Tai klasikinis vengriškas tortas Doboš. Labai šventiškas tortas, skirtas, ištiesų ypatingiems atvejams. Kaip ir mūsų Napoleonų, egzistuoja daugybė variacijų šio torto tema, bet apjungia juos trys komponentai ploni riešutiniai lakštai, šokoladinis kremas ir papuošimai karamele (dažniausiai kaip karūna).
TORTAS DOBOŠ (Dobos Torte)
Originalus receptas
Lakštai:
6 kiaušiniai
3/4 st. cukraus
1 a. š. vanilės esencijos
3/4 st. lengvai paskrudintų maltų lazdyno riešutų
1/4 st. miltų tortams
1/4 a. š. druskos.
Kremas:
3 baltymai
1/4 a. š. vyno akmens (galima nedėti)
3/4 st. cukraus
1/3 st. vandens
1 v. š. tirpios kavos
1/2 st. kakavos miltelių
žiupsnelis druskos
100 g ištirpinto šokolado
350 g sviesto, kambario temperatūros.
Karamelė papuošimui:
1 st. cukraus
1/4 st. vandens.
1 st. paskrudintų ir nuvalytų lazdyno riešutų apibarstymui.
Lakštai.
Įkaitinti orkaitę iki 170° C (350° F).
Pasiruošti skardas, išklotas pergamentiniu popieriumi. Nupiešti ant jų apskritimus 20 cm (8") skersmens. Šis kepimo būdas pažįstamas tiems, kas kepė tortą Triufelis.
Pagaminti biskvitą be pašildymo. Baltymus nedideliu greičiu išplakti, kol susidarys putos, palaipsniui suberiant pusę cukraus normos. Padidinti greitį ir išplakti iki standžių putų. Trynius išplakti su likusiu cukrumi, kol masė taps šviesiai geltona, beveik balta, sudėti vanilę. Miltus, druską ir riešutus persijoti į trynius, įdėti 1/3 plaktų baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus, taip pat maišant sukamaisiais judesiais.
Dėti tešlos maždaug po 2/3 stiklinės, užpildant nupieštus apskritimus. Kepti po 58 min., kol paviršius lengvai parus. Leisti lakštams truputį ataušti, apversti juos (kartu su pergamentu) ant kito pergamentinio popieriaus lapo ir atsargiai nuimti popierių, ant kurio kepė lakštai. Svarbu nuimti popierių nuo lakštų, o ne atvirkščiai, kadangi didesnė dalis miltų lakštuose pakeista riešutais ir kepdami jie turi tendenciją lengvai prilipti prie popieriaus, o tokiu būdu juos lengviau atskirti nepažeidžiant.
Kremas.
Kremui išvirti sirupą iš cukraus ir vandens (iki 238 F). Baltymus išplakti su vyno akmeniu. Atsargiai supilti karštą sirupą į baltymus, plakant juos mažu greičiu. Po to pačiu didžiausiu greičiu išplakti juos, kol taps blizgantys. Toliau plakant baltymus, nedidelėmis porcijomis įmaišyti sviestą. Sviestas turi būti minkštas, bet šaltas. Kažkuriame etape pasirodys, kad nuo jo atsiskyrė vanduo ir jis susisluoksniavo, nekreipkite į tai dėmesio ir toliau plakite. Man tai užtrunka apie 810 min. Įmaišyti persijotą kakavą, kavą, druską ir ištirpintą šokoladą (ne karštą). Dar kartą išplakti iki glotnios, vientisos masės.
Karamelė.
Ant pergamentinio popieriaus nupiešti 20 cm (8") skersmens ratą. Patepti popierių aliejumi.
Cukrų ištirpinti vandenyje ir išvirti sirupą. Dar kartą primenu, kad maišyti jį reikia tik pačioje pradžioje, kad cukrus greičiau ištirptų. Kai tik sirupas pradės virti, reikia tik teptuku šlapinti puodo sieneles, kad ant jų nesusidarytų cukraus kristalai. Sirupą virti iki tokio momento, kai jis pradės keisti spalvą į tamsiai-gintarinę. Išvirtą karamelę išpilti ant paruošto popieriaus lapo, išlyginti patepta aliejumi lopetėle, užpildant visą apskritimą. Leisti ataušti keletą minučių ir, nelaukiant, kol visiškai sustings, aštriu peiliu supjaustyti į 12 segmentų. Po to leisti karamelei pilnai sustingti.
Surinkimas.
