Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto produktų gamyba namuose

QUOTE(Rasma @ 2010 12 12, 11:30)
Jeigu tai būtų aukščiausios rūšies, o ne I rūšies dešrelės (kokių dauguma lentynose, vien dėl kainos ir geresnės paklausos), tai aukščiausios rūšies dešrelės, dešros turi būti gaminamos tik iš mėsos, nenaudojant jokių mėsos pakaitalų (nei augalinių, nei gyvulinių), jokių užpildų ir mechaniškai atskirtos mėsos.
Todėl žiūrint visokius maisto priedus etiketėje, pirmiausia būtų gerai atkreipti dėmesį į gaminio rūšį. Visu pirma pažiūrėti, kad etiketėje būtų bent jau 'a.r.' ("aukščiausia rūšis"), o po to tik imtis tolesnio etiketės studijavimo. Jei renkamasi pagal kaina, kuo pigiau, tai aišku aukščiausios rūšies bus iš brangių produktų...

Kažin ar pavyks pagaminti namuose virtą dešrą, kuri būtų kaip atitikmuo..tam tiesiog nėra sąlygų namie. O ir kam to reikia? Gal geriau tada iširinkti kažkokį gaminį (kuo įmanomą geriausią) vaikui ir juo nepiktnaudžiauti, nupirkti retsykiais, o kasdien vaikui duoti maisto gaminto namuose.
Aš pati savo vaikams dešreles perku, bet tai ne kasdienis maistas, o pvz. šeštadienio pusryčiams, kai darau karštus sumuštinius.



Deja, bet aukščiausia rūšis nuo pirmos rūšies neretai visiškai neisikiria. Su Maximos pardavėja mėsos skyriuje nepatingėjom paieškoti kiaulienos filė karšto rūkymo be jokių priedų. Spekit? Nė vienos natūralios neradom. Bijau sumaišyti firmas ax.gif Bet žiūrint į pirmos ir aukščiausios rūšies etiketes niekas nesiskyrė, net pas skirtingus gamintojus. Išvada: ar tai būtų dešrėlės rūkytos, ar pieniškos, aukščiausia rūšis išlieka tik teoriškai, praktiškai pavadinimai aukščiausia rūšis ir pirma rūšis nesiskiria. Net jei aukščiausios rūšies dešrelių etiketėje nebus pažymeta E, tai dar nereiškia, kad ten tik mėsa be pakaitalų. Šiais dviem pavadinimais gamintojai tikrai spekuliuoja, bet kaip sakau aš - ko negaminam patys į ta neįlįsim ir nesužinosim ką iš tikrųjų valgom doh.gif
Įdomu kaip paaiškintų gamintojai kaip jie sugeba į kiaulienos file 100 proc. pridėti priedų, kad mėsos ten lieka 48 proc. blink.gif Visi žinom kaip atrodo kiaulienos file be kaulo. Bet matyt viskas įmanoma, kai norisi uždirbti kuo daugiau pinigų doh.gif
http://www.delfi.lt/...php?id=15839798
Taigi, viska apibendrinant, apsimoka pirkti aukščiausios rušies pieniškas dešreles, ar virtą "daktarišką" dešrą be E biggrin.gif , nes gaunasi pigiau, nei perkant panevėžio file, kurios 1 kg kainuoja 29-32 lt. doh.gif Juk suvalgysim ta patį s... doh.gif Kaip alternatyva, ir pigiausias bei sveikesnis variantas, pirkti gryna kiaulienos file iškepti kaip karbonada, vaikams galima supjaustyti smulkiais gabaliukais ir uzdeti ant duonytes + agurkas,pomidoras ar pan.

