QUOTE(fishke @ 2008 12 03, 14:40)
uf nu va skaitau skaitau, bet jaučiu, kol nepradėsiu megzti, tol nieks nepataps aiškiau
o noriu numegzti dukriukui sarafaną-suknytę su reglano rankovėm ( dar niekad tokio nedariau )
na net nežinau nuo ko pradėt tai man tada reik matuot dukriuko kaklą ir t.t., ane
o noriu numegzti dukriukui sarafaną-suknytę su reglano rankovėm ( dar niekad tokio nedariau )
na net nežinau nuo ko pradėt tai man tada reik matuot dukriuko kaklą ir t.t., ane
Papasakosiu, kaip dariau. Pasiskaičiau info iš knygos Puiku megzti - esu įkėlus. Man ten aiškiai parašyta. Kaip ir visada pradedu nuo mėginuko, kad galėčiau išmatuoti savo mezginio tankumą ir žinoti kiek akių užsidėti.
Tada išmatuoju savo mėginuką. Ir apsiskaičiuoju, kiek akių yra 10 cm, kiek eilių yra 10 cm
Išmatuoju kaklą. Čia labai svarbu pati kaklo iškirptė. Jei darau prigludusį, tada žiūriu kiek mezginys mėginukas tempiasi, kad tilptų galvytė. Dar galima daryti su sagute nugaroje, su iškirpte ir t.t.
Apsiskaičiuoju, kiek reikia užsidėti akių kaklui. Užsidedu ir mezgu kokio noriu ilgio kakliuką.
Kai ateina laikas praplatinimui - reglanui. Tada kaklo akių skaičių dalinu iš trijų. Jei nesidalina lygiai, tada didesnį akių skaičių priskiri dviem dalims, kad jos turėtų lygų akių skaičių, o trečiajai mažiau. Tą trečiają padalini dar per pusę - čia bus rankovės.
Pradedame megzti reglaną. Iš pradžių reikia nuspręsti kokių norime reglano juostų, t.y. ar tai bus dviejų akių, keturių akių juostelė, ar pynė ir pan. Pasirinkime paprasčiausią variantą - dviejų akių juostelė, tai reiškia, kad ją sudaro viena akis pvz iš priekio dalies, kita iš rankovės. Mezgant atrodo taip: pradedame megzti tarkim nuo priekio: pirmąją priekio dalį išmezgame, vieną akį uždedame, mezgame likusias priekio dalies akis iki paskutinės akies. Prieš ją uždedame vieną akį ir tada išmezgame paskutinę priekio dalies akį. Tada rankovės dalies eilė. Lygiai taip pat pirmąją rankovės dalies akį išmezgame, po jos darome užmetimą ir mezgame likusias rankovės dalies akis iki paskutinės. Prieš paskutinę darome užmetimą ir tada išmezgame paskutinę akį. Ir taip reikia padaryti su visomis 4 mezginio dalimis. Per visą ratą užsideda 8 akys.
Uždėjimai daromi kas antrą ratą (mezgame apvaliuoju mezgimu).
Pagal knygą Puiku megzti labai svargu reglano juostos ilgis. Ten yra pateikta lentelė. Pagal ją susirandi dydį, kurį mezgi ir pasižiūri kokio ilgio turi būti reglano juosta. Pvz., mezgu dukrytei megztinuką 92 dydžio, tai pgl lentelę reglanas turi būti 15 cm. Ir tikrai gerai viskas gaunasi. Aišku galima pabandyti ir apsiskaičiuoti, kiek turi būti akių per krūtinę ir nugarą remiantis mezginuku mėginuku. Bet reglano juostos ilgio matavimas man pasiteisino, o taip ir patogiau.
Kai numezgi reikalingo ilgio reglano juostą, reiškia, kad mezginys išplatintas pakankamai. Tada pasirenki ką mezgi: rankoves ar megztinį. Aš paprastai tęsiu megzti megztinį: išmezgi priekį (nugarą), nukeli rankovės akis ant žiogo, išmezgi nugarą (priekį), nukeli kitos rankovės akis ant žiogo ir mezgi apvaliuoju mezgimu sujungtą priekį su nugara.
Tada lieka rankovės.
Viskas.
Man patinka kad nereikia nieko siųti.
Nežinau ar pavyko paprastai paaiškinti. Nes pvz man schemos yra geriausi paaiškinimai