Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto produktų gamyba namuose

QUOTE(kusachius @ 2009 01 22, 21:42)
labai ačiū  4u.gif  bandysiu mamai pasiūlyti šį receptą. Atrodo labai sveika, ir be abejo žymiai skaniau nei grynas petražoles kramtyt  bigsmile.gif

Į sveikatą 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(minte_7 @ 2009 01 22, 21:32)
Naminę duoną kepu jau metus su puse.
Proporcijų tikslių negaliu parašyti, kadangi viską dedu iš akies.
Pirmiausia į dubenį sudedu: ruginius miltus (eko), druską, kmynus ir užplikau
vandeniu, tačiau vanduo turi būti ne verdantis, o truputį pravėsęs (apie 80°C).
Viską permaišau šaukštu (naudoju medinį, su juo maloniau dirbti), tuomet reikia palaukti, kad masė atauštų iki 40°, ar žemesnės. Tuomet supilu raugą (jį turiu visada šaldytuve nuo praėjusio kepimo). Kadangi dedu nuosavo raugo, mielių nebereikia. Masę permaišau šaukštu ir palieku pridengtą rankšluosčiu, kad pasidaugintų raugo bakterijos. Maždaug pusdieniui.
Po to visada šiek tiek tos tešlos įsidedu į 0,2 L indelį ir įsidedu į šaldytuvą jau sekančiam kepimui. Tuomet dedu priedus (pagal skonį - saulėgrąžų, linų sėmenų, moliūgų sėklų). Įpilu kokios nors rūgšties (dažniausiai svarainių sulčių). - nors jos nebūtinos. Tada dedu sausus miltus ir minkau rankomis, kol tešla nebelimpa prie rankų. Miltus dedu arba ruginiu (eko), arba kvietinius rupius (eko). Man skaniau su kvietiniais. Tada formuoju kepaliukus. Suformuotus palaikau kokią valandą ir kepu. Tiesa kepaliukų viršu patepti vandeniu ar aliejumi, kad blizgėtų, ir kepaliukus truputį įpjauti, kad kepant nesuplyštų.

O duonytę kur kepate? Ar elektrinėje orkaitėje pavyktų? blush2.gif O tas raugas tai pradžioje vis tiek iš mielių buvo daromas ar kaip? mastau.gif
Atsakyti
QUOTE(minte_7 @ 2009 01 22, 21:32)
Tuomet supilu raugą (jį turiu visada šaldytuve nuo praėjusio kepimo).


o iš kur gauti raugo pirmam kartui?
Atsakyti
Sveiki smile.gif as gaminu varske is kefyro.Pakaitinu iki uzvirimo kol baltymai susitraukia..Po to perkosiu per marliuka ir varske paruosta.Prieskoniai,ingridientai pagal skoni...
Ir jogurtus pati gaminu.Tik be termometro smile.gif
Atsakyti
QUOTE(san @ 2009 01 22, 22:26)
o iš kur gauti raugo pirmam kartui?


pasidaryti 4u.gif
http://www.supermama...?...0205&st=384
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2009 01 22, 19:34)
į 2l pieno dedu mažą indelį (patį mažiausią, kiekio nepamenu) gyvo jogurto. Kiekis nesumažėja (jei nieks nesuvalgo  biggrin.gif )



Aciu, bandysiu savaitgali gaminti.
Atsakyti
QUOTE(Tejyte @ 2009 01 22, 22:53)
Į sveikatą 4u.gif
Papildyta:

O duonytę kur kepate? Ar elektrinėje orkaitėje pavyktų? blush2.gif O tas raugas tai pradžioje vis tiek iš mielių buvo daromas ar kaip? mastau.gif


Duoną kepu elektrinėje orkaitėje.
Duoną pirmą kartą galima daryti su mielėmis. Tačiau reikia nepamiršti pasilikti dalį kitam kartui. Į tą raugą įpilti vandens, kad būtų maždaug blynų tešjos konsistencijos.
Aš dariau su kefyru, kuris buvo padarytas iš pieno su pieno grybu ( turiu tokį).
Procesas vyksta taip: iš vakaro išsitraukiu iš šaldytuvo raugą. Ryte užplikau miltus.
Kai pravėsta - maždaug už valandos sudedu raugą. O kitą rytą užminkau duoną.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo minte_7: 23 sausio 2009 - 14:40
QUOTE(kusachius @ 2009 01 22, 21:49)

čia gal ne visai į temą, bet gal žinote kokių skanių maistų, kur įeitų daugiau petražolių? Neseniai perskaičiau, kad turint mažakraujystę, ar geležies anemiją reikia suvalgyt kokius 3-5 šaukštus petražolių per dieną. Mano mama jau daug metų tą bėdą turi, bet grynas petražoles neskanu labai valgyt, o į salotas irgi įsimeta tik žiupsnelį. Jei atrastų kokį receptą, kaip paskaninti petražoles, gal prisiverstų jų valgyt tiek, kiek reikia  ax.gif  Jei ne šioj temoj reikėtų klausti, gal galit tada įdėt nuorodą, kur galėčiau paklausti  4u.gif


