Įkraunama...
Įkraunama...

Veisėjams rekomenduojami kačių sveikatos testai

QUOTE(Alna @ 2008 10 24, 00:02)
As tikrai gydyciau augintini, net kalbu negali buti.
Tik va dabar susimasciau  g.gif  ar ieskociau budu darytis testus coronavirusui, jei nebutu jokiu jo pozymiu ir itarimu, jei nebutu jokios informacijos, kad augintinio tevai, palikuonys, broliai, seserys turejo kokiu bedu. Faktas, kad jei itarciau bent menkiausia rizika tai ieskociau budu kaip tetsuotis, bet va dabar kai namie turiu 2 kates ir jauna katinuka ir bent kol kas itarimu nera, tai dar nesu tikra .... todel ir noriu issidiskutuoti umn.gif  , kad susivokti doh.gif
Bet kaip raso latviu forumiete, kurios katytei FIP'as
анализ на корону - первый и эффективный шаг по диагностике и предотвращению ФИПа..


thumbup.gif drinks_cheers.gif

Beje, problema yra tame, kad ne visada buna aiskus siptomai kai kate turi coronavirusa... Cia kaip sakoma, dar pamastymui... g.gif
Del kokiu priezasciu coronavirusas mutuoja i FIP'a iki siol neaisku, todel jeigu katei diagnozuotas coronavirusas, reikia jai padeti ji pasalinti is organizmo, tai ir yra FIP'o prevencija.
Atsakyti
Cia Sveicarijos veiseja dalinasi savo patortimi del FIP, tiesiog del info

There is till now no test for FIP available. You can make Leukose test - so you see "negativ - positiv". For FIP you see nothing like this.

I know breeder, they made 4x the same mating. From second mating died one baby on FIP with 4 months. Another babies and another litter...nothing happened.

I have no fear from FIP. I know a lot of stories....I bought once a boy for breeding...than I went with him to show and 2 days later he got FIP with about 5 months and I had to put him to sleep. It was horrible.

Actually I had him in whole home and than I was very scared about my another cats. So I visited in Zurich animal university hospital very famous doctor making a lot of studies about FIP and he told me a lot of important things about this. Till now they do not know why FIP comes...they are still forsching.
Anyway no cat at me got some problems with FIP. This happened already 5 years ago. So this is my experience.

Tiesiog keista, kad tokia klaiki liga, o kontroliuoti jos nelabai yra galimybiu tipo "arba FIP bus arba ne" g.gif ir vienintelis budas yra prevencine isankstiene diagnostika.
Atsakyti
Na aš vis vien laikausi tos nuomonės, kad vienintelė įmanoma šitos problemos kontrolė tai yra griežta veisiamų gyvūnų atranka. Tiesiog neveisti gyvūnų, kurių linijose yra pasitaikę FIP atvejų. Bent jau nekartoti kombinacijų, kuriose išlindo FIP. Jokiu būdu NEINBRYDINGUOTI gyvūnų kurių giminaičiai turėjo FIP. ir t.t.

Konkretaus gyvūno testavimas dėl corona viruso ir pagalba tą virusą šalinant - tai savaime suprantama, tačiau genetine prasme problema niekur nedingsta. FIP, tai ne liga, tai sidromas, pasekmė, individualios imuninės sistemos negebėjimas susitvarkyt su elementariu virusu. Tai individuali imuniteto savybė ir labai daug šansų, kad FIP susirgusio kačiuko broliai, seserys ir tėvai(jeigu kartoti tą pačią kombinaciją) perduos tą individualią imuniteto sąvybę savo palikuonims. Todėl mano nuomone tokie gyvūnai, net jeigu jie yra sveiki, turėtų būti vienarekšmiškai kastruojami.

