Si recepta radau forume. Bet gal neisizeis, kad dalinuosi:
Duona pagal Oliverį
Pirma diena: dubenyje sumaišyti 500 gr ruginių miltų, įpilti tiek vandens, kad gautųsi minkšta tešla. Išnešti valandai į vėsią vietą pvz. balkoną, paskui pastatyti šiltoje vietoje ir uždengti plėvele.
Antra diena: pradės kilti burbulai, nieko nedarykite.
Trečia diena: tešla šiek tiek burbuliuos ir papilkės. Įmaišykite saują miltų ir šlakelį vandens, kad tešla būtų tokio pat tirštumo kaip pirmą dieną. Uždenkite plėvele.
Ketvirta diena: nieko nedarykite.
Penkta diena: turėtų pasidaryti parūgusi, atsiduoti salyklu pelenų spalvos tešla, kupina natūralių mielių. Į šią tešlą įmaišykite 1 kg ruginių miltų ir įpilkite tiek vandens, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų. Minkykite 5 min. Prieš berdami druską, atidėkite 500 gr tešlos kitam kartui, uždenkite ją ir pastatykite į šalį. Kitą dieną vėl pradėsite iš pradžių. Duonos masę, kurią kepsite pasūdykite, suformuokite kepalą ir dėkite į dubenį ar miltais apibarstytu virtuviniu rankšluosčiu išklotą skardą. Palikite 14 val.
Šešta diena: kepkite duoną įkaitintoje 190 temp. orkaitėje, miltais pabarstytoje skardoje, įpjaukite gilius rėžius ir kepkite valandą arba kol apskrus ir pabeldus girdėtųsi duslus garsas. Ataušinkite ir skanaus.
QUOTE(Llaume @ 2009 02 10, 18:43)
Si recepta radau forume. Bet gal neisizeis, kad dalinuosi:
Duona pagal Oliverį
Pirma diena: dubenyje sumaišyti 500 gr ruginių miltų, įpilti tiek vandens, kad gautųsi minkšta tešla. Išnešti valandai į vėsią vietą pvz. balkoną, paskui pastatyti šiltoje vietoje ir uždengti plėvele.
Antra diena: pradės kilti burbulai, nieko nedarykite.
Trečia diena: tešla šiek tiek burbuliuos ir papilkės. Įmaišykite saują miltų ir šlakelį vandens, kad tešla būtų tokio pat tirštumo kaip pirmą dieną. Uždenkite plėvele.
Ketvirta diena: nieko nedarykite.
Penkta diena: turėtų pasidaryti parūgusi, atsiduoti salyklu pelenų spalvos tešla, kupina natūralių mielių. Į šią tešlą įmaišykite 1 kg ruginių miltų ir įpilkite tiek vandens, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų. Minkykite 5 min. Prieš berdami druską, atidėkite 500 gr tešlos kitam kartui, uždenkite ją ir pastatykite į šalį. Kitą dieną vėl pradėsite iš pradžių. Duonos masę, kurią kepsite pasūdykite, suformuokite kepalą ir dėkite į dubenį ar miltais apibarstytu virtuviniu rankšluosčiu išklotą skardą. Palikite 14 val.
Šešta diena: kepkite duoną įkaitintoje 190 temp. orkaitėje, miltais pabarstytoje skardoje, įpjaukite gilius rėžius ir kepkite valandą arba kol apskrus ir pabeldus girdėtųsi duslus garsas. Ataušinkite ir skanaus.
Duona pagal Oliverį
Pirma diena: dubenyje sumaišyti 500 gr ruginių miltų, įpilti tiek vandens, kad gautųsi minkšta tešla. Išnešti valandai į vėsią vietą pvz. balkoną, paskui pastatyti šiltoje vietoje ir uždengti plėvele.
Antra diena: pradės kilti burbulai, nieko nedarykite.
Trečia diena: tešla šiek tiek burbuliuos ir papilkės. Įmaišykite saują miltų ir šlakelį vandens, kad tešla būtų tokio pat tirštumo kaip pirmą dieną. Uždenkite plėvele.
Ketvirta diena: nieko nedarykite.