Aš labai mėgstu petražoles thumbup.gif Verdu tokią petražolių sriubytę, ji labai paprasta, tiesiog supjaustau gabaliukais pusę morkos, viena bulvę, svogūną visą, viską paverdu, kol šiek tiek suminkštėja, tada sumetu į puodą supjaustytas petražoles (bet tikrai daug), dar šiek tiek paverdu, viską sutrinu, įmetu į puodą porą supjaustytų skiltelių česnako (irgi labai mėgstu), dar apie minutę paverdu, supilu į dubenėlį, užbarstau dar smulkiai pjaustytų pertažolių, šiek tiek krapų, jei nori, galima grietinės ar sviesto įsidėt, ir - skanaus thumbup.gif Bent jau man ši sriubytė labai skani... Ir labai gerai, jei kokie peršalimo požymiai pradeda reikštis...

Dar pertražolių visada į salotas įpjaustau, užbarstau ant žuvies, vištienos... Seniau labai nemėgau, o prieš dvejus metus kažkodėl labai pradėjo patikt...
Atsakyti
QUOTE(jolie23 @ 2009 01 23, 20:24)
Aš labai mėgstu petražoles  thumbup.gif  Verdu tokią petražolių sriubytę, ji labai paprasta, tiesiog supjaustau gabaliukais pusę morkos, viena bulvę, svogūną visą, viską paverdu, kol šiek tiek suminkštėja, tada sumetu į puodą supjaustytas petražoles (bet tikrai daug), dar šiek tiek paverdu, viską sutrinu, įmetu į puodą porą supjaustytų skiltelių česnako (irgi labai mėgstu), dar apie minutę paverdu, supilu į dubenėlį, užbarstau dar smulkiai pjaustytų pertažolių, šiek tiek krapų, jei nori, galima grietinės ar sviesto įsidėt, ir - skanaus  thumbup.gif  Bent jau man ši sriubytė labai skani... Ir labai gerai, jei kokie peršalimo požymiai pradeda reikštis...

Dar pertražolių visada į salotas įpjaustau, užbarstau ant žuvies, vištienos... Seniau labai nemėgau, o prieš dvejus metus kažkodėl labai pradėjo patikt...


ačiū labai notworthy.gif bus dar ir įvairovės mamos petražoliniame racijone biggrin.gif šiandien paskambinau jai, ir susakiau kokias salotas turi darytis. Tai mama atsakė "dabar suprantu, kaip tu jautiesi, kai aš skambinėju, ir klausiu ar valgei, ką valgei, ir ką reikia dar suvalgyti. Matyt čia tavo kerštas biggrin.gif" lotuliukas.gif
Rytoj bandysiu važiuot į turgų, užpirksiu jai ekologiškų pertažolių, kad neturėtų jokių pasiteisinimų.
Tikrai labai ačiū jums už receptus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(jolie23 @ 2009 01 23, 18:24)
Aš labai mėgstu petražoles  thumbup.gif  Verdu tokią petražolių sriubytę, ji labai paprasta, tiesiog supjaustau gabaliukais pusę morkos, viena bulvę, svogūną visą, viską paverdu, kol šiek tiek suminkštėja, tada sumetu į puodą supjaustytas petražoles (bet tikrai daug), dar šiek tiek paverdu, viską sutrinu, įmetu į puodą porą supjaustytų skiltelių česnako (irgi labai mėgstu), dar apie minutę paverdu, supilu į dubenėlį, užbarstau dar smulkiai pjaustytų pertažolių, šiek tiek krapų, jei nori, galima grietinės ar sviesto įsidėt, ir - skanaus  thumbup.gif  Bent jau man ši sriubytė labai skani... Ir labai gerai, jei kokie peršalimo požymiai pradeda reikštis...

Dar pertražolių visada į salotas įpjaustau, užbarstau ant žuvies, vištienos... Seniau labai nemėgau, o prieš dvejus metus kažkodėl labai pradėjo patikt...

