Nu bandžiau aš tą naminę mascarponę . Kaip pirmam kartui gal ir neblogai.
Pirmiausia, receptas nėra tikslus. Toks pasakymas kaitinti grietinėlę 15 min. man nieko nesako, todėl, kad pirmam kartui gaminau iš pusės normos, t.y. 250 ml. grietinėlės.
Tada greit pagooglinau ir radau info, kad 36 % grietinėlę (ten rašoma, kad tinka 25% riebumo) kaitinti iki 90 laipsnių ir tada pilti rūgštį, kad sutrauktų. Pagal ten pateiktas normas, man reikėjo puse šaukšto citrinos sulčių, bet aš pyliau pilną didelį šaukštą citrinos sulčių. Kai grietinėlė pradėjo tirštėt, tada atvėsinusi ją, kaip nurodyta recepte, turėjau nukošti per marlę. Nežinau ar ji turėjo gautis tirštesnė, ar kaip nes man per tą keturgubą marlę viskas išbėgo į bliūdą. Nu tai aš tą visą masę į šaldytuvą . Po 12 val. ji jau buvo gerokai apstengusi, manyčiau būčiau laikiusi, kaip nurodyta 24 val, būtų sustengusi visiškai, bet jau buvau susiruošusi lipdyt torčiuką, tai nebuvo kada laukt. Tai į masę dėjau puse normos pirktinės mascarpones, puse naminės. Tortas gavosi TOBULAS, net dabar tą skonį burnoje jaučiu
Čia pagal kiekvienos šeimininkės įgūdžius manau ir sėkmė priklauso. Aš saldumynų seniau negamindavau, tik neseniai labai pamėgau visokius tortus lipdyt, tai manau iš kokio trečio karto turėtų ir mascarpone tobula gautis. Tik niekur nerandu kiek tiksliai tos rūgšties pilt.
Dar nedariau namuose mascarponės, bet ruošiuosi
Anot gaminusių komentarų iš 500 ml. grietinėlės gaunasi apie 350 - 400 g. mascarponės.
QUOTE(Reduke27 @ 2011 03 27, 13:29)
Norejau paklausti, dariusiu namuose maskarpone Kiek gaunasi mascarpones surio is 500 ml. grietineles? Kazi, apsimoka namie darytis?
Anot gaminusių komentarų iš 500 ml. grietinėlės gaunasi apie 350 - 400 g. mascarponės.
Vilioke,jei kada bandysi daryti mascarponę,parašyk sudėtį gramais ir kaip gavosi.ačiū
Sveikos merginos Siandien ir as kepiau si sedevra, manipuliavau produktais, nesigavo taip kaip turejo, bet buvo laaabai skanu Recepto manau nereikia rasyt, nes tai ne tikras mascarpones torciukas. Tikiu, kad siame psl rasit geresniu receptu, jeigu kada man pavyks padaryti tobulai - butinai pranesiu Aciu autorems uz idejas
QUOTE(Dianaaa1215 @ 2011 05 06, 11:35)
Vilioke,jei kada bandysi daryti mascarponę,parašyk sudėtį gramais ir kaip gavosi.ačiū
Jau pagaminta Tiesa sakant pirktinės mascarponės aš neragavusi, tai sunku pasakyti ar gavosi idealiai Bet rezultatas skanus.
Aš parašysiu taip kaip aš gaminau, o gaminant didesniais kiekiais nesunku pasiskaičiuoti proporcijas. Man reikėjo pasigaminti apie 250 g mascarponės, todėl mano skaičiukai kitokie.
Naudojau 345 ml. grietinėlės (kurios svoris 333 gramai) Grietinėlę pirkau sveriamą 36%
Dabar tolimesnė aritmetika Kadangi vadovavausi pirmine receptūra, tai pasisvėriau kiek sveria šaukštas citrinos rūgšties. Tai pagal mane svoris yra 12-13 gramų. Atitinkamai savo "šedevrui" atsvėriau 9 gramus. Kadangi po kelių minučių kaitinimo man pasirodė nepakankamai tiršta, įpyliau dar 7 gramus citrinos sulčių. Viso 16 gramų citrinos sulčių. Atvėsinau 20 minučių, supyliau į keturguba marle išklotą kiaurasamtį ir palikau atvėsimui. Niekas kiauriai neišbėgo Palaikiusi per naktį šaldytuve ryte turėjau sūrio konsistencijos masę, kuri svėrė 225 gramus.
Gal per daug išsamiai prirašiau, bet mažu bus naudos
QUOTE(Vilioklė @ 2011 05 08, 11:14)
Jau pagaminta Tiesa sakant pirktinės mascarponės aš neragavusi, tai sunku pasakyti ar gavosi idealiai Bet rezultatas skanus.