Penkta diena: turėtų pasidaryti parūgusi, atsiduoti salyklu pelenų spalvos tešla, kupina natūralių mielių. Į šią tešlą įmaišykite 1 kg ruginių miltų ir įpilkite tiek vandens, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų. Minkykite 5 min. Prieš berdami druską, atidėkite 500 gr tešlos kitam kartui, uždenkite ją ir pastatykite į šalį. Kitą dieną vėl pradėsite iš pradžių. Duonos masę, kurią kepsite pasūdykite, suformuokite kepalą ir dėkite į dubenį ar miltais apibarstytu virtuviniu rankšluosčiu išklotą skardą. Palikite 14 val.
Šešta diena: kepkite duoną įkaitintoje 190 temp. orkaitėje, miltais pabarstytoje skardoje, įpjaukite gilius rėžius ir kepkite valandą arba kol apskrus ir pabeldus girdėtųsi duslus garsas. Ataušinkite ir skanaus.
QUOTE(Llaume @ 2009 02 10, 18:43)
Si recepta radau forume. Bet gal neisizeis, kad dalinuosi:
Duona pagal Oliverį
Pirma diena: dubenyje sumaišyti 500 gr ruginių miltų, įpilti tiek vandens, kad gautųsi minkšta tešla. Išnešti valandai į vėsią vietą pvz. balkoną, paskui pastatyti šiltoje vietoje ir uždengti plėvele.
Antra diena: pradės kilti burbulai, nieko nedarykite.
Trečia diena: tešla šiek tiek burbuliuos ir papilkės. Įmaišykite saują miltų ir šlakelį vandens, kad tešla būtų tokio pat tirštumo kaip pirmą dieną. Uždenkite plėvele.
Ketvirta diena: nieko nedarykite.
Penkta diena: turėtų pasidaryti parūgusi, atsiduoti salyklu pelenų spalvos tešla, kupina natūralių mielių. Į šią tešlą įmaišykite 1 kg ruginių miltų ir įpilkite tiek vandens, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų. Minkykite 5 min. Prieš berdami druską, atidėkite 500 gr tešlos kitam kartui, uždenkite ją ir pastatykite į šalį. Kitą dieną vėl pradėsite iš pradžių. Duonos masę, kurią kepsite pasūdykite, suformuokite kepalą ir dėkite į dubenį ar miltais apibarstytu virtuviniu rankšluosčiu išklotą skardą. Palikite 14 val.
Šešta diena: kepkite duoną įkaitintoje 190 temp. orkaitėje, miltais pabarstytoje skardoje, įpjaukite gilius rėžius ir kepkite valandą arba kol apskrus ir pabeldus girdėtųsi duslus garsas. Ataušinkite ir skanaus.
Duona pagal Oliverį
Pirma diena: dubenyje sumaišyti 500 gr ruginių miltų, įpilti tiek vandens, kad gautųsi minkšta tešla. Išnešti valandai į vėsią vietą pvz. balkoną, paskui pastatyti šiltoje vietoje ir uždengti plėvele.
Antra diena: pradės kilti burbulai, nieko nedarykite.
Trečia diena: tešla šiek tiek burbuliuos ir papilkės. Įmaišykite saują miltų ir šlakelį vandens, kad tešla būtų tokio pat tirštumo kaip pirmą dieną. Uždenkite plėvele.
Ketvirta diena: nieko nedarykite.
Penkta diena: turėtų pasidaryti parūgusi, atsiduoti salyklu pelenų spalvos tešla, kupina natūralių mielių. Į šią tešlą įmaišykite 1 kg ruginių miltų ir įpilkite tiek vandens, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų. Minkykite 5 min. Prieš berdami druską, atidėkite 500 gr tešlos kitam kartui, uždenkite ją ir pastatykite į šalį. Kitą dieną vėl pradėsite iš pradžių. Duonos masę, kurią kepsite pasūdykite, suformuokite kepalą ir dėkite į dubenį ar miltais apibarstytu virtuviniu rankšluosčiu išklotą skardą. Palikite 14 val.
Šešta diena: kepkite duoną įkaitintoje 190 temp. orkaitėje, miltais pabarstytoje skardoje, įpjaukite gilius rėžius ir kepkite valandą arba kol apskrus ir pabeldus girdėtųsi duslus garsas. Ataušinkite ir skanaus.
o nuo kurio punkto pradėti kitą kartą jau su ta tešla, kur atsidedam?
