Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka, 34 tema

QUOTE(Tina* @ 2008 10 28, 14:43)
Mamce, as irgi niekada neiskasineju jurginu nei kanu tol, kol jie nenusala. Bet jurginai pas mane nusale jau pora savaiciu, tad ir iskasiau. O kanai dar lauke  smile.gif

O kurioj tu cia Kauno pusej taip "vargsti" ? Kaip keista, pas mane net kai kurios kambarines geles dar lauke "grudinasi" .
Atsakyti
Netoli LEZ. ax.gif Cia kai buvo salnos kelis kartus anksciau, iskart ir nukando. Dra pas mus vejuota vieta, gal tas dar savo padaro.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Tina*: 28 spalio 2008 - 14:40
QUOTE(Tina* @ 2008 10 28, 13:25)
O stai mano alpinariumas nuo visu nieksu tvorom aptvertas

Man ir siaip nepatinka puokstes komponuot  blush2.gif

na ka padarysi... reikia,gerai tas tinklas 4u.gif
tik nurink tuos pavienius akmenukus nuo kauburio - geriau nieko, arba kokie 2-3 - tik stambus.

pridedu - o man patinka puokstes komponuot blush2.gif labai...
kelias esu nufotkinus, tai ''susirinksiu i faila, ir velaiu, ziema, pasirodysiu, ok 4u.gif blush2.gif
kritikos lauksiu pioneer.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rokoko: 28 spalio 2008 - 14:40
Gali but del tu akmenuku. Reiks didesniu paieskot. Man paciai dar nelabai vaizdelis schmoll.gif Niekaip nesumastau kaip padaryt grazu perejima nuo akmenu link pievutes. O alpinariumo augalai - beveik vieni sukulentai. Cia jau mano aistra smile.gif
Atsakyti
Nauja musu plepalu tema cia

senoji baigesi vakar, tai neradusi siandien naujos, sukuriau pati blush2.gif
jei dubliuoju, pataisykit mane, praneskit kitiems 4u.gif

pasirido ta tema tik tuoj baigsis, tai vis tiek telieka nuoroda. blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rokoko: 28 spalio 2008 - 15:28
QUOTE(rokoko @ 2008 10 28, 16:16)
senoji baigesi vakar

dar trys post'ai senojoj temoj telpa - reiktų pribaikt wink.gif
Atsakyti
Kaip baigesi? blink.gif Juk katik papliurpiau ten siandien.
Atsakyti
[quote=smth1,2008 10 28, 13:49]
[quote=Ciep,2008 10 28, 09:57]
Ačiū smth1 už konkrečius patarimus. Aš pas save kieme taikau principą - sodinu tai, kas auga tokioj žemėj kokią turiu (priesmėlis), dekoratyviniai augaliukai atsparūs LT žiemoms, gėlės tik daugiametės. Kitaip tariant, bandau savo kiemą integruoti į apylinkių vaizdą (tiesa, galvojam su vyru išimtį rožėms padaryt). Taigi, plautės, heicheros ir pan. atkrenta. Dabar turiu saulenių, įvairių šilokų ir perkūnropių, eraičinų, pora lelijų, šilinių gvazdikų, aubrečių, vaistučių, glažutę, šliaužiančiąją guboją, mažąją žiemę, žemaūgį gludą 'Presto', visžalę rūdgrūdėlę. Tiesa, bandžiau atsisiųsti lelijų svogūnų pirmai pradžiai dar bene 10 rūšių (jos man dieviškai gražios), bet mano siuntinį beveik 100Lt vertės nukniso paštas ir kadangi gėlininkas siuntė nevertintu paketu, šansų susigrąžint nėra...
Aš linkstu link varianto tokio: keli nedideli spygliuotukai (geltoni ar mėlyni, kad išsiskirtų iš pušų), vienas kitas žydintis žemaūgis krūmelis ir kas liko gėlėmis. Tiesa, įvairovės noriu ribotos,nes man gražiau, kai derinamas nedidelis kiekis rūšių, nei mirga marga. Tai bandau atsirink tokias rūšis (nebūtinai turimas), kad ta vieta būtų puošni beveik visą sezoną. Žinoma, jau turimas rūšis neketinu sodint viename gėlyne - noriu iš jų atsirinkti vos kelias, kitos ras vietą kitur. Be to, norėčiau, kad ten vietą rastų linas (ilgai gražiai žydi). Kokie būtų augalų parinkimo pasiūlymai?

