Iš visų momentinių paminėtų testų, patikimiausias yra FIV testas. Jį ir FeLV testus darau visies naujiems, atvykusiems į veislyną gyvūnams. Bet jeigu FIV užtenka vieno testo ir jis yra 100 proc. patikimas, tai su FeLV daug sudėtingiau. Deja, vienas testas nieko nereiškia, ligos statusas nustatomas atlikus min. 2 FeLV testus, kas 3 mėn. Jeigu rezultatai vienodi, pvz. testas rodo, kad gyvūnas sveikas, tuomet paprastai jis laikomas sveiku, jeigu 2 testai rodo, kad gyvūns serga, o simptomų jokių nėra, tai jis yra laikomas nešiotoju. Jeigu 2 testų rezultatai skirtingi, tuomet testai daromi iki 2-jų vienodų rezultatų. Bet bėda yra tame, kad šis testas nėra patikimas 100 proc. Deja jis parodo viruso buvimą tik tada kai virusas aktyvus, t.y, kai yra viremija. Kitais atvejais, kai virusas yra tyliai užsislaptinęs, testas jo neparodys. Todėl aiškaus viruso statuso nustatyt neįmanoma. Bet per laiką išlenda įvairūs simptomai kurie paprastai leidžia įtarti šią ligą, todėl pvz. aš, kad apsidrausti nuo FeLV,naujai atvykusius gyvūnus laikau karantine 6-9 mėn, kas 3 mėn. darydama FeLV testus. Deja, net ir tai nepdraudžia nuo FeLV, kartais net 4 testai rodo, kad gyvūnas sveikas, o katinas yra FeLV nešiotojas. Ir lygiai taip pat FeLV testas gali būti klaidingai teigiamas pas sveiką gyvūną, be jokios paaiškinamos priežasties. Todėl įtariant FeLV, gyvūnas turi būti atskirtas nuo kitų, stebimas bent pusę metų, ir nuolatos, reguliariai testuojamas.
Dėl to man juokingai skamba, kai veislynai padaro po vieną FeLV testą, ir rašo - free from FeLV. Nes tai yra visiška nesąmonė. Aš turėjau žiauriai skaudžią patirtį, kai parsivežiau į veislyną nešiotoją, kuriam buvo atliktas FeLV testas prieš pat išvykstant, jis buvo neigiamas, sekantis atliktas po 3 mėn jau pas mane irgi buvo neigiamas, o katinas pasirodė esąs nešiotojas ir užkrečiamas, ką išsiaiškinom gerokai vėliau.
Dėl FIP, tai iš viso daugelis vetų mano, kad tai nėra liga. Tai yra sindromas, organizmo neadekvati reakcija į coroną virusą. Šis testas paprastai atliekamas esant aiškiems simptomams, tam, kad patvirtinti diagnozę, bet ne tam, kad nustatyti ligą, nes testas reaguoja į Coroną virusą. O Corona virusas pats savaime tai nėra peritonitas ir dauguma kačių pačios puikiausiai susitvarko su šiuo virusu pašalindamos jį iš organizmo. Apie tai jau diskutavom, mano nuomonė šiuo klausimu yra kategoriška - norint apsisaugoti nuo FIP reikia ne testus darytis ir imunostimuliatorius kibirais naudot, o paprasčiausiai neveisti gyvūnų, kurių linijose buvo FIP atvejų. Nes silpnas imunitetas deja yra paveldimas.
QUOTE(tiger @ 2008 10 20, 11:08)
Jo, kas 3 mėn.