QUOTE(Helenee @ 2008 10 24, 13:51)
nu labs... o tai is kur tu suzinosi kad perkamo kaciuko gimines turejo Fipa???

paklausti aršiausių veisėjo konkurentų.. wink.gif Jie tikrai bus atviri šituo ir kitais klausimais. lotuliukas.gif
Be abejo, ne visi veisėjai sąžiningi ir ne visi kalba apie problemas. Deja.
Bet aš kalbėjau daugiau apie asmeninę atsakomybę. Jeigu pas mane pvz. išlystų tokia problema. Arba pas Jus..
Šiuo atveju problemos nutylėjimas arba numojimas į ją ranka, tipo na jo, baisu...bet neaišku iš kur tai, neaišku ar kiti paveldės, todėl parduosiu broliukus ir sesutes numirusio nuo FIP kačiuko veisimui ir toliau kartosiu tą pačią kombinaciją lyg niekur nieko..
Va čia yra didžiausia tragedija, bet deja, taip daro daugelis veisėjų. KIekvienas turi savų prioritetų, kam tipas svarbus, kam savo asmeniniai gyvūnai mieli ir gražūs ir juos kastruoti išlindus problemoms nėra jokio noro, kitam gi nusiš... ant veislės ateities, kas bus po 20 metų, svarbu, kad šiandien gimstantys kačiukai būtų čempionai.. ir t.t.
O paskui visi susiėmę už galvų - ajajaj, kaip čia dabar sukontroliuot tą FIP'ą..
Atsakyti
QUOTE(Seterių_mama @ 2008 10 24, 12:42)
Tai individuali imuniteto savybė ir labai daug šansų, kad FIP susirgusio kačiuko broliai, seserys ir tėvai(jeigu kartoti tą pačią kombinaciją) perduos tą individualią imuniteto sąvybę savo palikuonims.

Tai jau irodyta? Ar tai yra Jusu asmenine nuomone?

Didziausia problema tame, kad daznai buna atveju, kai nustatoma neteisinga mirties diagnoze. Asmeniskai as zinau trys tokius atvejus:
1. Katinui nustate, kad mire nuo apsinuodijimo, atseit suvalge kempine su chemikalais;
2. kitam konstatavo plauciu uzdiegima;
3. treciam - vezi
Todel galima ir nerasti FIP atveju, net jei jie ir buvo.
Antra, jeigu panagrineti linijas, tai FIP‘o atvejus atrasim beveik visuose, o gal ir visuose linijose, nepriklausomai nuo kaciu veisles. Man idomu iki kokios kartos proteviai neturi turėti FIP‘o atveju?
Mano nuomone – tai beviltiska ir geriau apsiimti FIP‘o prevencija ( koronaviruso testavimas, gyvunu imuniteto stiprinimas).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo VITA_V: 24 spalio 2008 - 13:40
QUOTE(VITA_V @ 2008 10 24, 14:05)
Tai jau irodyta? Ar tai yra Jusu asmenine nuomone?


Jeigu būtų įrodyta, tai būtų viskas labai paprasta. Nustatytas genas -problemos nešiotojas leistų žinoti kiekvieno konkretaus gyvūno statusą (ar gali šis gyvūnas nešioti polinkį į FIP ar susirgti FIP) ir eliminuit problematiškuosius iš veisimo.
Deja, kol kas nėra tokios galimybės. Todėl vienintelis būdas bent kažkiek kontroliuoti problemą - eliminuoti problematiškas linijas iš veisimo. Tai ne tiek asmeninė mano nuomonė, kiek asmeninė patirtis. Ačiū dievui ne su FIP.
Bet apskritai, kiek teko su genetika ir paveldėjimo mechanizmais susidurti. Felinologijoje žodis genetika 99 proc atvejų reiškia kailio spalvos paveldėjimo mechanizmus. Į kitus dalykus , pvz. sveikatos problemas kažkodėl yra mažai gilinamasi, ir stengiamasi nesusieti jų su genetika. Pas šunis, kuriais užsiimu jau 10 metų yra atvirkščiai -žodis genetika pirmiausia reiškia paveldimas sveikatos problemas. Na dar psichikos pliusus ir minusus, konkretaus temperamento, darbinių sąvybių užtvirtinimą. O tik paskui darbą su eksterjeru. Taigi individualaus imuniteto sąvybės yra paveldimos lygiai taip pat kaip kailio spalva ir raštas, anatominiai privalumai ar defektai ir charakterio ypatumai. Daugybė mokslinių tyrimų tą įrodo. Beje inbrydingas irgi labai veikia imunitetą ir gali jį smarkiai nusilpninti per kartas.Kaip pavyzdį pasakysiu, kad kas liečia šunų veisimą kombinacijos tipo mama x sūnus arba tėvas x dukra arba brolis x sesuo yra draudžiamos veisimo taisyklių. Daugelyje veislių yra skaičiuojamas inbrydingo koeficientas ir yra nustatytas leistinas lygis.. O pas kates pvz. niekas nedaro jokių problemų, kas liečia ypač artimą veisimą.. Tokios kombinacijos yra dažniausiai leidžiamos.
Jeigu viską taip jau visiškai paprastai pateikt, tai galima pasakyti taip:
Nenori bėdų? Neveisk gyvūnų su bėdom. Galima ilgai ginčytis, įrodyta tai ar neįrodyta ir teisintis tuo, veisiant gyvūnus su problemom, bet jeigu problemos yra, jos lenda ir lenda ir lenda. Aišku žiūrint per laiką, per kartas, nekalbu apie 1-2 vadas šiandien. Kiek teko skaityti apie FIP, visu vienas iš svarbiausių faktorių įtakojančių FIP yra genetinis polinkis. Manau tyrimų ir stebėjimų atlikta užtektinai ir toliau jie yra atliekami. Ir niekur nėra paneigta, kad polinkis į FIP nėra paveldimas. Argi to neužtenka?
Atsakyti
QUOTE(Seterių_mama @ 2008 10 24, 13:04)
paklausti aršiausių veisėjo konkurentų.. wink.gif Jie tikrai bus atviri šituo ir kitais klausimais.  lotuliukas.gif