QUOTE(Llaume @ 2009 02 10, 18:16)
Kepiau rugine duona su naturaliu raugu . Pasigyriau . Rezultatu esu labai payenkinta.
Labai aciu uz recepta
[quote=Llaume,2009 02 10, 17:43]
Si recepta radau forume. Bet gal neisizeis, kad dalinuosi:
Duona pagal Oliverį
aciu uz recepta bandysiu. Noreciau pasidalinti su jumis kaip darau aromatini alieju(alyvuogiu).Pasiieskau koki idomesni buteli ir dedu ivairiu prieskoniu,pvz.pipiru(cielu),cinamono lazdele,cili pipiro,kokia zaluma,lauro lapas kad ilystu ir nesuluztu palaikau trumpam karstam vandeny,dedu cesnako,jei tureciau deciau spanguoliu -ir visa tai uzpilu alieju.Prieskoniai priklauso kam alieju darot salotom ar virimui,nes cesnakas nelabai tiktu salotom ,,nors cia pagal skoni..Ir alieju dapili kada jis pasibaigia ir viskas .Grazu,puosia virtuve ir sveika.na bandysiu as nupaveiksluoti tuos savo aliejus idejai..Tiesa po savaites kokios igauna tam tikra skoni ar kvapa.
Si recepta radau forume. Bet gal neisizeis, kad dalinuosi:
Duona pagal Oliverį
aciu uz recepta bandysiu. Noreciau pasidalinti su jumis kaip darau aromatini alieju(alyvuogiu).Pasiieskau koki idomesni buteli ir dedu ivairiu prieskoniu,pvz.pipiru(cielu),cinamono lazdele,cili pipiro,kokia zaluma,lauro lapas kad ilystu ir nesuluztu palaikau trumpam karstam vandeny,dedu cesnako,jei tureciau deciau spanguoliu -ir visa tai uzpilu alieju.Prieskoniai priklauso kam alieju darot salotom ar virimui,nes cesnakas nelabai tiktu salotom ,,nors cia pagal skoni..Ir alieju dapili kada jis pasibaigia ir viskas .Grazu,puosia virtuve ir sveika.na bandysiu as nupaveiksluoti tuos savo aliejus idejai..Tiesa po savaites kokios igauna tam tikra skoni ar kvapa.
QUOTE(san @ 2009 02 10, 20:33)
o nuo kurio punkto pradėti kitą kartą jau su ta tešla, kur atsidedam?
Su atsideta tesla(skaiciavau, kad tai pirmoji diena), o toliau pagal recepta visa kita seku. Taip darau as. Ar tai gerai, dar nezinau, nes antram kartui dar tik ketvirta diena . Bet manau, kad viskas puikiai pavyks
QUOTE(Llaume @ 2009 02 11, 10:20)
Su atsideta tesla(skaiciavau, kad tai pirmoji diena), o toliau pagal recepta visa kita seku. Taip darau as. Ar tai gerai, dar nezinau, nes antram kartui dar tik ketvirta diena . Bet manau, kad viskas puikiai pavyks
Ir dar klausimėlis: kur tą atsidėtą tešlą laikyti ir kiek laiko ji dar būna tinkama naudojimui?
Sveikos vakar dariau varske is pieno ir citrinos,gavosi rugstoka siandien neiskenciau pabanziau is pieno ir kefyro taip tikrai labai skani gavosi saldi
Pasukos tai skirtingos gavosi .Su cirina tai kaip vanduo,o is kefyro tai "pieniskos'tik skonis ne pieno.skanios as jas geriu kadangi dabar sedziu ant dietos tai vakarienei pats tas puodelis pasuku.
ryt poryt bandysiu suri pasidaryt .
Iki
Pasukos tai skirtingos gavosi .Su cirina tai kaip vanduo,o is kefyro tai "pieniskos'tik skonis ne pieno.skanios as jas geriu kadangi dabar sedziu ant dietos tai vakarienei pats tas puodelis pasuku.
ryt poryt bandysiu suri pasidaryt .
