Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis

Įkišiu ir aš čia savo trigrašį...

Kalbėjote apie integruotas blykstes. Įmetu kelis patarimus, kada tokią blykstę naudoti, o kada geriau išjungti ir pamiršti.

Integruotai blysktei – NE
Žmogaus akis turi matyti šešėlius, kad galėtų skirti formas. Kai šviesa sklinda iš tos pačios pozicijos kurioje yra ir fotoaparato objektyvas, modelio veide nebelieka šešėlio. Šviesa, einanti iš vieno taško, (o tokia ir yra integruotos blykstės šviesa), formuoja „plokščią“ apšvietimą, tai sąlygoja, kad pirmas planas bus apšviestas (o pagrindinis objektas galbūt net „peršviestas“), o antras planas beveik juodas.

Integruotą blykstę galima valdyti. Pasirinkite funkciją „no flash“. Dažniausiai ji žymima žaibo simboliu, apjuostu perbrauktu apskritimu. (Instrukcijoje tikrai rasite). Dabar fotoaparatas automatiškai nebenaudos blykstės, tačiau išlaikymas padidės, kad patektų užtektinai šviesos reikalingos tinkamai ekspozicijai.

Tačiau pailgėjus išlaikymui, kyla pavojus, jog nufotografuotas vaizdas bus „sujudėjęs“ ir išplaukęs. Visiškai nejudinti laikomo fotoaparato paprastai galima apie 1/30 sek. Be to, ne visuomet fotografuojamas objektas yra visiškai statiškas. Todėl jums būtina pagalvoti apie tai, kaip fotoaparatą išlaikyti nesujudinus ir kaip sumažinti išlaikymą. Ką jūs galite:

- Susirasti daugiau šviesos. Jei tik įmanoma, susiraskite kokį nors tinkamą šviesos šaltinį ir pasižiūrėkite kaip dabar atrodo fotografuojami modeliai (žmonės ar daiktai).
- Nustatyti aukštesnį ISO, pvz., ISO 400 ar ISO 800 (tik atminkite, kuo didesnis ISO skaičius, tuo daugiau skaitmeninio triukšmo).
- Prieš spausdami fotoaparato užraktą, priglauskite jį prie medžio, akmens, sienos, kėdės, bet ko, kas padėtų jį tvirtai laikyti rankose.
- Pastatykite fotoaparatą ant kokio nors paviršiaus ir įjunkite uždelsto paleidimo funkciją. Tuomet užrakto paleidimo judesys neturės jokios neigiamos įtakos.
- Naudokite stovą.

Keturi didžiausi trūkumai, naudojant integruotą blysktę:

- Tinkama ekspozicija vienpusė, nes šviesa krenta žvilgsnio kryptimi. Todėl fonas dažniausiai tamsus, o pirmo plano objektai "peršviesti".
- Ant blizgančių paviršių dažnai atsiranda nepageidaujamų "blikų".
- Akių raudonumas.
- Plokščia, bešešėlė šviesa, suteikianti menką gylio pojūtį.

Integruotai blykstei - TAIP
Integruota blykstė yra naudinga. Tačiau tikrai ne tam, apie ką jūs iki šiol galvojote. Kaip minėta anksčiau, ji nenaudojama tamsiam kambariui apšviesti. Tačiau ji yra puikus pagalbininkas, kai fotografuojate lauke, o kadre yra ir saulės nutviekstų ir šešėliuotų objektų. JPEG formato nuotrauka negali traktuoti kontrasto diapazono taip pat, kaip ir jūsų akis. Nuotraukoje, kurios ekspozicija buvo tinkamai nustatyta saulės nutviekstam objektui, portreto šešėliai bus pavirtę visiškai juodais. Nuotraukoje, kurios ekspozicija buvo tinkamai nustatyta portreto šešėliams, saulės nutviekstą foną pavers visiškai balta spalva. Fotografuojant prieš šviesos šaltinį, modelio nesimatys, liks tik jo siluetas, todėl jei jūsų sumanymas ne toks, įjunkite blykstę, fokusuokite modelio veidą.

Jeigu vis dėlto patalpoje norite naudoti integruotą blykstę – naudokitės šviesos išsklaidytojais. Juos paprasta pasigaminti pačiam. Tai gali būti pusiau matinė lipni juostelė, kuri nesulaiko šviesos, bet ją išsklaido, balto popieriaus kortelė, baltas indelis nuo foto juostelės, baltas jogurto indelis, plastikinė lėkštutė ar stiklinė ir t.t. ir pan. Aš pati esu naudojusi keletą iš šių daiktų ir jie puikiai veikia.

Pavyzdys
Ne pats puikiausias objektas pavyzdžiui, bet kito ant stalo neturėjau. Pirmoji nuotrauka - natūrali šoninė šviesa, antroji - blykstė, trečioji - blykstė su difuzoriumi (paprastu baltu lapeliu užrašams).

user posted image

Atsakyti
Kažkur jau skaičiau šį straipsnį g.gif Geras jis, paprastas ir aiškus. thumbup.gif
Atsakyti
Saulės pūga, aciu, kad ikisai trigrasti mirksiukas.gif prasom ir dazniau bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulės pūga @ 2008 11 06, 10:27)
Įkišiu ir aš čia savo trigrašį...