Dėl ghee sviesto gamybos... Mano pastebėjimai kaip neperkaitinti ir išvengti nedavirimo: niekada negraibau putu ir is vis nemaišau, nesilaikau jokių valandų ar minučių terminų. Kaitinu tik ant mažos ugnies. Kol matau kad skystyje šokinėja tokie balti lyg lašeliai (t.y. baltymai) tol ir verdu. Kai juos matau vos kelis, nukaičiu puodą. Vis dar verda sviestas puode, ir matau kaip jie dingsta sėsdami i dugna. Iš kart perkošiu per marlę į dubenėlį. Esu pastebėjusi jog sviesto kvapas skiriasi nuo sviesto rušies ir matyt kokybės. Netgi pirktas iš parduotuvės skirtingų gamintojų 82 proc. sviestas skiriasi.
Ant duonos tepti jis nėra tinkamas, nors tiksliau tai skonio reikalas, bet šiaip tai yra gryni pieno riebalai kuriems sustingus būdingas grūdėtumas. Kai kam ir gryni kiaulės taukai ant duonos užtepti yra skanu. Ghee sviestas thumbup.gif kepimui ir kepiniams.
Atsakyti
QUOTE(pavasarinė @ 2010 12 12, 15:11)
Deja, bet aukščiausia rūšis nuo pirmos rūšies neretai visiškai neisikiria. Su Maximos pardavėja mėsos skyriuje nepatingėjom paieškoti kiaulienos filė karšto rūkymo be jokių priedų. Spekit? Nė vienos natūralios neradom. Bijau sumaišyti firmas ax.gif  Bet žiūrint į pirmos ir aukščiausios rūšies etiketes niekas nesiskyrė, net pas skirtingus gamintojus.
Įdomu kaip paaiškintų gamintojai kaip jie sugeba į kiaulienos file 100 proc. pridėti priedų, kad mėsos ten lieka  48 proc.  blink.gif  Visi žinom  kaip atrodo kiaulienos file be kaulo. Bet matyt viskas įmanoma, kai norisi uždirbti kuo daugiau pinigų doh.gif

Aš nekalbu apie maisto priedus. Aukščiausios rūšies gaminiuose gali būti n maisto priedų, bet aš kalbu apie mėsos pakaitalus, užpildus ir mechaniškai atskirtą mėsą.
Manau, kad nelabai atidžiai rinkotės ax.gif Nes aš nevardinsiu įmonių ir pavadinimų, bet tikrai yra mėsos gaminių iš mėsos ir be baisaus maisto priedų sąrašo. Tiesiog parduotuvėje tikrai reikia 'dirbti', labai atidžiai rinktis..o jei nerandate, tai dar paieškoti ir kitose parduotuvėse ar kitose pardavimo vietose.

Duosiu pvz. be pavadinimų:
Karšto rūkymo kiaulienos nugarinė (a.r.): sudėtis: kiaulienos nugarinė 71 %, vanduo, valgomoji druska, kvapiosios medžiagos ir natūralūs prieskoniai, cukrus. (19 Lt/kg)

Gamintojai labai lengvai paaiškintų kodėl tiek procentų, jei imti pvz. rūkytą kumpį, tai jis ir bus mėsos 'šmotas', bet ne 100 proc. todėl, kad jis prieš rūkymą prieskoniuojamas, injektuojamas, 'masažuojamas' ir rūkomas kol pasiekia parduotuvės lentynas..

O apie nesąžiningus gamintojus kita kalba. Yra visokių ir visko būna, bet visų negalima suniveliuot į 'blogiečius'..

O dar ir nuo požiūrio priklauso..kaip tame anekdote apie pesimistą ir optimistą vaikus. Gavo abu kalėdines dovanas..išvyniojo pesimistas savąją ir sako "oi, ir vėl "Lego" konstruktorius..", o optimistas išvyniojęs pamato mėšlo krūvą ir su džiaugsmu sušunka "o, pas mane buvo atėjęs arkliukas" smile.gif Taip ir su visom gaminačiom įmonėm, prekybos centrais ir pan. Tiesiog reik atrasti tai, kuo pasitiki, o jei nepasitiki viskuom, tai jau pagalvoti ir apie savo sveikatą, jau gal kažkas negerai ir galvoje g.gif