Iki
QUOTE(Tejyte @ 2009 02 11, 11:27)
Ir dar klausimėlis: kur tą atsidėtą tešlą laikyti ir kiek laiko ji dar būna tinkama naudojimui?
Laikau tiesiog ant virtuvinio stalo. Vis pamaitindama pagal recepta. Kadangi tik pirma partija kepiau, tai negaliu atsakyti, kiek laiko tesla buna tinkama
Sveikos ir as su klausimeliu.Kokius prieskonius galima det i saldu suri.Taip jis skanus ,bet kazko truksta.Ir manasis biski springsta burnoj..
RAUGAS
1 dieną
1 puodelis ruginių miltų, geriausia - stambiai maltų
1 puodelis vandens.
Vandenį pašildykite iki 40laipsn.C. Stikliniame arba tauraus metalo dubenyje sumaišykite miltus su vandeniu. Nenaudokite plastikinių indų, nes tai gali turėti neigiamos įtakos raugui. Uždengtą indą laikykite 2-3 dienas šiltoje vietoje (geriausia 30laipsnių temperatūroje). Kiekvieną rytą ir vakarą pamaišykite. Paruoštas raugas turi būti šviežio ir rūgštaus kvapo.
4 dieną
1 l vandens
1 l ruginių miltų, geriausia - stambiai maltų
Vandenį pašildykite iki 40 laipsnių. Miltus ir vandenį įmaišykite į raugą. Indą uždenkite ir vieną dieną laikykite šiloje vietoje. Raugas yra paruoštas, kai jis kvepia šviežiai bei rūgštokai ir jame daug oro burbuliukų.
Raugą užšaldykite porcijomis (150m=1 puodelis). PAnorėją kepti duonos, paruošto raugo pakelį galėsite išsiimti iš šaldiklio.
Kai atsargos išseks, pakelį raugo sumaišykite su 1l vandens ir 1l ruginių miltų (kaip ketvirtą dieną).
Tikiuosi kam nors pravers receptas iš I. Britta Sundqvist knygos "Vegetarinė mityba".
Papildyta:
ESTIŠKA RAUGINTA DUONA
700ml vandens
150ml (puodelis) raugo
4 puodeliai skaldytų rugių
3 puodeliai ruginiių miltų
Vandenį pašildykite iki 37laipsnių.
Vandenį sumaišykite su raugu , skaldytais rugiais, ir jų miltais. Tešlą uždenkite ir laikykite kambario temperatūroje 1 dieną.
2 dieną
25-50 g mielių
1 valg. š. druskos
1 valg. š. kmynų
5 puodeliai kvietinių miltų
Raugą atsargiai pašildykite vandens vonelėje iki 37laipsnių ir ištirpinkite mieles. Įmaišykite druską, kmynus ir didžiąją dalį miltų.
Tešlą minkykite virtuviniu kombainu apie 5 min.
Uždengtą tešlą laikykite 1-2val. šiltoje vietoje, kol kildama tešla padvigubės.
Tešlą trumpai paminkykite ir ant miltais pabarstytos lentos suformuokite du kepalus. Duonos kepalus sudėkite į dvi riebalais išteptas formas, uždenkite ir laikykite 1val. šiltoje vietoje, kol pakils dvigubo dydžio. Orkaitę įkaitinkite iki 250laipsn. Kepimo formas pašaukite į orkaitės apačią. Temperatūra sumažinkite iki 175laipsn. ir duoną kepkite apie 50min. Kepalus patepkite aliejumi ir atvėsinkite suvynioję į rankšluoščius.
Duoną valgykite ne iškart - keletą dienų palaikykite, kad atsiskleistų jos skonis.
Papildyta:
SUOMIŠKA RUGINĖ DUONA
Tešlą minkykite pagal anksčiau pateiktą receptą ir padalykite į 20 porcijų. Kiekvieną porciją suformuokite į apvalią, plokščią 1cm storio paplotį.
Papločius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir gerai pabadykite šakute. Pastatykite į šiltą vietą 1-1 su puse val., kad pakiltų ir pasidarytų dvigubai daugiau.
Orkaitę įkaitinkite iki 225laipsnių temp.
