Įkraunama...
Įkraunama...

Veisėjams rekomenduojami kačių sveikatos testai

QUOTE(Toumei @ 2012 09 04, 12:21)
Kauno raj. Ramuciuose Vetvila daro FeLV, FIV kartu ir kaina 25 lt  smile.gif  FCoV - 25 lt.

Vilniuje HCM, PKD dar daro Jakovo klinika. Jeigu kraujas siunciamas i Vokietija, tada vienai katei HCM ir PKD tyrimas atsieina plius-minus 200 lt.

Sveiki, Vilniuje krauja ima ir siuncia i Laboklin ( DE) laboratorija ir "Veta". Vien PKD tyrimas kainavo 170 lt...
Jakovo puslapyje yra sudetos tyrimu kainos, ir HCM ir PKD kainuos apie 300 lt.....
Atsakyti
QUOTE(adca @ 2013 07 07, 12:36)




Juk is gleiviu - tai jau rodys kada issiskyria, o nesiotojas gali ir neisskyrineti (pvz siuo momentu), o tiesiog tureti kraujyje, ir pasirodys tai jam po streso, gimdymo, parodos... Ar ne pasirodys. Ar jo vaikaims. Ar anukams.

Idomu, kiek veiseju, is tikro zino visas subtilybes ir gilinasi, nuodugniai tiria gyvunus, ne tik tam, kad neuzkriest aplinkiniu, bet ir ...

Svetaine ir kainorastis dabar cia -> http://цмд-вгнки.рф/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=46

Priklauso nuo tyrimo. Siunciant i Laboklina, kai kuriems tyrimams, tiesiog jau prie paimto mėgintuvėlio - surasem dar viena lapa, papildomai i ta pati voka ir viskas.


Palaukite, jūs labai painiojate virusinių ligų tyrimus su genetinių g.gif
Iš seilių veisėjai siunčia mėginius genetiniams tyrimams, o ne virusų ieško.
Manau skirtumas yra. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(LaiLaa @ 2013 07 07, 14:52)
Is seiliu, ismatu ir/ar kitu isskyru.

Gaila, kad po pirmo konstruktyvaus temos trecdalio, prasidejo iprastas gynimas savo nuomones (ne visada objektyvus).

Prologas:
Nors ir megstame visur pabriežti, kad veisimas - tai ne dauginimas (abstrahuotis nuo daugintoju), pasakoti kiek jegu ir pinigu tai kainoja, bet 90% "veiseju programu" Lietuvoje - tai tiesiog "random breedingas" (ar outbreedingas, kuris niekuo negeresnis uz inbreedinga (desgenezas, 'ismuilinimas' savybiu), ar kaip vadinu "dokumentuotas dauginimas / dauginimas su leidimu", nes tik keli veislinai dirba link tam tikru rezultatu, kiti pasirenka labiausiai tituluotus tevus ir "veisia". Metu metus kergdami tuos pacius gyvunus, ir taip "gerindami" veisle.
Idomu butu suzinoti veislinu konkrecia breedingo programa (deja, tai galioja 90% musu veislynu, isskyrus kelis ..)

Prie temos:
Tas pats ir su gyvunu sveikata.
Visur ir visada (vien šiame forume kiek skaiciavimu) veisejai pabriezia, KIEK apsieina veislinis kaciukas, kaip jis priziurimas ir tt.
Ir kad 1500+ litu uz gyvuna net neatperka jo (pasitaiko, bet daugumoje tai netiesa).

Tai kodel, prasant normalias kainas, veisejas TAUPO ant tyrimu?
Jie nera patikimi? Bet net su 20% patikimumu - 1 karta is 5 - parodys teigiama ir tada pasitikrinsi KITU metodu (imunoflorescentiniu, PCR, tt).
Niekas neduoda 100% (isskyrus Die-a), bet veisejas (todel jis/mes/jus/jie ir veisejai o ne daugintojai) - MINIMIZUOTI rizika uzsikretimo/uzkretimo/platinimo ligos kitiems gyvunams (iskaitant kaciukus).
Nes jei 50% serga korona ar chlamidijoze nesioja - tai nereiskia, kad tai norma. Juk dar ne taip seniai, korona aplamai nesiskaite liga, o kas prades eliminuoti tai, jei ne patys veisejai (kurie be "" ).

