Įkraunama...
Įkraunama...

Daugintojų etika ir pataikavimas rinkos skoniams

QUOTE(Daiva D. @ 2009 05 28, 18:38)
Kas? Priverstinė sterilizacija?

Būtent.

QUOTE(Daiva D. @ 2009 05 28, 18:38)
Aš asmeniškai visom jėgom kovočiau prieš tokią prievartą.

To daryt jums nieks nedraudžia.

QUOTE(Daiva D. @ 2009 05 28, 18:38)
Taip pat niekada nepirkčiau šuniuko, net jei norėčiau pet'o, jei sutartyje būtų punktas dėl priverstinės sterilizacijos.

O apie ką gi ši tema?
Atsakyti
QUOTE(Borzika @ 2009 05 28, 17:45)
Gal dar suprasčiau, jei taip rašytų visiška naujokė šunų auginime, bet iš tavęs tokius žodžius girdėt...ką aš žinau...ax.gif

sterilizacijoje/nesterilizacijoje - aš naujokė, prisipažįstu, jei tau taip lengviau. Nes suprantu ir už, ir prieš, o išvadoje gaunasi, kad nieko negaliu nuspręsti, nes man neužtenka tų žinių, jos prieštaringos ir būtent, jaučiuosi kaip naujokė ar pirmokė... doh.gif taip yra, nematau ko čia slėpti ar gėdytis... galiu tau tik pavydėti kol kas, kad tu taip įsitikinus savo poelgiu, nes kaip suprantu taviškės išoperuotos, bet yra didelis bet, visgi nei tu nei aš nežinome ar tu dar kada nesigailėsi, kaip aš nežinau ar nesigailėsiu aš priešingo sprendimo...
Atsakyti
QUOTE(Borzika @ 2009 05 28, 17:57)
O apie ką gi ši tema?

Kažkaip jūsų retoriniai klausimai su paryškintais raktažodžiais diskusijai neįkvepia - nei čia, nei kitur. Bet tiek to, atsakysiu. Ši tema vadinasi "Daugintojų etika ir pataikavimas rinkos skoniams". Tad jei jau prabilome apie etiką - priverstinė masinė sterilizacija būtų neetiška. Ir nereikia dairytis į amerikes, ir taip jau užtektinai iš ten mėšlo ateina.
Atsakyti
sorry, kad įkišau tą Kaliforniją, nebesipykit.
Man iš tų taisyklių susidarė įspūdis, kad jie stengiasi formuoti tokį požiūrį:
veistis galintį šunį turi tas žmogus, kuriam to tikrai reikia, jis to tikrai nori. T.y. jis turi tam įdėti nedaug, bet pastangų - nusipirkti dokumentuotą šunį ir leidimą jo nekastruoti smile.gif O kam 'nereikia parodų' - sterilizuoja ir tiek, o ne būna patys sau veisėjai.
Punktas apie privalomą sterilizaciją labai bedieviškai skamba (ypač kai ten įvardintas 4 mėnesių amžiaus limitas), bet toks požiūris, kad veisti gali ne bet kas, atrodo šioks toks žingsnelis į priekį



Atsakyti
QUOTE(Seterių_mama @ 2009 05 28, 05:33)
Išeitis visada yra. Bet tame ir bėda, kad visi tik peza, piktinasi, konstruktyvumo nulis. Ir didžiausia bėda, kad pirkėjai yra dezinformuojami ir išdūrinėjami tiek daugintojų tiek ir veisėjų. Ir paskui mes stebimės, kodėl žmogus perka bedokumentinį šuniuką už kelis šimtus litų, o ne dokumentuotą už kelis tūkstančius. O kol perka mielieji, kol yra paklausa, tol ir bus pasiūla. Nes būtent paklausa gimdo pasiūlą o ne atvirkščiai.
Todėl kovą su daugintojais reikėtų pradėti nuo savo kiemo. Kiekvienas veisėjas turėtų savęs pirmiausia paklausti kuo jis skiriasi nuo daugintojo, iš esmės. Ką jis gali pasiūlyti pirkėjui? Ar jis pasiūlo daugiau nei daugintojas? Ar gali pasiūlyti ką nors daugiau?
Mano akimis problema išsprendžiama labai elementariai ir paprastai. Bet pakuždėsiu Jums paslaptį.. blush2.gif  Didelė dalis tų, kurie laiko save veisėjais, nieko nenori siūlyt. Ir nesiūlys. Jiems paprasčiau skalambyt per forumus briedą, kad neva kilmės dokumentai tai yra sveikatos ir stabilios psichikos garantas. Ir dar pasiūlyt pasirašyt drakonišką sutartį, kur veisėjas bus už nieką neatsakingas, o pirkėjas prigąsdintas ir baudžiamas dėl kiekvieno pirstelėjimo į kairę..
Apsidairykit, daugybė pavyzdžių aplinkui.. Kol bus toks bespredelas, tol situacija nepasikeis ir daugintojai klestės. Ir jokios privalomos visuotinės kastracijos nepadės, nes dauginti lygiai taip pat sėkmingai galima ir dokumentuotus šunis.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
kad tarp veisėjų galima rasti ir daugintojų niekas nesiginčys.. Ir tarp gydytojų, mokytojų, netgi kunigų galima rasti neatsakingai žiūrinčių į savo veiklą.. Nepaisant viso šito dokumentinis , nors ir gimęs išdavoje ne itin kruopštaus veisimo turės pranašumą prieš bedokumentį visada. Manau su tuo sutiks visi.