Pertepti visus lakštus kremu, šonus apibarstyti kapotais paskrudintais lazdyno riešutais ir papuošti karamelinėmis plokštelėmis.
Tortas gerai laikosi keletą dienų šaldytuve, o taip pat užsišaldo. Tik su sąlyga, kad karamele jį puošite prieš patiekiant.
*Iš tiesų, būtent dabar aš jį papuošiau tradiciškai.
*Senoje šio torto versijoje aš pateikiau 2-jų rūšių kremus originalų-sviestinį ir grietinėlės. Žinote, grietinėlės kremas gal ir lengvesnis, bet skonis su originaliu kremu daug turtingesnis ištikrųjų!
Šaltinis: kuking.net
TORTAS DOBOŠ (Dobos Torte)
Originalus receptas
Lakštai:
6 kiaušiniai
3/4 st. cukraus
1 a. š. vanilės esencijos
3/4 st. lengvai paskrudintų maltų lazdyno riešutų
1/4 st. miltų tortams
1/4 a. š. druskos.
Kremas:
3 baltymai
1/4 a. š. vyno akmens (galima nedėti)
3/4 st. cukraus
1/3 st. vandens
1 v. š. tirpios kavos
1/2 st. kakavos miltelių
žiupsnelis druskos
100 g ištirpinto šokolado
350 g sviesto, kambario temperatūros.
Karamelė papuošimui:
1 st. cukraus
1/4 st. vandens.
1 st. paskrudintų ir nuvalytų lazdyno riešutų apibarstymui.
Lakštai.
Įkaitinti orkaitę iki 170° C (350° F).
Pasiruošti skardas, išklotas pergamentiniu popieriumi. Nupiešti ant jų apskritimus 20 cm (8") skersmens. Šis kepimo būdas pažįstamas tiems, kas kepė tortą Triufelis.
Pagaminti biskvitą be pašildymo. Baltymus nedideliu greičiu išplakti, kol susidarys putos, palaipsniui suberiant pusę cukraus normos. Padidinti greitį ir išplakti iki standžių putų. Trynius išplakti su likusiu cukrumi, kol masė taps šviesiai geltona, beveik balta, sudėti vanilę. Miltus, druską ir riešutus persijoti į trynius, įdėti 1/3 plaktų baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus, taip pat maišant sukamaisiais judesiais.
Dėti tešlos maždaug po 2/3 stiklinės, užpildant nupieštus apskritimus. Kepti po 58 min., kol paviršius lengvai parus. Leisti lakštams truputį ataušti, apversti juos (kartu su pergamentu) ant kito pergamentinio popieriaus lapo ir atsargiai nuimti popierių, ant kurio kepė lakštai. Svarbu nuimti popierių nuo lakštų, o ne atvirkščiai, kadangi didesnė dalis miltų lakštuose pakeista riešutais ir kepdami jie turi tendenciją lengvai prilipti prie popieriaus, o tokiu būdu juos lengviau atskirti nepažeidžiant.
Kremas.
Kremui išvirti sirupą iš cukraus ir vandens (iki 238 F). Baltymus išplakti su vyno akmeniu. Atsargiai supilti karštą sirupą į baltymus, plakant juos mažu greičiu. Po to pačiu didžiausiu greičiu išplakti juos, kol taps blizgantys. Toliau plakant baltymus, nedidelėmis porcijomis įmaišyti sviestą. Sviestas turi būti minkštas, bet šaltas. Kažkuriame etape pasirodys, kad nuo jo atsiskyrė vanduo ir jis susisluoksniavo, nekreipkite į tai dėmesio ir toliau plakite. Man tai užtrunka apie 810 min. Įmaišyti persijotą kakavą, kavą, druską ir ištirpintą šokoladą (ne karštą). Dar kartą išplakti iki glotnios, vientisos masės.
Karamelė.
Ant pergamentinio popieriaus nupiešti 20 cm (8") skersmens ratą. Patepti popierių aliejumi.
Cukrų ištirpinti vandenyje ir išvirti sirupą. Dar kartą primenu, kad maišyti jį reikia tik pačioje pradžioje, kad cukrus greičiau ištirptų. Kai tik sirupas pradės virti, reikia tik teptuku šlapinti puodo sieneles, kad ant jų nesusidarytų cukraus kristalai. Sirupą virti iki tokio momento, kai jis pradės keisti spalvą į tamsiai-gintarinę. Išvirtą karamelę išpilti ant paruošto popieriaus lapo, išlyginti patepta aliejumi lopetėle, užpildant visą apskritimą. Leisti ataušti keletą minučių ir, nelaukiant, kol visiškai sustings, aštriu peiliu supjaustyti į 12 segmentų. Po to leisti karamelei pilnai sustingti.