Aš parašysiu taip kaip aš gaminau, o gaminant didesniais kiekiais nesunku pasiskaičiuoti proporcijas. Man reikėjo pasigaminti apie 250 g mascarponės, todėl mano skaičiukai kitokie.
Naudojau 345 ml. grietinėlės (kurios svoris 333 gramai) Grietinėlę pirkau sveriamą 36%
Dabar tolimesnė aritmetika Kadangi vadovavausi pirmine receptūra, tai pasisvėriau kiek sveria šaukštas citrinos rūgšties[COLOR=blue]. Tai pagal mane svoris yra 12-13 gramų. Atitinkamai savo "šedevrui" atsvėriau 9 gramus. Kadangi po kelių minučių kaitinimo man pasirodė nepakankamai tiršta, įpyliau dar 7 gramus citrinos sulčių. Viso 16 gramų citrinos sulčių[COLOR=blue]. Atvėsinau 20 minučių, supyliau į keturguba marle išklotą kiaurasamtį ir palikau atvėsimui. Niekas kiauriai neišbėgo Palaikiusi per naktį šaldytuve ryte turėjau sūrio konsistencijos masę, kuri svėrė 225 gramus.
Gal per daug išsamiai prirašiau, bet mažu bus naudos
Aš parašysiu taip kaip aš gaminau, o gaminant didesniais kiekiais nesunku pasiskaičiuoti proporcijas. Man reikėjo pasigaminti apie 250 g mascarponės, todėl mano skaičiukai kitokie.
Naudojau 345 ml. grietinėlės (kurios svoris 333 gramai) Grietinėlę pirkau sveriamą 36%
Dabar tolimesnė aritmetika Kadangi vadovavausi pirmine receptūra, tai pasisvėriau kiek sveria šaukštas citrinos rūgšties[COLOR=blue]. Tai pagal mane svoris yra 12-13 gramų. Atitinkamai savo "šedevrui" atsvėriau 9 gramus. Kadangi po kelių minučių kaitinimo man pasirodė nepakankamai tiršta, įpyliau dar 7 gramus citrinos sulčių. Viso 16 gramų citrinos sulčių[COLOR=blue]. Atvėsinau 20 minučių, supyliau į keturguba marle išklotą kiaurasamtį ir palikau atvėsimui. Niekas kiauriai neišbėgo Palaikiusi per naktį šaldytuve ryte turėjau sūrio konsistencijos masę, kuri svėrė 225 gramus.
Gal per daug išsamiai prirašiau, bet mažu bus naudos
Dėkui Kuo išsamiau, tuo geriau. Bet kaip čia iš tiesų - ar čia reikia citrinos sulčių, ar viso beriama 16 g citrinos rūgšties miltelių?
Ir ar masė nesigauna panašesnė į varškę daugiau, o ne į tirštą grietinę kaip tikroji maskarponė? Gal kas gali atsiliepti, kas gamino ir lygino skonį su originalu? Ir ar gautosios masės konsistencija tokia, kad galima tepti peiliu, kaip sviestą?
QUOTE(Vilioklė @ 2011 05 08, 11:14)
Jau pagaminta Tiesa sakant pirktinės mascarponės aš neragavusi, tai sunku pasakyti ar gavosi idealiai Bet rezultatas skanus.
Aš parašysiu taip kaip aš gaminau, o gaminant didesniais kiekiais nesunku pasiskaičiuoti proporcijas. Man reikėjo pasigaminti apie 250 g mascarponės, todėl mano skaičiukai kitokie.
Naudojau 345 ml. grietinėlės (kurios svoris 333 gramai) Grietinėlę pirkau sveriamą 36%
Dabar tolimesnė aritmetika Kadangi vadovavausi pirmine receptūra, tai pasisvėriau kiek sveria šaukštas citrinos rūgšties. Tai pagal mane svoris yra 12-13 gramų. Atitinkamai savo "šedevrui" atsvėriau 9 gramus. Kadangi po kelių minučių kaitinimo man pasirodė nepakankamai tiršta, įpyliau dar 7 gramus citrinos sulčių. Viso 16 gramų citrinos sulčių. Atvėsinau 20 minučių, supyliau į keturguba marle išklotą kiaurasamtį ir palikau atvėsimui. Niekas kiauriai neišbėgo Palaikiusi per naktį šaldytuve ryte turėjau sūrio konsistencijos masę, kuri svėrė 225 gramus.