Visada atsiras žmonių, ir beje jų dabar didžioji dauguma, kurie visiškai nesuvokia to, kad tu galbūt padarei maksimumą , kad gaut gerą rezultatą, kad tavo šuniukai gerų kraujų, tavo šunų sveikatos tyrimai idealūs.. Jie tų dalykų tiesiog nesuvokia. Kaina vis dar diktuoja prioritetus.

Nesenai turėjau pokalbį su žmogumi, kuris nusipirko bedokumentį.. visi mano argumentai buvo kaip į sieną.. Žmogus paklausė - ar veisėjas man gali duot garantiją, kad šuo neturės sveikatos problemų? Žinoma, kad ne.. Joks veisėjas to neduos. Taip, atsakomybę galima prisiimti, net žmogus pasakė, kad jam nereikia mano grąžintos dalies pinigų, jam reikia sveiko šuns ir taškas.. ir jei niekas jam to garantuot negali, tada kam jam mėtyt pinigus..

Na ir dar vienas niuansas.. Patys veisėjai turbūt galėtų papasakoti, kiek kartų ir dėl kokių priežaščių teko pasiimt šuniuką atgal iš pirkėjų ... Ir dažniausiai net jei ir pasirašyta sutartis veisėjas užsimerkia ir pasiima savo mazgių, nors pagal sutartį neturėtų to daryti arba iš viso sutartis nebuvo pasirašyta.. todėl šioje situacijoje tikrai nepritarsiu Seterių_mamos postui 100 proc . Yra ir daug veisėjų, kurie daro viską ir dar daugiau.

Atsakyti
Na, seterių mama ir nedėjo visų ant vieno kurpaliaus. Yra žmonių kurie žino ką, kaip ir kodėl daro ir jie verti didelės pagarbos.
Ir dar. Supraskit teisingai, bet mano manymu veislei daugiau žalos padaro bele kaip veisti šunys su dokais - juk mylintys šeiminkai gana dažnai tampa veisėjais - keli įvertinimai parodose - ir pirmyn: kaimynų patinas su dok ir įvertinimais + kito kaimyno kalė su dok. ir įvertinimais = dar viena vada su dokumentais. Aišku, geriau nei be jų, bet tikrai nieko gero. šitoj vietoj galima panaudoti perfrazuotą posakį - jei gali neveisti - neveisk.

QUOTE
kad tarp veisėjų galima rasti ir daugintojų niekas nesiginčys.. Ir tarp gydytojų, mokytojų, netgi kunigų galima rasti neatsakingai žiūrinčių į savo veiklą.. Nepaisant viso šito dokumentinis , nors ir gimęs išdavoje ne itin kruopštaus veisimo turės pranašumą prieš bedokumentį visada. Manau su tuo sutiks visi.

Deje, bet tenka matyti, kad vienintelis pranašumas tebūna tie dokumentai, kuriuose surašytos 4 kartos... tik sveikatos ar eksterjero prasme tie dokumentai nepadeda.

Reziumuojant: aš visiškai prieš dauginimą be dokumentų, bet negalima užmerkti akių kai vyksta nemokšiškas dokumentuotas dauginimas.

papildyta:
Pažiūrėjau, hmmm.. žodis nemokšiškas čia ne visai tinka... tiesiog dokumentinių dauginimas. mokytis niekada nevėlu, svarbiausia, kad noras mokytis būtų... O ne taip: "surujavo mūsų kalytė, mum reikia mėlyno patino su parodų įvertinimais..." Ir visiškai dzin, kad pvz tigrinė kalė net su ružavu patinu sukergta nu niekaip neduos mėlynų šuniukų
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo echidna: 29 gegužės 2009 - 13:36
http://www.supermama...howtopic=451970

va jėzau blink.gif blink.gif blink.gif ir vėl... nu kodėl negalima forume keiktis??????? kartais tai būtiniau nei būtina, nu kiek galima???????? doh.gif doh.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(echidna @ 2009 05 29, 14:18)
šitoj vietoj galima panaudoti perfrazuotą posakį - jei gali neveisti - neveisk.
Deje, bet tenka matyti, kad vienintelis pranašumas tebūna tie dokumentai, kuriuose surašytos 4 kartos... tik sveikatos ar eksterjero prasme tie dokumentai nepadeda.

