Įkraunama...
Įkraunama...

Veisėjams rekomenduojami kačių sveikatos testai

Žvelgiant iš veisėjo prizmės:

Mūsų su Yell veislyne gyvena 7 katės/katinai. Mums yra lengviau nes mes savo kates esame padalinę po savo namus. tačiau pas mus pastoviai yra atliekami du tyrimai kas 3-4 mėn. tai FIV ir FeLV, kur imamas kraujas, jis centrifuguojamas ir tada ieškoma rezultatų. tfu tfu tfu nė karto nebuvo teigiamas nė pas vieną katiną.

Tada veislyno katės yra tikrinamos minimum bent vieną kartą į metus. Bendroji sveikata: hormoninis fonas, vidaus organu funkcijos ir etc.

Toliau aš nemanau, kad reikia papildomai kažką daryti tik todėl kad virusai siaučia. Mano kuklia 3 metų patirtimi remiantis, aš stengiausi veikti mažo veislyno principu, neįleidžiu į namus po 10 kačių kartu gyventi. Nes dar vienas svarbus aspektas mano kačių socializacija. Aš turiu rasti laiko visoms katėms, su jomis bendrauti, skirti dėmesio, kaip ir reikės laiko skirti kačiukams.

Dėl veislyno dalyvavimo parodose. Anksčiau aš laikiausi politikos, kad katę/es reikia apsaugoti ir slėpti narvuose (pati turiu ne vieną plastikinį narvą). Tačiau taip elgdamasi aš neišvengiau ligų, kas paskatino mane ieškoti kitų kelių.
Dabar mano katės gauna tai, ką ir visos. vasaros metu jos sėdi voljere, vėjas gali daug visokio velnio atnešti, kaip ir parodos.

Aš palaikau idėją, kad reikia katėms natūralumo, bet reikia nepamiršti, kad tai ką žmogus prisijaukina, tampa už jį atsakingas.
Atsakyti
Na užtenka, pešiotis , grįškim pie esmės. 4u.gif Tema iš ties naudinga, ginčai tikrai nėra kvali, kaip čia kažkas išsireiškė, ginčuose gimsta tiesa, todėl manau reikia toliau gvildenti šitą klausimą. Teisingai temos autorė pasakė, kad kiekviena patirtis yra naudinga, reikalinga ir įdomi. Tik gaila, kad kito veisėjai neprisijungia ir neišsako savo nuomonės, pozicijos, argumentų šiuo klausimu.. Gal bijo būti apkaltinti bloga gyvūnų priežiūra ir biznio darymu?

Tirtis dėl coronos yra gerai, bet tie tyrimai tiksalingi tik tam tikrose situacijose, imho.
Na pvz. yra didelis veislynas, kuriame yra daugiau nei 10 kačių. Dažnai tokiuose veislynuose yra nuolatinis judėjimas, gyvūnų kaita, be to, jeigu dar yra aktyviai dalyvaujama parodose ir nuolat yra kačiukų vados, tuomet aišku rizika pasigauti visokių virusų, tame tarpe ir Coroną gerokai padidėja. Aš pati su katėmis esu ne taip jau seniai tik 4-s metus, tačiai šunis veisiu jau 11 metų ir kiek teko stebėti ir analizuoti kolegų darbą, kurie dirba dar seniau nei aš, tai galiu pasakyt tik tiek, kad žmonės paprastai sureaguoja ir imasi konkrečių priemonių tik tada, kai kaktomūša susiduria su konkrečia problema. Deja, dažniausiai mokomės ir savų, o ne iš svetimų klaidų, tokia jau ta žmogiška natūra. Be abejo susidūrus su problema kiekienas pasidaro savas išvadas, kiekvienas sureaguoja savaip, ir deja ne visi sureaguoja adekvačiai. Grįžtant prie didelio veislyno, tai būtent kai yra tokia situacija, kaip paminėjau aukščiau, tikrai yra gerai reguliariai tirtis dėl coronos. Kadangi tokiuose veislynuose dažniausiai nėra galimybės laikyti gyvūnus išskirstytus po 1-2 ir dažniausiai jie gyvena didesnėmis grupėmis, plius dar maži kačiukai, kurie yra taip vadinkim silpoji grandis, kas liečia FIP, ta yra labai naudinga žinot kiekvieno gyvūno statusą, kas liečia coroną, kad atskirt sveikus nuo eliminuojančių virusą( šalinančių į aplinką) ir kad išaiškint nešiotojus, tam kad juos kastruot, pašalint iš veislyno ir imtis kažkokios tai strategijos įgyvendinimo - gal neįnbrydinguoti, gal neveisti poros, kuri davė gyvūną su silpnesniu imunitetu, gal atidžiau stebėti ir dažniau tirt to nešiotojo anksčiau duotus palikuonis ir jeigu situacija kartosis, juos irgi kastruot, o gal visą liniją iš viso eliminuot iš veisimo.. Vienu žodžiu imtis visų įmanomų priemonių, kad gyvūnai su silpnu imunitetu, potencialiai ne tik užkrėtinėjantys kitus, bet ir galintys perduoti šitą imuniteto savybę palikuonims nedalyvautų veisime. Tai ir yra tai ks vadinama "padėti išsivalyti nuo viruso". Kai žmogus pasitelkęs žinias ir konkretų planą, stengiasi susidoroti su iškilusia problema. Jeigu jis neįsikištų, tuomet kai yra toks kiekis kačių, ir juos nuolatos užsikrečia viena nuo kitos, t.y vyksta nuolatinis persikrėtimas, tai virusas cirkuliuoja labai ilgai ir tada ir yra didelė FIP pasireiškimo grėsmė. Bet vėlgi, kol tas FIP neišlenda, dažniausiai nelabai kas imasi kažkokių priemonių, imho, o kai kurie, deja net ir išlindus problemai, nesiima.

