Na, kas liečia coroną ir FIP tai aš asmeniškai irgi nesiuntinėju kakų termose į Maskvą kas mėnesį, nes nematau reikalo.
Mano akimis pilnai užtenka tokių priemonių, kad apsisaugot nuo Coronos ir FIP:
1. Nelaikyti daugiau 5-7 kačių. Pagal galimybę laikyt jas maksimaliai išskirstytas, kad vienoje patalpoje negyventų daugiau 1-2 katės.
2. Uždaras veislynas. Turėti savo katiną ir kelias kates - niekam neduoti kergimams savo katino, nesiųsti savo kačių pas kitus katinus. Jeigu tai neišvengiama, tai priimti kergimams tik kates iš mažų naminių veislynų(kur gyvena 1-3 katės), savo kates siųsti tik į tokis pat mažus veislynus ir jokiu būdu nesiųsti į didelius. Kiekvienas kontaktavęs su svetimais gyvūnas turėtų būti atskirtas nuo kitų ir karantinuojamas ne mažiau kaip 3 mėn.
3. Elementari higiena. Kuo daugiau kačių, duo daugiau tualetų turėtų būt. Labai didelę reikšmę vaidina kraikas, kovojant su virusais kurie pasišalina su šlapimu ir išmatomis. Kraikas turi būti aukštos kokybės, gerai sušokantis, tualetai turėtų būti išvalomi bent kartą per dieną.
4. Natūralus imuniteto stiprinimas. Mėsytė, žolytė, laikyt katinus vėsiai, vėdint patalpas, pagal galimybę leist jiems pabūt saulėje - pvz bakone, terasoje ar nuosavo namo kieme. Voljeras - idealu, kad bet 2-3 valandas kasdien pabūtų lauke.
5. Kuo mažiau naudot buityje valiklių, baliklių, dezinfekuojančių ir antibakterinių priemonių. Didžiausia klaida yra laikyti katinus steriliai. Aplinkoje pilna virusų ir bakterijų, nereikia jų bijoti ir maniakiškai naikinti. Katinas turi išmokti su jomis gyventi ir atsispirti jų invazijai. Išnaikinę aplinkoje elementarias bakterijas ir virusus atimama iš gyvūnų galimybę "treniruoti" imunitetą. Be to, išnaikintųjų virusų ir bakterijų vietą užims kiti - evoliucionavę, mutavę, prisitaikę prie aplinkos poveikio ir žiauriai pikti virusai ir bakterijos ir mes paprasčiausiai nebemokėsim su jais kovoti.
Jeigu nepaisant šių mano paminėtų atsargos priemonių, mano veislyne visgi pasireikštų FIP, tuomet:
1. Nekartočiau kombinacijos, kuri davė problemą.
2. Kastruočiau susirgusio kačiuko brolius ir seseris
3. Neinbrydinguočiau linijų, kuriose pasireiškė FIP.
4. Visus katinus išsitirčiau dėl Coronos , tirčiausi reguliariai ir imčiausi priemonių, kad virusą kuo greičiau eliminuoti.
Kada nors tikrinai savo kates del coronos? Ne? Tai kaip gali zinoti, kad jie jos neturi?