Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto produktų gamyba namuose

QUOTE(sena pažįstama @ 2009 03 18, 14:34)
Zinot, kai sita dalyka pasakiau draugei, dirbanciai Pieno zvaigzdese, tai ji tiek supyko, kad sako, jog zmones prisigalvoja nesamoniu tokiu dideliu, kad paskui kaip pletkais tiki visais doh.gif Jooo, tik pardaveja ir zinanti, kaip tas pienas pagamintas ir is ko irnesakyk.gif 

Na, bet ir pasitikėti nelabai yra kuo ax.gif
jau, ką sako gamintojai, ar dar geriau - reklama - neišeina tikėti ir tiek. Kad ir patii tikriausia tiesa būtų ax.gif

Supermamytės... anksčiau kalbėjote apie Ghi...
Ar tikras sviestas (pvz., "Baltas" ar "Smetoniškas") - jis lydomas natūraliai nekvepia (t.y. smirda)?
Labai noriu pabandyti išsilydyti sviestą, bet niekaip nesusikaupiu vien dėl kvapo...
g.gif Gal jis pasinaikins ax.gif ?
Atsakyti
QUOTE(ei tu @ 2009 03 19, 14:46)
Na, bet ir pasitikėti nelabai yra kuo  ax.gif 
jau, ką sako gamintojai, ar dar geriau - reklama - neišeina tikėti ir tiek. Kad ir patii tikriausia tiesa būtų  ax.gif

Supermamytės... anksčiau kalbėjote apie Ghi...
Ar tikras sviestas (pvz., "Baltas" ar "Smetoniškas") - jis lydomas natūraliai nekvepia (t.y. smirda)?
Labai noriu pabandyti išsilydyti sviestą, bet niekaip nesusikaupiu vien dėl kvapo...
g.gif  Gal jis pasinaikins  ax.gif ?

Truputį nesuprantu klausimo g.gif Jums sviestas šiaip smirda? blink.gif Aš lydydama sviestą jokio kvapo nejaučiau, tik paskui atsirado tas ypatingas GHI kvapas rolleyes.gif Bet man ir šiaip sviestas nesmirda, tai gal dėl to aš jo neužuodžiau...
Atsakyti
QUOTE(Tejyte @ 2009 03 19, 17:09)
Truputį nesuprantu klausimo g.gif Jums sviestas šiaip smirda? blink.gif Aš lydydama sviestą jokio kvapo nejaučiau, tik paskui atsirado tas ypatingas GHI kvapas rolleyes.gif Bet man ir šiaip sviestas nesmirda, tai gal dėl to aš jo neužuodžiau...

Aha...
esu bandžiusi ir Smetonišką ir Baltą - abu galiojantys, pagaminti iš saldžiosios grietinėlės, sviestas, o ne riebalų mišinys. Juos lydant yra toks man nemalonus kvapas. Jis neaitrus ir nestiprus, bet kažkada užuodžiau, tai dabar vis labiau jį pastebiu ir mane jis erzina.
Kiek pasidomėjau, tai, sako, natūralus sviestas ir turi šiokį tokį specifinį kvapą...
Bet gal čia tik man su uosle ar šiaip su sviestu blogai... g.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(*GAILĖ* @ 2009 03 10, 17:36)
galvojau, į kurią čia temą tiktų rašyt, ir niekaip nesugalvojau. todėl bandau čia:
kaip, mamytės ketinat ekologiškai margint kiaušinius per velykas? ar vienintelė išeitis - svogūnų lukštai? gal žinot, kaip natūraliom priemonėm išgaut kokių linksmesnių spalvų?


Grįšiu prie kiaušinių dažymo ax.gif

jau ne vienerius metus eksperimentuoju su natūraliais dažais. Bandysiu ir šiemet. Man gražiausi kiaušiniai gaunasi, kai juos apdėlioju per naktį pamirkytais svogūno lukštais (ne visą kiaušinį, turi likti ir baltų lopų), apvynioju siūlu, kad nenukristų lukštai ir verdu su žolėm.kol kas gražiausi buvo virti kelias dienas pamirkytose dilgėlėse. Bet va atkapsčiau kokių "receptų" - šiemet bandysiu kitus atspalvius:

QUOTE
Vietoje to, kad kasmet dažytumėte kiaušinius vienodomis sintetinėmis spalvomis, pasinaudokite senovėje naudotas priemones. Natūraliomis priemonėmis dažyti kiaušiniai atrodo puikiai ir papuoš stalą, be to tokiu dažymo būdu džiaugsis Jūsų vaikai. Tėvai gali iš anksto išvirti kiaušinius ir leisti vaikams paeksperimentuoti su natūraliais dažais.