Kita gi situacija, kai žmogus jau buvo susidūręs su problema, pvz. jo kačiukas mirė nuo FIP. Tokiu atveju, jis aišku patyręs visą tą siaubą, tikrai reikia ar nereikia tirsis dėl coronos. Ir tokioj situacijos, kai žmogus tiesiog įsigyja gyvūną kastracijai, ne veisimui, nori, kad tas gyvūnas sveikas ir laimingas gyventų kuo ilgiau, jis tiesiai šviesiai veisėjams ir pasakys - pardon už mano prancūzų, galit tuos lozungus apie veislės gerinimą, strategiją ir genetinį problemos sprendimą susikišt ten kur tramvajai nevaikšto, aš padarysiu viską, kad mano draugas ir šeimos narys būtų sveikas ir laimingas, aš jau esu "nudegęs", todėl kartą per metus darysiu Coronos tyrimą ir kartą į pusmetį susišersiu savo gyvūnui imunostimuliatorių kursą, ypač, jei tyrimas aptiko tą coroną. Teisingai? Viskas logiška, motyvai aiškūs ir suprantami.

Kai yra nedidelis uždaras veislynas, laikomasi elementarių higienos normų, natūraliai stiprinamas gyvūnų imunitetas, tai mano nuomone, corona nėra aktuali problema ir labai mažai šansų, kad išlįs FIP. Nebent, silpnas imunitetas iš tikrųjų yra didelė, dažnai pasireiškianti konkrečiose linijose genetinio lygio problema. Bet ar etiška tuomet tokias linijas naudoti veisimui, toliau užtvirtinant tą problemą?