Jooo doh.gif Išgirstum to, ko net neįtarei savo veislyne esant lotuliukas.gif
Čia tikrai ne koks pasiūlymas.
Atsakyti
QUOTE(gravel @ 2008 10 24, 13:40)
Jooo  doh.gif Išgirstum to, ko net neįtarei savo veislyne esant  lotuliukas.gif
Čia tikrai ne koks pasiūlymas.

lotuliukas.gif drinks_cheers.gif
Papildyta:
QUOTE(Seterių_mama @ 2008 10 24, 13:31)
Kiek teko skaityti apie FIP, visu vienas iš svarbiausių faktorių įtakojančių FIP yra genetinis polinkis. Manau tyrimų ir stebėjimų atlikta užtektinai ir toliau jie yra atliekami. Ir niekur nėra paneigta, kad polinkis į FIP nėra paveldimas. Argi to neužtenka?

Taigi ir klausiu kur parasyta, kad "vienas iš svarbiausių faktorių įtakojančių FIP yra genetinis polinkis"? Nes as tokios infos neradau.
Del liniju parasiau auksciau.
Atsakyti
QUOTE(gravel @ 2008 10 24, 14:40)
Čia tikrai ne koks pasiūlymas.


oj nesakyk.. mirksiukas.gif Be abejo, reik mokėt atsirinkt kur pletkai ir šmeižtas, o kur tiesa, bet nebūna dūmų be ugnies.. mirksiukas.gif
Jeigu žmonės šneka, tai patikėk, dažniausiai ne be reikalo.
O iš kur daugiau sužinot? Realiai kartais tenka detektyvu pabūt ir prireikia laiko, kol susidėlioji mozaiką iš mažyčių krupopelyčių informacijos.. Bet deja, tai ką matom tik primityvi plokštuma, elementaru..Realiai vaizdas yra trimatis ir visos problemos yra įsišaknijusios daug giliau.. Paprastai tas vaizdas ryškėja ir žinojimas ateina per laiką - savo patirtis + po kruopelę surankiota informacija, kartais atvirai atskleidžiama, kartais prigrasinus tylėti ir toliau nebeplatinti..vienu žodžiu sudėtinga. Bet pamažu prie tiesos priartėji, jeigu stengiesi ir jeigu tai yra aktualu.
Atsakyti
QUOTE(gravel @ 2008 10 24, 15:40)
Jooo  doh.gif Išgirstum to, ko net neįtarei savo veislyne esant  lotuliukas.gif
Čia tikrai ne koks pasiūlymas.