Todel veisejas, mano nuomone, turetu daryti BENT padidintos rizikos gyvunams - VISUS imanomus testus. O ko dazniau darysime, to daugiau sansu aptikti problema ir tai butu prevencija plitimo. O bet koks gyvunas dalyvaujauntis parodose, veisimo programoje - yra priskiriamas prie padidintos rizikos grupes.
Ne tik dideli veislinai, kur liga labai greitai gali paplisti, bet ir mazesni namu tipo veislinai - mano nuomone, pries kergima - reikia atlikti VISUS imanomus tyrimus, kad sumazinti (kiek imanoma) galimybe uzkresti partneri ar pagimdyti katukus jau su ligom, patologijom. Manau nekarta susiduret, kai atskirai, "su visais patogumais" gyvenantis gyvunelis - susirgdavo su ar be fataliniu pasekmiu.
O toliau speliokite, ar tai buvo tas ar anas. Nes, net jei kai kurios infekcijos, bakterijos, virusai ir kitos negerybes greit mirsta aplinkoje - kiti gali vos ne metus laikytis, ir atnesti galima namo infekcija ne tik iš parodu ar vet. gydyklu, bet ir is lauko, ant drabuziu, batu ir tt. Net ir prie Jusu / Jusu masinos besitrinantis gyvunai, kurie yra misrunai ir todel daug atsparesni uz veislinius neaborigeninius, manau daznas faktorius ir gana pavojingas.

Aisku nereikia pult i krastutinumus ir gyvent laboratorinem salygom, nes gyvunai netenka atsparumo, bet visgi ...

Daznai, gyvunai, BE klinikiniu pozymiu - serga ar yra ligos nesiotojai.
Ne viena karta isitikinau.
Savo gyvunams, ypac "padidintos rizikos", ypac pries kergima - padarau visus imanomus testus, butent kad sumazinti tikimybe uzkresti katukus ir partneri.

Ir tai duoda rezultatus.
Net paskutini karta darant tyrimus del vienu ligu ir gavus teigiama atsakyma - pakartojau tyrima kitu metodu, kuris paneige pirmo tyrimo rezultata, bet suradau nedideli - bet nemalonu dalyka, kuri deja daznai musu veisejai net negydo (nes nesitikrina), bet tai itakoja vaisius ir kitiems gyvunams nors ir nekritiska, bet gali tureti nemalonu poveiki.

Todel sau isvadas padarytos jau seniai.
"Neigiamas" - nereiskia kad gyvunas sveikas.
"Teigiamas" - nereiskia, kad gyvunas serga.
Bet kartojant tyrimus reguliariai, o "teigiamus" pakartojant kitu metodu - matai vaizda is kitos perspektyvos, patvirtinima ar paneigima.. ar kas nors papildomo islenda.

Tai manau, kad jei istikro rupi gyvunai, ju sveikata, kaciuku sveikata - zmogus darys viska imanoma prevencijai, ankstyvam aptikimui ir tt.

O tie, kam tai del punkto "Pas mus veislynas be X/Y/Z", tai aisku kam jiems vargti su "tokiais nepatikimais testais", bet jei nepatinka metodai LT - tai galima siusti į specializuotas laboratorijas, ta pati Laboklin (DE) ir kitur, nes dabar jau termosu per palydove - nereikia (dazniausiai), nes siunciama tiesiai is klinikos.
Ypac mane linksmina viena pone, daranti (ir nedažnai jei sprest pagal viesai prieinama informacija) viena tyrimą ne paciu patikimiausiu budu (ignoruojant daug kitu tyrimu) - ir tokiam "buržua stiliuje" besikabinanti "O jus darote butent tokius tyrimus?"

Kad isvengti, budingo SM fludo ir aikinimosi:
Cia tiesiog mano nuomone ir situacijos vizija nepretenduojanti i absolucia tiesia.
Ji gali (ka ir daro sekmingai) nesutapti su kitu zmoniu nuomone, bet kadangi Lietuvoje nuomoniu pliuralizmas ir demokratija, manau, kad kol tai neizeidzia kitu zmoniu, reiksti, aptarineti, pareiskineti ja galima. Nes pvz jei perskaityt tema is pradziu, matoma kaip buvo bandymai uzgniauzti visus nesutinkanciu su daugumai naudingu poziuriu, ar veisejai tiesiog nesirodo, kad :
a) neviesint savo nekompetencijos b) nelisti i bala, nes bus gincai su aktyvistai c) neviesint padetes savo veislynose.
Atsakyti
Kaciukai po pirmu skiepu susirgo kojuktyvitu. Ar tai reiskia, kad kate mama nesiotoja kazkokios ligos? Jeigu nesiotoja, tai tyrimai tikrai parodys liga ar nebutinai? Jeigu tarkim liga siuo metu "miega", tai gal ir meginiai bus "sveiki"? g.gif
Atsakyti
Konjuktyvitas yra išreikštas?
Yra skirtingi testų tipai. Kai kurie gali parodyti, kad liga yra, kai jos nėra (imunoflorescentinis/ekspres-testai) ir atvirkščiai. Jais negalima pasitikėti, bet jau reikia susirūpinti.
Patikimiausi rezultatai - PCR testai. Bet ir kainoja daugiau, nes mūsų vet. gydyklas siunčia į Vokietiją.