Kalbėjote apie integruotas blykstes. Įmetu kelis patarimus, kada tokią blykstę naudoti, o kada geriau išjungti ir pamiršti.

Labai geri patarimai, SP smile.gif
Atsakyti
QUOTE(lamella @ 2008 11 06, 11:34)
Kažkur jau skaičiau šį straipsnį g.gif Geras jis, paprastas ir aiškus. thumbup.gif

visko gali būti, gal ir skaitėt nete kur nors, bet čia trijų autoriu susisteminti patarimai. Nepaminėjau autorių: Philip Greenspun, Michael Freeman ir anonimas, kurio straipsnis čia.

QUOTE(JulieTa @ 2008 11 06, 11:36)
Saulės pūga, aciu, kad ikisai trigrasti  mirksiukas.gif prasom ir dazniau  bigsmile.gif

Kad tik mačytų mirksiukas.gif

QUOTE(wyshnia @ 2008 11 06, 11:36)
Labai geri patarimai, SP smile.gif

Na taip, pažengus juk lotuliukas.gif
Atsakyti
Sveikutes,

user posted image
Atsakyti
QUOTE(luokė @ 2008 11 05, 20:24)
per laptopą kitaip matau, nenoriu prišnekėt.

Atiprasau iskarto uz poster_offtopic.gif , bet kuo blogas loptopas? juk ir jame galima sureguliuoti ekrano spalvas taip kad atrodytu kuo naturaliau.(tiesiog supykde tas zodziu derinis, nes nekarta esu ji skaiciusi ir pazengusiuju temoi.), kiekvienas ekranas kaip ir kiekvieno akys skiringai priima spalvu derini, tad manau tikrai nuvertinti nesiojamuju kompu vertes, (kalbant apie save as esu labai patenkinta savo lopu) 4u.gif

QUOTE(lamella @ 2008 11 06, 11:17)
Labas rytas. 4u.gif

user posted image

partretukas mano manymu persviesus, perdaug baltos spalvos, noretusi kontrasto.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo liamuna: 06 lapkričio 2008 - 13:37
fize, as bucia sita foto apkarpiusi, kad is kampo nekysotu svetimos rankos, jos cia kaip ir nereikalingos mirksiukas.gif

liamuma, reikia prpazinti, kad loptopu ekranai tikrai ne pats geriausias variantas darbui su nuotraukomis ir nereikia cia pykti mirksiukas.gif

partretukas mano manymu persviesus, perdaug baltos spalvos, noretusi kontrasto

Kazkaip keistas man kol kas sis skyrelis, tikekimes, kad veliau isivaziuos ir daugiau pasefuos bei pakomentuos cia dedamus darbus labiau patyrusios, nes ko galima ismokti is visai zaliu fotografu komentaru ir kaip atsirinkti kuris teisigas, o kuris is oro paimtas?
Mano taip pat zalios fotografes akimis, siam portretuio kontrasto kaip tik pakanka, ir visai jis man nepersviesus.
Ir kieno komentaras dabar objektyvus ir padedantis tobuleti, nei vienas mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(gitulia @ 2008 11 06, 13:48)

*liamuma, reikia prpazinti, kad loptopu ekranai tikrai ne pats geriausias variantas darbui su nuotraukomis ir nereikia cia pykti  mirksiukas.gif

**Ir kieno komentaras dabar objektyvus ir padedantis tobuleti, nei vienas  mirksiukas.gif

*kad as nepykstu, tiesiog ka man dabar daryti? nei noro, nei galimybiu pirkti kitoki kompa neturiu, o sis dar ir vieta taupo. Tai ka, gal man begti is sitos temukes ? g.gif nors normaliai fotografuoti irgi norisi ismokti, bent elementaiausiu patarimu gauti, nes vis del to, bendravimas nera tas pats, kaip perskaityti instrukcija fotikui. tongue.gif

**O del nuotrauku/portretuku aptarimo as ir anksciau sakiau kad labai sunku kazka aptarineti virtualiai, nes kiekvianas matys skirtingai. 4u.gif

Atsakyti
QUOTE(liamuna @ 2008 11 06, 13:37)
Atiprasau iskarto uz poster_offtopic.gif , bet kuo blogas loptopas?

ogo, o ar kur nors sakiau, kad su laptopais dirbantiem žmonėm nekelt kojos čia?
asmeniškai aš jaučiu skirtumą tarp laptopo ir stacionaraus kompo monitorių. ir kadangi galiu, stengiuos nuotraukas žiūrėt, tvarkyt ir komentuot sėdėdama būtent prie normalaus kompo. tad nereiktų lygioj vietoj kabinėtis- jei tau ar dar kam nors viskas ok žiūrėt per laptopą- prašau, man nekliūna
Atsakyti
QUOTE(gitulia @ 2008 11 06, 13:48)
fize, as bucia sita foto apkarpiusi, kad is kampo nekysotu svetimos rankos, jos cia kaip ir nereikalingos  mirksiukas.gif

oi, o as net nepastebejau blush2.gif , galvojau kolkas nieko nedarysiu, originala idesiu rolleyes.gif

user posted image
Atsakyti
Fize, apkirpus daug geriau atrodo bigsmile.gif

bandžiau potretuką daryt, bet modelis labai neklusnus biggrin.gif sakykit labai neįdomi foto blush2.gif
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Valetta: 06 lapkričio 2008 - 16:26