Dažymo technika

Šaltas dažymas sukuria subtilius, pusskaidrius šešėlius, bet jo pasekmėje kiaušiniai gali būti nudažyti labai nelygiai, jei nebus budriai apsukami. Naudojant šaltą dažymą, kiaušiniai ir dažymo produktai verdami atskirai. Po to, kai dažymo priemonė bus atvėsinta ir perkošta, įmerkite kiaušinius 5-10 minučių ir sausai nušluostykite popieriniu rankšluosčiu.
Jei dažote virdami, tai kiaušiniai įgauna intensyvesnę ir lygesnę spalvą. Norėdami dažyti 8 kiaušinius virdami, naudokite 2 šaukštus acto kiekvienam litrui vandens. Sudėkite kiaušinius į kiaušinių virimo indą ir užpilkite 2,5 cm vandens. Sudėkite natūralias dažymo priemones, užvirkite ir sumažinę ugnį virkite 20-30 minučių. Nuplaukite drungnu vandeniu.

Spalvų receptai

Ochra tonai
4 pilni puodeliai (suslėgti) raudonojo svogūno lukštų. Virkite nuo 30 minučių iki valandos. Priklausomai nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko spalva bus nuo šviesiai iki tamsiai raudonos.
Auksinė
Įdėkite 2-3 šaukštelį ciberžolės (kurkumos) į karštą vandenį arba pavirkite (jei norite intensyvesnės spalvos).
Rožinė
Pamirkykite kietai virtus kiaušinius spanguolių arba burokėlių sultyse.
Violetinė
Į karštą vandenį sudėkite žibučių žiedus ir mirkykite per naktį. Jei norite šviesiai violetinės spalvos, įpilkite šiek tiek citrinos sulčių.
Mėlyna
Dvi susmulkintos galvos (16 puodelių) raudonojo kopūsto, 2 litrai vandens ir 6 šaukštai balto acto. Mirkykite per naktį, jei norite ryškiai mėlynos spalvos.
Žalia
Į violetinės spalvos mišinį įdėkite šaukštelį sodos arba virkite kiaušinius su špinatais.
Šviesiai violetinė
Mirkykite kieti virtus kiaušinius vynuogių sultyse.
Pastelinės spalvos
Jei norite šviesiai rožinių ir melsvų spalvų, patrinkite kiaušinių lukštus mėlynėmis ir spanguolėmis.
Smėlio (rusvai-gelsva)
4 suslėgti puodeliai geltonų svogūnų lukštų. Virkite nuo 30 minučių iki valandos. Spalvos intensyvumas priklauso nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko.
Ruda
Virkite kiaušinius 1 litre kavos.

Dažymas vašku. Vinuką su mažyte galvute įsmeigiame į pieštuką. Tai - darbo įrankis. Skardinėje ištirpiname vašką (ne parafiną!) ir laikome jį ant mažytės ugnies. Vinuko galvutę mirkome į ištirpintą vašką ir piešiame norimus raštus ant kietai išvirto ir dar šilto kiaušinio. Kai vaškas sustingsta, kiaušinį dedame į šiltus (ne karštus!) dažus. Išėmę vašką nugramdome arba pašildome ir nušluostome servetėle. Jei norime gauti kelių spalvų raštus, pirmiausia kiaušinį nudažome šviesesne spalva (pvz., geltona), išbraižome raštus ir merkiame į tamsesnę spalvą (pvz., mėlyną). Šiuo atveju turime žalią kiaušinį su geltonais raštais.



O čia apie amrginimą vašku šiek tiek. Jei jau bandyt, tai reikia dabar rūpintis:

QUOTE
Pirmiausia nevirti kiaušiniai yra išmarginami vašku, vėliau jie keletui valandų panardinami į dvi tris savaites vandenyje mirkusių juodalksnio žievių ir surūdijusių gelžgalių tirpalą. Tirpalas margučius nudažo pilkai. Juodą spalvą jie įgauna, kai išverdami svogūnų lukštų tirpale. Galiausiai margutis sausai nuvalomas ir patepamas aliejumi, kad blizgėtų. Buvusios vašku padengtos vietos lieka baltos arba rudos.
Atsakyti
QUOTE(Žiogelis @ 2009 03 22, 16:41)
Grįšiu prie kiaušinių dažymo  ax.gif

jau ne vienerius metus eksperimentuoju su natūraliais dažais. Bandysiu ir šiemet. Man gražiausi kiaušiniai gaunasi, kai juos apdėlioju per naktį pamirkytais svogūno lukštais (ne visą kiaušinį, turi likti ir baltų lopų), apvynioju siūlu, kad nenukristų lukštai ir verdu su žolėm.kol kas gražiausi buvo virti kelias dienas pamirkytose dilgėlėse. Bet va atkapsčiau kokių "receptų" - šiemet bandysiu kitus atspalvius:
O čia apie amrginimą vašku šiek tiek. Jei jau bandyt, tai reikia dabar rūpintis:

Geri receptukai, reikės ką nors išbandyti, nes aš niekad nenaudoju dažų, o verdu svogūnų lukštuose. Čia bus paįvairinimas.
Atsakyti
Aš taip pat lig šiol tik su svogūnų lukštais dažydavau be jokių dažų, dėkui už puikius receptėlius būtinai šiais metais kažkuriuo pasinaudosiu 4u.gif
Atsakyti
Merginos,

vakar pasidariau Ghi - kvapas/skonis superinis!