Kaip neveisi, kai galima tokiu budu daugiau ar maziau uzsidirbti cool.gif
Atsakyti
QUOTE(echidna @ 2009 05 29, 14:18)

Deje, bet tenka matyti, kad vienintelis pranašumas tebūna tie dokumentai, kuriuose surašytos 4 kartos... tik sveikatos ar eksterjero prasme tie dokumentai nepadeda.

Reziumuojant: aš visiškai prieš dauginimą be dokumentų, bet negalima užmerkti akių kai vyksta  nemokšiškas dokumentuotas dauginimas.



na reikia neužmiršti ir įvestų sveikatos tyrimų.. juos, kaip ne kaip privaloma daryti , norint gaut šuniukams dokumentus..

dėl viso kito - kalbos nėra. užmerkt akių negalima..

cile apie kokį uždarbį galima kalbėt..
Atsakyti
QUOTE(westa @ 2009 05 29, 13:12)
Nepaisant viso šito dokumentinis , nors ir gimęs išdavoje ne itin kruopštaus veisimo turės pranašumą prieš bedokumentį visada. Manau su tuo sutiks visi.

O kame tas pranašumas? Gal galima konkrečiau? Negi negali būti, kad žmogus išsirinkęs šuniuką su dokais, įsigys nestabilios psichikos ar ligotą šunį? O įsigijęs šuniuką be dokų, ką iš karto pasmerktas ligoms ir psichikos problemoms? Tiek vienu, tiek kitu atveju šuniukas gali būti kaip sveikas, taip ir ligotas, su psichika tas pats. Galbūt kai kuriose veislėse perkant su dokumentais šiek tiek daugiau šansų įsigyt sveikesnį šuniuką, bet garantijų jokių. Taigi aš nesutinku, kad dokumentų faktas garantuoja pranašumą. Bet gal Jūs galite argumentuoti, kame tas pranašumas, jeigu jau taip teigiate... Mano supratimu dokumentai tėra šuns veisliškumo įrodymas ir informacija apie šuns protėvius. Sutikit, ne visiems tas yra įdomu ir aktualu.
QUOTE(westa @ 2009 05 29, 13:12)
Visada atsiras žmonių, ir beje jų dabar didžioji dauguma, kurie visiškai nesuvokia to, kad  tu galbūt padarei maksimumą , kad gaut gerą rezultatą, kad tavo šuniukai gerų kraujų, tavo šunų sveikatos tyrimai idealūs.. Jie tų dalykų tiesiog nesuvokia. Kaina vis dar diktuoja prioritetus.

O eilinis pirkėjas, kuris perka šuniuką ne parodoms ir ne veisimui ir neprivalo to suvokti. Ir tas faktas, kad Jūs, kaip veisėjas padarėt maksimumą, kergėt sveikus šunis ir parinkote Jūsų subjektyvia nuomone tinkamus kraujus, negarantuoja, kad tas konkretus šuniukas neturės sveikatos problemų. Kodėl? ogi todėl, kad genetika yra ne matematika ir 2+2 dažniausiai, kaip bebūtų gaila nelygu 4-iems. Deja, išsitirti galima vos dėl kelių paveldimų ligų, o didesnė jų dalis yra "nesugaudomos" nes jas neša recesyviniai genai ir jos paveldimos poligeniniu būdu, tai yra sukritus krūvon tam tikriems genams. Taigi Jūs dažniausiai nt negalite numatyt, kada išlįs ta pražūtinga genų kombinacija. Praktiška kiekviena veislė turi tokių ligų puokštelę ir neatsargiai painbrydingavus ar šiaip tam tikroj kraujų kombinacijoj visas tas brudas išlenda.Ir išlenda visada, tai tik laiko klausimas. Bėda ta, kad išlenda šuniukams gerokai paaugus, jau pas naujus savininkus. Nesakau, kad taip būna kiekvienu atveju ir kiekvienoj kombinacijoj, bet nuo to niekas nėra apdraustas ir apsaugotas.
QUOTE(westa @ 2009 05 29, 13:12)
Nesenai turėjau pokalbį su žmogumi, kuris nusipirko bedokumentį.. visi mano argumentai buvo kaip į sieną.. Žmogus paklausė - ar veisėjas man gali duot garantiją, kad šuo neturės sveikatos problemų? Žinoma, kad ne.. Joks veisėjas to neduos. Taip, atsakomybę galima prisiimti, net žmogus pasakė, kad jam nereikia mano grąžintos dalies pinigų, jam reikia sveiko šuns ir taškas.. ir jei niekas jam to garantuot negali, tada kam jam mėtyt pinigus..