Nedarysiu jokių išvadų, bet tiesiai šviesiai užduosiu keletą klausimų VITAI V ir An Angel, nes kol kas man Jūsų motyvai nesuprantami.. O suprasti norėtųsi, nes Jūs tvirtinat, kad labai svarbu yra nuolatos tirtis dėl coronos. Jūs turit nedaug kačių, laikotės daugiau nei elementarių higienos normų ir bent iš Jūsų postų ir iš to, ką jūs deklaruojate, atrodo, kad darote užtektinai, kad nebojoti to Corona visuso ir FIP. Taigi klausu:
1. Ar Jūs turėjote FIP savo veislyne? ( tai paaiškintų daug ką)
2. VITA V jūs man pasirodėte kaip gerai išstudijavusi FIP problemą ir tikrai apsiskačiusi šituo klausimu, bet labai keista, kad visaip bandėte paneigti genetinio polinkio reikšmę ir pareiškėte, kad nesvarbu, kiek procentaliai gyvūnų turi tą genetinį polinkį, svarbiausia, kad būtų pašalintas virusas, tuomet nebus ir FIP problemos...Labai keista, kad žmogus , kuris iš esmės gilinasi į problemą, mato tik vieną jos pusę. Kodėl taip yra?
3. Kai kažkada anksčiau Jūsų klausiau, kam tuos tyrimus reikia darytis, Jūs pasakėte, kad tam, kad žinoti ar gyvūnas užsikrėtęs ir jeigu jis užsikrėtęs, tai padėti išsivaryti jam virusą kuo greičiau.. Argumentas tikrai rimtas, tačiau..Jeigu Jūs ir taip kasdien maksimaliai vykdote viruso prevenciją ir garsiai tvirtinat, kad imunostimuliatorių JŪs nenaudojate ir nenaudosite, kaip tada Jūs padėsite tą virusą išsivaryti? Ką JŪs darysite? Nes man atrodo, kad šitoj situacijos, kai ir taip daroma viskas, imunostimuliatoriai yra vienintelė galima papildoma pagalba. Ar nedarysite nieko daugiau tokiu atveju? Tuomet, kam tirtis? Kam tas vargas, kai pusmetį reikia siuntinėti savo šaldiklyje užšaldytus kakus į Maskvą, jeigu Jūs realiai net nebandysite įtakoti tų rezultatų? Nuo niekaip nepagaunu logikos, gal galėtumėt paaiškinti?



Atsakyti
Skaiciau si ginca ir noreciau pateikti du pastebejimus is savo varpines:
1) laboratorijose eminio surinkimui taikomi labai griezti reikalavimai, jis turi buti laikomas grieztai nustatytomis standartinemis salygomis ir tiriamas standartizuotu metodu, kitaip rezultatai nebus tikslus, o kartais ir absoliuciai klaidinantys (pvz.: slapimo tyrimas turi buti atliekas per 1 val nuo surinkimo, jei laikoma kambario temperaturoje). Taigi visokie kakuciu, sisiuku ar dar ko siuntinejimai termosuose yra beprasmiai - eminys turi but tvarkomas grieztai pagal taisykles nuo paemimo iki issiuntimo. Bent jau zmonems taip yra, nemanau, kad kaciuku kakuciai kitokie.

2) Kazkuri is jusu didziavosi, kad gydytojas jai kiekviena karta daro kraujo tyrima. Tada pasakysiu: arba Jus turite netikusi gydytoja, arba Jusu per daug ibaiminote savo gydytoja reikalaudama tyrimu. Normaliai, jei zmogus niekuo nesiskundzia ir nepriklauso rizikos grupems, jokie tyrimai jam nereikalingi. Tai yra sveikatos apsaugos lesu svaistymas ir jokiose valstybes, kur sveikatos apsauga branginama, taip nevyksta. Todel manau, kad ir gyvunams tai nelabai reikalinga, nebent jie priklauso rizikos grupei (neatspari veisle, didelis veislynas, labai paplitusi problema ir pan.). Tada turi but atliekama patikra.
O kai kurie tyrimai man is vis keistai skamba. Gal todel, kad as ne veterinare ir nelabai ismanau gyvunu patologija.
Atsakyti
QUOTE(Arven @ 2008 10 28, 17:04)
Skaiciau si ginca ir noreciau pateikti du pastebejimus is savo varpines:
1) laboratorijose eminio surinkimui taikomi labai griezti reikalavimai, jis turi buti laikomas grieztai nustatytomis standartinemis salygomis ir tiriamas standartizuotu metodu, kitaip rezultatai nebus tikslus, o kartais ir absoliuciai klaidinantys (pvz.: slapimo tyrimas turi buti atliekas per 1 val nuo surinkimo, jei laikoma kambario temperaturoje). Taigi visokie kakuciu, sisiuku ar dar ko siuntinejimai termosuose yra beprasmiai - eminys turi but tvarkomas grieztai pagal taisykles nuo paemimo iki issiuntimo. Bent jau zmonems taip yra, nemanau, kad kaciuku kakuciai kitokie.