Man labai patiko A. Jasaitytės pasakymas Grinevičiūtės laidoje (visiškai pažodžiui nepasakysiu, bet esmė tokia): "ne kosmetika (o aš pridėsiu - ir ne maistas) žmonėms įvaro vėžį, žmogus vėžį prisišaukia pats".
Atsakyti
QUOTE(Atidela @ 2010 12 12, 15:06)
ojej.. nu suprantu..
bet tai ką tiems vaikams duot kai virta mėsa jau pabodo, rūkytos nesinori duot, o pirktinės dešrelės, šlapenkės su begalė priedų.

Ant sumuštinių labai skanu kalakuto krūtinėlė, kepta orkaitėje ir pjaustyta riekelėm mirksiukas.gif o dešros, dešrelių, vaikam neduodu, nebent gauna, kai retkarčiais darom picas... Ant sumuštinių yra ką dėt; tai paukštienos krūtinėlė, kiaulieną galima iškept ir pjaustyt, sūriai baltas, geltonas, varškė, jos tepiniai, lydytas sūris naminis, ricota, nu lašišų vaikam nesiūlau, dar kiaušinį susmulkinu ir dedu ant sviestu teptos duonos,, bent jau mes tikrai apsieinam be šlapenkų, galų gale jei tai pusryčiai, tai kur dar košių asortimentas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 12 12, 19:42)
Aš nekalbu apie maisto priedus. Aukščiausios rūšies gaminiuose gali būti n maisto priedų, bet aš kalbu apie mėsos pakaitalus, užpildus ir mechaniškai atskirtą mėsą.
Manau, kad nelabai atidžiai rinkotės ax.gif  Nes aš nevardinsiu įmonių ir pavadinimų, bet tikrai yra mėsos gaminių iš mėsos ir be baisaus maisto priedų sąrašo. Tiesiog parduotuvėje tikrai reikia  'dirbti', labai atidžiai rinktis..o jei nerandate, tai dar paieškoti ir kitose parduotuvėse ar kitose pardavimo vietose.

Duosiu pvz. be pavadinimų:
Karšto rūkymo kiaulienos nugarinė (a.r.): sudėtis: kiaulienos nugarinė 71 %, vanduo, valgomoji druska, kvapiosios medžiagos ir natūralūs prieskoniai, cukrus. (19 Lt/kg)

Gamintojai labai lengvai paaiškintų kodėl tiek procentų, jei imti pvz. rūkytą kumpį, tai jis ir bus mėsos 'šmotas', bet ne 100 proc. todėl, kad jis prieš rūkymą prieskoniuojamas, injektuojamas, 'masažuojamas' ir  rūkomas kol pasiekia parduotuvės lentynas..

O apie nesąžiningus gamintojus kita kalba. Yra visokių ir visko būna, bet visų negalima suniveliuot į 'blogiečius'..

O dar ir nuo požiūrio priklauso..kaip tame anekdote apie pesimistą ir optimistą vaikus. Gavo abu kalėdines dovanas..išvyniojo pesimistas savąją ir sako "oi, ir vėl "Lego" konstruktorius..", o optimistas išvyniojęs pamato mėšlo krūvą ir su džiaugsmu sušunka "o, pas mane buvo atėjęs arkliukas" smile.gif Taip ir su visom gaminačiom įmonėm, prekybos centrais ir pan. Tiesiog reik atrasti tai, kuo pasitiki, o jei nepasitiki viskuom, tai jau pagalvoti ir apie savo sveikatą, jau gal kažkas negerai ir galvoje g.gif

Man labai patiko A. Jasaitytės pasakymas Grinevičiūtės laidoje (visiškai pažodžiui nepasakysiu, bet esmė tokia): "ne kosmetika (o aš pridėsiu - ir ne maistas) žmonėms įvaro vėžį, žmogus vėžį prisišaukia pats".