Kepkite per vidurį orkaitės 12-15 min.
Paplotėlis patepkite 50g lydyto sviesto arba margarino, arba 50ml pieno. Perpjaukite išilgai į dvi dalis.
Sudėkite visus paplotėlius pjautine puse į viršų ir apsupę rankšluoščiu ir atvėsinkite.
1 dieną
1 puodelis ruginių miltų, geriausia - stambiai maltų
1 puodelis vandens.
Vandenį pašildykite iki 40laipsn.C. Stikliniame arba tauraus metalo dubenyje sumaišykite miltus su vandeniu. Nenaudokite plastikinių indų, nes tai gali turėti neigiamos įtakos raugui. Uždengtą indą laikykite 2-3 dienas šiltoje vietoje (geriausia 30laipsnių temperatūroje). Kiekvieną rytą ir vakarą pamaišykite. Paruoštas raugas turi būti šviežio ir rūgštaus kvapo.
4 dieną
1 l vandens
1 l ruginių miltų, geriausia - stambiai maltų
Vandenį pašildykite iki 40 laipsnių. Miltus ir vandenį įmaišykite į raugą. Indą uždenkite ir vieną dieną laikykite šiloje vietoje. Raugas yra paruoštas, kai jis kvepia šviežiai bei rūgštokai ir jame daug oro burbuliukų.
Raugą užšaldykite porcijomis (150m=1 puodelis). PAnorėją kepti duonos, paruošto raugo pakelį galėsite išsiimti iš šaldiklio.
Kai atsargos išseks, pakelį raugo sumaišykite su 1l vandens ir 1l ruginių miltų (kaip ketvirtą dieną).
Tikiuosi kam nors pravers receptas iš I. Britta Sundqvist knygos "Vegetarinė mityba".
Papildyta:
ESTIŠKA RAUGINTA DUONA
700ml vandens
150ml (puodelis) raugo
4 puodeliai skaldytų rugių
3 puodeliai ruginiių miltų
Vandenį pašildykite iki 37laipsnių.
Vandenį sumaišykite su raugu , skaldytais rugiais, ir jų miltais. Tešlą uždenkite ir laikykite kambario temperatūroje 1 dieną.
2 dieną
25-50 g mielių
1 valg. š. druskos
1 valg. š. kmynų
5 puodeliai kvietinių miltų
Raugą atsargiai pašildykite vandens vonelėje iki 37laipsnių ir ištirpinkite mieles. Įmaišykite druską, kmynus ir didžiąją dalį miltų.
Tešlą minkykite virtuviniu kombainu apie 5 min.
Uždengtą tešlą laikykite 1-2val. šiltoje vietoje, kol kildama tešla padvigubės.
Tešlą trumpai paminkykite ir ant miltais pabarstytos lentos suformuokite du kepalus. Duonos kepalus sudėkite į dvi riebalais išteptas formas, uždenkite ir laikykite 1val. šiltoje vietoje, kol pakils dvigubo dydžio. Orkaitę įkaitinkite iki 250laipsn. Kepimo formas pašaukite į orkaitės apačią. Temperatūra sumažinkite iki 175laipsn. ir duoną kepkite apie 50min. Kepalus patepkite aliejumi ir atvėsinkite suvynioję į rankšluoščius.
Duoną valgykite ne iškart - keletą dienų palaikykite, kad atsiskleistų jos skonis.
Papildyta:
SUOMIŠKA RUGINĖ DUONA
Tešlą minkykite pagal anksčiau pateiktą receptą ir padalykite į 20 porcijų. Kiekvieną porciją suformuokite į apvalią, plokščią 1cm storio paplotį.
Papločius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir gerai pabadykite šakute. Pastatykite į šiltą vietą 1-1 su puse val., kad pakiltų ir pasidarytų dvigubai daugiau.
Orkaitę įkaitinkite iki 225laipsnių temp.
Kepkite per vidurį orkaitės 12-15 min.
Paplotėlis patepkite 50g lydyto sviesto arba margarino, arba 50ml pieno. Perpjaukite išilgai į dvi dalis.
Sudėkite visus paplotėlius pjautine puse į viršų ir apsupę rankšluoščiu ir atvėsinkite.