Šiuo metu skaitau knygą "Liaukitės vaikus auklėti - padėkite jiems augti"
Daug ką norėčiau pacituoti, bet dabar ypač užstrigo šie žodžiai
kadangi aš pastoviai neatsikratau skubėjimo, tai man kaip tik
:
"... Taip tik atrodo, kad nespėsite, kad kažkur pavėluosite ir būtinai reikia skubėti, įvykdyti, įsisamoninti... Išminčiai ne veltui sako: "kai Dievas sukūrė laiką, tai sukūrė jo pakankamai". Va, maži vaikai niekur neskuba, o pažiūrėkite, kiek jie spėja padaryti per kokius pora metų: išmoksta sėdėti, vaikščioti, kalbėti, mąstyti, priimti sprendimus, juos realizuoti ir netgi apginti savo savarankiškumą. Ir visa tai- žaisdami! - be rimtos veido išraiškos, be sukąstų žandikaulių dėl didelės įtampos ir be paniško šūksnio: "Man vėl nepasisekė!" Žodžiu, pasiklysti galima tik vienu atveju: einant į savo ir savo vaiko laimę..."
Papildyta:PRATIMAS
(labai beje panašus į "Kaip gerai, kad..."
Ieškokime pliusų
Atliekamas labai paprastai. Imate trumputį žodelį TAČIAU ir jį ištariate bet kuriuo patogiu atveju. Atsitiko nemalonumas - ieškokite jame sau naudos. Pvz., jums su mažyliu bevaikštinėjant, jis pargriuvo į balą, peršlapo ir išsigando. Jūs nepakankamai jį prižiūrėjote- tai minusas, tačiau mažylis įsimins, kad balos būna labai gilios ir klastingos. arba taip: jūs persišaldėte, tačiau dabar su ramia sąžine galite pagulėti lovoje (ir paskaityti!); jūsų vaikas sugadino televizorių - tačiau dabar nereikia plėšte plėšti jo nuo ekrano; jus visiškai nukamavo namų ruoša - tačiau dabar jau tikrai pasiryšite išdalinti namų darbelius visiems šeimos nariams ir tt.
Lengva nuleisti rankas, kai kas nesiseka, bet kur kas naudingiau, praėjus pirmai neigiamų emocijų bangai, pasakyti sau: "Ką? Nesiseka? Tačiau..." Išmokite gauti naudos iš visko, kas aplinkui vyksta!
Man gera gyventi. Esu rami ir saugi. Leidžiu pasauliui būti tokiam, koks jis yra.