Aš turėjau omeny ir maisto priedus ir mėsos pakaitalus. Kad ir kaip atidžiai ieškojau PC Maximoje neradau nė vieno grynarūšio ("aukščiausios kokybės) gaminio biggrin.gif parašykit į až kokią atradote naturalią karšto rūkymo kiaulienos file, nes mano paieškos mūsų mieste apsiriboja Maxima, IKI, Norfa, PC Grūste ir turgeliu. Gal apsimokės siūstis iš Vilniaus , Kauno ar Klaipėdos kur didesnis pasirinkimas g.gif
Jūsų minėtoj kiaulienos nugarinėj 29 proc. prieskonių, druskos, cukraus ir vandens? išties sakyčiau nebloga sudėtis bigsmile.gif Įdomu kaip gamintojai skaičiuoja procentus? Nuo 1 kg mėsos ar kaip?
Nuo žmogaus požiūrio ir psichologijos beabejo daug kas priklauso. Vienas profesorius mums sakė "valgykit nors ir š..., jei valgysit su apetitu nieko neatsitiks".
Bent jau mano filosofija tokia, jog noriu valgyti kuo natūralesnį produktą, kad ir kitų pagamintą. O pasitikėjimas slidus reikalas ax.gif Net neabejoju, kad kiekvienas mes klystame ir kartu esame teisūs, tik žmogaus ambicijos dažnai neleidžia pripažinti suklydus.
Beje visų tų Grinevičiūčių laidų ir pan. iš vis nežiūriu, o TV mačiau prieš gerus metus biggrin.gif
Atsakyti
jei norit kuo naturaliau maitintis tai sakyciau patys auginkit parsa,patys darykit desras ir visa kita...tada tikrai zinosit kuom jas seret,kaip ji uzaugo ir busit garantuota 100% mesos kokybe, tai ka perkam is parduotuviu ar turgeliu irgi nera garantijos kad viskas thumbup.gif kokybes...ten i sviezius lasinius "sugeba prileist gerio" kuris mesa pucia,daro sotesne...
Atsakyti
QUOTE(pavasarinė @ 2010 12 12, 18:17)
Aš turėjau omeny ir maisto priedus  ir mėsos pakaitalus. Kad ir kaip atidžiai ieškojau PC Maximoje neradau nė vieno grynarūšio ("aukščiausios kokybės) gaminio biggrin.gif parašykit į až kokią atradote naturalią karšto rūkymo kiaulienos file, nes mano paieškos mūsų mieste apsiriboja Maxima, IKI, Norfa, PC Grūste ir turgeliu. Gal apsimokės siūstis iš Vilniaus , Kauno ar Klaipėdos kur didesnis pasirinkimas g.gif

Jūsų minėtoj kiaulienos nugarinėj 29 proc. prieskonių, druskos, cukraus ir vandens? išties sakyčiau nebloga sudėtis bigsmile.gif Įdomu kaip gamintojai skaičiuoja procentus? Nuo 1 kg mėsos ar kaip?


Ne, atleiskit, nerašysiu nei viešai, nei AŽ. Manau, kad jei ieškote, tai tikrai surasite sau priimtinus produktus drinks_cheers.gif
Tai jau yra technologinės receptūros kaip skaičiuoja, bet jų viešai skelbiamų turbūt niekad nerasi smile.gif

Ir jūs neįsiskaitėt į žinutę, aš rašiau, kad karšto rūkymo gaminiai yra injekuojami ir masažuojami, tad nieko stebėtino tokie procentai.
Čia turėtumėt padiskutuot su kokiu maisto technologu, tiek kiek ne komercinė paslaptis, tai ir paaiškintų.

Pritariu jūsų girdėtam profesoriui 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Mirtyšė @ 2010 11 18, 23:56)
gal galetumet smulkiau nupasakoti visa jogurto gaminimo is  jogurto bakteriju YC-180 procesa? 
labai sudomino... isziurejau visa tema - nerandu....  doh.gif

pieną užvirint nereikia, jei žinot kad geras, jei abejojat, geriau užvirinkit, duokit atvėst iki 38º, įdėkit bakterijų ant peilio galiuko vienam litrui ir šiltai apvyniokit.

