Įkraunama...
Įkraunama...

Veisėjams rekomenduojami kačių sveikatos testai

QUOTE(Seterių_mama @ 2008 10 29, 16:31)
Tai jeigu Jūs tik išsakytumėt ir argumentuotumėt tą savo nuomonę, tai tikrai viskas būtų puiku. Bet argumentų dažniausiai nėra. O jeigu žmogus, ypač nelabai išmanantis paklausia apie tokių tyrimų tikslingumą, tai būna išdurnintas, suvartytas ir nurašytas į nieko neišmanančius, daugintojus, biznio darytojus ir t.t.
Ir taip pastoviai. Tai jau nebe pirma tema apie tai, bent jau aš rašau kokį trečią kartą apie tyrimų reikalingumą/nereikalingumą. Šiaip net neužeičiau ir nerašyčiau, nes kiek galima tą patį per tą patį, bet kiekvieną sykį užkabina keletos personų (beje, visada tų pačių) komentarai ir bandymas išrodyti baltomis ir pūkuotomis, kitų (nesidarančių tų tyrimų) juodinimo ir žemininmo sąskaita.


Klystat Jus. Nesuprantu kodel Jums maiso, kad keli zmones daro tuos tyrimus, Jusu gi niekas nevercia!
Toks jausmas, kad siame forume niekas neskaito postu, del coronos jau viskas buvo isdiskutuota, jeigu norite zinoti kodel mes tuos tyrimus darom - atverskite temos pradzia ir skaitykite atidziai!
Sekmes Jums diskutuojant savo temomis... Ir geros Jums kloties! surrender.gif
Atsakyti
Šiaip tai, kas liečia FIP viena iš informatyviausių nuorodų yra šita:
http://www.dr-addie.com/

QUOTE(AnAngel @ 2008 10 29, 15:45)
Klystat Jus. Nesuprantu kodel Jums maiso, kad keli zmones daro tuos tyrimus, Jusu gi niekas nevercia!

Tai jeigu temoje apie tyrimų tikslingumą ir reikalingumą Jūs ateinat ir pareiškiat, kad darote tokius ir kitokius tyrimus, tai būkite maloni paaiškinti kodėl tuos tyrimus darotės, kodėl jie yra reikalingi ir dar gerai būtų, kad duotumėt nuorodas į tai patvirtinančius šaltinius.
Aš net uždaviau Jums asmeniškai klausimus, bet deja, į juos nebuvo atsakyta.
Kai manęs buvo paprašyta pagrįsti savo nuomonę(pvz. apie genetinį polinkį į FIP) ir pateikti nuorodas, aš pateikiau.
O kai paprašiau Jūsų paaiškinti, koks tikslas siųsti į Maskvą išmatas, kai tyrimas yra nepatikimas, Jūs neatsakėte.
Atsakyti
QUOTE(Arven @ 2008 10 29, 14:38)
Jeigu liga umi, tai joks pries kad ir 2 savaites atliktas testas jos neparodytu.

Kates per daznas rujojimas, kaip ir jo nebuvimas, gali buti ligos simptomas - tokiu atveju reikia kreiptis i veterinara. Nevaisingumas irgi yra zenklas, kad kazkas negerai - reikia tirtis. 10% poru nevaisingos, bet tirtis rekomenduojama, kai 1metus nepavyksta pastoti, o ne visiem. Manau, kad principas panasus ir su katem: jei katei nepavyksta pastoti, reikia tirti.

O del ligu, kuriu simptomai pasireiskia ne is karto... Ju yra tukstanciai, tai tiesa. Bet kurios is ju pasitaiko taip daznai, kad vertetu atlikti skryninga?

Nes pavyzdziui, imkim inkstus. Sakom inkstu funkcijos tyrimas, bet is tikruju tokio nera - yra kraujo biocheminis tyrimas, slapimo biocheminis tyrimas, slapimo morfologinis tyrimas. Netgi tokio kaipo kraujo biocheminio tyrimo nera: kreatinino, slapalo, elektrolitu, slapimo rugsties, kreatinino klirenso ir kt tyrimai ir cia vien apie inkstu funkcija. Kuri atlikti skriningui? Kodel ji?