Vadinas taip: jei nori augalus rinktis pagal esama zeme, rododendrai ir virziai atkrenta. Taciau, vertetu galbut pamatuoti rugstinguma zemes? Jei ten priesmelis, gyvenat salia pusyno pvz..cia teoriniai pasvarstymai.
Tarkim, kad zeme neutrali, ir rododendrai su virziai atpuola. Vadinas pagrindiniai augalai yra spygliuociai. ( jei butu rododendru ar virziu, reiktu derintis prie ju gan intensyvios spalvos, ir pvz saulenio nerekomenduociau, nes jis geltonas su mazom pertraukom zydi kone visa vasara. Stiprus spalvinis kontrastas. Nors buna ir svelniai rausvos spalvos sauleniu, kuris pas tave?)
Galvociau taip, reikia issirinkti pagrindinius zydincius augalus, paskiau foninius. Renkantis galvoti apie zydejimo laika ir spalvas. Renkames tik is silumamegiu smeletu vietoviu gyventoju. sauleni imciau del viszaliskumo, grazaus kilimo, ilgo zydejimo. Jo spalva gana intensyvi, todel toliau vengciau ryskiai roziniai zydinciu geliu. silokai ir perkunropes uz fona irgi tiks, taip pat ir aubretes ir glazute . Aubretes ir vaistutis zydes anksti ( aisku salyginai, tikrai ne kova). Aubretes jei daug ju prisodinsi, bus ryskus pavasari, bet ju zaluma grazi nebeislieka, tad nzn ar verta. Visgi pavasari pagrindiniais augalais rinkciausi
tulpes ir cesnakus. Kisciau juos pavieniui, kur nors uz pvz eraicinu, nes jie uzauga dideli, tai gerai sleps nudziuvusius tulpiu lapus. Rokoko parasys to cesnako veisle nes nepamenu smile.gif , kuris birzeli prazysta, ilgai zydi ir nuzydejes vistiek lieka dekoratyvus. O ir lapai jo nedideli, kai dziusta kazkaip negadina vaizdo.
Liepa suzista levandos ir pas mane dar dabar zydi. Rinkciausi jas. Taip pat vasara visgi leliju keleta pasodinciau, jei norisi stipraus pagyvinimo. Siloku yra zydinciu pavasari ir yra zydinciu rugpjuti. Bent pas mane tokie zemaugiai roziniai prazysta. Dabar liko sugalvoti liepos antra puse rugpj. pirma puse. Cia as tau patariau kaip zmogus, kuriam uztenka kad vienu metu zydi 1-3 rusys geliu. Dabar niekas daugiau nesauna i galva. Parasysiu veliau.
Siliniai gvazdikai ir rudgrudele zydi panasiu metu kaip kitos pavasarines kilimines, tai todel ju nebeiterpiau, zieme jei neklystu labiau megsta pavesi, o del gludo nuomones neturiu.
[/quote]
Dar: Kristofo cesnaka turejau omeny, aciu rokoko. Pamirsau guboja- manau prie eraicinu turetu atrodyti nuostabiai. Taip pat i kompanija siulyciau bendreni. Vasaros viduriui- varpotoji veronika ( jei tik pavyks kur nors gaut), nors kazkuri dalyve siame forume buvo ikelus vaizda zydinciu savo veroniku. Taip pat vilnotaja notra siulyciau.
Atsakyti
Pagal tai, kad ten kovoju nelygią kovą su dirviniais vijokliais, žemė matyt artima neutraliai arba silnai rūgšti. Rododendrų tikrai neauginsiu, viržių norėčiau, bet kitame gėlyne. Paminėta erika pas mane turėtų augti, nors kažkokia kitokia nunyko...
Sauleniai pas mane turėtų būti ružavi ir balti (sėjau pavasarį, tad žiedų sulauksiu tik sekančią vasarą), šiloką turiu šliaužiantį mėlynais lapeliais ir žydintį rudenį ryškiai raudonai, perkūnropės ten man per smulku - ilgis to gėlyno apie 15m, dažniausiai į jį bus žiūrima iš 15-20m atstumo.
Mintis apie česnakus man patiko.
Mano gludas žydi geltonai rugpjūtį-spalį:
user posted image
rokoko, Tavo vasarinis vaizdas tikrai gražus thumbup.gif
Gvaizdes turiu kaip tik sėklų nusipirkus, pavasarį sėsiu smile.gif O tai, kad ji visžalė, man labai gera naujiena biggrin.gif
Liūtpėdes, čiobrelius turiu įkurdinus kitur. Iš čiobrelių patikrtų visai ten įkurdint tokį
geltonai margintais lapais, ale jis dar toks mažas pas mane, kad prisidauginčiau pakankamai gal tik po kokių 3-5 metų... Nakvišas, gėda ir prisipažint, bet pasėjus, užauginus, pažiūrėjus visas į kompostyną ištrėmiau (t.y. išroviau ir išmečiau), buvo baltažiedė veislė - mano daigyne išgulė - nepatiko man jos vaizdas...
Gvazdiką šilinį buvau pasiėmus iš mamos - patiko, užsipirkau sėklų. Pas mane žydėjo birželio pabaigoj-liepos pradžioje.
Uolaskėlės gal irgi ten smulkoka? Apie aubetes pasiklausius Jūsų jau pradedu galvot, kur man savo turimas reiks dėt - užsisėjau nemažai - prisisodinau netoli įėjimo į namą, tad kaip suprantu, džiaugsiuosi jomis tik pavasarį lotuliukas.gif, o paskui nė normalios žalumos nebus...
Dar pamiršau uolinių laibenių turinti, tik dar žydint nemačiau (turi būt geltoni).