2) Kazkuri is jusu didziavosi, kad gydytojas jai kiekviena karta daro kraujo tyrima. Tada pasakysiu: arba Jus turite netikusi gydytoja, arba Jusu per daug ibaiminote savo  gydytoja reikalaudama tyrimu. Normaliai, jei zmogus niekuo nesiskundzia ir nepriklauso rizikos grupems, jokie tyrimai jam nereikalingi. Tai yra sveikatos apsaugos lesu svaistymas ir jokiose valstybes, kur sveikatos apsauga branginama, taip nevyksta. Todel manau, kad ir gyvunams tai nelabai reikalinga, nebent jie priklauso rizikos grupei (neatspari veisle, didelis veislynas, labai paplitusi problema ir pan.). Tada turi but atliekama patikra.
O kai kurie tyrimai man is vis keistai skamba. Gal todel, kad as ne veterinare ir nelabai ismanau gyvunu patologija.

4u.gif Džiaugiuosi, kad yra žmonių taip pat mąstančių kaip aš ir be reikalo nevaikštančių pas gydytojus ir nieškančių ligų, jei gerai jaučiasi ax.gif Malonu girdėti thumbup.gif Manau ir gyvūnams tas pats galioja. Ir aš netikiu, kad galima teisingai atlikti gyvūno tyrimus, juos siunčiant į Maskvą, niekaip netikiu. Jei norėčiau tai daryti, tai ir savo mielą augintinį ten vežčiausi, kad vietoje pakakotų ir pasisiotų. ax.gif
Atsakyti
Na skaitau as cia ta temele ir matau kad nelabai teisingas supratimas yra...(MANO NUOMONE)

jus man paaiskinkit kaip galima rasti kakuciuose to ko nera... jei nusiunti tyrimus ir kaip sakot jie blogai paruosti termosas ir visa kita... tai kaip galima rasti virusa ar bakterija juose... ?

as gyvuna stengiuosi patikrinti kas puse metu... nes visur tampausi su savim, buna ir gamtoj paiskylaujam, ir i svecius vaziuojam... ir kieme palaksto, pakampes pauostineja...
kaskaip norisi buti tikrai kad gyvunai sveiki... ir nemanau kad cia kaskas blogo

buvau nuvaziavusi i vet klinika, norejau nusipirkti vitaminu, pasake kad TIKRAI nereikia, jei kate valgu super premium maista viska ir taip gauna... o i kita nuvaziavus patare sugerti... ir ka??? ir su zmonem tas pats vieni geria vitaminus, kiti - ne...

kiek zmoniu tiek nuomoniu... as pvz megstu sportuoti , tikiu kad taip stiprinu savo sveikata, bet yra zmoniu, kuriu nepriversi pluseti sporto saleje... tad kiekvienas pasirenka ir kiekvienas nusprendzia...

Atsakyti
QUOTE(Monoceros Devi @ 2008 10 28, 12:37)
Žvelgiant iš veisėjo prizmės:

Mūsų su Yell veislyne gyvena 7 katės/katinai. Mums yra lengviau nes mes savo kates esame padalinę po savo namus. tačiau pas mus pastoviai yra atliekami du tyrimai kas 3-4 mėn. tai FIV ir FeLV, kur imamas kraujas, jis centrifuguojamas ir tada ieškoma rezultatų. tfu tfu tfu nė karto nebuvo teigiamas nė pas vieną katiną.

Tada veislyno katės yra tikrinamos minimum bent vieną kartą į metus. Bendroji sveikata: hormoninis fonas, vidaus organu funkcijos ir etc.



Gal galima butu placiau apie
Bendroji sveikata: hormoninis fonas, vidaus organu funkcijos ir etc.
Idomu, kas cia tokio? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Alna @ 2008 10 29, 09:31)
Gal galima butu placiau apie
Bendroji sveikata: hormoninis fonas, vidaus organu funkcijos ir etc.
Idomu, kas cia tokio?  g.gif


Na labai elementaru iš tiesų. Imamas kraujas, ir jo pagalba žiūrima pvz kepenų funkcija, inkstų funkcija, tuo pačiu diabeto galimybė (cukraus kiekis kraujyje) ir tada hormoninis fonas, čia aktualiau pas kates. ar viskas gerai su jų gimda ir moteriškais hormonais.
Iš esmės daromi tyrimai kaip ir suaugusiam žmogui.
Atsakyti
QUOTE(audra13 @ 2008 10 29, 00:20)

jus man paaiskinkit kaip galima rasti kakuciuose to ko nera... jei nusiunti tyrimus ir kaip sakot jie blogai paruosti termosas ir visa kita... tai kaip galima rasti virusa ar bakterija juose... ?



