citrininis kurdas.
Citrinų sultis, žieveles ir cukrų kaitiname iki virimo. Lengvai išplakame kiaušinius ir plona srovele supilame karštas citrinos sultis. Visa tai grąžiname ant silpnos ugnies ir, pamaišant, kaitiname kol užvirs. Nuolat maišant paverdame dar 5 min., kol sutirštės ir po to perpilame į švarų indą, uždengiame plėvele (plėvelė turi liesti kremo paviršių, kad nesusidarytų plutelė) ir ataušiname.
Surinkimas.
Atšalusį biskvitą supjaustyti į 3 stačiakampius ir vieną iš jų padengti ištirpinto šokolado sluoksniu. Leisti šokoladui sustingti, apversti šokoladine puse žemyn ir užtepti pirmąjį citrininio muso sluoksnį (1/3 viso kiekio). Išlyginti, uždengti sekančiu biskvito sluoksniu. Užtepti pusę citrininio kurdo ir vėl sluoksnį muso. Uždengti paskutiniu biskvitu, likusiu musu ir padėti į šaldiklį mažiausiai 1-ai valandai, kol sustings. Po to paviršių padengti likusiu kurdu ir vėl užšaldyti.
Iš šio recepto gaunasi daug tokių pyragėlių, todėl aš supjausčiau tik pusę, o likusius kol kas užšaldžiau. Jie puikiai laikosi šaldiklyje ir nepraranda išvaizdos ir skoninių savybių atšildžius.
Šaltinis: kuking. net
CITRININIAI PYRAGĖLIAI (Lemon Pastries)
Originalus receptas
Biskvitas:
6 kiaušiniai
2/3 st. cukraus
1 a. š. vanilės
2/3 st. miltų
1/4 st. krakmolo
100 g šokolado.
Citrininis musas:
2 kiaušiniai
4 v. š. cukraus
4 v. š. krakmolo
350 ml pieno
1 v. š. citrinos žievelių
1/4 st. citrinos sulčių
2,5 a. š. želatinos
500 ml grietinėlės.
Citrininis kurdas:
1/2 st. citrinų sulčių
1 v. š. citrinos žievelių
2/3 st. cukraus
3 kiaušiniai.
Biskvitas.
Įkaitinti orkaitę iki 170º C. Iškloti skardą pergamentiniu popieriumi (mano skarda 51×35 cm).
Baltymus nedideliu greičiu išplakti su vyno akmeniu, kol susidarys putos, palaipsniui subertiant pusę cukraus normos. Padidinti greitį ir išplakti iki standžių putų. Trynius išplakti su likusiu cukrumi, kol masė taps šviesiai geltona, beveik balta, sudėti vanilę. Miltus ir krakmolą persijoti į trynius, sudėti 1/3 plaktų baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus, taip pat išmaišant sukamaisiais judesiais. Sudedame tešlą į paruoštą skardą, stengiantis suteikti kaip galima lygesnį paviršių. Kepti 1015 min., patikrinti mediniu pagaliuku.
Citrininis musas.
Sumaišyti krakmolą su cukrumi ir įmušti ten kiaušinius, trinti tol, kol neliks gumuliukų. Pieną kaitinti iki virimo. Plona srovele, maišant kiaušinių-krakmolo masę, supilti į ją karštą pieną, po to viską supilti atgal į puodą ir pavirti ant silpnos ugnies kelias minutes, kol sutirštės (neužvirti). Nukelti kremą nuo ugnies, perdėti į dubenį, uždengti plėvele (taip, kad plėvelė liestų kremo paviršių, kad nesusidarytų plutelė) ir visiškai ataušinti. Želatiną išmaišyti šaltose citrinų sultyse ir palikti 1-ai minutei, kad išbrinktų. Po to truputį pašildyti, tik tiek, kol želatina pilnai ištirps. Ataušusį plikytą kremą išplakti mikseriu ir, toliau plakant, supilti sultis su želatina. Atskirai išplakti grietinėlę ir per 3 kartus sumaišyti su visa mase.
Citrininis kurdas.
Citrinų sultis, žieveles ir cukrų kaitiname iki virimo. Lengvai išplakame kiaušinius ir plona srovele supilame karštas citrinos sultis. Visa tai grąžiname ant silpnos ugnies ir, pamaišant, kaitiname kol užvirs. Nuolat maišant paverdame dar 5 min., kol sutirštės ir po to perpilame į švarų indą, uždengiame plėvele (plėvelė turi liesti kremo paviršių, kad nesusidarytų plutelė) ir ataušiname.
Surinkimas.
Atšalusį biskvitą supjaustyti į 3 stačiakampius ir vieną iš jų padengti ištirpinto šokolado sluoksniu. Leisti šokoladui sustingti, apversti šokoladine puse žemyn ir užtepti pirmąjį citrininio muso sluoksnį (1/3 viso kiekio). Išlyginti, uždengti sekančiu biskvito sluoksniu. Užtepti pusę citrininio kurdo ir vėl sluoksnį muso. Uždengti paskutiniu biskvitu, likusiu musu ir padėti į šaldiklį mažiausiai 1-ai valandai, kol sustings. Po to paviršių padengti likusiu kurdu ir vėl užšaldyti.
Iš šio recepto gaunasi daug tokių pyragėlių, todėl aš supjausčiau tik pusę, o likusius kol kas užšaldžiau. Jie puikiai laikosi šaldiklyje ir nepraranda išvaizdos ir skoninių savybių atšildžius.
Šaltinis: kuking. net
QUOTE(cipciukas @ 2008 11 12, 16:57)
Na aciu tau pragiedruliukai , bet as tai angliskai ne bum bum , tik skaicius suprantu
Atsiprašau, pažodžiui ir neišverčiau..
"Kad pasidarytumėte savaime iškylančių miltų namuose, sumaišykite 1 1/2 a.š. kepimo miltelių ir 1/2 a.š. druskos su stikline aukščiausios rūšies miltų". Aš druskos nededu, tad tiesiog stiklinei miltų imu pusantro šaukščiuko kepimo miltelių.