Na štai ir vasara atėjo, o su ja ir karštis. O ko gi karštyje labiausiai norisi? Aišku gi ledų. Šis receptas padės truputį paįvairinti ledų meniu. Sausainiai sandwichams (sumuštiniams) turi labai sėkmingą struktūrą jie netrupa atsikandant, bet ir turi pakankamai standžią struktūrą, kad nepermirktų nuo ledų. Pačių ledų receptas yra bazinis ir eksperimentuoti galima iki begalybės, pridedant vaisių, uogų, riešutų ir t. t. Juos, aišku, galima pakeisti ir pirktiniais, bet jeigu visgi yra noras pasigaminti savomis rankomis, o dar ir be konservantų ir maistinių priedų, tai galbūt receptas kažkam ir pravers.VANILINIAI LEDAI SANDWICH (French Vanilla Ice Cream Sandwich)Originalus receptas
Sausainiai:175 g sviesto (arba margarino), kambario temperatūros
1 st. cukraus pudros
1/2 st. kakavos miltelių
1 a. š. vanilės esencijos
1 trynys
1 1/2 st. miltų
1/4 a. š. druskos
1/4 a. š. kepimo miltelių.
Ledai:2 st. (10%) grietinėlės + 1 st. riebios grietinėlės (kombinacija t. p. gali būti 1 1/2 st. pieno + 1 1/2 st. riebios grietinėlės)
2/3 st. cukraus
5 tryniai
2 a. š. vanilės
žiupsnelis druskos.
Sausainiai.Sviestą su cukraus pudra išplakti iki baltumo. Persijoti cukraus pudrą su kakavos milteliais ir sudėti į išplaktą sviestą. Sudėti trynį ir vanilę. Atskirai persijoti miltus su druska ir kepimo milteliais, ir įmaišyti į šokoladinę masę, kol gausis vientisa minkšta tešla.
Suvynioti tešlą į maistinę plėvelę ir atšaldyti šaldytuve apie1 val.
Įkaitinti orkaitę iki 160º C.
Skardą iškloti pergamentiniu popieriumi.
Ant miltais pabarstyto stalo iškočioti tešlą į 3 mm storio lakštą. Išpjauti formele reikiamos formos ir dydžio sausainius (sandwichai gali būti apvalūs, stačiakampiai, rombeliais ir t. t.).
Sudėti sausainius į skardą ir kepti 1015 min., kol jie lengai nusiiminės nuo pergamentinio popieriaus. Visiškai ataušinti.
Ledai.Nedideliame puode grietinėlę (arba pieną su grietinėle) kaitinti virimo. Šluotele lengvai išplakti trynius su cukrumi ir druska, tik kol jie susimaišys. Plona srovele, nuolat maišant trynius, supilti į juos karštą grietinėlę. Supilti visą masę atgal į puodą ir, nuolat maišant šluotele, pavirti ją ant silpnos ugnies apie 10 min., kol ji pradės tirštėti (neužvirti). Perkošti masę per sietą, sudėti vanilės esenciją, uždengti maistine plėvele taip, kad ji liestų grietinėlės paviršių ir visiškai ataušinti šaldytuve (tai užtruks nemažiau 3 val.).
Sekantis etapas priklausys nuo to ar ledus gaminsite specialioje ledainėje (Ice Cream Maker) ar mikseryje. Jeigu ledainėje, tai vienu metu atšaldant grietinėlę, reikia atšaldyti (tiksliau užšaldyti) konteinerį, kuriame ledai po to ir bus gaminami. Visiškai atšaldžius grietinėlę, reikia užšaldytą konteinerį patalpinti į mašiną, paleisti variklį ir supilti atšaldytą grietinėlę. Toliau veikti pagal gaminimo instrukcijas.
Jeigu ledai gaminami mikseriu, tai indą, kuriame jie bus plakami, taip pat verta užšaldyti (tai padės pagreitinti procesą). Atšaldytą grietinėlę supilti į užšaldytą indą ir išplakti, kol gausis glotni vientisa masė. Dėti šią masę į šaldiklį 2-iems valandoms, kad dalinai užšaltų. Po to išplakti dar kartą ir vėl užšaldyti. Pakartoti viską dar vieną kartą, perdėti į indą, kuriame ledai toliau bus laikomi ir visiškai užšaldyti.
Toks daugkartinis plakimas būtinas tam, kad gautųsi lygi kreminė ledų struktūra, kad nebūtų jokių sušalusių kristalėlių, o tik tikpstantys burnoje grietininiai ledai.
Surinkimas.Patalpinti vieną rutuliuką lengvai aptirpusių ledų tarp dviejų sausainių, suformuojant tokiu būdu sumuštinį (sandwichą). Jį galima palikti taip kaip yra, o galima padengti šonus arba paviršių kapotais paskrudintais riešutais. Šonams sandwichus reikia tik apvolioti riešutuose. O paviršiui aptepti jį plonu sluoksniu ištirpinto šokolado ir apibarstyti riešutais.
Paruoštus sandwichus laikyti šaldiklyje.
Šaltinis: kuking.net