Taigi, iš to kas man patinka, gaunasi kažkas tokio:
PAVASARĮ: rūdgrūdėlės, uoliniai laibeniai (?), kažkas iš svogūninių. Balta+geltona+???
VASARĄ: linas, sauleniai, šiliniai gvazdikai, česnakai (?). Vadinasi, ružava+melsva+raudonai violetinė.
RUDENĮ: gludas, šilokas. Geltona+raudona

KLAUSIMAI:
Ar uoliniai laibeniai ilgai žydi? Kaip lapų dekoratyvumas po žydėjimo?
O kaip su svogūninėmis - kokių žydinčių pavasarį nereik kast lauk?
Kadangi su česnakais nesusidūrus, ar juos reikia iškast, vėl sodint, ar pasodinai ir ramu kokiem 3-4 metams?
Apie levandas irgi ne ką težinau - nenušąla pas mus, auga kaip daugiametės?
Kokios dar mintys kyla pažiūrėjus į mano pavasario-rudens sąrašą - galkas nedera kartu, gal spalvos nesižiūrės, galprie tų įvardintų kažkas itin "limpa"?
Atsakyti
QUOTE(Ciep @ 2008 10 28, 15:35)
Iš čiobrelių patikrtų visai ten įkurdint tokį
geltonai margintais lapais, ale jis dar toks mažas pas mane, kad prisidauginčiau pakankamai gal tik po kokių 3-5 metų...

Nakvišas,

Uolaskėlės gal irgi ten smulkoka?

Apie aubetes
uolinių laibenių turinti,

Taigi, iš to kas man patinka, gaunasi kažkas tokio:
PAVASARĮ: rūdgrūdėlės, uoliniai laibeniai (?), kažkas iš svogūninių. Balta+geltona+???
VASARĄ: linas, sauleniai, šiliniai gvazdikai, česnakai (?). Vadinasi, ružava+melsva+raudonai violetinė.
RUDENĮ: gludas, šilokas. Geltona+raudona
KLAUSIMAI:
Ar uoliniai laibeniai ilgai žydi? Kaip lapų dekoratyvumas po žydėjimo?
O kaip su svogūninėmis - kokių žydinčių pavasarį nereik kast lauk?
Kadangi su česnakais nesusidūrus, ar juos reikia iškast, vėl sodint, ar pasodinai ir ramu kokiem 3-4 metams?
Kokios dar mintys kyla pažiūrėjus į mano pavasario-rudens sąrašą - galkas nedera kartu, gal spalvos nesižiūrės, galprie tų įvardintų kažkas itin "limpa"?

ciobrelius labai lengva padaugint dideliam plotui.
turimus isteklius isskaidai po mazyte mazyte sakele, ir kisi kas mazdaug 7-8cm. padariusi tai pavasari, rudeni jau turesi kilima.
zaliai/gelt. marda is toli visai nesiziuri, tik is arti. is toliau labai gerai ziurisi citrininis ir slaiziantys.