BŪTENT. Taip ir mąsto žmonės. Tie šuniukai eiliniam pirkėjui iš tikrųjų niekuo nesiskiria, išskyrus ženklų kainos skirtumą. Žmogus suvokia, kad rizikuoja abiem atvejais ir be abejo pasirenka pigesnį rizikos variantą. Bet būtų įdomu išgirsti čia Jūsų argumentus - ką apart dalies pinigų už šuniuką grąžinimo, JŪs pasiūlėte tam pirkėjui. 4u.gif

QUOTE(westa @ 2009 05 29, 13:12)
Na ir dar vienas niuansas.. Patys veisėjai turbūt galėtų papasakoti, kiek kartų ir dėl kokių priežaščių teko pasiimt šuniuką atgal iš pirkėjų ... Ir dažniausiai net jei ir pasirašyta sutartis veisėjas užsimerkia ir pasiima savo mazgių, nors pagal sutartį neturėtų to daryti arba iš viso sutartis nebuvo pasirašyta..

Man neteko. Aš neparduodu šuniuko žmogui su juo nepabendravus, nesusipažinus, neišsiaiškinus jo požiūrio, nepapasakojus visų galimų blogybių, su kuo galbūt teks susidurt, nenupiešus(kartais sąmoningai tai darau sutištintomis spalvomis) visų galimų blogiausių scenarijų. Aš neparduodu šuniuko žmogui, kurį blogai pažįstu. Aš SUSIDRAUGAUJU su žmogum dar prieš parduodama jam šunį. Aš kiekvieną pirkėją atvažiavusį apžiūrėt šuniuko, bet su pinigais kišenėj, su mintim pasiimt šuniuką, jeigu patiks, siunčiu namo ir liepiu dar kartą kelias dienas viską pakartotinai apsvartyt, niekada nesinaudoju žmonių emocijom. Pripažinsiu - apie 40 proc. pirkėjų išeina ir nebegrįžta. Bet už tat man netenka atsiiminėt šuniukų paskui. Be abejo būna situacijos, kai pasikeičia žmonių gyvenimo aplinkybės ir jie nebegali laikyti šuns. Nė vienas iš mano veisimo šunį nebuvo išvežtas į kaimą ar atiduotas į prieglaudą. Visais atvejais šeimininkai kreipėsi į mane ir aš dalyvavau naujų savininkų suradime.
Taigi drįsčiau teigti, kad tie, kam teko vaduoti savo šuniukus i neatsakingų savininkų, matyt ne ypač atsakingai pasižiūrėjo į savininkų atrankos faktą. Aišku išimčių būna, nuo nesėkmių niekas neapdraustas, bet išimtys daugeliu atveju tik patvirtina taisykles.
Atsakyti
Seteriu_mama į pirmą citatą aš jau atsakiau.. privalomi sveikatos tyrimai, įsipareigojimas laikytis LKD veisimo nuostatų . Mano akimis tai yra privalumai. Ko turi ir privalo laikytis daugintojai???

Apie ligas aš tą patį rašiau. Veisėjas ne ponas Dievas ir tikrai negarantuos 100 proc. ligų nebuvimo.. Ką aš dariau? Kol kas nieko.. Bet intensyviai mąstau ką daryčiau. O ką pirkėjui dar gali pasiūlyt tuo atveju? apart pinigų grąžinimo ar pasiūlymo kito šuniuko? Ką? Ką siūlote Jūs? apart pinigų grąžinimo?

na ir Jūs labai puiki psichologė, jei sugebat visus pirkėjus permatyt kiaurai.. Duok Dieve ir toliau Jums kad taip sektųsi ...

išties, tokie va oratoriniai pareiškimai nuteikia labai ,,optimistiškai" .. ką gi Seteriu_mama padarė tokio, kad eiliniai pirkėjai patiki jos šuniukų privalumais ir kokiais argumentais ji sugeba įrodyti eiliniam pirkėjui, kuriam dzin jos pastangos gerinant veislę, kad visgi jos šuniukai verti tos kainos?

pridursiu, kad aš gerbiu Seteriu_mama , bet va tokie Tadablindiški pareiškimai mane glumina.. todėl aš su mielu noru pasiklausyčiau, pasimokyčiau, ką visgi turi padaryti veisėjas ( apart tū aiškių dalykų, kurių vis tiek eilinis pirkėjas nesuvokia ir jam dzin) , kad būtum tas Nr1
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo westa: 29 gegužės 2009 - 14:17