Atsakyti
QUOTE(esarmy @ 2014 01 28, 17:08)
Konjuktyvitas yra išreikštas?
Yra skirtingi testų tipai. Kai kurie gali parodyti, kad liga yra, kai jos nėra (imunoflorescentinis/ekspres-testai) ir atvirkščiai. Jais negalima pasitikėti, bet jau reikia susirūpinti.
Patikimiausi rezultatai - PCR testai. Bet ir kainoja daugiau, nes mūsų vet. gydyklas siunčia į Vokietiją.


Kaciukai buvo paskiepyti penktadieni vakare (8 sav amziaus), o sekmadieni is ryto pas viena kaciuka akis buvo jau istinusi ir baisiai slapiuojanti. Atskyriau ji nuo kitu (del visa pikto), bet kita diena jau ir kitu kaciuku akys pradejo rausti ir slapiuoti. Pas viena kaciuka akys geros, bet is vienos nosytes slapumas toks kaip ir yra g.gif Veterinaras nieko konkretaus nepasake. Israse tik lasiukus i akis ir sake, kad jeigu nepageres per pora dienu, tai tuomet grizti pas ji, israsys kitus vaistus, nes reiskia, kad tai bus Cat Flu ir reikes kitokio gydymo. Bet tai ar kates nepaskiepytos nuo Cat FLu? blink.gif Kolkas neblogeja, bet ir negereja, praejo 1 diena. Kaciukai valgo, zaidzia, temperaturos neturi.

Prisiskaiciau visko, tai dabar net nezinau ka galvoti. Visur parasyta, kad konjuktyvitas yra kitos ligos pasekme unsure.gif Tai dabar galvoju kokios? Veterinaro klausiau apie tyrimus mamai-katei, bet nieko jis man issamiai negalejo paaiskinti, tik tiek, kad galim padaryti nuo chlamidiozes, nes cia dazniausia konjuktyvito priezastis. Bet paskaicius, tai jau aisku, kad tu tyrimu gali buti daugybe ir vistiek gali buti, kad negausiu konkretaus atsakymo? As gyvenu Skotijoje ir vieno tyrimo kaina man paskaiciavo apie 70 svaru... unsure.gif Tai bandau ziurinetis kokiu tyrimu mums reikia ir kaip jie turi buti paimti, kad nesvaistyti pinigu i bala ir netempti laiko... unsure.gif
Is to ka perskaiciau, padariau isvadas, kad reikia chlamidiozes, kalici ir herpes viruso, FeLV ir FiV tyrimus atlikti unsure.gif FeLV ir FiV buvo atlikti kaciukui dar bunant pas veiseja (ten kate buvo iki 9 menesiu), o as ja labai pasitikejau ir laikiau saziningu zmogumi, tai net nedrisau pagalvoti, kad galetu apgauti unsure.gif Beda ta, kad pradejau galvoti, kad veiseja man pardave kate nesiotoja, todel laisvai galejo ir tyrimus pameluoti unsure.gif Yra dar vienas niuansas... Mano kate-mama, budama keliu menesiu amziaus, irgi sirgo konjuktyvitu! unsure.gif Na, as labai dar "zalia" kaciu veisime ir ligose, tai labai pasitikejau tuo zmogumi, klausdavau patarimu ir tuomet ja tikejau, kad konjuktyvitas, tai cia nieko rimto... doh.gif Dabar kate-mama izoliavau kartu su kaciukais nuo kitu mano dvieju kaciu, kurioms irgi teks kazkokius tyrimus dabar daryti verysad.gif Net nezinau kaip cia viska dabar isnarplioti... verysad.gif Dar ir mano patinas gali buti uzkrestas... verysad.gif

