Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto produktų gamyba namuose

QUOTE(*GREISI* @ 2009 06 05, 14:09)
O giras ar kas darote? http://www.lietuvos....erimai/gira.htm
Pagaminau obuolių žiūrėsiu ar skanu.Medaus taip pat vakare padarysiu.

Aš labai norėčiau bigsmile.gif gal pasidalintumėte girų receptais 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulužė @ 2009 06 07, 17:47)
Aš labai norėčiau bigsmile.gif gal pasidalintumėte girų receptais 4u.gif

gal ko konkretaus?šiaip gausybė receptų internete.Mano išbandyta nedaug.Obuolių gira vaikams patiko,man nelabai.Skaniausia gal duonos ,medaus ir tt.
Receptai/Duonos gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Duonos gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Duonos gira - gira, kuriai gaminti naudojama duona.


[redaguoti] Ingredientai
5 litrai vandens,
l kg džiovintos duonos,
500 g cukraus,
25 g razinų,
50 g mielių.

[redaguoti] Paruošimas
Užvirinus vandenį, sudedama duona ir pavirinama 15 minučių. Nuėmus nuo ugnies, palaikoma 3—4 valandas. Po to nukošiama, į skystį suberiamas cukrus, sudedamos su cukrumi ištrintos mielės ir palaikoma 12 valandų, kol įrūgsta. Nugraibius putas, gira supilstoma į butelius, įdedama razinų. Gerti tinka po 2—3 dienų.

Bandžiusiojo pastaba: Jei duoną virinsite 15 minučių, kaip parašyta šiame recepte, ji taps košele, kurią bus be galo sunku nukošti. Tad geriau ne virinti, o tiesiog užplikyti paskrudintą ar džiovintą duoną verdančiu vandeniu.

Gauta iš „http://lt.wikibooks.org/wiki/Receptai/Duonos_gira“

Papildyta:
/Kmynų gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Kmynų gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Kmynų gira - gira, kuriai gaminti naudojama ruginė duona, taip pat kmynai.


[redaguoti] Ingredientai
5 l vandens
500 g sužiedėjusios ruginės duonos
200 g cukraus
15 g mielių
25 g kmynų

[redaguoti] Paruošimas
Ruginę duoną supjaustyti mažais gabalėliais, išdžiovinti. Gerai gaunasi ir supjausčius duoną plonomis, apie 8 mm storio riekėmis ir jos nedžiovinus. Visą vandenį užvirinti ir 4,5 litro užplikyti duoną, o likusiu kiekiu užplikyti kmynus. Tada palaikyti 3-4 valandas, kol atauš iki maždaug 40laipsnių C ir nukošti. Į nukoštą duonos tirpalą supilti nenukoštą kmynų plikalą, supilti su dalimi cukraus išsuktas mieles ir likusį cukrų ir 2-3 dienas laikyti šiltoje (18-25 C) patalpoje. Vėliau iki vartojimo laikyti vėsioje vietoje.

Gauta iš „http://lt.wikibooks.org/wiki/Receptai/Kmyn%C5%B3_gira“

Obuolių gira - gira, kuriai gaminti naudojami obuoliai.


[redaguoti] Ingredientai
2 kg obuolių
200 g cukraus
400 g medaus
60 g mielių
2 šaukštai malto cinamono
8 l vandens.

[redaguoti] Paruošimas
Obuolius nuplauti, supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti į indą (geriausiai į emaliuotą), užpilti šaltu vandeniu ir užvirti. Puodą nukaisti ir palaikyti 2-3 valandas, kol pritrauks. Nuovirą perkošti (geriausiai per smulkų koštuvą), suberti cukrų ir medų, mieles, cinamoną po to uždengti(rankšluosčiu ar servetėle) ir padėti į šaltą vietą, kad įrūgtų. Palaikius 2-3 dienas, girą dar kartą perkošti ir išpilstyti į butelius. Juos sandariai uždaryti ir palaikyti šaldytuve 5-6 dienas. Girą rekomenduojama patiekti atšaldytą.

