Loveco, receptą nusirašiau, didžiulis ačiū
Truputį neaišku, jei galit patikslinkit: kuriam etape reikia raugą atsidėt sekančiam kartui? ar trečio vakaro pradžioj prieš maišant maišant su plikiniu? ir kokį kiekį atsidėt? pusę?
Dovanokit už žioplus klausimus
QUOTE(Loveco @ 2010 10 29, 14:20)
receptas labai paprastas:
pirmas vakaras- 1,5 stiklinės šilto vandens, 1,5 stiklinės ruginių miltų, 0,5 stiklinės kefyro, viską sumaišyt ir palikt šiltai
2 vakaras- pamaišyt raugą
3vakaras- maždaug vieną kg ruginių miltų užplikyt su 1,5 litro verdančio vandens, gerai išmaišyt ir palikt, kad atvėstų, tada supilti raugą ir viską gerai išmaišyt, apibarstyt miltais uždengti dubenį rankšluoščiu ar drobe ir palikti šiltai
4 vakaras- supilti dar apie 1 kg ruginių miltų, įberti 3 šaukštus druskos, kmynų viską gerai išminkyti ir palikti 2 valandom, tada suformuoti kelapalėlį/ius dėti į miltais pabarstytą skardą ir kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 1,5-2 valandas, iškepusios duonos plutą apšlakstyti/suvilgyti vandeniu ir uždengus rankšluoščiu/drobe palikti aušti per naktį.
Skanaus
labas vakaras.o kokio dydzio gaunas tas kepaliukas,nes 2 kg miltu skamba daugokai
kepaliukas nelygu kepaliukui musu duona niekada neissipucia kaip parduotuvine (gal ka ne taip darom, nezinau), bet ji iseina tokia sunki, kiek "sukritusi", todel is tokio kiekio miltu mum iseina du standartinio dydzio kepalai, tik jie geroooookai sunkesni nei parduotuveje, t.y. juose daugiau miltu, tankis didesnis Daznai is tokio kiekio kepam 4 mazesnius kepaliukus, man patinka plutele, tai tiesa sakant musu seimai (2 suauge, vienas metuku vaikas, kuris megsta pagrauzt duonytes) tokio kiekio uztenka....3-4 dienom, nes valgom tos duonos be proto daug- ji be proto skani. Ypac su sviestu ir cesnaku, druskyte.
o del raugo atsidejimo, tai gal ka ne taip supratau klausime, bet jo atsideti kitam kartui nereikia. Jis kaskart daromas naujas...
o del raugo atsidejimo, tai gal ka ne taip supratau klausime, bet jo atsideti kitam kartui nereikia. Jis kaskart daromas naujas...
Kiek man teko skaitinėtis tai raugas pagaminamas, prieš kepant atsidedamas į stiklainį kitam kartui ir taip nereik jo pastoviai raugint, jo visada turi. Aš kepusi su raugu duonytę, bet pirmam kartui man jo atidalino viena moteris, tai taip ir pasilikdavau, o paskiau ilgai nekepiau ir sugedo jis man,, eisiu į duonkepėlių temą paieškot raugo tik iš miltų ir vandens gal..
Mamytės, neaišku man dar su sviestu Ghi,, lydžiau 600 g 40min, gavosi skaidrus geltonas, kai sustingotapo matinis geltonas geltonas. Bet nežinau kodėl nebuvo kepintų riešutų kvapo, nuosėdų merliuke buvo lb mažai, kambario temp - oje jis sustingęs bet ten kur jau imta tai toks atitirpęs kaip aliejus {sausai ėmiau} ir neturi to riešutų skonio, bandžiau ant jo pakept tai nepasklido joks kepintų riešutų kvapas... kvapas man jo toks saldaus skanaus sviesto kai šaltą uostau, o skonis tai riebalo toks, nepatiko...
Tai nežinau galima jį naudot? nors kepinimui? gal reikėjo ilgiau pavirt iki to skanaus aromato? bet bijojau sudegint, nes dugnas vos vos pasidengė rudais taškiukais
Mamytės, neaišku man dar su sviestu Ghi,, lydžiau 600 g 40min, gavosi skaidrus geltonas, kai sustingotapo matinis geltonas geltonas. Bet nežinau kodėl nebuvo kepintų riešutų kvapo, nuosėdų merliuke buvo lb mažai, kambario temp - oje jis sustingęs bet ten kur jau imta tai toks atitirpęs kaip aliejus {sausai ėmiau} ir neturi to riešutų skonio, bandžiau ant jo pakept tai nepasklido joks kepintų riešutų kvapas... kvapas man jo toks saldaus skanaus sviesto kai šaltą uostau, o skonis tai riebalo toks, nepatiko...
Tai nežinau galima jį naudot? nors kepinimui? gal reikėjo ilgiau pavirt iki to skanaus aromato? bet bijojau sudegint, nes dugnas vos vos pasidengė rudais taškiukais
siuo atveju raugo dalint nereikia, jis sugenda greit.
O 3 dienos vakare normalu, kad jis pavandenijo vakar nepakilo nei kiek,, nezinau ar verta det kitus prouktus...
QUOTE(Saulužė @ 2010 11 01, 21:19)
O 3 dienos vakare normalu, kad jis pavandenijo vakar nepakilo nei kiek,, nezinau ar verta det kitus prouktus...
kaip suprast, pavandenijo, na jis neturetu buti kaip vanduo, bet ir ne kieta mase. Skystas. As negadinciau produktu, jei raugas kelia itarimu vien todel, kad is pirmo karto net ir raugas gali nevisada iseit. Mes nors jau ilgai kepam, bet buna, kad supelija net jis, nors laikom tiek pat, kiek visada- lygiai dvi paras (gal jus laiket tris paras?)
