Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka, 34 tema

QUOTE(Ciep @ 2008 10 28, 11:46)
Bet kokios konkrečiai daugiametės derėtų šalia? Juk pvz. viržiams reikia rūgštinti žemę...

RS straipsnis - Viržiai pasitinka rudenį, čia jei nori rasti gerą draugiją viržiams. Jei kalbame apie rododendrus, šalia jų galima derinti spygliuočius, pierius, leukotojas, hortenzijas, japonines azalijas, astilbes, paparčius ir t.t. wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Ciep @ 2008 10 28, 09:39)
Bet pirmoje foto ryšku gražu sužydus rododendrams, o antroje foto rudenį sužydus viržiams. Kaip "pagyvinti" tokio tipo sodus kitais metų laikais?

tu turi minty tik rugscioj dirvoj augancius? Be jokios abejones hortenzijos, bet kas is rugsciamegiu zydi vasara g.gif ? Begonijos, bet jos ne daugiametes, dar bruknuoles:
http://www.rojaussod.../tema.php?s=351

o man graziausi sodai - su "paslaptimis", taip romantiska wub.gif :

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
[quote=Ciep,2008 10 28, 09:57]
Ačiū smth1 už konkrečius patarimus. Aš pas save kieme taikau principą - sodinu tai, kas auga tokioj žemėj kokią turiu (priesmėlis), dekoratyviniai augaliukai atsparūs LT žiemoms, gėlės tik daugiametės. Kitaip tariant, bandau savo kiemą integruoti į apylinkių vaizdą (tiesa, galvojam su vyru išimtį rožėms padaryt). Taigi, plautės, heicheros ir pan. atkrenta. Dabar turiu saulenių, įvairių šilokų ir perkūnropių, eraičinų, pora lelijų, šilinių gvazdikų, aubrečių, vaistučių, glažutę, šliaužiančiąją guboją, mažąją žiemę, žemaūgį gludą 'Presto', visžalę rūdgrūdėlę. Tiesa, bandžiau atsisiųsti lelijų svogūnų pirmai pradžiai dar bene 10 rūšių (jos man dieviškai gražios), bet mano siuntinį beveik 100Lt vertės nukniso paštas ir kadangi gėlininkas siuntė nevertintu paketu, šansų susigrąžint nėra...
Aš linkstu link varianto tokio: keli nedideli spygliuotukai (geltoni ar mėlyni, kad išsiskirtų iš pušų), vienas kitas žydintis žemaūgis krūmelis ir kas liko gėlėmis. Tiesa, įvairovės noriu ribotos,nes man gražiau, kai derinamas nedidelis kiekis rūšių, nei mirga marga. Tai bandau atsirink tokias rūšis (nebūtinai turimas), kad ta vieta būtų puošni beveik visą sezoną. Žinoma, jau turimas rūšis neketinu sodint viename gėlyne - noriu iš jų atsirinkti vos kelias, kitos ras vietą kitur. Be to, norėčiau, kad ten vietą rastų linas (ilgai gražiai žydi). Kokie būtų augalų parinkimo pasiūlymai?