QUOTE(Mirtyšė @ 2010 11 19, 09:53)
aj, dar proporcijos idomu....

proporcijos maždaug tokios 1l ant peilio galiuko, nes tas pakelis jogurtinių bakterijų apskaičiuotas 200l pieno

QUOTE(Mirtyšė @ 2010 11 23, 22:06)
noriu namie pasidaryti jogurtuka ir nusipirkti pabandymui jogurto bakterijas YC-180. bet ju ten dezeleje labai daug yra, tad bijau, kad tokio kiekio tikrai nesuvartosim. jei kas noretu kartu pirkti ir pasidalinti pusiau, tai rasykit man i AZ.

jai naudosit kasdien bent litrą visai šeimai, šitas pakelis dings po 6 mėn., svarbu laikyt sandariai uždaryta šaldytuve
Atsakyti
QUOTE(blakstiena5 @ 2010 12 12, 20:46)
jei norit kuo naturaliau maitintis tai sakyciau patys auginkit parsa,patys darykit desras ir visa kita...tada tikrai zinosit kuom jas seret,kaip ji uzaugo ir busit garantuota 100% mesos kokybe, tai ka perkam is parduotuviu ar turgeliu irgi nera garantijos kad viskas  thumbup.gif kokybes...ten i sviezius lasinius "sugeba prileist gerio" kuris mesa pucia,daro sotesne...


drinks_cheers.gif bet yra kaip yra.....

QUOTE(Rasma @ 2010 12 12, 20:59)
Ne, atleiskit, nerašysiu nei viešai, nei AŽ. Manau, kad jei ieškote, tai tikrai surasite sau priimtinus produktus drinks_cheers.gif
Tai jau yra technologinės receptūros kaip skaičiuoja, bet jų viešai skelbiamų turbūt niekad nerasi smile.gif

Ir jūs neįsiskaitėt į žinutę, aš rašiau, kad karšto rūkymo gaminiai yra injekuojami ir masažuojami, tad nieko stebėtino tokie procentai.
Čia turėtumėt padiskutuot su kokiu maisto technologu, tiek kiek ne  komercinė paslaptis, tai ir paaiškintų.

Pritariu jūsų girdėtam profesoriui 4u.gif


Na, pasidalinti tuom ką jūs atradot tai būtų gražu iš jūsų pusės. Bet suprantu jus 4u.gif O mane tai labai stebina kaip karšto rūkymo file mėsos tik 48 proc., nors aišku jei suskaičiuot visus E ir dar injekcijas ar masažavimus kaip jus rasot, tai suprantama g.gif tik neaišku kokiais tikslais šitaip prifarširuotą file dar sukt į vakumą g.gif dėl galiojimo laiko? g.gif kam jį ilgint jei ir taip begalės koncervantų ją užkoncervuoja? Būtų be galo įdomu išgirsti maisto technologų komentarus.
Atsakyti
QUOTE(pavasarinė @ 2010 12 12, 19:33)
drinks_cheers.gif bet yra kaip yra.....
Na, pasidalinti tuom ką jūs atradot tai būtų gražu iš jūsų pusės. Bet suprantu jus 4u.gif O mane tai labai stebina kaip karšto rūkymo file mėsos tik 48 proc., nors aišku jei suskaičiuot visus E ir dar injekcijas ar masažavimus kaip jus rasot, tai suprantama g.gif  tik neaišku kokiais tikslais šitaip prifarširuotą file dar sukt į vakumą g.gif dėl galiojimo laiko? g.gif kam jį ilgint jei ir taip begalės koncervantų ją užkoncervuoja? Būtų be galo įdomu išgirsti maisto technologų komentarus.

