Sveikutės, o aš įnešiu naujų vėjų į šią temelę
Išbandžiau naują tešlą medaus tortui, pagal šį receptą iškepti
blynai gavosi MINKŠTI!!!!!! Tortas buvo skirtas, liūdnai progai -
pusmetis kaip močiutė mirus, tai labai nepuošiau. Papuošimą nuo cipciuko nusižiūrėjau
LENKIŠKAS MEDAUS TORTAS (iš pradžių dedu originalų receptą po to savo komentarus):
Papločiai šiam tortui gaunasi minkšti, biskvitiniai, jie kepdami labai gerai pakyla, todėl tortas gaunasi aukštasPapločiai:
100 g sviesto
1/2 st. cukraus
3 kiaušiniai
1 st. medaus
1 a. š. sodos
2 1/2 − 2 3/4 st. miltų.
Kremas:
450 ml grietinėlės
600700 g grietinės
1/2 st. cukraus
1 v. š. vanilės arba konjako.
Visus ingredientus (išskyrus miltus) sudėti į didelį dubenį ir dėti į vandens vonelę (užvirti puode vandenį ir įdėti į jį dubenį). Kaitinti nuolat maišant 5 min. Kai viskas ištirps ir dubens turinys įkais, nukelti nuo ugnies, suberti miltus ir gerai išmaišyti. Tešla gaunasi ne tiršta, truputį skystoka. Uždengti dubenį ir dėti į šaldytuvą 812 val. Tešlą galima užmaišyti ryte, o vakare kepti, arba palikti šaldytuve nakčiai. Po 8 valandų tešla truputį sutirštės.
Įkaitinti orkaitę iki 200° C (400 F).
Padalinti tešlą į 6 dalis. Imti 3 pergamentinio popieriaus lapus (ant vieno lapo kepa, ant kito aušta, ant trečio kočiojama) ir nupiešti ant jų 25 cm skersmens apskritimus. Pabarstyti popierių miltais, dėti ant jo gabalą tešlos ir ištempti rankomis iki reikiamo dydžio. Tešla minkšta ir labai klusni, truputį lipni, todėl ją tampyti reikia miltais papudruotomis rankomis.
Šepetėliu nuvalyti nereikalingus miltus ir pernešti pergamentą į skardą.
Kiekvieną paplotį kepti 45 min., kol parus. Kol vienas paplotis kepa, padaryti kitą. Papločius ataušinti ant grotelių. Juos apipjauti pagal trafaretą, o likusias atraižas padžiovinti orkaitėje ir panaudoti torto apibarstymui. Papločiai ataušę nesudžiūna.
Išplakti grietinę, grietinėlę ir cukrų, įpilti vanilės arba konjako.
Pertepti kremu papločius ir torto šonus. Tortą papuošti kaip norisi.
Tortą dėti į šaldytuvą 812 val., kad persigertų. Gero apetito!
Autorės patarimai:
Aš kepu 8 papločius 23 cm skersmens, todėl tortas gaunasi gana aukštas ~13 cm aukščio. Galima daryti 6 lakštus 25 cm, arba iš 8 papločių (23 cm) padaryti 2 nedidelius tortukus. Papločius taip pat galima užšaldyti neperteptus kremu arba užšaldyti jau gatavą totą, supjausčius jį porcijomis. Atšildyti šaldytuve. Kremo galima padaryti daugiau arba mažiau, kaip mėgstate (man patinka daug kremo).
*1 puodelis (cup) 240 ml; 1 puodelis miltų 140 g; 1 puodelis cukraus 200 g; medaus aš nesveriu matuoju pagal apimtį.
Mano komentaras:
Aš imiau tešlos 1,5 normos, nes kepiau diiidelį tortą, gavosi 7 blynai (vieno nenaudojau). Man šiame torte trūko saldumo - mėgstantiems, saldžiau, tikrai reik dėt daugiau cukraus. Kiaušinius dėjau 4 L dydžio. Miltų supyliau apie 4,5 st., tešla gavosi gerokai tiršta (užmaišyta, bet nesuminkyta). Tokią ir padėjau į šaldytuvą - užmaišiau vakare, sekantį vakarą kepiau. Tešla pasidarė laaabai sutirštėjus, kad net paliktą šaukštą sunkiai iš jos išroviau
Tešlą išverčiau ant gausiai miltais pabarstyto stalo ir kas įdomiausia - jos nebereikėjo nei minkyti, nei ką - ji, atrodė taip lyg jau suminkyta ir tinkama blynams daryti. Kepimo popierių barsčiau gausiai miltais ir tą tešlą buvo galima puikiausiai kočioti (nereikėjo rankomis jos išploti, kaip recepte rašoma). Kočiojau, kaip čia pasakius, "normaliai plonai", bet ne taip, kad "peršviečiamai plonai". Iškepę blynai, kurių storis buvo 3-4 mm tiiiiiiikrai nesukietėjo net ataušę, tik paskutinis gavosi ypač plonas (2 mm) ir ties pakraščiais labai plonas - tai tas pakietėjo
Na, aišku, ir jei perkepsit iki rudos spalvos, tai irgi sukietės
Na, o kremą aš dariau pagal save
šitą, t. y. proporcijos iš čia paimtos, bet aš dar želatinos dedu. Nu, man laaabai patinka sluoksneliai medaus torte
Dariau irgi iš 1,5 normos.
Tiesa, ir anksčiau daug metų kepdavau medaus tortus - tokiom pačiom proporcijom kaip čia tik su daugiau cukraus. Bet niekad nekaitindavau kiaušinių - juos plakdavau su cukrumi (iš akies berdavau) ir dar į kaitinamą medų-sviestą irgi jo berdavau. Tešlą minkydavau ir iš karto kepdavau. T.p. puikiausias medutis gaudavosi.