Vadinas taip: jei nori augalus rinktis pagal esama zeme, rododendrai ir virziai atkrenta. Taciau, vertetu galbut pamatuoti rugstinguma zemes? Jei ten priesmelis, gyvenat salia pusyno pvz..cia teoriniai pasvarstymai.
Tarkim, kad zeme neutrali, ir rododendrai su virziai atpuola. Vadinas pagrindiniai augalai yra spygliuociai. ( jei butu rododendru ar virziu, reiktu derintis prie ju gan intensyvios spalvos, ir pvz saulenio nerekomenduociau, nes jis geltonas su mazom pertraukom zydi kone visa vasara. Stiprus spalvinis kontrastas. Nors buna ir svelniai rausvos spalvos sauleniu, kuris pas tave?)
Galvociau taip, reikia issirinkti pagrindinius zydincius augalus, paskiau foninius. Renkantis galvoti apie zydejimo laika ir spalvas. Renkames tik is silumamegiu smeletu vietoviu gyventoju. sauleni imciau del viszaliskumo, grazaus kilimo, ilgo zydejimo. Jo spalva gana intensyvi, todel toliau vengciau ryskiai roziniai zydinciu geliu. silokai ir perkunropes uz fona irgi tiks, taip pat ir aubretes ir vaistutis ir glazute . Aubretes ir vaistutis zydes anksti ( aisku salyginai, tikrai ne kova). Aubretes jei daug ju prisodinsi, bus ryskus pavasari, bet ju zaluma grazi nebeislieka, tad nzn ar verta. Visgi pavasari bandyciau pagyvinti vaizda tulpem ir cesnakais Kisciau juos pavieniui, kur nors uz pvz eraicinu, nes jie uzauga dideli, tai gerai sleps nudziuvusius tulpiu lapus. Rokoko parasys to cesnako veisle nes nepamenu smile.gif , kuris birzeli prazysta, ilgai zydi ir nuzydejes vistiek lieka dekoratyvus. O ir lapai jo nedideli, kai dziusta kazkaip negadina vaizdo.
Liepa suzista levandos ir pas mane dar dabar zydi. Rinkciausi jas. Taip pat vasara visgi leliju keleta pasodinciau. Siloku yra zydinciu pavasari ir yra zydinciu rugpjuti. Bent pas mane tokie zemaugiai roziniai prazysta. Dabar liko sugalvoti liepos antra puse rugpj. pirma puse. Cia as tau patariau kaip zmogus, kuriam uztenka kad vienu metu zydi 1-3 rusys geliu. Dabar niekas daugiau nesauna i galva. Parasysiu veliau.
Siliniai gvazdikai ir rudgrudele zydi panasiu metu kaip kitos pavasarines kilimines, tai todel ju nebeiterpiau, zieme jei neklystu labiau megsta pavesi, o del gludo nuomones neturiu.
Atsakyti
Patersiu eteri rudeninem spalvom smile.gif

Kaulenis

[attachmentid=163239]

Mahonijos uogeles

[attachmentid=163242]

Daugiametis astras

[attachmentid=163243]

Virzis jau sukroves ziedelius

[attachmentid=163244]

O cia dumplainis, vaisiukai maximoj pirkti, tiek spejo subresti is seklyciu. Kazin ar smth1 ka nors pavyko is ju pagaminti g.gif

[attachmentid=163246]

Atsakyti
QUOTE(Ciep @ 2008 10 28, 08:57)
Kokie būtų augalų parinkimo pasiūlymai?

gal dar katileliai (zemaugiai, sliauziantys), ciobreliai, o ir pavasarine erika (Erica carnea "Myretoun Ruby") tinka kalkingoms dirvoms - jai rugscios zemes nereikia, zydi vasario - geguzes men.
Atsakyti
O stai mano alpinariumas nuo visu nieksu tvorom aptvertas doh.gif kolkas bendro vaizdo nera, nes kiliminiai augalai dar neisplite pilnai. O aplinkos irgi dar perdaug neisposelejus, kol tvoros nera.
http://public.fotki....1026104512.html
http://public.fotki....1026104551.html
Atsakyti
QUOTE(Tina* @ 2008 10 28, 13:25)
O stai mano alpinariumas nuo visu nieksu tvorom aptvertas  doh.gif kolkas bendro vaizdo nera, nes kiliminiai augalai dar neisplite pilnai. O aplinkos  irgi dar perdaug neisposelejus, kol tvoros nera.
http://public.fotki....1026104512.html
http://public.fotki....1026104551.html

tai tu dabar padarei voljera alpinariumui, nors turetu buti atvirksciai verysad.gif .
Atsakyti
Mamce, as irgi niekada neiskasineju jurginu nei kanu tol, kol jie nenusala. Bet jurginai pas mane nusale jau pora savaiciu, tad ir iskasiau. O kanai dar lauke smile.gif

QUOTE(vida777 @ 2008 10 28, 14:31)
tai tu dabar padarei voljera alpinariumui, nors turetu buti atvirksciai  verysad.gif .

Jap verysad.gif o kas belieka? Savaitgali maciau, kad pro musu sklypa -niolikiniai vaikigaliai vedasi palaida vilka, o siam juk ne beda pas mus uzsukt. Buvau su naktiniais dar, tai nepuoliau pakalbet su jais.