Gauta iš „http://lt.wikibooks.org/wiki/Receptai/Obuoli%C5%B3_gira“


Receptai/Pieno gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Pieno gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Pieno gira - gira, kuriai gaminti naudojamas pienas


[redaguoti] Ingredientai
5 l kuo liesesnio pieno
200 g cukraus
50 g mielių

[redaguoti] Paruošimas
Cukrų ištirpdyti piene. Pieną užvirinus atvėsinti iki kambario temperatūros. Įdėti cukruje išrintas mieles ir užraugti. Atvėsinus išpilstyti į butelius

Receptai/Medaus gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Medaus gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Medaus gira - gira, kuriai gaminti naudojamas medus, taip pat razinos bei citrina.


[redaguoti] Ingredientai
3 l vandens
0,5 kg medaus
60 g mielių
0,5 stiklinės razinų
1 citrina
cukrus mielėms ištrinti

[redaguoti] Paruošimas
Užverdame vandenį. Jame ištirpiname medų ir atvėsiname. Supilame su cukrumi sutrintas mieles. Puodą uždengiame švariu lininiu rankšluosčiu, pastatome šiltoje patalpoje ir paliekame per naktį. Nugriebiame susidariusias putas, suberiame razinas ir supilame išspaustas citrinos sultis. Girą supilstome į butelius ir laikome šaltai. Geriame po 2-3 parų


Receptai/Medaus gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Medaus gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Medaus gira - gira, kuriai gaminti naudojamas medus, taip pat razinos bei citrina.


[redaguoti] Ingredientai
3 l vandens
0,5 kg medaus
60 g mielių
0,5 stiklinės razinų
1 citrina
cukrus mielėms ištrinti

[redaguoti] Paruošimas
Užverdame vandenį. Jame ištirpiname medų ir atvėsiname. Supilame su cukrumi sutrintas mieles. Puodą uždengiame švariu lininiu rankšluosčiu, pastatome šiltoje patalpoje ir paliekame per naktį. Nugriebiame susidariusias putas, suberiame razinas ir supilame išspaustas citrinos sultis. Girą supilstome į butelius ir laikome šaltai. Geriame po 2-3 parų


Atsakyti
Ačiū labai 4u.gif radau ir daugiau receptukų, tikrai kažką bandysiu, labai noriu smile.gif
Greisi, minėjot, kad darėt obuolių girą, man kažkaip užkliuvo, kad giros užraugiamos šiltoje patalpoje, o vat obuolių girą patatyt rūgt šaltai, gal čia klaida g.gif
Atsakyti
Dar įdomu ar naudojat gyvas mieles ar tinka ir sausos g.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulužė @ 2009 06 07, 19:35)
Ačiū labai 4u.gif radau ir daugiau receptukų, tikrai kažką bandysiu, labai noriu smile.gif
Greisi, minėjot, kad darėt obuolių girą, man kažkaip užkliuvo, kad giros užraugiamos šiltoje patalpoje, o vat obuolių girą patatyt rūgt šaltai, gal čia klaida g.gif

dariau ,tai obuolių sulčių girą.Dariau kaip visas ,nes niekur neradau parašyta kitaip,kad daryt ,o kur jūs radote?Gal įmesit nuorodą.Bet dabar,kai pastovėjo šaldytuve,tai labai skani.
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2009 06 08, 08:53)
dariau ,tai obuolių sulčių girą.Dariau kaip visas ,nes niekur neradau parašyta kitaip,kad daryt ,o kur jūs radote?Gal įmesit nuorodą.Bet dabar,kai pastovėjo šaldytuve,tai labai skani.

Anyta mano dare is obuoliu, bet dziovintu, nu skanesnes giros nesu ragavusi wub.gif Dabar cia skaitau-kad obuoliai zali mastau.gif
Ji minejo, kad dziovintus obuolius pavirti, perkosti ir viska daryti kaip kad su dziovinta duona. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2009 06 08, 09:38)
Anyta mano dare is obuoliu, bet dziovintu, nu skanesnes giros nesu ragavusi wub.gif Dabar cia skaitau-kad obuoliai zali mastau.gif 
Ji minejo, kad dziovintus obuolius pavirti, perkosti ir viska daryti kaip kad su dziovinta duona.  4u.gif

Taip ir šitą žinau.Yra daug variantų.Bet būtent dariau obuolių sulčių girą.Bet dabar ,kai patovėjo dvi paras šaldytuve,tai labai skani.Naudoju mieles tas iš šaldytuvo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *GREISI*: 09 birželio 2009 - 08:50
QUOTE(*GREISI* @ 2009 06 07, 18:52)
Gauta iš „http://lt.wikibooks.org/wiki/Receptai/Kmyn%C5%B3_gira“

Obuolių gira - gira, kuriai gaminti naudojami obuoliai.
[redaguoti] Ingredientai
2 kg obuolių
200 g cukraus
400 g medaus
60 g mielių
2 šaukštai malto cinamono
8 l vandens.