Mintys galvoje tik tokios, kad mama-kate ir teveli reikia mesti is veisimo programos... verysad.gif ir daryti tyrimus kitoms mano katems, kad isitikinti, kad jos sveikos... O gal vistik as cia be reikalo panikuoju ir konjuktyvitas tikrai nebutinai kazka tokio reiskia? unsure.gif
Atsakyti
Sakykit, ar visas mano isvardintis ligas galima atlikti PCR testais? Kolkas randu tik, kad Chlamydia ir Herpesvirus galima daryti PCR. Kalici virusas daromas VNT.
FeLV ir FiV veterinaras siulo express testus. Dar veterinaras gali pasiulyti Chlamydia express testa, kazin koks jo patikimumas? g.gif
Atsakyti
Atrodo radau priimtina varianta ir kainas tyrimams, jeigu veterinaras uz pasirasyma ir megineliu paemima neuzsisauks kosmines kainos doh.gif

Kaip manote, kuri varianta reiktu pasirinkti norint istirti nuo chlamidijos, kalcivirozes ir herpes viruso? "Triple Respiratory Profile" lyg ir tinkamiausias? g.gif
Atsakyti
QUOTE(aleksa.aleksa @ 2014 01 28, 16:58)
Kaciukai po pirmu skiepu susirgo kojuktyvitu. Ar tai reiskia, kad kate mama nesiotoja kazkokios ligos? Jeigu nesiotoja, tai tyrimai tikrai parodys liga ar nebutinai? Jeigu tarkim liga siuo metu "miega", tai gal ir meginiai bus "sveiki"?  g.gif

Po skiepo gai išlysti įvairių dalykų - juk vakcina nėra vitaminas, tai gyvas užkratas, tik nusilpnintas, kuris suleidžiamas į organizmą ir šis turi "persirgti" švelnia forma. Nepulkit stipriai ieškoti ligų tuoj po skiepo - turėkit omenyje, kad po vakcinacijos besiformuojant imunitetui testai gali rodyti teigiamą rezultatą dėl vakcinos virusų (pvz., kalicivirozės, nes šis virusas būna visų kačių vakcinų sudėtyje).
Chlamidijozę ir herpes veislyne ištirti patartina karts nuo karto (jei katės naudojamos veisimui).
Atsakyti
QUOTE(kykute @ 2014 01 29, 10:41)
Po skiepo gai išlysti įvairių dalykų - juk vakcina nėra vitaminas, tai gyvas užkratas, tik nusilpnintas, kuris suleidžiamas į organizmą ir šis turi "persirgti" švelnia forma. Nepulkit stipriai ieškoti ligų tuoj po skiepo - turėkit omenyje, kad po vakcinacijos besiformuojant imunitetui testai gali rodyti teigiamą rezultatą dėl vakcinos virusų (pvz., kalicivirozės, nes šis virusas būna visų kačių vakcinų sudėtyje).
Chlamidijozę ir herpes veislyne ištirti patartina karts nuo karto (jei katės naudojamos veisimui).


Aciu uz atsakyma. Ketinu tirti kate-mama, o ne kaciukus.

Tai va, kad esu dar "zalia" ir cia antra mano vada verysad.gif Pati katems tyriau tik kraujo grupe, FeLV ir Fiv. Nuo visko kitko veisejai sakesi tyre ir kontroliuoja padeti veislyne, o as maniau, kad galima jais pasitiketi doh.gif Visgi geri zinomi veislynai, kam jiems parduoti serganti/nesiotoja kaciuka...

Kaciukams mano manymu jau gereja akytes, pas kuriuos tik tik asarojo truputi, tai visai sveiki atrodo. Tik vienas mazylis, kuriam jau buvo stipriai istinusi akyte visdar taip pat atrodo, tikiuosi netures jokiu bedu su regejimu... unsure.gif
Atsakyti
Keliu temą į viršų. 4u.gif
Norėčiau pasidaryti katei profilaktiškai coronos testą. Tai, kaip suprantu iš perskaitytos temos geriau siųsti į užsienio laboratoriją paimtą kraują, ( na kad ir pas Jakovą) negu daryti vietoje ekspres testuką? ( nors vetai, kiek skambinausi, tai visi mušasi į krūtinę ir sako, kad tai labai patikimi tie greiti testai, nebūtų patikimi, nedarytume biggrin.gif )
toliau aiškinausi su vetais, kas būtų jeigu.... sakau, na tarkim, jeigu jūsų tas ekspres testas parodytų teigiamą koroną? tai tada jie sako - viskas katė turi būti braukiama iš veisimo blink.gif O perskaičius šią temą radau, kad gyvūnai pašalina laikui bėgant koroną iš organizmo ( išsivalo ), aišku reikia stipraus imuniteto...na žodžiu pabendravus su vetais nieko aiškaus nepasidarė...
Pasidalinkite savo mintimis, kas, kaip teisus iš tiesų.
Atsakyti