Siryt, visi augalai, kuriuos pamulciavau spygliais, atrode baisiai, nes spygliai issvaidyti po visa veja. Nuziurejo cia mane kokia bloga akis gal blink.gif
Seniau taip nebudavo. Vnz "isisuko" pas mane.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Tina*: 28 spalio 2008 - 13:45
QUOTE(Tina* @ 2008 10 28, 14:03)

[attachmentid=163239]

O cia dumplainis, vaisiukai maximoj pirkti, tiek spejo subresti is seklyciu. Kazin ar smth1 ka nors pavyko is ju pagaminti  g.gif

[attachmentid=163246]

Nea. Dabar vyksta kaupimas ir paruosimas. smile.gif Nepergyvenk Tina, kai jau bus panaudota- as parodysiu:)
Atsakyti
QUOTE(aistutėlė @ 2008 10 27, 16:46)
Ką daryti su vijokline rože? Na kaip ją reikės uždengti žiemai?
preitais metais ji buvo dar mažytė, o dabar jau kokis 1 metras 80 cm ir į šonus išsišakojusi. Nejaugi ją reikia nupjauti?

daugelio vijokliniu roziu visai nereikia dengti - pasidomek savosios vesle.
tokias rozes dengti reikia tik pirmaisiais metais po pasodinimo.
jei vis del to veisle reikalauja dengti - tada atsargiai nuimti nuo atramu, prilenkti prie zemes, ir apdeti eglisakiais.
prilenkti gali dabar, kad priprastu prie naujos formos. paklok po apacia ka nors - tas pacias eglisakes, ant ju galima skyleta plevele [nebutinai, pasiskaityk rozynu Sibirku ir Elijosiu puslapius]
dengti dar anksti.

QUOTE(vida777 @ 2008 10 27, 22:18)
man kaip tik tame ir privalumas, kad yra dugnas ir nereikia nieko nei kasti, nei rankioti - paemei dviem pirstais, ir iskelei kaip torta  tongue.gif  - nepasimes nei vienas, o jei dar i kita vieta nuaugimui perkelt, tai isvis patogu. Uztenka, kad jau siemet su virtuviniu kiaurasamciu visa lysve perpurciau, svoguneliu beieskodama  doh.gif . As dar ne visus pasodinus, tai irgi i paprastus vazonelius (bet su dugnais) sodinsiu, nebepirksiu tu specialiu.
Berods hiacintus reikia kasmet iskast 

Man atrodo, kad per maza tu skyluciu dugne. Saknims gal ir pakaks islyst, BET Slapia ziema bus kaip vonia tas vazoniukas svogunui - supus g.gif . todel ir dariau praktiskai kiaura dugna - dregmes laidumui uztikrinti.
bet kokiu atveju taip tikrai niekas ''nepasimes'', ir galima bus patogiai iskelt, po dugnu pakisus tavo patarta thumbup.gif [dekui] metalini plokscia kiaurasamti!
o juk tie ''specialus'' vaz. irgi beveik kiauru dugnu - ne siaip sau mirksiukas.gif
kaip minejau, man svarbu dislokacijai rast ir sonams apsaugot iskasant tie vazoniukai.

QUOTE(sobieska @ 2008 10 28, 10:50)
jau pradejau pergyvent, kad as cia viena neiskasusi.Zinok, lengviau pasidare Mano kanai dabar ui kokie grazus

mano irgi grazus buvo, zydejo, ir dar ruosesi zydet... wub.gif
BET. iskasiau. t.p. jurginus. verysad.gif
jau buvau minejus, kad zinove patare tai daryt, nes salti lietus gali imest puvini.
dabar jau ilgai laukiant galima sulaukt ne salnu, o ... salciu mirksiukas.gif

QUOTE(Ciep @ 2008 10 28, 09:39)
Man gražu tokio tipo sodai:
user posted image
Kaip "pagyvinti" tokio tipo sodus kitais metų laikais?

kad ta vieta būtų puošni beveik visą sezoną
Kokie būtų augalų parinkimo pasiūlymai?

smth1:
Rokoko parasys to cesnako veisle nes nepamenu smile.gif , kuris birzeli prazysta, ilgai zydi ir nuzydejes vistiek lieka dekoratyvus. O ir lapai jo nedideli, kai dziusta kazkaip negadina vaizdo.