[redaguoti] Paruošimas
Obuolius nuplauti, supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti į indą (geriausiai į emaliuotą), užpilti šaltu vandeniu ir užvirti. Puodą nukaisti ir palaikyti 2-3 valandas, kol pritrauks. Nuovirą perkošti (geriausiai per smulkų koštuvą), suberti cukrų ir medų, mieles, cinamoną po to uždengti(rankšluosčiu ar servetėle) ir padėti į šaltą vietą, kad įrūgtų. Palaikius 2-3 dienas, girą dar kartą perkošti ir išpilstyti į butelius. Juos sandariai uždaryti ir palaikyti šaldytuve 5-6 dienas. Girą rekomenduojama patiekti atšaldytą.

Va čia, man atrodo, kad ji turėtų būt laikoma šiltai ar kambario tmperatūroj, kaip gi įrūgs laikant šaltai g.gif pakomentuokit prašau 4u.gif
Papildyta:
Kmynų, medaus giros užraugiamos šiltoje patalpoje, duonos, pieno giros tiklsliai neparašyta kokioje temperatūroje raugt, bet aš taip suprantu, kad bet kokia gira turėtų būt užraugiama šiltai, nes kitaip tiesiog neužsiraugs unsure.gif
Atsakyti
Dariau pagal šitą
2 l obuolių sulčių,
3 l vandens,
400 g cukraus,
20 g mielių.

Į sultis supilamas virintas atvėsintas vanduo.Mielės ištirpinamos su trupučiu cukraus, išmaišomos su virintu vandeniu ir gauta tyrelė supilama į sultis.Suberiamas likęs cukrus, išmaišoma, rauginama šiltoje patalpoje apie 12-16 val. Išrūgusi gira supilstoma į butelius ir sandariai užkemšama.Po 2-3 dienų girą galima gerti
Atsakyti
Na dėkui 4u.gif
aš manau, kad tame recepte kur gira iš obuoliukų yra tiesiog klaida smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Amica @ 2009 06 07, 16:04)

Draugės dėdė turi registruotą ekologišką ūkį. Tai pasakojo draugė kaip jis tame ūkyje ekologiškus agurkus augina. Tręšia tai Dieve padėk  doh.gif . Sakau, tai kaip iš jo tas daržoves priima, kaip sertifikatą išduoda?  blink.gif . Juokiasi draugė - pinigai visur savo darbą padaro  doh.gif . Vat tau ir ekologija  blink.gif



as irgi tokiu "bajeriu" esu girdejusi - sertifikavo kad augina eko grikius, metus paaugino - per mazas derlius pasirode, tai pradejo tresti ir augina su vosom trasom bet zenkliuka vis tiek deda eko doh.gif nebeperku ekologisku kruopu po tokios istorijos....

o jogurto neesu darius, reiks pabandyti labai patiko. beje as sekmadieni vaziuosiu i kauna, galeciau kaunietems jei spes susigriebti iki ryt popietes paimti indeli kita ir atvezti, tik jau reiktu kazkaip is manes pasiimti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(omega @ 2009 06 11, 22:17)
as irgi tokiu "bajeriu" esu girdejusi - sertifikavo kad augina eko grikius, metus paaugino - per mazas derlius pasirode, tai pradejo tresti ir augina su vosom trasom bet zenkliuka vis tiek deda eko doh.gif  nebeperku ekologisku kruopu po tokios istorijos....

Deja, aš irgi girdėjau tokių dalykėlių apie ekoagros sertifikatorius. Sako, reikia -atvyksta patikrą daryti prieš lietų, reikia - po lietaus. Bet ką čia norėti. Juk ir taip aišku, kad tokiose šalyse kaip Lietuva tokie dalykai dedasi. Aišku ne visur ir ne pas visus, bet kad dedasi tai nereikia net abejoti. Tiesiog reikia būti atidiems ir nesirgti tik termino/sertifikato "ekologiškas" liga.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MAMarija: 11 birželio 2009 - 22:16