QUOTE(Loveco @ 2010 11 01, 22:47)
kaip suprast, pavandenijo, na jis neturetu buti kaip vanduo, bet ir ne kieta mase. Skystas. As negadinciau produktu, jei raugas kelia itarimu vien todel, kad is pirmo karto net ir raugas gali nevisada iseit. Mes nors jau ilgai kepam, bet buna, kad supelija net jis, nors laikom tiek pat, kiek visada- lygiai dvi paras (gal jus laiket tris paras?)
Pirmą d. sudėjau produktus, viskas atrodė normaliai, antrą d. jis nepakilo ir nebuvo burbuliukų, bet pamaišiau, kaip priklauso, trečią dieną viršuje atsisluoksniavo vandenukas,, nu iš šono žiūrint tai kaip ir raugas, tik virš jo pora cm vien tik skystis, tai daugiau nebedariau nieko, reik daugiau paskaitinėt apie raugus ir vėl bandyt
QUOTE(Loveco @ 2010 10 31, 13:30)
o del raugo atsidejimo, tai gal ka ne taip supratau klausime, bet jo atsideti kitam kartui nereikia. Jis kaskart daromas naujas...
bet galima ir atsidėti. aš atsidedu ir padedu į šaldiklį. kai reikia, atšildau kambario temperatūroje, šiektiek vandens, šiektiek miltų, išmaišau ir palieku bent per naktį. po to jau galima dėti miltus ir visą kitą ir minkyti.
sutaupau ne daug - tik vieną dieną lyginant su loveco receptu. bet, sako, kad kuo raugas senesnis, tuo geriau jis rūgsta
jei kasnors nutinka ir "prarandu" raugą, tai nėr bėdos - nebūtina eiti ieškoti, kas pasidalintų - pasigaminu išnaujo pagal tą patį kaip ir loveco receptą.
pastebėjau, kad tikrai pirmus 2-3 kartus po naujo raugo duona kyla mažiau, nei vėlesnius.
atsidėti reikia prieš visų kitų ingredientų (miltų druskos kmynų) dėjimą. aš atsidedu apie 100-150 ml raugo ir kepu duoną iš maždaug 1,0 - 1,5 kg miltų.
QUOTE(Saulužė @ 2010 10 31, 23:02)
Mamytės, neaišku man dar su sviestu Ghi,, lydžiau 600 g 40min, gavosi skaidrus geltonas, kai sustingotapo matinis geltonas geltonas. Bet nežinau kodėl nebuvo kepintų riešutų kvapo, nuosėdų merliuke buvo lb mažai, kambario temp - oje jis sustingęs bet ten kur jau imta tai toks atitirpęs kaip aliejus {sausai ėmiau} ir neturi to riešutų skonio, bandžiau ant jo pakept tai nepasklido joks kepintų riešutų kvapas... kvapas man jo toks saldaus skanaus sviesto kai šaltą uostau, o skonis tai riebalo toks, nepatiko...
Tai nežinau galima jį naudot? nors kepinimui? gal reikėjo ilgiau pavirt iki to skanaus aromato? bet bijojau sudegint, nes dugnas vos vos pasidengė rudais taškiukais
Tai nežinau galima jį naudot? nors kepinimui? gal reikėjo ilgiau pavirt iki to skanaus aromato? bet bijojau sudegint, nes dugnas vos vos pasidengė rudais taškiukais
Šį kartą jums nepavyko, nes būtent nuostabusis kvapas išduoda apie sėkmingą procesą, ir jau vien prikišus nosį prie kad ir atšalusio ghi, jaučiasi labai malonus kvapas. Gali būti, kad per trumpai virėt. Pakeiskite sviesto žaliavą.
Nenusiminkit, kitą kartą jums tikrai išeis
QUOTE(Spalvota diena @ 2010 11 02, 15:18)
Šį kartą jums nepavyko, nes būtent nuostabusis kvapas išduoda apie sėkmingą procesą, ir jau vien prikišus nosį prie kad ir atšalusio ghi, jaučiasi labai malonus kvapas. Gali būti, kad per trumpai virėt. Pakeiskite sviesto žaliavą.
Nenusiminkit, kitą kartą jums tikrai išeis
Nenusiminkit, kitą kartą jums tikrai išeis
atšalęs man maloniai kvepia, bet tas kvapas lyg saldinto sviesto, skanus toks, bet skonis nekoks ir kepant kvapas lyg sviestuko, tik kad nesvyla. Man irgi tik viena priežastis į galvą lenda, kad per trumpai... nes pirmą kart bandžiau prieš pusmetį gal, tai sudeginau, o dabar tikrai viską teisingai dariau, bet turbūt iš tos baimės vėl sudegint, neišlaukiau to kvapo atsiradimo
Nu žodžiu, trečią kart tikrai pavyks o sakykit man šitą savo gaminį ar galima nors kepimui sunaudot, nekenksmingas?
O dariau iš Rokiškio parduotuvinio 82 proc., bet skaičiau, kad gaunasi mamytėms iš jo... matyt nepavykimo priežastis nedavirimas...
QUOTE(Mililė @ 2010 11 02, 17:49)
Labai norėčiau paragauti ghi sviesto tokio kaip jis turėtų būti iš tikrųjų prieš pradedant pačiai gaminti kad žinočiau ar tikrai gavosi. Gal galite patarti.
Vat aš irgi vis pagalvoju, kad reik gal nusipirkt paragaut, kad žinot koks skonis, o tai sakau, pasigaminau ir nėr to garsiojo riešutų kvapo ir nesuprantu ką aš čia pasigaminau ghi ar ne ghi, valgyt - nevalgyt