Gal ir gražu, bet yra ir kitokių dalykų, kurie man daug svarbesni nei paatviravimas internete blush2.gif Mes visi lankomės tose pačiose parduotuvėse ir renkamės daugiau mažiau iš to paties prekių asortimento, tad tikrai žinau, kad su laiku atrasit kas geriau 4u.gif

Vakuumavimas yra tiesiog pakavimo būdas. Anksčiau į nerūšinį popierių susukdavo, dabar civilizuočiau..gaminys neveikiamas išorės veiksnių, neapčiupinėjamas, jo nėra galimybės bet kam pakeisti ar kaip kitaip paveikti..toks savotiškas ir apsidraudimas, kad bus parduodama tai, ką pagaminai.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 12 12, 21:46)
Gal ir gražu, bet yra ir kitokių dalykų, kurie man daug svarbesni nei paatviravimas internete blush2.gif Mes visi lankomės tose pačiose parduotuvėse ir renkamės daugiau mažiau iš to paties prekių asortimento, tad tikrai žinau, kad su laiku atrasit kas geriau 4u.gif
Vakuumavimas yra tiesiog pakavimo būdas. Anksčiau į nerūšinį popierių susukdavo, dabar civilizuočiau..gaminys neveikiamas išorės veiksnių, neapčiupinėjamas, jo nėra galimybės bet kam pakeisti ar kaip kitaip paveikti..toks savotiškas ir apsidraudimas, kad bus parduodama tai, ką pagaminai.


biggrin.gif 4u.gif

Kad būtų į tema ax.gif Naminis rikotos sūris (jei dar tokio nebuvo unsure.gif) "Reikės: 2 l nenugriebto kaimiško pieno, stiklinės natūralaus jogurto, 100 ml riebios grietinėlės, 2 šaukštelių šviežių citrinų sulčių, šaukštelio druskos. Nurodytus skystus produktus supilkite į puodą, sukrės-kite jogurtą, suberkite druską ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol mišinys sukrekės. Sukrėskite į keliais sluoksniais marlės Išklotą kiaurasamtį ir palikite, kad išvarvėtų skystis". Išbandytas receptas, rekomenduoju 4u.gif
Atsakyti
Arba kaip jau buvo minėt šioje temoje, 1 l. kefyro su visa pakuote į šaldiklį per dieną, tada nakčiai išimti sušalusį į ledą kefyrą iš pakuotės, įdėti į marlę, po kranu parišt ir ryte rasit rikotą biggrin.gif Man mažiau terlionės smile.gif

O jei bus norinčiųjų, tai galėsiu parašyt namų gamybos fermentinio sūrio receptą...mmm, skanumėlis, tik reiktų nusipirkt šliužo fermento 4u.gif Gyvenant daugiabutyje kažin kaip sektųsi, bet artimieji gyvenantys nuosavam name, tai išbandė ir nustebino, kai ant lentynos parodė savo rankomis pagamintą sūrio galvą smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rasma: 12 gruodžio 2010 - 20:47
QUOTE(Rasma @ 2010 12 12, 22:40)
Arba kaip jau buvo minėt šioje temoje, 1 l. kefyro su visa pakuote į šaldiklį per dieną, tada nakčiai išimti sušalusį į ledą kefyrą iš pakuotės, įdėti į marlę, po kranu parišt ir ryte rasit rikotą biggrin.gif Man mažiau terlionės smile.gif

O jei bus norinčiųjų, tai galėsiu parašyt namų gamybos fermentinio sūrio receptą...mmm, skanumėlis, tik reiktų nusipirkt šliužo fermento 4u.gif Gyvenant daugiabutyje kažin kaip sektųsi, bet artimieji gyvenantys nuosavam name, tai išbandė ir nustebino, kai ant lentynos parodė savo rankomis pagamintą sūrio galvą smile.gif



O kažin iš kaimiško rūpienio jį išplakus ir užšaldžius šaldikly gautųsi rikota? g.gif Nes pieno perdirbėjus boikotuojam biggrin.gif

laukiam fermentinio sūrio recepto 4u.gif
Atsakyti