Klausimas apie sveikuma - ar taip ilgai kaitintas sviestas nera kenksmingas sveikatai, juk daznai skaitome atsiliepimus apie perkepintus/perkaitintus riebalus.
As buvau radus viena psta apie "smoke point:, t.y.

fat is no longer good for consumption after it has exceeded its smoke point and has begun to break down. Once a fat starts to smoke, it usually will emit a harsh smell and fill the air with smoke. In addition it is believed that fats that have gone past their smoke points contain a large quantity of free radicals which contibute to risk of cancer. Sviesto smoke point yra 177 C.
Gal kuri sia tema domejotes ir galite daugiau pakomentuoti?
Atsakyti
QUOTE(Žiogelis @ 2009 03 22, 16:41)
Grįšiu prie kiaušinių dažymo  ax.gif



Sveikutes smile.gif
As irgi naudoju tik naturalius dazus, o vaikams labai graziai gaunasi kai jie kiausinukus apipiesia vaskinemis kreidelemis, o tik paskui deda i dazus smile.gif. Tik aisku taip dazyti kiausiniai nera ryskiu spalvu, nors "naturalaus dazo" negailiu, kartais dedu dviguba norma. Rezultate ciberzole dazyti mazai skiriasi nuo dazytu kava smile.gif ar geltonais svogunu lukstais. Dazant naturaliais geriausia naudoti baltus kiausinius, nes rudus lukstus sunkiai permusa naturalios spalvos.
Bet taip dazyti man patys graziausi, kaip smagu, kad gali dazyti su mazais vaikais ir nesijaudinti smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aidi: 23 kovo 2009 - 23:45
Sveikutes, kas gali pasakyti, kur galima isigyti jogurto bakteriju YC-180, beje as is Druskininku? Gal maximoje, iki?
Atsakyti
prekybcentriuose ne per šventes net šviežių mielių nebūna, ką jau kalbėti apie bakterijas jogurtui... Jų yra Vilniuje, Baltvitoje, kuri apskritai dirba tik darbo dienomis ir tik iki 17-os val. sad.gif Arba teks pačiai važiuoti, arba prašyti pažįstamų, kad parvežtų smile.gif


pakonsultuokite, gal kam yra taip nutikę 4u.gif Man niekaip nepavyksta pagaminti jogurto iš kaimiško pieno, pirkto ūkininkų turgeliuose sad.gif Arba nesurūgsta, arba pusiau surūgsta, ant viršaus užsideda toks į rudumą sluoksnis sad.gif

jau 4 litrus pieno išpyliau doh.gif Tuo tarpu iš parduotuvinio Dobilo pasidaro kuo geriausiai smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo katutis: 30 kovo 2009 - 10:19
QUOTE(katutis @ 2009 03 30, 11:17)
pakonsultuokite, gal kam yra taip nutikę  4u.gif Man niekaip nepavyksta pagaminti jogurto iš kaimiško pieno, pirkto ūkininkų turgeliuose sad.gif Arba nesurūgsta, arba pusiau surūgsta, ant viršaus užsideda toks į rudumą sluoksnis sad.gif

jau 4 litrus pieno išpyliau  doh.gif Tuo tarpu iš parduotuvinio Dobilo pasidaro kuo geriausiai smile.gif


Gaminuos jogurtą iš kaimiško pieno. Pastebėjau tokį dalyką - kai į pieną įpilu "Dobilo" , surūgsta normaliai, o kai bandau jau pasigaminto jogurto pasilikti ir jį panaudoju sekantį kartą gaminant jogurtą, gaunasi prasčiau. Nelabai rūgsta.
Atsakyti
QUOTE(Saulužė @ 2009 03 18, 13:22)
O tai kaip tada suprast, kad ant Dobilo pieno užrašyt "Ekologiškas geriamas pienas" g.gif tai jis iš ekologiškų miltelių ar kokį galą g.gif


Man tie ekologiski maisto produktai is viso daug abejoniu kelia. Kazkaip pas mus ekologiskas ir sveikas nelabai suderintos savokos. Paskaitau kokios ekologiskos duonos sudeti, tai tik tiek kad miltai ekologiski, bet vis tiek visokiu priedu prideta, arba ekologiskas jogurtas, atseit is ekologisko pieno, bet pilna zelatinos pektino tirstikliu visokiu kitokiu E. Kartais geriau perku neekologiska bet kad kuo maziau priedu butu.
Atsakyti