Bet tokiu atveju kasmetinis tikrinimas padėtų bent atsistoti į rėmus ieškant priežasčių, kodėl augintinis susirgo, jei susirgo
Šiuo atveju kai aš kalbėjau apie rują, ji buvo normali ruja, normaliu laiku, todėl įžvelgti ligos simptomus buvo neįmanoma.
Kalbant apie inkstus, pats lengviausias būdas patikrinti jų būklę tai kreatininas ir urea. Ir jei viskas ok tada galima teigti kad pagrindinė funkcija yra puiki.
Dar vienas aspektas į kurį patarčiau atsižvelgti tai kiekvienos veislės ypatumai: žinau, kad tam tikros veislės turi tik joms būdingų susirgimų: kaip silpnesnė širdis, ar vidaus organai, ar žarnynas ir etc.

Man kaip veisėjui, labai svarbu žinoti su kokiomis problemomis susiduria mano veislė ir savo bei draugų patirtimi remdamasi aš priėjau tokių išvadų, ko reikia mano katėms, kad užtikrinti jų sveiką gyvenimą.

QUOTE(Arven @ 2008 10 29, 15:17)
Jei gyvunas susirgo, tai aisku, kad reikia ieskoti priezasties. As kalbejau tik apie tuos tyrimus, kurie atliekami sveikam gyvunui.
Pritariu, kad jei veisle turi polinki i kokia nors liga, tai reiktu atlikti tyrimus tai ligai nustatyti ir eliminuoti is veisimo programu sergancius gyvunus.

ne taip mane supratot. tarkim taip 90% veislių turi polinkį į tam tikras ligas, bet nereiškia, kad jos serga. Mano supratimu atsakingas veisėjas, neveisia sergančių katinų. Jei katės turi polinkius, tai dar nereiškia kad juos reikia šalinti iš veisimo programos. pvz tarkim veislė X turi didesnį polinkį turėti širdies problemų. Tai jei aš veisiu veislę X aš stengiuosi parinkti gyvūnus kuo sveikesnius kergimui, kad gimtų sveiki kačiukui. ir tarkim veislynas B nori pirkti iš manęs kačiuką tolimesniam veisliniam darbui. užsisako nuo tam tikros katės ir katino vaikus, taigi aš pilnai ištiriu tėvus ir pranešu veislynui, kad katės sveikos, planuojamos kergti tada ir tada, kačiukų tikimės tada ir tada.
Va čia yra rimtas požiūris į veislinį darbą, į savo mylimą veislę X ir mylimus savo pačios išveistus kačiukus.

Nemaišykit ko reikia katinui ir ko reikia veislei ir veislės stiprinimui. Nes šiuo atveju jūs žiūrite iš mylėtojo pozicijos. O aš stengiuosi žiūrėti plačiau, tuo labiau kai pas mane veislė yra labai ekstremali, skirtingai nuo Seterių mamos kurilų, kurie yra mažiausiai žmogaus selekcinės rankos paliesti.
Atsakyti
Man asmeniskai svarbus yra kraujo grupes tyrimas jei katinas/kate bus kergiami ir jei nera zinoma, kad augintinio tevu grupe yra A.
Jeigu augintinis isigytas is rimto veislyno, kur zinoma tevu kraujo grupe, tai tada sutinku, kad aktualumas kraujo gupes nustatymo nera didelis. Pastebejau, kad vakaru veislynai vengia veisti kaciu su B grupe ir neispeje nepraduos kaciuko veisimui su B grupe, nes veisimas su B grupe nors ir yra galimas, bet ilgalaikeje perspektyvoje yra problematikas.
Lietuvoje, Latvijoje, kur galima lengvai isgyti brita veisimui/kergimui is megejo, kuris nera nustates savo katems kraujo grupes, tai toks testas tiesiog yra BUTINAS. umn.gif

QUOTE(Arven)
Kraujo grupes testas palyginti nesudetingas ir uztenka ji atlikti viena karta, tai tikriausiai geriau ji atlikti.
Dziaugiuosi, kad visos rusu melynosios yra A kraujo grupes, tai man si tema atkrenta. biggrin.gif


QUOTE(Elektraaa @ 2008 11 24, 23:02)
O net nezinojau, kad B grupe yra blogai  g.gif  Kraujo grupes nustatyma galima LT pasidaryt?