As stengiuos isgaut kazka panasaus i tavo parodyta foto savo spygliuociu sodely. Tik pas mane mazas plotas ten. Tikslas- turi but rysku, nenuobodu visais metu laikais.
skelbiau nuotraukas ne karta, taigi dar karta blush2.gif , nes pailiustruos geriausiai:
ziema
pavasaris
vasara - cia foto zydejimo nematyt, bet jo buvo, ir bus po naujuju pertvarku. ir siaip vaizdas nenuobodus ax.gif
ruduo
po pertvarkymu
si rudeni

Is anksto ispeju - naudoju DAUG augalu. ten silta ir sauleta.
Dabar del tu augalu. Paskutiniam variantui pasirinkti juka[lygiaverte medeliams], ivairus silokai [uoj, kokiu 8rusiu], perkunropiu ivairove, visokios dekoratyvios zoles [net sibirini vilkdalgi ir papr.gaisrena kaip ''zole laikau'', kurie man dar ir zydes], uolaskeles 3rusiu, vaizgina [uz plataus kukmmedzio, nes pavesiuke jai geriau], ciobreliai 4rusiu, virziai, ylalapio fliokso krastas, gvaizde, nakvisos 2rusiu, liutpede, heihhera ir tttttttt...... lotuliukas.gif
[reiks ten inventorizacija padaryt g.gif , juk negaliu Vidai777 nusileist lotuliukas.gif ]
PLIUS prievartauju dregmes [ir pavesio] - augalus doh.gif blush2.gif - pora gauriu bei taskuotaja ir sliauz.silinge. - guvena ten normaliai, tik dantytoji gaure itariu bus visom sauletom dienom apvytusi rolleyes.gif .
pavasari svoguniniu - krokai, sachm margutes, tulpes. paskui cesnakai.

smht1 paliepimu raportuoju apie cesnnakus: po zydejimo dekoratyvus lapai lieka Karatavio [allium karataviense].
panasiai su narcizalapiu svogunu [liuks valgyt] ir dar su tuo smulkiu valgomu cesnaku populiariu. [matyti vasaros foto nuzydejes]
vidury vasaros zydi dar Kristofo , kitiems metams Vida777 padovanojo Auksaziedi [moly].
narcizalapi svoguna jei gerai valgysi, zydejima nors ir iki rudens gali nukelt. mirksiukas.gif jei nori ankstesniu cesnaku - Didysis ir Iraninis.

ka tavo vietai dar siulau be to, ka pasake smth1:
CIOBRELIAI!!! viszaliai, ivairiu sp [citrininiai, margalapiai], sliauziantys mindomi...
Gvaizde - del viszalumo, ir antrojo zydejimo vasaros pab iki salciu[gali ir visa sezona zydet, kaip pas mane pernai]
Taskuotaja silinge - nors ji ir dregmes augalas, bet ta pikzole augs bet kur, man rodos [jei apsirinku - pataisykit unsure.gif ] - zydi laaaabai ilgai nuo vidurvasario.
Nakvisas [man patinka ryskumai]
Liutpede - pilkumui ir ilgai isliekantiems idomiems dailiems ziedukams
Slamainis [ypac grazu prie stambiu klasikiniu siloku forma ir glazutes pilkumos] - vasaros pab.
Siliniai gvazdikai - jau geriau jie, nei aubrete [kai nuzydi, ji visus nervina, nors zydejimas ypatingai ilgas]. gvazdikas ir zydi ne pavasari, o vasara.
Uolaskeles!!! - arendso, apvalialapes... viszales visos . na kaipgi spygliukai be ju ..

Leliju ten ne uz ka schmoll.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rokoko: 28 spalio 2008 - 14:29
QUOTE(smth1 @ 2008 10 28, 14:56)
Nea. Dabar vyksta kaupimas ir paruosimas. smile.gif Nepergyvenk Tina, kai jau bus panaudota- as parodysiu:)

Lauksiu bigsmile.gif

As tai pati floristkoj a ne bum bum. Man ir siaip nepatinka puokstes komponuot blush2.gif
Atsakyti

Ciep,, savo ilgaja zinute keiciau kelis kartus, tikiuos perskaitysi paskutini varianta blush2.gif 4u.gif
Atsakyti