QUOTE(Saulužė @ 2009 06 07, 17:47)
Aš labai norėčiau
gal pasidalintumėte girų receptais
gal ko konkretaus?šiaip gausybė receptų internete.Mano išbandyta nedaug.Obuolių gira vaikams patiko,man nelabai.Skaniausia gal duonos ,medaus ir tt.
Receptai/Duonos gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Duonos gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Duonos gira - gira, kuriai gaminti naudojama duona.
[redaguoti] Ingredientai
5 litrai vandens,
l kg džiovintos duonos,
500 g cukraus,
25 g razinų,
50 g mielių.
[redaguoti] Paruošimas
Užvirinus vandenį, sudedama duona ir pavirinama 15 minučių. Nuėmus nuo ugnies, palaikoma 34 valandas. Po to nukošiama, į skystį suberiamas cukrus, sudedamos su cukrumi ištrintos mielės ir palaikoma 12 valandų, kol įrūgsta. Nugraibius putas, gira supilstoma į butelius, įdedama razinų. Gerti tinka po 23 dienų.
Bandžiusiojo pastaba: Jei duoną virinsite 15 minučių, kaip parašyta šiame recepte, ji taps košele, kurią bus be galo sunku nukošti. Tad geriau ne virinti, o tiesiog užplikyti paskrudintą ar džiovintą duoną verdančiu vandeniu.
Gauta iš http://lt.wikibooks.org/wiki/Receptai/Duonos_gira
Papildyta:
/Kmynų gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Kmynų gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Kmynų gira - gira, kuriai gaminti naudojama ruginė duona, taip pat kmynai.
[redaguoti] Ingredientai
5 l vandens
500 g sužiedėjusios ruginės duonos
200 g cukraus
15 g mielių
25 g kmynų
[redaguoti] Paruošimas
Ruginę duoną supjaustyti mažais gabalėliais, išdžiovinti. Gerai gaunasi ir supjausčius duoną plonomis, apie 8 mm storio riekėmis ir jos nedžiovinus. Visą vandenį užvirinti ir 4,5 litro užplikyti duoną, o likusiu kiekiu užplikyti kmynus. Tada palaikyti 3-4 valandas, kol atauš iki maždaug 40laipsnių C ir nukošti. Į nukoštą duonos tirpalą supilti nenukoštą kmynų plikalą, supilti su dalimi cukraus išsuktas mieles ir likusį cukrų ir 2-3 dienas laikyti šiltoje (18-25 C) patalpoje. Vėliau iki vartojimo laikyti vėsioje vietoje.
Gauta iš http://lt.wikibooks.org/wiki/Receptai/Kmyn%C5%B3_gira
Obuolių gira - gira, kuriai gaminti naudojami obuoliai.
[redaguoti] Ingredientai
2 kg obuolių
200 g cukraus
400 g medaus
60 g mielių
2 šaukštai malto cinamono
8 l vandens.
[redaguoti] Paruošimas
Obuolius nuplauti, supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti į indą (geriausiai į emaliuotą), užpilti šaltu vandeniu ir užvirti. Puodą nukaisti ir palaikyti 2-3 valandas, kol pritrauks. Nuovirą perkošti (geriausiai per smulkų koštuvą), suberti cukrų ir medų, mieles, cinamoną po to uždengti(rankšluosčiu ar servetėle) ir padėti į šaltą vietą, kad įrūgtų. Palaikius 2-3 dienas, girą dar kartą perkošti ir išpilstyti į butelius. Juos sandariai uždaryti ir palaikyti šaldytuve 5-6 dienas. Girą rekomenduojama patiekti atšaldytą.
Gauta iš http://lt.wikibooks.org/wiki/Receptai/Obuoli%C5%B3_gira
Receptai/Pieno gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Pieno gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Pieno gira - gira, kuriai gaminti naudojamas pienas
[redaguoti] Ingredientai
5 l kuo liesesnio pieno
200 g cukraus
50 g mielių
[redaguoti] Paruošimas
Cukrų ištirpdyti piene. Pieną užvirinus atvėsinti iki kambario temperatūros. Įdėti cukruje išrintas mieles ir užraugti. Atvėsinus išpilstyti į butelius
Receptai/Medaus gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Medaus gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Medaus gira - gira, kuriai gaminti naudojamas medus, taip pat razinos bei citrina.
[redaguoti] Ingredientai
3 l vandens
0,5 kg medaus
60 g mielių
0,5 stiklinės razinų
1 citrina
cukrus mielėms ištrinti
[redaguoti] Paruošimas
Užverdame vandenį. Jame ištirpiname medų ir atvėsiname. Supilame su cukrumi sutrintas mieles. Puodą uždengiame švariu lininiu rankšluosčiu, pastatome šiltoje patalpoje ir paliekame per naktį. Nugriebiame susidariusias putas, suberiame razinas ir supilame išspaustas citrinos sultis. Girą supilstome į butelius ir laikome šaltai. Geriame po 2-3 parų
Receptai/Medaus gira
Puslapis iš Vikiknygų
< Receptai
(Nukreipta iš Receptai/Gėrimai/Giros/Medaus gira)
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Medaus gira - gira, kuriai gaminti naudojamas medus, taip pat razinos bei citrina.
[redaguoti] Ingredientai
3 l vandens
0,5 kg medaus
60 g mielių
0,5 stiklinės razinų
1 citrina
cukrus mielėms ištrinti
[redaguoti] Paruošimas
Užverdame vandenį. Jame ištirpiname medų ir atvėsiname. Supilame su cukrumi sutrintas mieles. Puodą uždengiame švariu lininiu rankšluosčiu, pastatome šiltoje patalpoje ir paliekame per naktį. Nugriebiame susidariusias putas, suberiame razinas ir supilame išspaustas citrinos sultis. Girą supilstome į butelius ir laikome šaltai. Geriame po 2-3 parų