QUOTE(kavenska)
Elektraaa, Sibiriukams nereikia 4u.gif buk rami smoke.gif
LT siuos tyrimus daro J.Gustaitienes klinikoje.

Pas Softkiss'us puikus straipsnis sia tema:
http://softkiss.eu/c...es/131/100/full
Atsakyti
Na, tai tada Jus mane irgi ne taip supratote.

As norejau pasakyti, kad jeigu gyvunas serga liga, kuri yra budinga veislei (tarkim veislei X budinga liga Y), tai to sergancio gyvuno nereiktu veisti, nes jis ir toliau perduos genotipa su polinkiu tai ligai ir liga Y vis dazniau pasitaikys tarp X veisles gyvunu. Taciau jeigu veisimui atrinksime gyvunus nesergancius liga Y, tai stiprinsime veisles X genofonda.

Zodziu, tikriausiai mes apie ta pati visgi biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Arven: 29 spalio 2008 - 15:48
QUOTE(Seterių_mama @ 2008 10 29, 15:31)
Tai jeigu Jūs tik išsakytumėt ir argumentuotumėt tą savo nuomonę, tai tikrai viskas būtų puiku. Bet argumentų dažniausiai nėra. O jeigu žmogus, ypač nelabai išmanantis paklausia apie tokių tyrimų tikslingumą, tai būna išdurnintas, suvartytas ir nurašytas į nieko neišmanančius, daugintojus, biznio darytojus ir t.t.
Ir taip pastoviai. Tai jau nebe pirma tema apie tai, bent jau aš rašau kokį trečią kartą apie tyrimų reikalingumą/nereikalingumą. Šiaip net neužeičiau ir nerašyčiau, nes kiek galima tą patį per tą patį, bet kiekvieną sykį užkabina keletos personų (beje, visada tų pačių) komentarai ir bandymas išrodyti baltomis ir pūkuotomis, kitų (nesidarančių tų tyrimų) juodinimo ir žemininmo sąskaita.

Vat ir man tokia mintis persasi.Pirmoji tema buvo atidaryta tada,kai kuriu personu kates buvo sukergtos.Man irgi buvo pasiulyta pasidaryti tyrimus nuo koronos,motivuojant tuo,kad pirmos vados vienas vaikas numire(visai maziukas).Pasakymas buvo-mire nuo koronos.(VITA_V,kiek zinau,ir pas jus vienas kaciukas mire,bet tikriausia tikrai ne nuo koronos,ane?Pas jus taip buti negali,tik pas mane)Jokiu tyrimu as jam nedariau,todel labai jau man toks kategoriskumas suglumino.Skambinau veisejom,kurios uzsiima kaciu veisimu jau daugiau kaip 10 metu.Del koronos isaiskino panasiai,kaip jus.Ir kad tokiu budu siuntimas kaku i Maskvos laboratorija yra netikslingas.As su mielu noru pasitikrinciau savo kates,bet kai man garantiju neduoda,nesuprantu,kam tada tas cirkas.Kazkaip susidare tokia nuomone,kad ne del kaciu viskas daroma,o del kitu zmoniu akiu.
Antras pastebejimas,vienos kates kakus irgi siunte i ta pacia Maskva,po to ji buvo aptarinejama is visu pusiu(kate is mano veislyno)Beje,as jei siusciau tyrimus,noreciau ,kad atsakymai ateitu man,o ne treciajam asmeniui,kuris man pasiule pasidaryti tyrimus.
Vita_V,neatsaket,ar jusu kaciu giminej nebuvo FIPo?Beje,paziurejau,paskutiniai tyrimai nuo koronos daryti vasario 2 d.Anksciau rasyta buvo,kad jus reguliariai tikrinat nuo koronos.
Isvada tik tokia ir persasi,kad norisi paciai buti baltai pukuotai,o kiti visi esam purvini.Taip iseina,kad is visu Lietuvoj esanciu veislynu,jus tik vienos svarios.Kartais man tokia mintis sauna,kad nusispjausiuj,pasidarysiu as tuos tyrimus,kai bus rezultatas neigiamas,idesiu i savo saita,kad visi matytu.Ne del saves,bet del tu ,kurios nuolat pirstais bado.Nes as ta pacia veisle auginu,kaip ne kaip konkurencija....
Atsakyti
QUOTE(Arven @ 2008 10 29, 15:18)
To, ko nera, rasti negalima, bet galima nerasti, kai yra, nes viruso antigenai gali paprasciausiai suirti transportuojant ir tada tyrimo atsakymas bus neigiamas. Taigi tyrimas bus tik "del akiu" ir gavusi atsakyma Jus juo pasitiketi negalesite.
Papildyta:


manau kad jei visada tyrimus ruosi vienodai, o tyrimu rezultatus gauni skirtingus ...is pradziu teigiami paskui - neigiami....tai reiskia kad viska darai gerai.. ax.gif
juolabiau kad laboratorijoje priimantys tyrimus zmones informuoja jei meginiai nera tinkami... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(zikas1970 @ 2008 10 29, 16:39)
Vat ir man tokia mintis persasi.Pirmoji tema buvo atidaryta tada,kai kuriu personu  kates buvo sukergtos.Man irgi buvo pasiulyta pasidaryti tyrimus nuo koronos,motivuojant tuo,kad pirmos vados vienas vaikas numire(visai maziukas).Pasakymas buvo-mire nuo koronos.(VITA_V,kiek zinau,ir pas jus vienas kaciukas mire,bet tikriausia tikrai ne nuo koronos,ane?Pas jus taip buti negali,tik pas mane)Jokiu tyrimu as jam nedariau,todel labai jau man toks kategoriskumas suglumino.Skambinau veisejom,kurios uzsiima kaciu veisimu jau daugiau kaip 10 metu.Del koronos isaiskino panasiai,kaip jus.Ir kad tokiu budu siuntimas kaku i Maskvos laboratorija yra netikslingas.As su mielu noru pasitikrinciau savo kates,bet kai man garantiju neduoda,nesuprantu,kam tada tas cirkas.Kazkaip susidare tokia nuomone,kad ne del kaciu viskas daroma,o del kitu zmoniu akiu.
Antras pastebejimas,vienos kates kakus irgi siunte i ta pacia Maskva,po to ji buvo aptarinejama is visu pusiu(kate is mano veislyno)Beje,as jei siusciau tyrimus,noreciau ,kad atsakymai ateitu man,o ne treciajam asmeniui,kuris man pasiule pasidaryti tyrimus.
Vita_V,neatsaket,ar jusu kaciu giminej nebuvo FIPo?Beje,paziurejau,paskutiniai tyrimai nuo koronos daryti vasario 2 d.Anksciau rasyta buvo,kad jus reguliariai tikrinat nuo koronos.
Isvada tik tokia ir persasi,kad norisi paciai buti baltai pukuotai,o kiti visi esam purvini.Taip iseina,kad is visu Lietuvoj esanciu veislynu,jus tik vienos svarios.Kartais man tokia mintis sauna,kad nusispjausiuj,pasidarysiu as tuos tyrimus,kai bus rezultatas neigiamas,idesiu i savo saita,kad visi matytu.Ne del saves,bet del tu ,kurios nuolat pirstais bado.Nes as ta pacia veisle auginu,kaip ne kaip konkurencija....

