[quote=smth1,2008 10 28, 13:49]
[quote=Ciep,2008 10 28, 09:57]
Ačiū
smth1 už konkrečius patarimus. Aš pas save kieme taikau principą - sodinu tai, kas auga tokioj žemėj kokią turiu (priesmėlis), dekoratyviniai augaliukai atsparūs LT žiemoms, gėlės tik daugiametės. Kitaip tariant, bandau savo kiemą integruoti į apylinkių vaizdą (tiesa, galvojam su vyru išimtį rožėms padaryt). Taigi, plautės, heicheros ir pan. atkrenta. Dabar turiu saulenių, įvairių šilokų ir perkūnropių, eraičinų, pora lelijų, šilinių gvazdikų, aubrečių, vaistučių, glažutę, šliaužiančiąją guboją, mažąją žiemę, žemaūgį gludą 'Presto', visžalę rūdgrūdėlę. Tiesa, bandžiau atsisiųsti lelijų svogūnų pirmai pradžiai dar bene 10 rūšių (jos man dieviškai gražios), bet mano siuntinį beveik 100Lt vertės nukniso paštas ir kadangi gėlininkas siuntė nevertintu paketu, šansų susigrąžint nėra...
Aš linkstu link
varianto tokio: keli nedideli spygliuotukai (geltoni ar mėlyni, kad išsiskirtų iš pušų), vienas kitas žydintis žemaūgis krūmelis ir kas liko gėlėmis. Tiesa, įvairovės noriu ribotos,nes man gražiau, kai derinamas nedidelis kiekis rūšių, nei mirga marga. Tai bandau atsirink tokias rūšis (nebūtinai turimas), kad ta vieta būtų puošni beveik visą sezoną. Žinoma, jau turimas rūšis neketinu sodint viename gėlyne - noriu iš jų atsirinkti vos kelias, kitos ras vietą kitur. Be to, norėčiau, kad ten vietą rastų linas (ilgai gražiai žydi). Kokie būtų augalų parinkimo pasiūlymai?
Vadinas taip: jei nori augalus rinktis pagal esama zeme, rododendrai ir virziai atkrenta. Taciau, vertetu galbut pamatuoti rugstinguma zemes? Jei ten priesmelis, gyvenat salia pusyno pvz..cia teoriniai pasvarstymai.
Tarkim, kad zeme neutrali, ir rododendrai su virziai atpuola. Vadinas pagrindiniai augalai yra spygliuociai. ( jei butu rododendru ar virziu, reiktu derintis prie ju gan intensyvios spalvos, ir pvz saulenio nerekomenduociau, nes jis geltonas su mazom pertraukom zydi kone visa vasara. Stiprus spalvinis kontrastas. Nors buna ir svelniai rausvos spalvos sauleniu, kuris pas tave?)
Galvociau taip, reikia issirinkti pagrindinius zydincius augalus, paskiau foninius. Renkantis galvoti apie zydejimo laika ir spalvas. Renkames tik is silumamegiu smeletu vietoviu gyventoju.
sauleni imciau del viszaliskumo, grazaus kilimo, ilgo zydejimo. Jo spalva gana intensyvi, todel toliau vengciau ryskiai roziniai zydinciu geliu.
silokai ir perkunropes uz fona irgi tiks, taip pat ir
aubretes ir glazute . Aubretes ir vaistutis zydes anksti ( aisku salyginai, tikrai ne kova). Aubretes jei daug ju prisodinsi, bus ryskus pavasari, bet ju zaluma grazi nebeislieka, tad nzn ar verta. Visgi pavasari pagrindiniais augalais rinkciausi
tulpes ir cesnakus. Kisciau juos pavieniui, kur nors uz pvz eraicinu, nes jie uzauga dideli, tai gerai sleps nudziuvusius tulpiu lapus. Rokoko parasys to cesnako veisle nes nepamenu
, kuris birzeli prazysta, ilgai zydi ir nuzydejes vistiek lieka dekoratyvus. O ir lapai jo nedideli, kai dziusta kazkaip negadina vaizdo.
Liepa suzista
levandos ir pas mane dar dabar zydi. Rinkciausi jas. Taip pat vasara visgi leliju keleta pasodinciau, jei norisi stipraus pagyvinimo. Siloku yra zydinciu pavasari ir yra zydinciu rugpjuti. Bent pas mane tokie zemaugiai roziniai prazysta. Dabar liko sugalvoti liepos antra puse rugpj. pirma puse. Cia as tau patariau kaip zmogus, kuriam uztenka kad vienu metu zydi 1-3 rusys geliu. Dabar niekas daugiau nesauna i galva. Parasysiu veliau.
Siliniai gvazdikai ir rudgrudele zydi panasiu metu kaip kitos pavasarines kilimines, tai todel ju nebeiterpiau, zieme jei neklystu labiau megsta pavesi, o del gludo nuomones neturiu.
[/quote]
Dar: Kristofo cesnaka turejau omeny, aciu rokoko. Pamirsau guboja- manau prie eraicinu turetu atrodyti nuostabiai. Taip pat i kompanija siulyciau bendreni. Vasaros viduriui- varpotoji veronika ( jei tik pavyks kur nors gaut), nors kazkuri dalyve siame forume buvo ikelus vaizda zydinciu savo veroniku. Taip pat vilnotaja notra siulyciau.