Surinkimas.
Pertepti visus lakštus kremu, šonus apibarstyti kapotais paskrudintais lazdyno riešutais ir papuošti karamelinėmis plokštelėmis.
Tortas gerai laikosi keletą dienų šaldytuve, o taip pat užsišaldo. Tik su sąlyga, kad karamele jį puošite prieš patiekiant.
*Iš tiesų, būtent dabar aš jį papuošiau tradiciškai.
*Senoje šio torto versijoje aš pateikiau 2-jų rūšių kremus originalų-sviestinį ir grietinėlės. Žinote, grietinėlės kremas gal ir lengvesnis, bet skonis su originaliu kremu daug turtingesnis ištikrųjų!
Šaltinis: kuking.net
Įkeliu ir pirmąjį torto "Doboš" variantą, nes yra kai kurių skirtumų:
Šis tortas reikalauja kai kurių darbo ir išankstinio pasiruošimo sąnaudų (t. y. iš anksto pagaminto pralino ir atšaldyto grietinėlės kremo). Įsidrąsinusi aš pakeičiau pakankamai didelį kiekį sviestinio kremo, reikalaujamo pagal receptą, į mažesnį kiekį grietinėlės kremo ir nepralošiau tortas nuo to tapo švelnesnis ir lengvesnis. Bet dėl patogumo pateikiu abu kremo receptus.
TORTAS DOBOŠ (Dobos Torte)
Originalus receptas
Lakštams:
6 kiaušiniai
3/4 st. cukraus
1 a. š. vanilės
3/4 st. maltų lazdyno riešutų (neskrudintų)
1/4 st. miltų tortams
1/4 a. š. druskos.
Grietinėlės kremui:
150 g šokolado
2 st. grietinėlės
2 v. š. espresso (arba tirpios kavos)
1 v. š. Frangelico (lazdyno riešutų likeris).
Originaliam sviestiniam kremui:
6 baltymai
1/2 a. š. vyno akmens
3/4 st. vandens
1 1/2 st. cukraus
2 v. š. espresso kavos
3/4 st. kakavos miltelių
1/4 a. š. druskos
200 g ištirpinto šokolado
750 g sviesto (3 st.).
Lazdyno riešutų pralinui:
1/4 st. vandens
1 st. cukraus
1 st. lazdyno riešutų (lengvai paskrudintų ir nuvalytų).
Įkaitinti orkaitę iki 180° C (350 F). Ant pergamentinio popieriaus nupiešti 8 apskritimus 20 cm skersmens. Reikės 4 skardų po 2 ratus ant kiekvienos.
Pagaminti biskvitą be pašildymo, persijojant miltus su susmulkintais riešutais. Panaudojant maždaug 2/3 stiklinės tešlos, užpildyti nupieštus ant popieriaus apskritimus ir kepti maždaug 58 min., kol lengvai parus. Ataušinti.
Grietinėlės kremui kaitinti grietinėlę su ištirpinta joje kava beveik iki virimo ir supilti ant susmulkinto šokolado. Lengvai išmaišyti ir palikti atšalti. Į šaltą grietinėlę supilti likerį ir išplakti iki standžių putų.
Jeigu vis tik pasirinksite sviestinį kremą, tai pagaminti jį reikia, kaip plikytą sviestinį-baltymų.
Pralinui ištirpinti cukrų vandenyje, kaitinti iki virimo ir pavirti, kol temperatūra pasieks 118° C (238 F). Gautu sirupu užpilti nuvalytus riešutus ir išdėlioti juos ant sviestu patepto popieriaus, kad sustingtų. Kai sukietės, sumalti į trupinius-praliną.
Pertepant lakštus kremu, juos galima sudrėkinti likeriu (jeigu jie buvo iškepti anksčiau ir lengvai apdžiuvo). Kremu aptepti torto viršų ir šonus ir apibarstyti juos lazdyno riešutų pralinu.
*Šio torto lakštai gaunasi minkšti, kaip biskvitiniai su riešutiniu prieskoniu.
Šaltinis: good-cook.ru
P.S. Anksčiau Mišelė buvo davusi šį receptą, tik kitame forume. Būtinai skaitykite aukščiau esantį torto "Doboš" receptą, kuriame viskas detaliau aprašyta.