Tik nereikia detektyvu, gerai? Kates tikrinau ir gerokai pries kergima, nuo praeitos vasaros. Ir tema, nei ta, nei sita, ne as atidariau. O del jusu kaciuko niekas nesake, kad jis mire nuo koronos, nereikia meluoti. Bet, kadangi Lietuvoje si tyrima padaryti neimanoma, o priezasties jus kaip ir neradot (ir neieskot pasirodo), as geranoriskai pasiuliau padet su siuntimu i Maskva.
Pas mus B vadoje vienas kaciukas mire, informacija teisinga. Gime, jei neklystu 58 ar 64 gr, kai kiti svere virs 100 (tiksliau svori dabar nepasakysiu, lapuka su svoriais jau nerasiu). Gime labai mazas, silpnas, visai nenorejo ciulpti papuko ir priversti buvo neimanoma. Mire trecia para. Po mirties padaryti tyrimai (вскрытие, kraujo tyrimai, посев - nieko blogo nerado, isskyrus zemo hemoglobino). Mire tikrai ne nuo koronos, nes nu nera pas mano kates jos, kaip jus to nenoretumet (siandien kaip tik gavau priespaskutiniu tyrimu originalus, butinai atskanuosiu ir atnaujinsiu informacija savo puslapyje. Beje buvo patikrinti ir kaciukai is A ir B vados).
Del tyrimu tikslumo ir del rezultatu gavimo. Toks siuntimo budas atrodo Jums nepatikimas? Norite rezultatus pasiimt pati? Kokios problemos? Kas draudzia vaziuoti su katem i Maskva ir viska padaryti patikimai, o ir svarbu, kad rezultatus niekas nesuzinotu.
Man toks siuntimo budas yra priimtinas, patikimas ir man nera ka slepti, as nebijau, kad rezultatus zinos dar kazkas (rezultatu blankai atiduodami tam zmogui, kuris atveze tyrimus i laboratorija).
Del FIP'o atveju mano kaciu giminej buvo atsakyta dar praeitoje temoje. Man nesunku pasikartuoti, mano manymu, mano vienos kates tevas mire nuo FIP, nors veiseja (jus puikiai ja zinote) teigia kad tai buvo apsinodijimas. Irodymu as neturiu, jeigu tai Jusu domina. Kastruot ja nesiruosiu (del sios priezasties). Dar yra klausimu?
Del to, kad Lietuvoje daugiau nera veislynu be koronos, labai klystat. Daug kas jau jos neturi ir as dziaugiuosi, kad as nors kiek padejau tiem zmonems. Tik mazai kas nori atvirai rasyti sioje temoje, nes nenori kad paskui reiketu teisintis, kodel tinkamai priziuri gyvunus ir tulikus dezinfikuoja. Nes tarp kai kuriu veiseju tai nepriimtina pasirode.
O jus pasidarykit tyrima, pasidarykit. Tik ne del manes ju daryt reikia, ir ne del saves, o del gyvunu, kurias auginate. O apie konkurencija doh.gif koks as jums konkurentas? Jus dauguma gyvunu praduodate veisimu, o as esu suinteresuota parduoti gyvunus kastracijai, o sekancias vadas pardavinesiu jau kastratais.

QUOTE(zikas1970 @ 2008 10 29, 16:39)
Beje,paziurejau,paskutiniai tyrimai nuo koronos daryti vasario 2 d.Anksciau rasyta buvo,kad jus reguliariai tikrinat nuo koronos.

Specially for Zikas1970. Tyrimu rezultatai:

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
QUOTE(Seterių_mama @ 2008 10 29, 15:38)
Dėl FeLV aš neabsiribočiau 2-iem tyrimais ir daryčiau 3-4 tyrimus kas 3 mėnesius, jeigu pastebėčiau, kad konkretų tiriamą  gyvūną kamuoja dar ir lengvos bet chroniškos infekcijos.(kvėpavimo takų, dantenų, ausų ir akių uždegimai)

Jeigu mes pasidarem pirmuosius FIV ir FeLV tyrimus, tai dabar mums juos kartot?
Visi taip daznai tiriat savo kates?
Atsakyti
Perskaičiau šiandien įdomų JAV Kolorado universiteto profesoriaus Michael R. Lappin straipsnį apie PCR tyrimų tikslumą. Taip, tai naujausias molekulinės diagnostikos tyrimas, tačiau 100 % tikslumo neduoda ir jis. Cituoju:

Because of the inherent sensitivity of the reaction, PCR can give false-positive results if the sample is contaminated during collection or at the laboratory conducting the assay. False-negative results can be obtained if the sample is handled inappropriately or if the patient has received previous treatment. False negatives are of particular importance when RT-PCR is used to detect some RNA viruses. Other potential problems are that little standardization exists among laboratories offering PCR assays and there is minimal external quality control

Istorijos moralas: ne visuomet teigiamas tyrimų rezultatas yra tikrai teigiamas, o neigiamas - ne visada neigiamas mirksiukas.gif

The clinical diagnosis of an infectious disease should include the following: (1) clinical signs referable to the agent; (2) positive culture, antigen assay, or PCR assay results or serologic evidence of exposure to the agent; exclusion of other causes of the clinical syndrome; and (4) response to an appropriate treatment. When these criteria are met, the suspected infectious agent might be the cause of the clinical disease.

Advancements in veterinary medicine lead to better diagnostics all the time; however, using tests properly and incorporating them into sound clinical judgment remain the “art” of medicine. PCR is a valuable tool, not an infallible indicator.


Nenoriu suabejoti niekieno tyrimais ar pakirsti pasitikėjimą laboratorijos išduotais rezultatais 4u.gif

QUOTE(Elektraaa @ 2008 11 25, 09:42)
O siaip mano pacios neigiama grupe  doh.gif  O MB teigiama, bet vaikuciu vis tiek ruosiames turet  g.gif


Nu ir šaunu 4u.gif Neigiamas rėzus - jokiu būdu ne pagrindas atsisakyti vaikučių-pabiručių. Tik reik žinoti, ko laukti ir ką daryti, ji kas mirksiukas.gif

QUOTE(AnAngel @ 2008 11 26, 09:41)
Esme yra tame, kad laboratorija i kuria siunciami tyrimai, patikrina meginius ir jeigu jie neatitinka reikalavimams tyrimo nedaro.


Ta prasme, kaip patikrina? Kokie keliami reikalavimai kakalo mėginiui? Na suprantu, kraujo tyrimo nedaro jei yra hemolizė (suirę eritrocitai) ar jei per mažas kiekis (neužtenka kiek minimaliai reikia). O kaip kakalą patikrint? Kokių ten gali būt pašalinių dalykų, kurie trukdytų tyrimui? g.gif Kas patikrins, kaip tas mėginys buvo transportuojamas? g.gif Arba ar gyvūnas nebuvo gydytas prieš tyrimą? g.gif
Atsakyti
QUOTE(kykute @ 2008 11 26, 11:46)
Ta prasme, kaip patikrina? Kokie keliami reikalavimai kakalo mėginiui? Na suprantu, kraujo tyrimo nedaro jei yra hemolizė (suirę eritrocitai) ar jei per mažas kiekis (neužtenka kiek minimaliai reikia). O kaip kakalą patikrint? Kokių ten gali būt pašalinių dalykų, kurie trukdytų tyrimui?  g.gif Kas patikrins, kaip tas mėginys buvo transportuojamas?  g.gif Arba ar gyvūnas nebuvo gydytas prieš tyrimą?  g.gif

Kakas reikia pateikti uzzsaldytas. Jeigu pateiktos kakos atsilo, laboratorija tyrimams ju nepriima.

QUOTE(Vergine @ 2008 12 02, 04:14)
Sveiki. Norėjau pasidomėti.... jei kačiukui buvo atlikti kokie nors testai, jie bus įrašyti į veterinarinę knygutę ar nebūtinai?

Nebutinai.
Atsakyti
Girdejau kalbas is kitos temos, kad i Lietuva turi atkeliauti Corona visuso testai, i Vilniaus Zveryno vet klinika.
Gal jau kas isbandete ar turite kokiu ziniu ir su kitais galite pasidalinti :-).
Gal jau nebereikes i Maskva kaciu kaku siuti g.gif

Atsakyti