QUOTE(raige @ 2006 05 23, 16:29)
Man irgi labai rupi dukters kalba. Jai rugpjuti penkeri. Jos labai neaishki "r" raide, kai kada geriau, kai kada blogai visai, kaip koks zodis. Ir dar. Ji va taip shneka: sako "totia" vietoj kokia, bet normaliai sako "koks". Ir tokiu zodzhiu ne vienas. Dar sakinyje praleidzhia "kad". Pvz sako: noriu mane pametytum (noriu, kad mane pametytum). Siaip kalba turtinga, sakiniai grazus, ilgi. Va tokios problemos tik. Jau turbut verta kreiptis i logopeda, tiesa?
5 metų vaikui, jei yra bent menkiausias įtarimas, kad kažką blogai taria BŪTINA keliauti pas logopedą. Labai šaunu, jei tik garsas R "užklius". Beje, dažnai mamytės būtent taip ir sako (ir dažnai visai neteisingai sako ), kad kai kuriuose žodžiuose vaikas taria tam tikrą garsą, o kituose netaria jo arba taria labai neaiškiai. Norėdamos sužinoti, ar garsą taria, paprašykit tą garsą visai vieną pasakyti. Na pvz. toks gali būti prašymas: "Ar žinai, kaip džipas važiuoja? Jis važiuodamas sako RRRRRR. Tai kaip tas džipas sako?" Jei vaikas pakartoja vieną garsą, viskas gerai. Gerai ta prasme, kad įsitikinote, jog to garso logopedui mokyti nereikės Bet...garsą gali mokėti, o žodžiuose jo nesakyti, keisti kitu garsu. Dažnai tokiais atvejais kiaušinis tampa kiausiniu, karvė - kalve ir panašiai. Logopedo darbas tokiu atveju irgi būtinas. Tik jo užduotis bus "atpainioti" garsus, tai yra išmokyti vaiką atsirinkti, kada koks garsas tariamas.
O dėl amžiaus, kuomet reikia eiti pas logopedą, tai siūlyčiau pradėti nuo 4 metukų. Nebent logopedas neturi galimybės padėti (jei labai daug darželyje prastai kalbančių vaikučių), tada jis sakys, kad laukite 5 metukų. Bet...čia jis tik save apsidraudžia ir pirmenybę skiria didesniems vaikams, kuriems jau artinasi išėjimas į mokyklą. O jums svarbu patekti kuo anksčiau, nes tada turėsit ilgesnį laiko rezervą viską sustatyti kalboje į savo vietas.
Kažin ar aiškiai mamoms sukalbėjau Kai pati esi logopedė, tai žinai apie ką kalbi, o ar aišku tai kitiems Manau, kad bus aišku.