Šis tortas reikalauja kai kurių darbo ir išankstinio pasiruošimo sąnaudų (t. y. iš anksto pagaminto pralino ir atšaldyto grietinėlės kremo). Įsidrąsinusi aš pakeičiau pakankamai didelį kiekį sviestinio kremo, reikalaujamo pagal receptą, į mažesnį kiekį grietinėlės kremo ir nepralošiau tortas nuo to tapo švelnesnis ir lengvesnis. Bet dėl patogumo pateikiu abu kremo receptus.
TORTAS DOBOŠ (Dobos Torte)
Originalus receptas
Lakštams:
6 kiaušiniai
3/4 st. cukraus
1 a. š. vanilės
3/4 st. maltų lazdyno riešutų (neskrudintų)
1/4 st. miltų tortams
1/4 a. š. druskos.
Grietinėlės kremui:
150 g šokolado
2 st. grietinėlės
2 v. š. espresso (arba tirpios kavos)
1 v. š. Frangelico (lazdyno riešutų likeris).
Originaliam sviestiniam kremui:
6 baltymai
1/2 a. š. vyno akmens
3/4 st. vandens
1 1/2 st. cukraus
2 v. š. espresso kavos
3/4 st. kakavos miltelių
1/4 a. š. druskos
200 g ištirpinto šokolado
750 g sviesto (3 st.).
Lazdyno riešutų pralinui:
1/4 st. vandens
1 st. cukraus
1 st. lazdyno riešutų (lengvai paskrudintų ir nuvalytų).
Įkaitinti orkaitę iki 180° C (350 F). Ant pergamentinio popieriaus nupiešti 8 apskritimus 20 cm skersmens. Reikės 4 skardų po 2 ratus ant kiekvienos.
Pagaminti biskvitą be pašildymo, persijojant miltus su susmulkintais riešutais. Panaudojant maždaug 2/3 stiklinės tešlos, užpildyti nupieštus ant popieriaus apskritimus ir kepti maždaug 58 min., kol lengvai parus. Ataušinti.
Grietinėlės kremui kaitinti grietinėlę su ištirpinta joje kava beveik iki virimo ir supilti ant susmulkinto šokolado. Lengvai išmaišyti ir palikti atšalti. Į šaltą grietinėlę supilti likerį ir išplakti iki standžių putų.
Jeigu vis tik pasirinksite sviestinį kremą, tai pagaminti jį reikia, kaip plikytą sviestinį-baltymų.
Pralinui ištirpinti cukrų vandenyje, kaitinti iki virimo ir pavirti, kol temperatūra pasieks 118° C (238 F). Gautu sirupu užpilti nuvalytus riešutus ir išdėlioti juos ant sviestu patepto popieriaus, kad sustingtų. Kai sukietės, sumalti į trupinius-praliną.
Pertepant lakštus kremu, juos galima sudrėkinti likeriu (jeigu jie buvo iškepti anksčiau ir lengvai apdžiuvo). Kremu aptepti torto viršų ir šonus ir apibarstyti juos lazdyno riešutų pralinu.
*Šio torto lakštai gaunasi minkšti, kaip biskvitiniai su riešutiniu prieskoniu.
Šaltinis: good-cook.ru
P.S. Anksčiau Mišelė buvo davusi šį receptą, tik kitame forume. Būtinai skaitykite aukščiau esantį torto "Doboš" receptą, kuriame viskas detaliau aprašyta.
Kazkas nerealaus sitie receptai. Didelis aciu mamytei, nepatingejusiai tiek isversti. Dabar renkuos koki torciuka Naujiems daryt ir sukasi galva nuo ideju.
Dariau ir biskocius, tai isejo superiniai - vyras nepatikejo, kad pati dariau, dar ir dabar galvoja, kad pirkau
aciu
Dariau ir biskocius, tai isejo superiniai - vyras nepatikejo, kad pati dariau, dar ir dabar galvoja, kad pirkau
aciu
stai mano napaleonaspagal misele.tortas tikrai skanus ir kepsiu ji dar.pradzioj isgasdino,kad iskepe lakstai kieti ir baisus,bet gerai kad cypsiukas nuramino.kondensuota piena viriau,tai torto skonis gavosi kaip su karamele,3 lakstam pritruko kremo,tai ju ir nedejau,o palikau trupiniam.mums jis patiko,o svarbiausia jis nera saldus.