su aubretem taip: nuzydejus nukerpi ta siena,ir po menesio turesi nauja kilima iki kitu metu.
su Laibeniais blogiau - jau baisiai jie nedekoratyvus nuzydeje, ir neatzeliai taip gret, kaip aubrete - ismeciau po vieno sezono juos. zydi labai ryskia sveisiai gelt,sp.
reziume: aubrete man geriau nei laibenis [aubretes po 3metu atsisakiau lotuliukas.gif ]
arba sugalvok, kas ka pridengs nuzydejus, bet pridengimai man su kiliminiais neiseina, taip galima tik su kerais auganciais padaryt.

Nakvisu vis del to nenurasyk 4u.gif pas mane 3 rusiu: tokios smulkutes wub.gif , paskui misurines ir keturbriaunes - visos geltonos ir pasakiskos wub.gif

Uolaskeles jei nepatingesi ir paskaidysi po skrotele, ir sukisusi t.p. kaip ciobrelius siuliau - dideli grazu visazaali nuostabu kilima turesi. per sezona.
tikrai praktiskiau nei laibeniai pavasariui.

svoguninius butina iskast tik tulpes berods, ir tai nebutina visas.
narcizai gali but 5-6metus, didziosios margutes - 3m, sachmatines ir ilgiau.
patirtis parodys. mirksiukas.gif

daugumos cesnaku tikrai nereik iskasinet, bet va su Kristofo - turiu abejoniu g.gif

mano rodytame augalyne spalvos: balta, geltona, rozine/violet/melsva [sibiriukas].
rudeni ten bus karaliaus bordo. [su salotine ir gelt]

labai gerus augalus papilde Smth1.

Siulau atkreipt demesi, kad gali padaryt koki ''pilkaji'' smota ar zaist su tokiais pilkais intarpais:
glazute
vilnotoji notra
slamainis
varpotoji veronika
liutpede
aubretes ar laibenio zaluma
kt., t.p. pilki-melsvi spygliuociai

panasiai pagalvot apie gaiviai zalia - salotine gama [citrin. ciobrelis, dekor,zoles, silokai, silinge, spygliuociai/krumeliai]

ir t.p. apie bordine 4u.gif

Atsakyti
QUOTE(Tina* @ 2008 10 28, 13:03)
O cia dumplainis, vaisiukai maximoj pirkti, tiek spejo subresti is seklyciu. Kazin ar smth1 ka nors pavyko is ju pagaminti  g.gif

[attachmentid=163246]

g.gif bet tas kur aš nusiskyniau g.gif jo vaisius tai prasproges ir kai žydėjo buvo violetinis ,o šitas kiek žinau ir prisirpsta neišsproges,tai matyt maniškis kitokios rūšies g.gif
Atsakyti
QUOTE(rokoko @ 2008 10 28, 15:38)
...pridedu - o man patinka puokstes komponuot blush2.gif labai...
kelias esu nufotkinus, tai ''susirinksiu i faila, ir velaiu, ziema, pasirodysiu, ok 4u.gif  blush2.gif
kritikos lauksiu  pioneer.gif

lauksim mirksiukas.gif man tai nesakyčiau kad tas dalykas sekasi blush2.gif bet žiūrinėti kitų kūrybą mėgstu ax.gif

QUOTE(Ciep @ 2008 10 28, 16:35)
...Mano gludas  žydi geltonai rugpjūtį-spalį:
user posted image...

gludas koks gražuolis wub.gif kažkaip buvau susidariusi nuomonę, kad jis aukštokas, o čia atrodo visai dailus kompaktiškas krūmelis thumbup.gif

lavandos sėkmingai žiemoja tos, kur šviesia alyvine spalva žydi, o dažnai akis užkliūva už tokių ryškių violetinių, tai Knifofija sakė, kad jos nežiemoja pas mus... aš turiu kelis krūmelius tų klasikinių šviesių, tai galiu pasakyti, kad su jomis jokio vargo, tik pavasarį reikia nepagailėti apgenėti, nes negenint apačia išplinka, o apgenėjus labai gražiai šviežiais lapeliais atželia thumbup.gif
Atsakyti