Ypac jeigu abu veislynas sio metu turi po vada, kurias reikia parduot... 4u.gif
Tai tas veisejas kuri izulesnis, stengsis visasi imanomais ir neimanomais budais netgi be pagrindo apsmezti kita veiseja... Juk pasitaiko ir tokiu atveju??? g.gif
Niekada nebuvau susidurus realiame gyvenime, bet teko girdeti ir tokiu istoriju... g.gif
Atsakyti
QUOTE(VITA_V @ 2008 10 24, 14:47)
:Taigi ir klausiu kur parasyta, kad "vienas iš svarbiausių faktorių įtakojančių FIP yra genetinis polinkis"? Nes as tokios infos neradau.
Del liniju parasiau auksciau.


Nu pvz. čia:
http://www.hemsida.n.../Links/fip2.htm
"Breeding
Breed from less susceptible stock.
There is evidence that certain breeds and lines of cats are more susceptible to FIP than others, e.g. Burmese, Birmans & Persians. It is therefore advisable to avoid close interbreeding within these breeds, especially between lines of cats which have had previous FIP problems. With any breed it is sensible not to repeat a mating which has previously resulted in kitten deaths from FIP
."
arba čia:
http://www.merckvetm...tm/bc/56900.htm
"The risk of developing FIP following FIPV infection has been shown to have a strong genetic influence. Thus, prevention programs in catteries should include pedigree analysis of disease incidence so that only FIP-resistant breeding stock are used."

aba čia:
http://www.cfa.org/a...update-pt3.html
"Risk factors for FIP within pedigreed catteries were determined. After comparing a number of different possible co-factors, only three seemed to be important:
1.Age (the young are most susceptible).
2.Genetic susceptibility (accounting for about 50% of FIP incidence).
3.The proportion of persistent FECV carriers in the environment. "


Dar tęsti? Net neieškojau specialiai, tiesą sakant, o pasinaudojau pirmais trim šaltiniais, kuriuos man išmetė GOOGLE įvedis žodį Feline FIP.
Nežinau, kaip Jūs neradote nieko apie tai.. mirksiukas.gif




Atsakyti
Aciu uz straipsnius 4u.gif Dabar matau, kad trecio straipsnio autorius mano, kad genetinis polinkis - 50% rizika. Butent sios informacijos nemaciau. Bet velgi tai yra tik nuomone, moksliskai neirodyta.
Pirmame gi parasyta, kad ne tik linijos, bet ir tam tikros veisles turi polinki koronaviruso mutacijai i FIP (Burmese, Birmans & Persians). Ka siulytumet daryti tokiu atveju? Kastruoti visus siu veisliu atstovus?

QUOTE(AnAngel @ 2008 10 24, 14:41)
Tik 50 % genetika, o kiti 50 %? O kiti 50 % tai amzius, jaunesni labiau linke susirgti, o del ko? Ju imunitetas silpnesnis ir jie turi didesne gresme pagauti coronavirusa, to pasiekoje corona mutuoja i FIP'a ir kaciuko nebera...

Bet kokiu atveju, 50% ar 70% ar 99%.. jei nera koronos, nebus kam mutuoti, o reiskia ir FIP'o nebus, ir nesvarbu kokios linijos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo VITA_V: 24 spalio 2008 - 14:29
QUOTE(VITA_V @ 2008 10 24, 15:26)
Pirmame gi parasyta, kad ne tik linijos, bet ir tam tikros veisles turi polinki koronaviruso mutacijai i FIP (Burmese, Birmans & Persians). Ka siulytumet daryti tokiu atveju? Kastruoti visus siu veisliu atstovus?

O kodėl kastruoti visus? blink.gif Jūs neskaitot, kas parašyta? Ar perskaitot ir matot tik tai kas Jums patogu? aiškiai parašyta, kad kai kurios veislės labiau linkę į FIP, todėl šiose veislėse ypač reikia analizuoti Pedigree, neinbreedinguoti linijų, kuriose buvo FIP atvejų ir nekartoti kombinacijų, kuriose pasireiškė FIP. Bet tai nereiškia, kad kitoms veislėms, kurios čia neišvardintos tai negalioja..
Sakot, moksliškai neįrodyta? Tai tyrimų ir stebėjimų rezultatai, ir jeigu praktiškai kiekviename šaltinyje apie FIP viena iš dažniausių FIP pasireiškimo priežasčių nurodomas būtent genetinis polinkis, tai kokių jums dar įrodymų reikia? Toks jausmas, kad neigiat akivaizdžius dalykus. doh.gif
Atsakyti