Skaniai skamba essen.gif Kadangi labai mėgstu tiek petražoles, tiek česnakus, būtinai pabandysiu pasigaminti smile.gif

Beje, šiandien bandysim užraugt jogurtą ax.gif
Atsakyti
QUOTE(kusachius @ 2009 01 23, 20:22)
ačiū labai  notworthy.gif  bus dar ir įvairovės mamos petražoliniame racijone biggrin.gif šiandien paskambinau jai, ir susakiau kokias salotas turi darytis. Tai mama atsakė "dabar suprantu, kaip tu jautiesi, kai aš skambinėju, ir klausiu ar valgei, ką valgei, ir ką reikia dar suvalgyti. Matyt čia tavo kerštas biggrin.giflotuliukas.gif
Rytoj bandysiu važiuot į turgų, užpirksiu jai ekologiškų pertažolių, kad neturėtų jokių pasiteisinimų.
Tikrai labai ačiū jums už receptus  4u.gif



Nėr už ką, tikiuosi, patiks:)
Dar vienas receptukas: makaronai su baravykais ir petražolėm: turim pasidžiovinę baravykų, tai juos užpilu vandeniu, palaukau bent pusę dienos, tada paverdu kokį pusvalandį, supjaustau, į keptuvę įpilu aliejaus arba sviesto (na, sviestas skaniau, bet ir nesveikiau...), suberiu tuos baravykus, įdedu smulkiai pjaustyto česnako, svogūno, pakepinu šiek tiek, tada suberiu išvirtus makaronus, užberiu petražolių pjaustytų, patroškinu kelias minutes, žinoma, prieskoniukų dar, ir viskas. Man irgi labai skanu... biggrin.gif

O šviežių petražolių turim iki kol stiprūs šalčiai užeina, mama šiltnamyje jas persodina, kai šalta - uždengia sodininko plėvele. Nes pirktinės petražolės man beveik be skonio, tad jei kur rasit ekologiškų - puiku thumbup.gif Beje, girdėjau, kad bus daugiau ekologiškų turgelių Vilniuj, labai sveikintina thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(jolie23 @ 2009 01 23, 23:19)
Nėr už ką, tikiuosi, patiks:)
Dar vienas receptukas: makaronai su baravykais ir petražolėm: turim pasidžiovinę baravykų, tai juos užpilu vandeniu, palaukau bent pusę dienos, tada paverdu kokį pusvalandį, supjaustau, į keptuvę įpilu aliejaus arba sviesto (na, sviestas skaniau, bet ir nesveikiau...), suberiu tuos baravykus, įdedu smulkiai pjaustyto česnako, svogūno, pakepinu šiek tiek, tada suberiu išvirtus makaronus, užberiu petražolių pjaustytų, patroškinu kelias minutes, žinoma, prieskoniukų dar, ir viskas. Man irgi labai skanu...  biggrin.gif

O šviežių petražolių turim iki kol stiprūs šalčiai užeina, mama šiltnamyje jas persodina, kai šalta - uždengia sodininko plėvele. Nes pirktinės petražolės man beveik be skonio, tad jei kur rasit ekologiškų - puiku  thumbup.gif  Beje, girdėjau, kad bus daugiau ekologiškų turgelių Vilniuj, labai sveikintina  thumbup.gif


kaip smagu, jau tuoj visa kolekcija susidarys petražolinių patiekalų thumbup.gif o kokius prieskonius dedate? (visiškai nemoku gaminti, tad be tikslių instrukcijų man nesigaus blush2.gif ) pamėginsiu rytoj padaryti, jei gausis valgoma, pakviesiu mamą pietų biggrin.gif
Atsakyti
sveikos, bandysiu prisijungti prie jusu smile.gif
as ir paskutiniu metu uzsikreciau naminio maisto gaminimu, nors megeja sukiotis virtuveje nesu blush2.gif

jogurta namini gaminu gal 15 m smile.gif dar kai buvo birzu pienas, tai pats galva pamoke smile.gif o darydavau ir darau paprastai-pieno, pasildau apie 35 laipsnius, imetu sauksta (priklauso kiek pieno), kartais visa mazaji indeli kuo naturalesnio jogurto, galejo buti jis ir su uogiene, o tada silatai palaikius, kai surugdavo i jogurta (siaip sake tada , kad pakanka sauksto, nes bakterijos spraciai gaminasi, dauginasi ), o kai jau jis budavo pasigamines, tai i viena puslitri supilus pridedavau uogieniu, i kita uogienes ir pvz sele gabaleliu smile.gif, visokiu pagal norus smile.gif

dabar pasinesiau kepti namine duona (sviesia) bei sveikuoliu ir bandutes, nes parduotuvines tik kvapu vilioja, bet ne skoniu. jei kam reiks receptu duonutes-alaus duonos ir sveikuoliu, parasykit savo el.p i az-atsiusiu. tuos receptus gavau kazkokiame mot zurnale vsiai nesenai, ten nemazai buvo receptu ir ja galima kas svarbiausia kepti be jokiu duonkepiu, tiesiog orkaiteje smile.gif

taip pat nebeperku ir jokiu kopustu-raugintu, marinuotu parduotuvese, patys skaniausi naminiai. ir greitai, ir skaniai, ir svarbiausia-zinai is ko...
Atsakyti