Gal per daug išsamiai prirašiau, bet mažu bus naudos
Aš parašysiu taip kaip aš gaminau, o gaminant didesniais kiekiais nesunku pasiskaičiuoti proporcijas. Man reikėjo pasigaminti apie 250 g mascarponės, todėl mano skaičiukai kitokie.
Naudojau 345 ml. grietinėlės (kurios svoris 333 gramai) Grietinėlę pirkau sveriamą 36%
Dabar tolimesnė aritmetika Kadangi vadovavausi pirmine receptūra, tai pasisvėriau kiek sveria šaukštas citrinos rūgšties. Tai pagal mane svoris yra 12-13 gramų. Atitinkamai savo "šedevrui" atsvėriau 9 gramus. Kadangi po kelių minučių kaitinimo man pasirodė nepakankamai tiršta, įpyliau dar 7 gramus citrinos sulčių. Viso 16 gramų citrinos sulčių. Atvėsinau 20 minučių, supyliau į keturguba marle išklotą kiaurasamtį ir palikau atvėsimui. Niekas kiauriai neišbėgo Palaikiusi per naktį šaldytuve ryte turėjau sūrio konsistencijos masę, kuri svėrė 225 gramus.
Gal per daug išsamiai prirašiau, bet mažu bus naudos
Labai smagu, kad taip smulkiai apraset visa gamybos procesa, nebekils klausymu, nes kartais praleista smulkmena sugadina viska, Aciu Jums , kopinu ir as
Papildyta:
QUOTE(Letune @ 2011 05 08, 15:18)
Dėkui Kuo išsamiau, tuo geriau. Bet kaip čia iš tiesų - ar čia reikia citrinos sulčių, ar viso beriama 16 g citrinos rūgšties miltelių?
Ir ar masė nesigauna panašesnė į varškę daugiau, o ne į tirštą grietinę kaip tikroji maskarponė? Gal kas gali atsiliepti, kas gamino ir lygino skonį su originalu? Ir ar gautosios masės konsistencija tokia, kad galima tepti peiliu, kaip sviestą?
Ir ar masė nesigauna panašesnė į varškę daugiau, o ne į tirštą grietinę kaip tikroji maskarponė? Gal kas gali atsiliepti, kas gamino ir lygino skonį su originalu? Ir ar gautosios masės konsistencija tokia, kad galima tepti peiliu, kaip sviestą?
Va kaip matau merginos rado dar klausymeliu, vadinas reikia dar smulkiau
QUOTE(Letune @ 2011 05 08, 15:18)
Dėkui Kuo išsamiau, tuo geriau. Bet kaip čia iš tiesų - ar čia reikia citrinos sulčių, ar viso beriama 16 g citrinos rūgšties miltelių?
Ir ar masė nesigauna panašesnė į varškę daugiau, o ne į tirštą grietinę kaip tikroji maskarponė? Gal kas gali atsiliepti, kas gamino ir lygino skonį su originalu? Ir ar gautosios masės konsistencija tokia, kad galima tepti peiliu, kaip sviestą?
Ir ar masė nesigauna panašesnė į varškę daugiau, o ne į tirštą grietinę kaip tikroji maskarponė? Gal kas gali atsiliepti, kas gamino ir lygino skonį su originalu? Ir ar gautosios masės konsistencija tokia, kad galima tepti peiliu, kaip sviestą?
Smagu kad bus naudos iš mano patirties
Gaminant mascarpone pilasi citrinos sultys tik aš rašydama netyčia jus pabandžiau suklaidinti (vienur paminėdama rūgštį, kitur sultis)
Masė tikrai neturi jokių panašumų su varške (jokių gumuliukų ir pan.)
Gautosios masės konsistenciją (po laiko, praleisto šaldytuve) tikrai puikiai būtų galima tepti peiliu.
Tik deja nebeturiu ką tepti
Masė gavosi tikrai sustingusi ir tvirta.
Gerų bandymų merginos.
Dariau mascarponės sūrį iš pilstomos "Šaltekšnio" 35 proc. grietinėlės pagal čia nurodytą receptą. Gavosi liuks-toks, kaip iš parduotuvės. Daugiau nepirksiu itališkos, o pati darysiuos. Nes litras grietinėlės turguje-8,5 Lt. O man iš 300 g grietinėlės gavosi 160 g sūrio. Tai kilogramo mascarponės savikaina išeina apie 16 Lt. Ir neriboja parduotuvinis pakuotės kiekis, ir akcijos laukti nereikia. Laisvę mascarponės darymui namuose.
Letune, pagal kurį receptą darėte, nes čia lyg keletas buvo nurodyta. Ačiū