Papildyta:
Papildyta:
QUOTE(JOLKA999 @ 2008 12 28, 23:58)
stai mano napaleonaspagal misele.tortas tikrai skanus ir kepsiu ji dar.
Laaaabai įspūdingas Napoleonas ir aš irgi taip noriu taip noriu Napoleono, net silpna....
Oi, mergaitės per tą šventinį maratoną truputį apleidau šią temelę - dar daug receptukų priešakyje, taigi laukite - pratęsimas bus
Artimiausiu metu, gal net rytoj, pasistengsiu įdėti tortą "Iš trynių" iš senesnių Mišelės receptų (tik fotkių ten jau nebėra ), nes kaip supratau - klausimas yra aktualus kur dėt trynius, kai pvz., pagaminai beze?
TORTAS ANT TRYNIŲ
Originalus receptas
Biskvitams:
6 tryniai
150 g sviesto (arba margarino) kambario temperatūros
1 st. pieno
2 a. š. vanilės
1 st. cukraus
2,5 st. miltų tortams arba 2 1/4 st. paprastų miltų
1 v. š. kepimo miltelių
3/4 a. š. druskos.
Kremui:
250 g šokolado
1 st. grietinėlės.
Įkaitinti orkaitę iki 180º C. Patepti sviestu ir išbarstyti miltais dvi 22 cm formas.
Persijoti miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Atskirai lengvai išplakti trynius su 1/4 st. pieno ir vanile. Į indą su persijotais miltais supilti likusį pieną ir sudėti minkštą sviestą. Išplakti mikseriu mažu greičiu, kol viskas susimaišys. Padidinus mikserio greitį, per 3 kartus įmaišyti trynius, išplakant ne mažiau kaip po 20 sekundžių. Sudėti masę į paruoštas formas ir kepti 2530 min., patikrinant mediniu pagaliuku.
Ataušusius biskvitus palyginti (jeigu yra kuprelė) ir pertepti kremu. Taip pat galima sudrėkinti kokiu nors likeriu.
Kremui grietinėlę kaitinti iki virimo ir užpilti ja susmulkintą šokoladą. Lengvai išmaišyti ir palikti aušti. Kai masė sutirštės, pertepti vidų ir padengti torto viršų.
Šaltinis: good-cook.ru
P.S. Šio torto nuotraukų nėra
Originalus receptas
Biskvitams:
6 tryniai
150 g sviesto (arba margarino) kambario temperatūros
1 st. pieno
2 a. š. vanilės
1 st. cukraus
2,5 st. miltų tortams arba 2 1/4 st. paprastų miltų
1 v. š. kepimo miltelių
3/4 a. š. druskos.
Kremui:
250 g šokolado
1 st. grietinėlės.
Įkaitinti orkaitę iki 180º C. Patepti sviestu ir išbarstyti miltais dvi 22 cm formas.
Persijoti miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Atskirai lengvai išplakti trynius su 1/4 st. pieno ir vanile. Į indą su persijotais miltais supilti likusį pieną ir sudėti minkštą sviestą. Išplakti mikseriu mažu greičiu, kol viskas susimaišys. Padidinus mikserio greitį, per 3 kartus įmaišyti trynius, išplakant ne mažiau kaip po 20 sekundžių. Sudėti masę į paruoštas formas ir kepti 2530 min., patikrinant mediniu pagaliuku.
Ataušusius biskvitus palyginti (jeigu yra kuprelė) ir pertepti kremu. Taip pat galima sudrėkinti kokiu nors likeriu.
Kremui grietinėlę kaitinti iki virimo ir užpilti ja susmulkintą šokoladą. Lengvai išmaišyti ir palikti aušti. Kai masė sutirštės, pertepti vidų ir padengti torto viršų.
Šaltinis: good-cook.ru
P.S. Šio torto nuotraukų nėra
O stai mano trigubas sokoladnis tortas
Vaizdas kaip pirmam kartui nelabai, bet skonis
Vaizdas kaip pirmam kartui nelabai, bet skonis
QUOTE(Nonna @ 2009 01 01, 14:20)
O stai mano trigubas sokoladnis tortas
Vaizdas kaip pirmam kartui nelabai, bet skonis
Vaizdas kaip pirmam kartui nelabai, bet skonis
Norėjau paklausti, kokio skersmens tortukas gavosi iš duotos normos? Ir kiek birios želatinos imti vietoj vieno lapelio? Ačiū už atsakymą