To, ko nera, rasti negalima, bet galima nerasti, kai yra, nes viruso antigenai gali paprasciausiai suirti transportuojant ir tada tyrimo atsakymas bus neigiamas. Taigi tyrimas bus tik "del akiu" ir gavusi atsakyma Jus juo pasitiketi negalesite.
Papildyta:
QUOTE(Monoceros Devi @ 2008 10 29, 14:43)
Na labai elementaru iš tiesų. Imamas kraujas, ir jo pagalba žiūrima pvz kepenų funkcija, inkstų funkcija, tuo pačiu diabeto galimybė (cukraus kiekis kraujyje) ir tada hormoninis fonas, čia aktualiau pas kates. ar viskas gerai su jų gimda ir moteriškais hormonais.
Iš esmės daromi tyrimai kaip ir suaugusiam žmogui.


Na, siuos tyrimus manau verta daryti tik pagyvenusiems arba turintiems problemu gyvunams.
Zmonems tokie tyrimai atliekami tik pagal indikacijas, pvz.: jei sergi virusiniu hepatitu, tau kartos kepenu funkcijos rodikliu nustatyma, jei sergi sirdies ir kraujagysliu sistemos liga, tau kasmet kartos sirdies tyrimus, jei atsirado amenoreja ar sunkumai pastoti - reikia lytiniu hormonu tyrimu ir t.t.
Atsakyti
QUOTE(Arven @ 2008 10 29, 13:18)

Na, siuos tyrimus manau verta daryti tik pagyvenusiems arba turintiems problemu gyvunams.
Zmonems tokie tyrimai atliekami tik pagal indikacijas, pvz.: jei sergi virusiniu hepatitu, tau kartos kepenu funkcijos rodikliu nustatyma, jei sergi sirdies ir kraujagysliu sistemos liga, tau kasmet kartos sirdies tyrimus, jei atsirado amenoreja ar sunkumai pastoti - reikia lytiniu hormonu tyrimu ir t.t.


IMHO mano katės yra padidintos rizikos grupės, nes jos:
1. dalyvauja parodose, kelionių metu, parodų metu galima pasigauti įvairių bacilų.
2. dirba veislinį darbą, kas skatina reguliariai tikrinti sveikatą, kad kergimus ir vaikučius aprinkti tinkamu laikotarpiu, kai katė yra sveika, kai jos tyrimai yra puikūs, nes nėštumas yra rizika, tiek katės, tiek ir kačiukų atžvilgiu.
Atsakyti
1. Dalyvauju parodoje kiekviena ryta ir vakara, kai vaziuoju sausakimsu troleibusu, bet tai nevercia manes darytis aibes tyrimu.
2. Labai mazai tiketina, kad instu, kepenu ar endokrinines sistemos sutrikimai bus besimptomiai ar pasireiks jaunam tinkamai priziurimam gyvunui.
Atsakyti
Arven, niekas gi Jusu nevercia darytis tyrimus nei sau nei katems, bet kodel gi tokia reakcija zmoniu atlikeanciu tuos tyrimukus atzvilgiu? Niekaip negaliu suprasti jusu reakcijos!
Atsakyti
P.S. Labai idomu butu isgirsti, ka Kykute mano siais klausimai, nes kiek suprantu ji labiausiai su veterinarija susijus.
Papildyta:
QUOTE(AnAngel @ 2008 10 29, 15:40)
Arven, niekas gi Jusu nevercia darytis tyrimus nei sau nei katems, bet kodel gi tokia reakcija zmoniu atlikeanciu tuos tyrimukus atzvilgiu? Niekaip negaliu suprasti jusu reakcijos!


As dalyvauju diskusijoje apie tai, kiek ir kokiu tyrimu reikia veisiamoms katems. Kaip ir Jus turiu teise issakyti savo nuomone. Netgi jei si nuomone skiriasi nuo Jusiske, tai dar nereiskia, kad turiu emociniu, motyvacijos ar dar kokiu kitokiu iskrypimu.
Tik kazkodel pritrukusi argumentu, Jus griebiates nagrineti mano asmenybe.
Atsakyti